• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Pierogi z miesem - jak przygotowac farsz?

  • 12.02.10, 11:12
    Zdradzcie mi prosze jak robicie farsz do pierogow z miesem? Robilam
    takowe ze dwa razy w zyciu i farsz zawsze wydaje mi sie za suchysad a
    takiego nie lubie..Prosze o wskazowkismile
    --
    Anka
    Edytor zaawansowany
    • 12.02.10, 12:10
      Bo z samym mięchem jest suchy. Ja oprócz miesa (z rosołu
      najczęsciej) daję ugotowanej z przyprawami kiszonej kapusty i
      wcześniej ugotowanych suszonych grzybów. Mielę, daję jajco,
      przyprawiam na ostro i już wink
      • 12.02.10, 12:11
        A! I cebuli duszonej trochę też nie zaszkodzi.
        • 12.02.10, 12:13
          Chyba,ze jak farsz do pielmieni.Wtedy daje sie surowe mieso mielone/pol na pol
          wolowe i wieprzowe/,posiekana cebule,sol,pieprz.Po ugotowaniu z pieroga wyplywa
          cos w rodzaju rosolu i nie jest suchysmile
          --
          no i jeszcze Pinezka
          Kuchenne Pogaduszki
          • 12.02.10, 12:15
          • 12.02.10, 14:05
            pierogi dosc krotko sie gotuja, czy takie surowe mieso w srodku
            zdazy sie ugotowac? moze po prostu jak jest surowizna w srodku to
            one nie wyplyna na wierzch? nigdy nie jadlam tak zrobionych, ale ten
            sok wyplywajacy ze srodka mnie korci smile
    • 12.02.10, 12:53
      Mieso musi byc tylko gotowane lub pieczone /bez sosu/
      Mielimy.Do tego trzeba dodac usmazona cebulke,ktora mielimy razem z miesem.
      Ilosc musisz sama wyczuc.Nastepnie mieso kladziemy na patelnie i podgrzewamy
      patrzac w jakiej konsystencji jest mieso.Jesli jest za malo kleiste-dodajemy
      oliwy.Ale w malych ilosciach.Mieso MUSI byc lekko kleiste.Gdy osiagniesz dana
      konsystencje-odczekujesz,aby lekko przestygl farsz i dopiero zaczynasz produkcje
      pierogow.Nie zapomnij o przyprawach tego farszu.Czyli :pieprz,sol,wegeta/jesli
      lubisz/papryka itd.
      • 12.02.10, 14:30
        ja robię tak:gotuję chude mięso,dodaję kawałek słoniny i nadal
        gotuję,wystudzone mielę przez maszynkę,dodaję duszoną
        cebulę,ugotowaną wcześniej kaszę mazurską
        średnią,jajko,przyprawy,majeranek,niedawno koleżanka wygadała się,że
        jej teściowa dodaje jeszcze łyżkę lub dwie gęstej kwaśniej
        śmietany,zdziwiłam się,ale dodałam i ja,wyszło pyszne
        nadzienie,przyjklejało się do łyżki podczas nakładania w pierogi,za
        to po ugotowaniu pierogów wspaniale się jadło.
      • 13.02.10, 00:15
        > Mieso musi byc tylko gotowane lub pieczone

        Oczywiście, że nie musi.

        --
        To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
    • 12.02.10, 14:41
      mięso z rosołu mielę razem z marchewka, czasem z korzeniem
      pietruszki. Podsmażam cebulę, wrzucam zmielone mięso, doprawiam,
      jesli jest za suche podlewam delikatnie rosołem, tak na wyczucie.

      --
      Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo
      spędzać czas z idiotami.
      Ernest Hemingway

      Procentowo
      • 29.03.14, 20:05
        i tak wlasnie robi sie pyszny farsz na pierogi, masz i rosół i pierogi. Mieso najlepiej mieszane,woł, wieprz, kurczak, wyjmujemy z rosołu, studzimy, mielimy, dodajemy (wystudzone)marchew, kawałeczek pietruszki ,kawałek selera, też mielimy, zesmarzamy 2 cebulki pokrojone w kosteczkę, na dobrze złoty kolor (podgrzewamy dobrze olej, wrzucamy cebulkę, smażymy, posypujemy cukrem, dobrą łyżeczkę i dosmażamy na złoty kolor, nie solimy! sól wysusza cebulę i twardnieje) na dodajemy do miesa przestudzoną, solimy, pieprzymy do smaku farsz, bardzo dobrze wyrabiamy ręką, to ważne, jak farsz jest za suchy, dodajemy odrobinę rosołu, nie dajemy jaj, bo mieso robi sie zbite, lepimy pierogi. Tak zrobiony farsz nie jest suchy, jest soczysty i niesamowicie smaczny. Polecam
    • 12.02.10, 18:56
      dzieki, jutro dam znac czy dobre wyszlysmile
      --
      Anka
      • 18.02.10, 09:57
        tez bede robic pierogi z ciasta wg przepisu Fetti z farszem
        pieczarkowo -kapuscianym . Mam nadzieje ze mi wyjda dobre bo
        przyjezdza rodzina!
    • 22.12.10, 01:41
      ja do farszu dodaję kilka łyżek rosołu i trochę masła - taki farsz nigdy nie jest suchy

      mój farsz: ninawkuchni.blogspot.com/2010/02/pierogi-z-miesem.html

      P.S. Wiem, że wątek i pytanie stare, ale może moja odpowiedź się przyda. Sposób z rosołem/wywarem podała mi moja mama, a wcześniej babcia - która robi najlepsze pierogi na świecie. Pierogi zawsze są wspaniale wilgotne.
      --
      Mój blog kulinarny
      • 14.12.11, 22:19
        mysmy w domu tez zawsze dodawali rosolu
        --
        "What other people think of you is none of your business"
        ANON
    • 14.12.11, 08:28
      up up smile
      --
      Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą. — św. Augustyn
      64
      "Kto nie naraża się na szwank - ten głównej stawki nie wygrywa"
      bastrowymix.blogspot.com/
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.