18.11.07, 08:39
jako alergik moge tylko spozywac make z czystego ziarna,nie wybielanej
maki.Nie wiem jak ato maka i jak ja odroznic.Czy typ maki cos o tym mowi.jesli
ktos moze mi pomoc to z gory dziekuje,bo bez chleba nie da sie zyc
Edytor zaawansowany
  • dominikjandomin 19.11.07, 16:07
    napisz bliżej o swej alergii, bo cosik mi nie zgadza się.

    A mąka z pełnego ziarna ma nr 2000.
  • ela_anna 19.11.07, 20:07
    nie wiem tak do konca na co jestem uczulona.OD2 mcy biore ENCORTON i inne
    swinnstwa,nic prawie nie jem ,tylko produkty nieprzetworzone.Poniewaz przed 2ma
    laty w tescie wskazalo make wiec jakos ku temu sie przychylam.Wyczytalam w
    diecie antyhistaminowej ,ze mozna make nie wybielona,z pelnego ziarna bez
    spulchniaczy itp.Lekarze tez twierdza,ze maka jednak chyba nie,a wiec chce taka
    make ,ale jak ja odroznic.Jakie pieczywo ,jesli na opak nie ma pelnej inf o
    procesie produkcyjnym.A ja nadal sie mecze i konca nie widac
  • julamimi 20.11.07, 15:11
    dopytam - w tescie (jakim) wykazalo mąkę (jaką? pszenną, żytnią,
    inną) czy gluten? Jeśli jest uczulenie na gluten, to każda mąka
    glutenowa odpada, niezależnie czy jest biała czy z pełnych ziaren.
    Są mąki bezglutenowe (kukurydziana, gryczana, ryżowa).
    Z mąk glutenowych pszenna uchodzi za najbardziej alergizującą, mniej
    alergizuje (statystycznie) żyto, owies i jęczmień (przy czym te 3
    nie pamiętam w jakiej kolejności)
    pozdr
  • ela_anna 20.11.07, 16:50
    doprawdy nie wiem tak do konca,to byly testy skorne,ale nic wowczas o glutenie
    nie mowil lekarz,tylko o mace pszennej.Poniewaz sadzilam wowoczas ,ze alergia
    ,to tylko jakis epizod w moim zyciu ,nie dociekalam .Teraz po 2 latach dopadlo
    mnie znowu i lekarze ,bo bylam juz u kilku nie sa moga mi pomoc.Od 3 dni
    pojadalam po kilku tygodniach chleb zytni no i... nastapila kolejna zmasowana
    pkorzywka ,obrzeki,o swiadzie nie wspomne.A juz wydawalo sie ze jest troche lzej
    po glodowce....Dziekuje za odp ,odrobine rozjasnilo mi sie na temat maki i
    glutenu.Serdecznie dziekuje
  • ela_anna 20.11.07, 17:06
    ...tak dla pelnego obrazu ,to przed zjedzeniem tego zytniego chleba lzej bylo
    tylko po odstawieniu pomidorow i twarogow,bo tym sie posilalam.Reasumujac ,moge
    narazie jesc chyba tylko ,ziemniaki,jaja,winogrona,ryz-to bardzo uboga dieta
  • julamimi 21.11.07, 11:34
    to dla pelnego obrazu dopytam:
    po pomidorach masz objawy alergiczne? czy test skorny na pomidora
    byl dodatni?
    po twarogu masz objawy alergiczne? czy test skorny na mleko byl
    dodatni?
    chleb zytni tez pogorszyl sprawe? (i tu powinnam zapytac, czy w
    skladzie chleba bylo mleko, albo inaczej, czy byl na zakwasie, czy
    na drozdzach, bo jak na drozdzach, to z mlekiem, i wowczas zgaduj
    zgadula, czy zaszkodzilo Ci żyto, czy mleko z chleba)
    czy byl test skorny na inna mąke niz pszenna?
    pozdr
  • dominikjandomin 20.11.07, 19:50
    ela_anna napisała:

    > doprawdy nie wiem tak do konca,to byly testy skorne,ale nic
    wowczas o glutenie
    > nie mowil lekarz,tylko o mace pszennej.

    Dowiedz się szczegółów, bo W OCZYSZCZONEJ MĄCE nie ma
    żadnych "wybielaczy", których by nie było w nie-czyszczonej. Stąd
    moja wczesniej prośba o szczegóły, bo cos mi się nie zgadza.

    Jesli to gluten, to odpadnie ci mąka pszenna, zytnia, jęczmienna i
    owsiana i wszytsko, co zawiera to w składzie! A tego jest kupa
    produktów! Łącznie z parówkami i niektórymi "serami".
  • ela_anna 20.11.07, 20:14
    bardzo Wam dziekuje
  • julamimi 21.11.07, 11:27
    swoją drogą, skoro bylas u kilku lekarzy, to troche mnie dziwi,
    dlaczego zaden z nich nie roznicuje, czy to reakcja na mąkę pszenną
    czy na gluten w ogole. Swoją drogą, przy nietolerancji glutenu byc
    moze przydalyby sie jakies badania w kierunku celiaklii.
    Poki co sprobowalabym wykluczyc produkty glutenowe (niestety to
    rowniez niektore wedliny i sery zolte, 'wzbogacane' mąką, musialabys
    sie zaczac wgryzac w sklad produktow, ktorych uzywasz) - na kilka
    tygodni przynajmniej, a poza pilnowaniem glutenu rozszerzalabym jak
    najbardziej diete. Na paru produktach na krzyz dlugo nie
    pociagniesz ;)
    warto poczytac forum o alergiach na gazecie
    (forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=578)
    pozdr
  • ela_anna 21.11.07, 20:13
    lekarze zalecaja tylko jesc produkty nieprzetworzone,wlaczajac jakis nowy
    produkt i czekajac na reakcje eliminowac go z diety.Wykonalam prywatnie szereg
    badan poszczegolnych organow ,zeby wyeliminowac ewentualna chorobe ,ktora
    mialaby wplyw na moja alergie,niestety wszystko jest w porzadku.Bakterii,robakow
    i innych nie ma w organizmie.Nadal rozpisane mam hormony na nastepne tygodnie i
    telfast 180,ale po spozyciu chleba,twarogu,plasterka wedliny,przypraw mimo
    oslony lekami objawy sie nasilaja i nie pozwalaja mi normalnie
    funkcjonowac,szczegolnie noca.Pewnie przy kolejnej wizycie bede drazyc temat
    testow na gluten,ale to dopiero 4 grudnia.Jestem niezmiernie wdzieczna na inf
    ,zainteresowanie i pomoc w wyjasnieniu wielu spraw zwiaznych z alergia.Po
    stokroc dzieki.
  • julamimi 22.11.07, 11:12
    ela_anna napisała:
    porzadku.Bakterii,robako
    > w
    > i innych nie ma w organizmie.

    zeby nie wydluzac watku, napisze jeszcze tylko tyle:
    nie wyszly w badaniach, co nie znaczy, ze nie ma w organizmie (na
    wyniku bylo zapewne napisane "jaj nie znaleziono", co wcale nie
    wyklucza obcego w organizmie, zwlaszcza ze jaja wydalane sa
    okresowo, cykl zalezy od danego robala). W przypadku diagnostyki
    alergii najpierw nalezy się zająć pasozytami wszelkiej masci (bo one
    potrafia dawac objawy stricte alergiczne), a to juz malo ktore
    laboratorium potrafi (mimo, ze wiekszosc ma takie badania w swojej
    ofercie). Nie wiem, z jakiego miasta jestes, na forum o alergiach sa
    namiary na laboratoria w roznych miastach, ktore potrafia (naparwde
    potrafia) przeprowadzic poprawna diagnostyke. W duzym skrocie
    napisze tylko, ze nalezaloby zbadac kal pod katem lamblii (i innych
    pierwotniakow), robakow i grzybow, przydalby sie dodatkowo test
    plasterkowy na owsiki (ten pasozyt z kalu praktycznie nie ma szans
    wyjsc). Jako ciekawostke napisze tylko, ze u corki jednej z
    dziewczyn z alergii byla lamblia, natomiast zanim to zdiagnozowano
    (tzn. zanim znalazla DOBRE laboratorium i lekarza), to
    kilkumiesieczne dziecko przez ponad pol roku diagnozowano m.in. w
    kierunku padaczki, onanizmu dzieciecego, sugerowano tez porazenie
    mozgowe - powazne choroby NEUROLOGICZNE.
    pozdrawiam i zycze polepszenia stanu zdrowia :)
  • ela_anna 23.11.07, 20:02
    na lamblie tez mialam ,i testy platkowe na metale,szczegolowa diagnostyke nerek
    ,tarczycy,watroby itp.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.