Gazeta.pl   Forum   Komputery   Internet i technologie - opinie   Oczywiscie...

Komentarze do artykułu

Windows 7 OEM - nie dla zwykłych śmiertelników?

W Sieci pojawiły się ostatnio alarmujące doniesienia, z których wynikało, że licencje OEM nie mogą być wykorzystywane przez użytkowników indywidualnych przy instalacji Windows 7. Microsoft jednak uspokaja - "Jeżeli ktoś jest pasjonatem i sam składa swój komputer, może swobodnie zakupić system i go zainstalować na takim sprzęcie".

Oczywiscie...

Autor: kretynofil 17.11.09, 17:25
Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
...ze nie jest pewne ze facet z infolinii sie zgodzi.

Rzecz w tym - i tego chyba nie rozumiesz, ze licencja na wiekszosc oprogramowania - wlaczajac w to licencje na produkcyjne serwerowe wersje HP-Unix, Solaris czy Oracle - sa tak skonstruowane ze jak vendor bedzie chcial Cie olac to Cie oleje. W sensie - MS moze (ma prawo, wolno mu, nikt mu nie zabroni - w swietle prawa) wypuscic jutro poprawke w Windows Update, ktora sprawi ze przestanie dzialac 99,99% instacji MS Windows - i nigdy juz nie wstana, a MS tego nie poprawi.

Wiem, piszesz ze to przyklad ekstremalny - ale tak jak ja ufam ze MS mi takiego numeru nie zrobi, tak samo ekstremalny dla mnie jest przyklad, kiedy wymieniasz plyte glowna i licencjodawca odmawia Ci aktywacji.

A - i zanim zaczniesz sie czepiac: z iloma vendorami B2B masz na co dzien do czynienia? Jak czesto zdarza Ci sie negocjowac kontrakty?

Zdziwilbys sie jakie niespodzianki czekaja ;)

Dlatego nie przesadzaj - komputery zdychaja, dla MS to standard.

> A kto tu chce byc swietszy od kogokolwiek. Pytam z ciekawosci.

Radze napisac do MS, tak jak zrobil ktos wyzej. Od forumowych ekspertow nie dowiesz sie niczego wiecej niz to co wiesz sam...

--
Jaki ja jestem madry i nieomylny.
Moge stanac na ulicy i potarzac: ja madry, ja madry.
(by Kretynofiil)
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.