Dodaj do ulubionych

ghee czyli klarowane masło

14.08.07, 10:46
Nie wiem czy to bio eko jedzonko, ale czy ktoś z Was robi ghee?

Szukam w necie przepisu i na różnych stronach są różne sposoby wykonania, czas
gotowania itd. Może ktoś ma juz doświadczenia i może się nimi podzielić?

Obserwuj wątek
    • halev Re: ghee czyli klarowane masło 14.08.07, 11:40
      Czas zależy od ilości. Ja robię zawsze tak samo: wrzucam masło do gara
      (najlepiej ze stali nierdzewnej), i na wolniutkim ogniu gotuję. Zbieram pianę i
      ją wylewam. Gotuję masło dotąd, aż przestanie się pienić (wygląda wtedy jak
      klarowny olej), odstawiam z ognia, studzę trochę i zlewam do słoika, delikatnie,
      żeby farfocle które opadły na dno, nie wjechały mi do słoika. Ot i cała filozofia :)


      www.rubi.pl

      • nuit4 Re: ghee czyli klarowane masło 17.08.07, 09:05
        to ja dodam tylko ze jak robisz z dobrego masła to zadne "farfocle"(zawiesina z
        chemii) ;) na dnie nie zostaja.mozesz robic np z wiejskiego.
        ja od razu wrzucam 5 kostek bo nie mam czasu sie bawic co kilka dni z
        jedna.aha:przechowywac mozesz w lodowce,na sloncu,po prostu jak chcesz.ghee sie
        nie zepsuje!!bylam kilka miesiecy temu na kursie ayurvedy i tam nas uczyli ze
        ghee nie ma terminu waznosci :) pod warunkiem ze usuniesz z niego cale bialoko
        ofkors.
        ghee najlepiej robic jak jest sezon na mleko ;) czyli jak krowy jedza trawe a
        nie siano-w zimie ghee nie wychodzi niestety (to znaczy z wiejskiego masla nie
        wychodzi).
        --
        Angel

        Zajrzyj na Allegro
      • juleg Re: ghee czyli klarowane masło 26.08.07, 15:12
        Nuit a skąd Ty tyle tego masła masz:-)? Teraz jak byłam na wakacjach to faktycznie pływaliśmy w wiejskim maśle, nasza gospodyni miała "ekologiczne" krowy;-) (jak sobie przypomnę te śniadani, świeże masło i gorący chleb z pieca wyjęty aaa) no a teraz nędza z biedą w mieście:/ w eko kosteczki są maleńkie i drogie jak barszcz...
        --
        juleg & antulek 1041dni.
        Iguana pachnąca pierwsza
        Tulek
        Zdecydowanie paker- IGNACY:-)
        Nagyon szeretem a kis akasztófavirág tigris fiám...
        • ewa9923 Re: ghee czyli klarowane masło 26.08.07, 21:41
          juleg napisała:

          > Nuit a skąd Ty tyle tego masła masz:-)? Teraz jak byłam na wakacjach to faktycz
          > nie pływaliśmy w wiejskim maśle, nasza gospodyni miała "ekologiczne" krowy;-) (
          > jak sobie przypomnę te śniadani, świeże masło i gorący chleb z pieca wyjęty aaa


          Hej! Jesli to nie problem czy można prosić o namiary na tę gospodynię na adres
          mailowy: ewa9923@gazeta.pl ?
          Tak się składa, że we wrzesniu chcemy wyjechać na tydzień na agrowakacje i
          szukamy fajnego adresu...
          Pozdrawiam


    • krwawymsciciel czy ghee sie scina? 29.11.07, 23:51
      czy juz zostaje na zawsze w takiej plynnej konsystencji i kiedy wiadomo, ze ghee
      wyszlo, a kiedy ze nie?

      zebralem piane z gotujacego sie i nawet zostaly mi farfocle w sloikach na dole,
      ale jakos nie krzepnie mi, powinno czy nie?
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka