Hehehe, to jest pytanie zasadnicze! Ile postów na forum w tym temacie, tyle opinii. Ja się trzymam tego, co jest zapisane na stronie
www.microsoft.com/poland/windows/products/windowsvista/buyorupgrade/activationfaq.mspx, a więc:
"Na tym samym komputerze system Windows może być ponownie instalowany dowolną liczbę razy, ponieważ aktywacja łączy klucz produktu Windows z informacjami o podzespołach komputera. Wprowadzenie istotnych zmian w podzespołach komputera może powodować konieczność ponownej aktywacji systemu Windows."
Co to są istotne zmiany? Z tego co jest dalej napisane wynika, że nie ma listy podzespołów, które można wymienić nie narażając się na konieczność ponownej aktywacji systemu. Ta istotność badana jest przez jakiś algorytm:
"System Windows Vista stosuje specjalny algorytm oceniający, czy zmiana w podzespołach na tyle wpływa na tożsamość komputera, aby konieczna była ponowna aktywacja systemu. Algorytm stosowany w systemie Windows Vista jest bardziej elastyczny niż algorytm używany w systemie Windows XP, lecz uwzględnia wpływ każdej wymiany elementu, aż do osiągnięcia z góry określonego limitu."
Przechodząc do konkretów: mam Windows Vista Home Premium OEM, oczywiście po instalacji aktywowałem go. Po kilku miesiącach dokupiłem 1 kość RAM i dysk, wpiąłem wszystko, zrobiłem reinstalację systemu, po czym bez problemu go aktywowałem.
Co by się stało, gdybym wymienił jeszcze procesor? Nie wiem i pewnie nikt nie jest od razu w stanie odpowiedzieć, czy po kolejnej zmianie konfiguracji sprzętowej system mógłby zostać aktywowany. Może za jakiś czas spróbuję :)