Komentarze do artykułu
Firefox 3 królem przeglądarek internetowych?
Korzystasz z Firefoksa? Musisz mieć jego najnowszą wersję! Jeśli jeszcze nie korzystasz, to wkrótce zaczniesz - taka jest moda, a wielu twierdzi, że nie ma niczego lepszego. Zobacz co oferuje najnowsze wydanie i zainstaluj je na swoim komputerze. Windows, Linux, Mac OS X - uruchamia się na wszystkim.
Re: Firefox 3 królem przeglądarek internetowych?
Autor:
Gość: x
IP: *.chello.pl
17.06.08, 12:56
> on swoje niesamowite zalety: szybkość i lekkość zaczęto zauważać błędy
> pozostałych. bo przecież ie6 bez quirkmode sobie nie radzi, a opera (która
> właśnie powstawała) była totalnie rozwojowa (mowa o jej silniku - potem zaczęła
> nadrabiać niepotrzebnymi bzdurkami).
Nie wiem co ta historia przeglądarek ma do rzeczy, ale co do Opery - od samego początku największą zaletą tej przeglądarki była wydajność: kiedy instalator IE4.0 zajmował jakieś 30MB Opera 5 mieściła się na dyskietce. Drugą największą zaletą było przeglądanie w zakładkach. Zanim pojawił się IE5.5, IE6.0, Firebird, etc. Opera była już bardzo rozwiniętą przeglądarką. Nie potrafiła się przebić głównie dlatego, że nie była zupełnie za darmo.
> też jakość przeglądania : nadal najlepiej przechodzi testy ajaxa (proste
> porównanie - opera uzyskała około 50/100 punktów a ie6 około 4-6/100 - tutaj ff
> nie odbiegał zbytnio bo nieco ponad 40)
Testy acid masz na myśli chyba. Opera 9.5 83/100, Firefox 3 71/100. Ale tutaj zgadzam się z argumentami firefoxów - taki test niewiele znaczy.
> nie odbiegał zbytnio bo nieco ponad 40) opera zraziła mnie natomiast swoim
> widgetowaniem - do niczego nigdy mi sie to nei przydało.
Tego argumentu nigdy nie byłem w stanie pojąć - przecież nikt nie zmusza do korzystania z widżetów, poczty, torrentów, irca i wszystkich innych możliwości Opery. Nieużywane i tak nie spowalniają przeglądarki.
> pozostaje jeszcze kwestia opera95 do firefox3:
> mianowicie kilka osób podaje za argument iż ten drugi zerżnął wszystko - a to
> jednak opera sie pospieszyła, to raz a dwa że przecież bety o tej samej
> funkcjonalności co dzisiejszy jeszcze ff30rc3 pojawiały sie już dwa miesiące
> temu (pierwsza beta była chyba w listopadzie na full gecko1.9)
Oprócz wersji beta są jeszcze wersje alfa, wersje testowe, etc. To, że nowe "featuresy" FF 3.0 są zerżnięte z Opery to nie jest czyjaś opinia tylko to jest fakt.
> oprócz tego chciałbym podkreślić kilka słów-kluczy : IE8 (której beta już jest
> w
> necie od długiego czasu) która także ma wiele do zaoferowania pojawia sie w
> następstwie do ie7 (które defacto ściągnąć można razem z aktualizacjami nawet n
> a
> zpiraconym xp z sp2), następnie Safari dla windows, czy ostatecznie projekt o
> nazwie flock które według mnie za lat kilka będzie oddzielał userów, na
> developerów (ff<>flock), oraz inne przeglądarki na inne typy.
Dopiero w sierpniu wyjdzie dopiero druga beta IE8. Ale tak w ogóle to... co z tego?