18.01.10, 01:47
Puree z pasternaku i ziemniakow jest podobno jednym z ulubionych dodatkow do
mies na dworze milosciwie mi panujacej krolowej Elzbiety.
Polecam !
Uzywam tez pasternaku zamiast korzenia pietruszki,od ktorej jest tanszy i
latwiej tu dostepny.
Edytor zaawansowany
  • emigrantka34 18.01.10, 07:48
    ja tez uzywam pasternaku, ale dlatego ze musze, bo francuzi jakos
    dziwnie nie znaja korzenia pietruszki, ktory jednak wole ze wzgledu na
    bardziej zdecydowany smak.
  • jacek1f 18.01.10, 08:27
    zamiasts pietruszkiod 8-10 lat, czesto nie wiedzac nawet o tymsad
    Ku uciesze i zyskowi nieuczciwych rolnikow i sprezedawcow.
  • kanuk 18.01.10, 08:54
    a tu jest i to i to. ale pietrucha taka drobna i twarda...i drozsza
    o wiele. smak pietruchy ,owszem,mocnieszy. lepsza w rosole.
  • emigrantka34 18.01.10, 11:56
    wiem, niestety korzen pietruszki coraz rzadziej spotykany w polsce
    rowniez. na szczescie na pobliskim placyku, gdy tylko jestem w polsce,
    kupuje od znajomej pani korzen pietruszki na zapas.
  • pasqoodnikowo 18.01.10, 14:12
    Właśnie mnie uświadomiliście! Do tej pory zastanawiałam się co to za
    dziwna piertruszka - bo po liściach widać różnicę. Teraz będę
    uważać. Ale to latem, gdy włoszczyznę z liśćmi sprzedają.

    Jak odróżnić pasternak od pietruszki (same korzenie)?
    Na węch da radę?
  • turzyca 21.01.10, 02:14
    Da.
    Swoja droga w moim niemieckim markecie sprzedaja jako pasternak pietruszke.
    Czasem, wiec chyba tylko jak im pasternaku zabraknie. Rozpoznaje wlasnie po
    zapachu, bo lisci nie ma.
    --
    Tak wygląda turzycasmile, która znalazła szalenie ciekawy wątek. wink
  • jan.kran 21.01.10, 07:06
    Kasiektongue_outPPPPP

    Mówiłam Ci że jestem Twoją fankąsmile))))
    Kran
  • beata19735 23.01.10, 09:29
    turzyca napisała:

    > Da.
    > Swoja droga w moim niemieckim markecie sprzedaja jako pasternak pietruszke.
    > Czasem, wiec chyba tylko jak im pasternaku zabraknie. Rozpoznaje wlasnie po
    > zapachu, bo lisci nie ma.

    pasternak ma inna koncowke.Pietruszka ma wypukle,a pasternak wklesle.
    --
    http://tiny.pl/hxdtg
  • czekolada72 06.09.10, 11:43
    Tiaaaaa,
    że ja pasternaku ani na Kleparzach, ani na takim Imbramowskim - nie uwidiem, o zwykłych zieleniakach nie wspomnę - wyłacznie pietrucha!
    A nabyłabym pasternaczek bardzo chetnie!
  • diegosia 18.01.10, 10:01
    U mnie jest i pietrucha i pasternak, kosztuja tyle samo (pewnie zeby
    w kasie sie nie zastanawiali co dokladnie na tasmie lezy big_grin).

    Mam w zwiazku z Waszym doswiadczeniem w temacie pytanie: Czy
    pasternak jest zawsze slodki? Pytam, bo kupilam ostatnio po raz
    pierwszy swiadomie 1 korzen do makaronu, owszem smakowalo, ale
    ciagle sie zastanawialam czy on rzeczywiscie taki slodki musi byc...
    szczegolnie, ze wlasnie mowi sie o tym, ze ludzie go myla z
    pietruszka, ale jej smaku mi az tak nie przypominal.
    Dodam moze, ze nie byl w tym przypadku gotowany, tylko pokrojony w
    plasterki i podsmazony z bekonem.
  • krysia2000 18.01.10, 11:41
    Nie wiem, czy zawsze jest słodki pasternak. Może jak się zepsuje, to już taki słodki nie jest.

    W porównaniu z korzeniem pietruszki, który z tego co wiem nie jest popularny poza naszym, środkowo-europejskim regionem kulinarnym jest pasternak słodszy, miąższ ma zdecydowanie bardziej miękki, a po ugotowaniu lepki. Aromat ma również "wilgotniejszy" (coś jak kminek vs kmin), z taką "mydlaną" dla mnie nutą, podczas gdy pietruszka pachnie korzennie i lekko, jak suchy las, co deszczu długo nie widział.

    Dla mnie o wiele bardziej harmonijne kombo pietruszka z selerem tworzą. Zresztą ponoć poddani Drugiej Elki selera bulwiastego też niebardzo, bo im się ze zniewieściałymi Francuzami kojarzy. Za to na naciowym jadą.

    Jak mi po raz pierwszy Zenek zwiózł kilka sztuk pasternaku z jukeju i ugotowałam z nim rosół i potem potrawkę z kurczaka zrobiłam, to się prawie rozbeczałam, bo to przecież nie była potrawka, tylko jakaś przesłodzona zółtawa paciaja. Zadziwiające, jak zwykłe bulwy nasiąkają terroirem.

    --
    To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
  • qubraq 18.01.10, 11:48
    Pasternak absolutnie nie moze zastapic pietruchy bo przeciez ma inny
    smak... i to jest - przynajmniej dla mnie - zupelnie oczywiste; nie
    rozumiem jak mozna pomylic mając jaki taki nos i język... wink
    Ja wlasnie od dawna poszukuje w W-wie pasternaku na garni i nie moge
    go utrafić; jedyny Pasternak u mnie to ten, ktorego kiedys nasza
    gwiazda NB znakomicie tłumaczyła smile)
  • krysia2000 18.01.10, 12:05
    > nie
    > rozumiem jak mozna pomylic mając jaki taki nos i język... wink

    To było dawno, jeszcze w głębokich latach osiemdziesiątych, kiedy wszyscy myśleli, że jest tylko pietruszka, jedna jedyna, tak jak jeden Pambuk jest, tylko polski. Owszem, inne narody mogły sobie mieć swoich Pambuków, ale to nie to samo, co nasz, ten prawdziwy.

    --
    To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
  • pani.serwusowa 18.01.10, 11:53
    Bardzo lubie. Najbardziej pieczony i chipsy pasternakowe. smile
    --
    Te cwane sępy!
  • krysia2000 18.01.10, 12:07
    Chipsy? Czego to tam za kanałem dla dżankfudystów nie wymyślą.

    PS> Ogląda kuma "Fat Families" na Skaju?

    --
    To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
  • pani.serwusowa 18.01.10, 12:10
    Widzialam w sobote rodzine czterech chopa, co to salaty nie lubili i jeden nawet
    polakal, ze jest gruby. A czemu kuma pyta? Bo jak to przytyk do tych chipsow, to
    tylko wspomne, ze chipsy pasternakowe robilam przy okazji dhalu z soczewicy - je
    sie piecze, a nie smazy. Sa w GP. Dzankfudem bym tego nie nazwala. ;>
    --
    Te cwane sępy!
  • krysia2000 18.01.10, 13:59
    Ależ w żadnym wypadku przytyk! Kuma ma figurę leśnej boginki i przede wszystkim umie gotować - w przeciwieństwie do tych monstrualnych rozmiarów nieszczęśników, którzy z trudem przelewają się z jednego boku na drugi, półleżąc całymi dniami na tych sofach wielkich jak transatlantyk.

    Tak tylko mi się przypomniało a propos chipsów, bo w tym programie prowadzący przytoczył dane na temat ich spożycia i tak obrazowo pokazał, ile przy tym rocznie wciąga się oleju na łebka. Oglądam z twarzą wykrzywioną przerażeniem, jak twarz pułkownika Kurtza z Czasu Apokalipsy. "The horror... the horror."

    --
    To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
  • pani.serwusowa 18.01.10, 14:17
    Widzialam. sad Mnie chipsy na szczescie od paru lat niezbyt smakuja. Czasem wsune
    kilka sztuk na pikniku, zdarzy mi sie - moze raz do roku. Kettle lub Tyrrels,
    inne mi nie wchodza.

    Rzeczywiscie te ciala sie przelewaly z jednej strony na druga. I zipaly ciezko
    po przejsciu 1 (jednej!) mili. W sumie nie obejrzalam calego odcinka, ale pewnie
    trafie na powtorke. A luby mi powiedzial, ze jestem zbok jakis, bo ciagle
    ogladam te programy o grubych ludziach. wink A ostatnio na Sky ich pelno - takie
    mam wrazenie.

    --
    Te cwane sępy!
  • buka007 18.01.10, 12:29
    aha.. to ja chyba jednak przy brukwii pozostane..
  • jan.kran 18.01.10, 13:21
    Pasternaku ani brukwi jeszcze nie miałam okazji.
    Natomiast dzięki Turkowi na rogu mam korzeń pietruszki , rarytas w Norwegiismile
    A rosołek czyli baza do innych zup to jednak podstawa ...
  • qubraq 18.01.10, 13:29
    jan.kran napisała:

    > A rosołek czyli baza do innych zup to jednak podstawa ...

    spróbuj raz zrobić tę podstawę bez mięsa a zobaczysz jakie to fajne!
    smile)
  • jan.kran 18.01.10, 13:41
    CzyLi same warzywa plus woda ?
    A vegeta też ?
    Dawaj bliższe informacje bo ja mam w planie żureksmile))
  • momas 19.01.10, 12:00
    bulion warszywny - warzywa (marchew, pietruszka, seler bulwiasty,
    por, cebula) gotowane do miękkości.
    Vegata niekoniecznie. Chyba, zelubisz i nie mozesz bez niej zyć big_grin
    Zupy na bulionie warzywnym są lekkie smile
    Lubie je smile

    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • kasia_bzdeta_wons 19.01.10, 12:12
    qubraq napisał:

    > jan.kran napisała:
    >
    > > A rosołek czyli baza do innych zup to jednak podstawa ...
    >
    > spróbuj raz zrobić tę podstawę bez mięsa a zobaczysz jakie to fajne!
    > smile)

    prosze tylko o jedno (na zapas), nie nazywajcie juz tego rosołem wink
    --
    ¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`
    º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`º5
    ¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`ºø¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸
    ¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`
  • qubraq 19.01.10, 16:59
    kasia_bzdeta_wons napisał:

    > prosze tylko o jedno (na zapas), nie nazywajcie juz tego rosołem wink

    tak jest... i slusznie zresztą; wszak mówimy o podstawie do innych
    zup! smile
  • beata19735 23.01.10, 09:30
    kasia_bzdeta_wons napisał:

    > prosze tylko o jedno (na zapas), nie nazywajcie juz tego rosołem wink

    big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin

    --
    http://tiny.pl/hxdtg
  • smutas13 21.01.10, 07:04
    qubraq napisał:

    > spróbuj raz zrobić tę podstawę bez mięsa a zobaczysz jakie to
    fajne!
    > smile)

    Wczoraj na bazie "bez mięsa" ugotowałam kwaśnicę. I chyba nigdy
    więcej tego nie powtórzę uncertain
    Kwaśnica, jednak wymaga mięsnej bazy wink


  • qubraq 22.01.10, 18:01
    smutas13 napisała:


    > Wczoraj na bazie "bez mięsa" ugotowałam kwaśnicę. I chyba nigdy
    > więcej tego nie powtórzę uncertain
    > Kwaśnica, jednak wymaga mięsnej bazy wink

    Przebacz, ze Cie naraziłem na takie przeżycie! Więcej nie będę wink
    Po prostu jesteśmy z innych planet smile ale musze przyznać ze do
    kwasnicy to ja robie bulion z wędzonej "klawiatury" z cebulą prażoną
    i gotuje toto z godzinę a poptem robię ciąg dalszy w zależnosci od
    rodzaju kwaśnicy smile
  • pani.serwusowa 19.01.10, 12:03
    Przypomnialo mi sie jeszcze, ze mam przepis na ciasto z pasternaku i syropu
    klonowego, przekladane mascarpone. Nie robilam, ale zdjecie wyglada obiecujaco.
    Marchewke i buraki w ciescie lubie, wiec czemu nie pasternak? smile
    --
    Te cwane sępy!
  • roseanne 06.09.10, 15:36

    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • daxter 06.09.10, 16:29
    Ja pasternak widuje tylko w okolicy Bożegonarodzenia wtedy na straganach sie pojawia ,
    ponoć niezbedny do zupy rybnej i moczki ,niezbyt przepadam dlatego wolę pietruszkę,
    czasem jest dodawany do suszonej włoszczyzny i mnie smak przeszkadza i o dziwo nie jest słodki tylko gorzkawy (chodzi o susz).
    Z braku włoszczyzny za granicą radze zaopatrzyc sie w suszone liście lubczyku sa niezastapione w zupach rosołach czasem trafic mozna tez w doniczkach świeży kupowałam w niemczech pod nazwą Liebstock ,Dla mnie jest super zastepuje mi maggi a ciezko mi było ją ograniczyć .
    Kiedys bedąc u kolezanki w Kaliszu zastanawiałam sie jak ja zjem rosół z kury na jednej marchewce i dwóch łodygach zielonych pływajacych w rosole , o dziwo nic kurą nie "pachniało" nie chciałam obrazic bo jak na mnie za mało warzyw tam było i obawiałam sie smaczku i jakie było moje zdziwienie kiedy podano mi dobry nie "pachnący" kurakiem rosół , który mogłam zjeśc ze smakiem no i tam sytację uratował lubczyk ,który uzupełnił smak włoszczyzny.smile
  • czekolada72 06.09.10, 18:55
    daxter napisała:

    suszone liście lubczyku sa niezastapione w zupach rosołach czasem trafic mozna tez w doniczkach świeży kupowałam w niemczech pod nazwą Liebstock ,Dla mnie jest super zastepuje mi maggi a ciezko mi było ją ograniczyć .

    Nie wiem czy to jest popularna nazwa, ale w moim ogródku rósł sobie od dawna i babcia zawsze mawaiła na niego maggi, dopiero po latach okazało sie, ze to lubczyk, a nawet inaczej - że lubczyk "ach-och" to to zielsko z naszego ogrodka wink
  • daxter 06.09.10, 21:10
    i to jakie smaczne zielsko własnie zajadałam dzisiaj z białym serkiem na sniadanko pychotkasmile
  • kanuk 07.09.10, 00:05
    daj przepis na ktore cudo ,Roseanne ?
  • roseanne 07.09.10, 02:27
    na ciasto z pasternakiem

    marchwekowe to jedno z moich ulubionych, a pasternak w montrealu latwiejszy do dostania niz pietruszka

    korzeniowa jest tylko jakos z dwa miesiace, teraz na jesieni


    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • roseanne 07.09.10, 02:30

    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • kanuk 07.09.10, 02:48
    tu ,niedaleko Montrealu ,badz co badz,to mozna nawet kupic pietruszke w proszku.
    i uzywac jej do prania w pralce.
  • roseanne 07.09.10, 22:08
    ty, tys mi lokalna?

    gdzie to twoje niedaleko montrealu?
    natka wszedzie dostepna, na okraglo, ale korzenia mi brak - bez zartow tongue_out
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • ania_m66 07.09.10, 23:10
    pomoc optyczna smile
    pietruszka:
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/jf/le/dpfd/dsiBa96iEE6b4uP5zB.jpg

    pasternak:
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/jf/le/dpfd/HehYu7CgfPHoHLj52B.jpg
    --
    Gone
  • roseanne 07.09.10, 23:37
    doskonale rozpoznaje, po wygladzie, zapachu, dotyku
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.