Dodaj do ulubionych

własna produkcja produktów mlecznych

07.06.07, 12:23
oczywiście wiadomo, że mleko pasteryzowane oraz wszystkie przetwory mleczne są
przetworzone i nie należą do zdrowych. Dlatego kupuję na wsi mleko prosto od
krowy i sama robię wszystkie przetwory mleczne.

Jogurt naturalny:
zagotowuję tyle mleka ile chcę mieć jogurtu i czekam aż wystygnie do takiej
temperatury aby można było włożyć palec i wytrzymać 10 sekund. Dodaję 1-2
łyżki jogurtu naturalnego bakoma (ze sklepu) i 2 łyżki mleka w proszku(z bólem
serca, bo nie podoba mi się ten składnik, ale inaczej jogurt jest mało gęsty)
i zostawiam garnek przykryty i owinięty w ciepły koc na kilka godzin albo na
noc. Zostawiam trochę tego jogurtu, żeby dodać do kolejnej przygotowywanej
porcji, aby nie dodawać już tego ze sklepu. Dziecko najbardziej lubi z miodem
i owocami.
Może wiecie czym zagęścić jogurt, żeby nie dodawać tego mleka w proszku?

Śmietana:
Odstawiam mleko w chłodne, zacienione miejsce i czekam, aż zrobi się kożuszek
na wierzchu, czyli odzieli się tłuszcz od mleka. Zbieram go łyżką i gotowe.

Twarożek:
Pozostałe mleko po zdjęciu śmietany jest odtłuszczone i robi się z niego
zsiadłe mleko. Gotuję to mleko na małym ogniu ciągle i delikatnie mieszając,
aż widać będzie powstające grudki. Odcedzam na sitku i mamy twarożek. Gdy chcę
zbity, twardy ser to przelewam przez ściereczkę lnianą i dobrze wyciskam.
Czekam aż wystygnie zanim wyjmę ze ściereczki.

Ser żółty:
www.apetycik.pl/teksty.php?tekst=450&kat=
Jeszcze masła nie robiłam, ale się przymierzam. Nie mam żadnych przyrządów
tylko wleję śmietanę do dużego słoika, siądę przed telewizorem i będę ,,trzepać,,.

I tym sposobem wykorzystuję mleko, którego 1 litr kosztuje mnie 1 zł i mam
pewność, że nie mam żadnych dodatków.
Edytor zaawansowany
  • housewife1 09.06.07, 01:38
    ostatnio w sieci Makro mozna kupic maszynę do robienia jogurtów z mleka, nie
    widziałam na zywo tylko w gazetce, jest takie jakby 6 słoiczków plastikowych i
    jakaś podstawa elektryczna do tego, ponoć robi jogurt w 12 godzin
    --
    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=47219

    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=47218
  • bezsensu70 09.06.07, 10:12
    też słyszałam, jak spotkam to na pewno kupię.

    Dziś na śniadanko u mnie był pyszny jogurcik własnej roboty, ze zmiksowanymi
    truskawkami ze swojego ogródka, do tego łyżka miodu i różne płatki-kukurydziane,
    orkisz, otręby pszenne.
  • mama_idalki 11.06.07, 00:24
    Na allegro trochę tego jest :)
    www.allegro.pl/search.php?string=jogurt%2A&category=10
    --
    "Każda myśl to cierń, bo los z nas drwi. Drwi z nas co dzień
    Gdzieś we mgle- gubię drogi swe. Nie odnajdę się. A w tych snach....."
  • bezsensu70 11.06.07, 09:55
    Z Kassią1976 zdecydowałyśmy się kupić jogurtownicę w makro za 54zł.
  • ewa9923 14.08.07, 00:54
    Witam!
    Gdzie oprócz Makro i Allegro można kupic jogurtownicę, bo jakos na razie nie
    spotkałam w sklepach takiego urządzenia...
  • cherrie 22.08.07, 21:18
    Ok, ale skad masz pewnosc, ze w takim niepasteryzowanym mleku nie ma
    zadnych "swinstw"? Brrr, ja bym sie bala.
  • bezsensu70 22.08.07, 22:39
    uważam, że świństwa to są wszędzie i trzeba sobie wybrać te naturalne albo te
    chemiczne. Zachowuję środki ostrożności w postaci przegotowywania mleka oraz
    wyboru zaufanego rolnika.
  • onthelake 24.08.07, 17:29
    No tak, ale jak przegotujesz to mleko to tracisz cale dobro mleka
    niepasteryzowanego.Ja kupuje mleko prosto od krowy (sprawdzone
    miejsce,zero antybiotykow,czysciutko,nie daja zwierzetom swinstw do
    jedzenia).Pijemy mleko bez gotowania oczywiscie.
  • bezsensu70 25.08.07, 16:45
    żeby mieć całkowitą pewność to musiałabym mieć swoją krówkę... Człowiek całe
    życie musi wybierać mniejsze zło...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka