Dodaj do ulubionych

Kuchnia polska:)

12.12.09, 12:18
Ku swojej nieustającej radości odkrylam wypasiony polski sklep w Oslo.
Nabyłam żurek w butelce i szczaw.
Tylko nie umiem zrobić ani zupy szczawiowej ani żurku , ogólnie z gotowaniem
po polsku jestem na bakier.
Ten żurek to wogóle jakiś podejrzany , w plastikowej butelce, niedużej i ma z
tego wyjść pięć litrów żurku.
Poprosze o rady :o)
Kran
Edytor zaawansowany
  • alinka_li 12.12.09, 12:37
    Tu jest "wypasiony" żurek
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,100469380.html
    albo prościej: na gotowym bulionie. Generalnie i żurek i szczawiową robię
    podobnie: woda do garnka, mięsko (najczęściej są to skrzydełka), 2 marchewki, 1
    pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 1 listek laurowy, 2 ziarnka ziela
    angielskiego. Sól ( ale troszkę tylko!). Gotować na wolnym ogniu do skutku:
    mięso i warzywa miękkie. Dodać ziemniaki pokrojone w kawałeczki, ugotować do
    miękkości. I teraz dodać:
    1. kiełbasę pokrojoną w plasterki, żurek z butelki, "rozbełtany", ale nie
    całość! U mnie zużywam tak 1/2- 3/4 butelki, pogotować chwilkę, doprawić: solą,
    cukrem, pieprzem, majerankiem, czosnkiem przeciśniętym, chrzanem. Można dodać
    śmietanę.
    2. szczaw ze słoiczka razem sokiem. Pogotować chwilę, doprawić solą, pieprzem,
    cukrem, śmietaną. Wyjąć marchew,zetrzeć na drobnej tarce(lub dobrze rozgnieść
    widelcem), dodać "dla koloru" do zupy.

    Generalnie często ugotowane warzywa dodaję z powrotem do zupy w takiej formie,
    fajnie zagęszczają, gdy trzebasmile

    Obie zupy podaję z jajami na twardo.


  • czarna9610 12.12.09, 13:13
    Na patelni podsmażam trochę kiełbaski w plasterkach , pokrojone ziemniaki ( w
    kostkę) i cebulkę.Podsmażone do garnka Zalewam wrzątkiem i gotuję , dodaję do
    tego przyprawy trochę pieprzu soli, czosnek ,no to co zwykle do zupy. Jak
    ziemniaki miękkie to dodaję żurek (tylko ja przeważnie z torebki to nie bardzo
    wiem jak z proporcjami w butelce. Do tego ugotowane jajko.
    Szczawiową gotuję podobnie jak Alinka tylko bez marchwi
    --
    "W dworcowej poczekalni, na stacji PKP
    lubię posiedzieć czasem
    bo gdzie lepiej czekać jest "
  • jan.kran 12.12.09, 15:20
    Dziękuję !!!
    A jaką kiełbasę ?
    Zaraz jadę do polskiego sklepusmile
  • czarna9610 12.12.09, 16:35
    Daje jaką mam czasem nawet białe frankfurterki czasem zwykłą toruńską. To jest
    danie kryzysowe przed 10 wink
    --
    "W dworcowej poczekalni, na stacji PKP
    lubię posiedzieć czasem
    bo gdzie lepiej czekać jest "
  • jacek1f 12.12.09, 18:06
    to prosze pamietac, ze samemu w kazdej chwili mozna zrobi ile sie chce:

    300 g mąki żytniej i pół litra wody letniej przegotowanej, plus czosnek - pare ząbków do smaku do kamionki lub słoja lub butli. I 7-8 dni.
    To na żurki.

    I to samo z mąką pszenną - dokładnie. to na barszcze białe.

  • fettinia 12.12.09, 18:36
    zakwasy hmm to my wiemybig_grin czasem po prostu trudno dostac we wsi make zytniasmile
    --
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • alltid_ung 12.12.09, 20:51
    Cytatjacek1f napisał:

    > to prosze pamietac, ze samemu w kazdej chwili mozna zrobi ile sie chce:
    >
    > 300 g mąki żytniej i pół litra wody letniej przegotowanej, plus czosnek - pare
    > ząbków do smaku do kamionki lub słoja lub butli. I 7-8 dni.
    > To na żurki.
    >
    > I to samo z mąką pszenną - dokładnie. to na barszcze białe.
    >


    rany big_grin cudo ! dzieki big_grin big_grin big_grin
    ja mam - wszystko mam tyle ze mi do laba nie przyszlo ze mozna sobie smemu
    zakwasic bo jak Kran nie mam dzuego pojecia o kuchnie polskiej...


    --
    Z racja jest jak z dupa,
    kazdy ma swoja wink

    http://www.cosgan.de/images/midi/frech/g040.gif
  • wilowka 12.12.09, 21:32
    Wątek mnie natchnął, uwarzyłam właśnie żurku smile ale takiego lekkiego, do picia.
    A teraz czas na pierniczki!
    --
    www.kot-malenstwo.blogspot.com do czytania
    www.ztworzonka.blogspot.com robótkowy
  • momas 14.12.09, 15:11
    Kranie - uwazaj na zakwasy - one mają rózną moc. jak będziesz w
    lewała - to stopniowo i próbyuj czy odpowedni smak juz ma...
    Bo wlanie calej butelki do niewielkiej ilosci zupuyy moze uczynic ją
    niezjadliwą...

    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • momas 14.12.09, 15:14
    a szczawiową - ja robię na bulionie warzywnym (marchew, pietruszka,
    seler, por, sól i woda - do miękkości na malym ogniu). Do wywaru bez
    warzyw wrzucam szczaw - zagotowuje, ewentualne miksuje i rzabielam
    smietaną. Czasem robię zaklepkę z mąki. I podaję z jajem na twardo.

    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • qubraq 14.12.09, 17:51
    Momas, wiesz ze ostatnio zakwasiłem żurek moim swiezo uzyskanym
    zakwasem selerowym - jest znakomity i nie ma tego calego mułu
    mącznego... smile
  • jan.kran 15.12.09, 10:13
    Na razie ostrożnie robie zupę szczawiową dziś smile)

    Poza tym popłakałam się ze smiechu bo moja polska Rodzina postanowiła nauczyć
    Młodą kleić pierogi.
    Młoda warczy bo chciała żeby Jej te pierogi kupili na niemiecką Wigilie u ojca.
    Ciekawa jestem jak to się skończytongue_outPPP
    Wigilia zapowiada się bardzo ciekawie , szczegóły podam późniejtongue_outPP
  • qubraq 18.01.10, 13:57
    fettinia napisała:

    > robi sie jak buraczany?smile

    zagapilem się... wybacz proszę! Tak, tak jak buraczany! Kilka dni
    temu robilem ogorkową i ją dokwaszalem do smaku wlasnie zakwasem
    selerowym, pyszne mi wyszlo żarełko! smile

    ale smieszne jest to ze rowniez mozna zrobic zakwas pomidorowy!!! i
    nim mozna dokwaszac wlasnie barszcz pomidorowy! ale dobrze jest go
    zrobic z pomidorow gruntowych oczywiscie bez rozcinania samych
    pomidorów - ja je tylko kilkanascie razy nakłułem czubkiem noża;
    sprobuj zrobic - jest kapitalny do picia!
  • jan.kran 10.01.10, 13:24
    Młoda zrobiła żurek ja szczawiową wyszło primasmile
    Ugotowałam rosół , podzielony został na dwie części.
    Do jednej Mlóda wlała żurek , trochę podsmażoenego boczku plus krótko podsmażoną
    białą kiełbasę.
    Do tego ziemniaki.
    Szczawiowa ziemniakami i jajkiem , mmmmm...
    My jemy ziemniaki bardzo rzadko , poza tym nie zznoszę obierania tychże.
    Nabyłam więc ziemniaki migdałowe , takie malutkie i ugotowałam bez obieraniasmile
  • jan.kran 10.01.10, 13:27
    Nabyłam w polskim sklepie i się zastanawiam jak zużyć.
    Mama układała chyba w garnku ciasno i podlewała wodą , no bo nie wrzuca się na
    wrzątek jak pierogi ? ... zagubiona jestem.
    I jakiś sos do tego ?
    K.
  • fettinia 10.01.10, 13:37
    Ja wkladam do naczynia zaroodpornego,podlewam bulionem i do piekarnikasmileAle
    trzeba przykryc bo lubia sie przyrumienicsmile
    A sos lubimy grzybowy-a inni pomidorowysmile
    --
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • jan.kran 10.01.10, 22:18
    Fetti , podałabyś przepisy na te sosy ?
    K.
  • jan.kran 18.01.10, 13:27
    Drążę dalej tematsmile
    Sos pomidorowy do gołąbków znalazłam na necie i dziś spróbuję.

    W polskim sklepie kupujemy namiętnie różne pierogi , sama sie chwilowo nie
    podejmuję wykonać ...
    Gołąbki też gotowe , dziś sprawdzimy jak smakują.

    A ostatnio nabyłam krokiety.
    Junior nie lubi czerwonego barszczu wię cudusiłam do nich pieczarki.
    Jakieś pomysły do innych dodatków krokietowych ?

    Moje dziecko , miłośnik kuchni egzotycznych , włoskiej i francuskiej wsuwa
    ostatnio pierogi i kabanosysmile
    Chyba pójdę przy najbliższym pobycie w PL na kurs gotowania po polskusmile)
    K.
  • momas 18.01.10, 13:40
    Krokiet z czym? mięsne, czy kapuściano grzybowe?
    Mozna na ceieplo z jakąś surówką.
    Do pomidorówki - takiej do picia - te mięsne też są ok smile
    (ja lubiłam do pomidorówki naleśniki z pasztetem. Odgrzewane. Takie
    Pół krokiety - pół bo bez panierowania smile



    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • jan.kran 18.01.10, 13:44
    Mięsne.


    Mam ochotę boczniaki tym razem udusić zamiast pieczarek ale nie wiem czy to
    stykniesmile
  • ciri_77 18.01.10, 13:45
    takie rosołkowate, albo warzywne smile
    --
    Ciri

    "jak dalece mój wróg jest przyjacielem kogoś innego
    i dlaczego mówiąc obiektywnie wyrażamy się zawsze subiektywnie? " by Mysty
  • pani.serwusowa 18.01.10, 13:46
    Rany, jak mi sie chce krokietow... uncertain
    --
    Te cwane sępy!
  • ciri_77 18.01.10, 13:55
    po świątecznie (świetne danie na opanowanie pozostałosci mięsnych po świętach)
    ale gołąbki za mną łaża od kilku dni... dzis dopisałąm kapuste do listy zakupów
    i jeśli małżonek nabył to zrobie na czwartek smile
    bo na jutro mam zamówiona kaszanke z grilla....
    --
    Jeśli nie wolno, a musisz, to trzeba

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka