Re: Łatwe drożdżowe - kilka wypróbowanych Dodaj do ulubionych


forum.gazeta.pl/forum/w,23923,97954895,,Ciasto_drozdzowe.html?v=2 Łatwe drożdżowe

Kostka masła
6 jajek
2 szklanki cukru
7 dkg drożdży
2 łyżki oleju
2,5 szlanki mleka
1 kg mąki
5 dkg rodzynek

Wykonanie:
- Stopione masło wymieszaj z jajkami, cukrem, pokruszonymi drożdżami, olejem i letnim mlekiem.
- Przykryj ściereczką i zostaw na noc w ciepłym miejscu.
- Na drugi dzień rano wsyp mąkę, rodzynki i cukier waniliowy.
- Dobrze wymieszaj. Ciasto przełóż do dużej natłuszczonej blachy posypanej bułką tartą.
- Piecz 45 min. w temp. 160 stopni i 10 min. w temeraturze 180 stopni.
- Posyp cukrem pudrem lub polukruj.

forum.gazeta.pl/forum/w,23923,89608310,,Drozdzowka_dla_leniwych_.html?v=2
DROŻDŻÓWKA Wiktorii DLA LENIWYCH Podaję przepis na blachę.
Wszystkie składniki o pokojową temperaturze. Mleko też.
5 dag drożdży rozkruszyć
5 jaj roztrzepanych
1 szkl. oleju
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 szkl. mleka
5 szkl. mąki
W misce albo garnku układać w kolejności spisanej (nie innej, to ważne). Przykryć i odstawić bez mieszania na 3
godziny w miejscu o temp. pokojowej. Następnie wymieszać, wyłożyć na
blachę, na wierzch można położyć owoc, kruszonkę i wstawić do
nienagrzanego piekarnika. Ustawić temperaturę
piekarnika na 180*C i piec 45-50 minut. Można polukrować.

http://img174.imageshack.us/img174/5166/drodowedlaleniwychwf4.jpg
anka125 15.01.09, 17:17 Odpowiedz
Takie ciacho wyszło mi z przepisu Wiktorii.
Dodałam rodzynki i polukrowałam. Warto upiec.Polecam

Ciasto drożdżowe Dwa-filary:
1. 1,5 szklanki mleka
2. 1,5 szklanki cukru
3. 5 jajek
4. 10dag drożdży
5. 1kg mąki
6. 2/3 margaryny
7. zapach/rumowy,pomarańczowy lub cytrynowy/
8. rodzynki,skórka pomarańczowa ./może być ,ale nie musi/
Wykonanie:
cukier wymieszać z jajkami,drożdzę rozpuścić w ciepłym/nie gorącym/ mleku.Wymieszać i zostawić na 8 godzin w miejscu o jednakowej temperaturze/ja wstawiam do zimnego piekarnika/.
Dodaćroztopioną,przestudzoną margarynę i dodawać mąkę mieszając wszystko łyżką,dodać zapach i np.rodzynki.
Piec ok. godziny w temp.180-200 st.C
Sprawdzone,łatwe w wykonaniu i baaaardo dobre.Smacznego"

Leniwa baba drożdżowa Wigi
Te przepisy różnią się w zasadzie czasem oczekiwania. Przytoczę również swój bardzo stary. Cytuję: "Nie każda z nas lubi wygniatać drożdżowe ciasto. Tym nieco leniwszym proponujemy babę, która robi się sama. Przepis na 1 kg mąki. Do dużego naczynia wrzucamy warstwami kolejne produkty
1. na samo dno kruszymy 10 dag drożdży
2. sypiemy 2 szklanki cukru
3. wlewamy 4 rozbełtane jajka
4. kolejną warstwą jest starta kostka masła ( grube oczka)
5. całość zalewamy szklanką gorącego mleka
Wszystko zostawiamy na 3-4 godziny. Po ich upływie wsypujemy 1 kg mąki i ciasto mieszamy. Przelewamy do foremki. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku.

Drożdżówka dla leniwychsmile i niecierpliwych Gragi211
Sładniki: 75dag maki, 25dag cukru, 12dag masła, 4 jaja, 0,5l mleka,
4dag drożdży, olejek waniliowy, olejek cytrynowy (lepsza jest otarta
skórka cytryny), szczypta soli.
Przyrządzanie wg prawdziwej sztuki winno przebiegać w nast. sposób:
Rozczynic drożdże z 25dag mąki i 1/4l mleka i pozostawić w ciepłym
miejscu. Masło utrzec na pianę, dodawać po 1 żółtku i po trochu
cukier, mąkę, mleko oraz olejki. Gdy rozczyn "ruszy", połączyć go na
gładkie ciasto z ucierana masą, ubić pianę z bialek, wymieszać z
ciastem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Formę
wysmarować grubo masłem, obsypać bułką tartą, nałożyć ciasto do
połowy wysokości formy. Piec 45 min. w temp 180 st.C. Z formy wyjąć
15 min po upieczeniu.
A ja to wszystko maksymalnie upraszczam:
Do naczynia wsypuję mąkę, robię dołek, do którego wlewam roztopione
masło, roztrzepane jaja, olejki, zaczyn i całość wstawiam do
piekarnika z temp poniżej 30st.C. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość,
mikserem z nałożonymi spiralami wyrabiam na gładką masę i znowu
wstawiam do piekarnika aby wyrosło. Na koniec przekładam do formy,
temperaturę podkręcam na 180 i włączam czasomierz.
UWAGA: z podanej ilości wychodzi duuuże ciasto!
Ja stosuję o połowe zmniejszoną ilość każdego składnika, przy czym mleka jeszcze mniej (tylko 3/4 szklanki). Używam zwykłej, metalowej tortownicy z 'kolnierzem' w środku. Czas pieczenia ok. 25 min.

Ciasto drożdżowe Izis52
Drożdże muszą być dobre, ale najważniejszą sprawą jest ciepło. Wszystkie składniki powinny być wygrzane. Mąka, cukier, mleko, tłuszcz, jaja. To najważniejsza tajemnica udanego ciasta drożdżowego.Bardzo rzadko ostatnio coś wypiekam, ale drożdzowe robię podobnie, tyle, że mniej białek niż żółtek i koniecznie skórka cytrynowa + normalne masło. W drożdżówce leniwej przeszkadzał mi wyczuwalny posmak oleju. To chyba kwestia przyzwyczajenia.
Ściągniete z zaprzyjaźnionego forum "Długie drugie wakacje". Choć rzadko piekę wypróbowałam nawet dwukrotnie z pół porcji na średnia blaszkę. Znakomita z owocami np. z jagodami. Mnie z olejem nie smakuje, a ta 20 min.roboty a smak jak od mamy. Składniki:
1/2 l mleka, 1 kostka masła, 1 kg mąki (mieszana po pół krupczatki i gładkiej),
10 dag cukru, cukier waniliowy na 1 kg, sól.
6 żółtek + 2 całe jaja (jajka "M").
6 dag drożdży (lub 2 opakowania suszonych), skórka starta z cytryny, skórka pomarańczowa, rodzynki - do smaku.
Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Podgrzać mleko do ok. 30 stopni, w mące zrobić dołek, wlać do niego ok. 1/2 szklanki mleka, dodać drożdże (świeże) i palcami rozprowadzić do rozpuszczenia w mleku, przysypać mąką. Do mleka w garnuszku dodać masło i podgrzać do ok. 40 stopni, aż się masło roztopi.
Żółtka i jajka wymieszać w garnuszku z cukrami i szczyptą soli.
W mące powinno powstać wyraźne wybrzuszenie spowodowane rosnącymi drożdżami.
Uwaga: jeśli daje się drożdże suszone, trzeba je wsypać do mąki i wymieszać. Nie czekając na żadne wybrzuszenie, z resztą postępuje się tak samo.
Jeszcze dokładniejszy sposób wykonania: Ręczne wyrabianie góra 5 min, bo jest wolniutkie.
Do mąki dodajesz mleko z masłem, ukręcone jajka, skórkę cytrynową i bakalie.
Mieszasz najpierw drewnianą łyżką, potem rękami, aż ciasto przestanie się do nich kleić. Pozostawiasz w misce pod przykryciem, żeby podwoiło swoją objętość, po czym ugniatasz ponownie, układasz w foremkach, ponownie pozwalasz podrosnąć i wstawiasz do nagrzanego piecyka (ok. 150 - 170 stopni). Kiery będzie prawie upieczone, smarujesz powierzchnię stopionym masłem.
Ilość odpowiednia do trzech keksówek - ja w takich piekę (mieszczą
się razem w piekarniku). Jeśli Ci potrzebna mniejsza ilość ciasta, przelicz sobie proporcje.
Łatwe, zawsze się udaje. Uprzedzam, nie jest mocno słodkie - jeśli lubisz słodsze, musisz dać więcej cukru. Mnie wystarcza słodycz z rodzynek.
Robiłam z tego także babeczki.

http://cioccolatogatto.blox.pl/resource/drozdzowe_z_budyniem_i_truskawkami.JPG http://www.wasilkow.pl/przedszkole/Nowy%20folder/kwiatki.gif
Przeczytaj całą dyskusję
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.