Dodaj do ulubionych

Pierogi z miesem - jak przygotowac farsz?

12.02.10, 11:12
Zdradzcie mi prosze jak robicie farsz do pierogow z miesem? Robilam
takowe ze dwa razy w zyciu i farsz zawsze wydaje mi sie za suchysad a
takiego nie lubie..Prosze o wskazowkismile
--
Anka
Edytor zaawansowany
  • 12.02.10, 12:10
    Bo z samym mięchem jest suchy. Ja oprócz miesa (z rosołu
    najczęsciej) daję ugotowanej z przyprawami kiszonej kapusty i
    wcześniej ugotowanych suszonych grzybów. Mielę, daję jajco,
    przyprawiam na ostro i już wink
  • 12.02.10, 12:11
    A! I cebuli duszonej trochę też nie zaszkodzi.
  • 12.02.10, 12:13
    Chyba,ze jak farsz do pielmieni.Wtedy daje sie surowe mieso mielone/pol na pol
    wolowe i wieprzowe/,posiekana cebule,sol,pieprz.Po ugotowaniu z pieroga wyplywa
    cos w rodzaju rosolu i nie jest suchysmile
    --
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • 12.02.10, 14:05
    pierogi dosc krotko sie gotuja, czy takie surowe mieso w srodku
    zdazy sie ugotowac? moze po prostu jak jest surowizna w srodku to
    one nie wyplyna na wierzch? nigdy nie jadlam tak zrobionych, ale ten
    sok wyplywajacy ze srodka mnie korci smile
  • 12.02.10, 12:53
    Mieso musi byc tylko gotowane lub pieczone /bez sosu/
    Mielimy.Do tego trzeba dodac usmazona cebulke,ktora mielimy razem z miesem.
    Ilosc musisz sama wyczuc.Nastepnie mieso kladziemy na patelnie i podgrzewamy
    patrzac w jakiej konsystencji jest mieso.Jesli jest za malo kleiste-dodajemy
    oliwy.Ale w malych ilosciach.Mieso MUSI byc lekko kleiste.Gdy osiagniesz dana
    konsystencje-odczekujesz,aby lekko przestygl farsz i dopiero zaczynasz produkcje
    pierogow.Nie zapomnij o przyprawach tego farszu.Czyli :pieprz,sol,wegeta/jesli
    lubisz/papryka itd.
  • 12.02.10, 14:30
    ja robię tak:gotuję chude mięso,dodaję kawałek słoniny i nadal
    gotuję,wystudzone mielę przez maszynkę,dodaję duszoną
    cebulę,ugotowaną wcześniej kaszę mazurską
    średnią,jajko,przyprawy,majeranek,niedawno koleżanka wygadała się,że
    jej teściowa dodaje jeszcze łyżkę lub dwie gęstej kwaśniej
    śmietany,zdziwiłam się,ale dodałam i ja,wyszło pyszne
    nadzienie,przyjklejało się do łyżki podczas nakładania w pierogi,za
    to po ugotowaniu pierogów wspaniale się jadło.
  • 13.02.10, 00:15
    > Mieso musi byc tylko gotowane lub pieczone

    Oczywiście, że nie musi.

    --
    To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
  • 12.02.10, 14:41
    mięso z rosołu mielę razem z marchewka, czasem z korzeniem
    pietruszki. Podsmażam cebulę, wrzucam zmielone mięso, doprawiam,
    jesli jest za suche podlewam delikatnie rosołem, tak na wyczucie.

    --
    Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo
    spędzać czas z idiotami.
    Ernest Hemingway

    Procentowo
  • 29.03.14, 20:05
    i tak wlasnie robi sie pyszny farsz na pierogi, masz i rosół i pierogi. Mieso najlepiej mieszane,woł, wieprz, kurczak, wyjmujemy z rosołu, studzimy, mielimy, dodajemy (wystudzone)marchew, kawałeczek pietruszki ,kawałek selera, też mielimy, zesmarzamy 2 cebulki pokrojone w kosteczkę, na dobrze złoty kolor (podgrzewamy dobrze olej, wrzucamy cebulkę, smażymy, posypujemy cukrem, dobrą łyżeczkę i dosmażamy na złoty kolor, nie solimy! sól wysusza cebulę i twardnieje) na dodajemy do miesa przestudzoną, solimy, pieprzymy do smaku farsz, bardzo dobrze wyrabiamy ręką, to ważne, jak farsz jest za suchy, dodajemy odrobinę rosołu, nie dajemy jaj, bo mieso robi sie zbite, lepimy pierogi. Tak zrobiony farsz nie jest suchy, jest soczysty i niesamowicie smaczny. Polecam
  • 12.02.10, 18:56
    dzieki, jutro dam znac czy dobre wyszlysmile
    --
    Anka
  • 18.02.10, 09:57
    tez bede robic pierogi z ciasta wg przepisu Fetti z farszem
    pieczarkowo -kapuscianym . Mam nadzieje ze mi wyjda dobre bo
    przyjezdza rodzina!
  • 22.12.10, 01:41
    ja do farszu dodaję kilka łyżek rosołu i trochę masła - taki farsz nigdy nie jest suchy

    mój farsz: ninawkuchni.blogspot.com/2010/02/pierogi-z-miesem.html

    P.S. Wiem, że wątek i pytanie stare, ale może moja odpowiedź się przyda. Sposób z rosołem/wywarem podała mi moja mama, a wcześniej babcia - która robi najlepsze pierogi na świecie. Pierogi zawsze są wspaniale wilgotne.
    --
    Mój blog kulinarny
  • 14.12.11, 22:19
    mysmy w domu tez zawsze dodawali rosolu
    --
    "What other people think of you is none of your business"
    ANON
  • 14.12.11, 08:28
    up up smile
    --
    Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą. — św. Augustyn
    64
    "Kto nie naraża się na szwank - ten głównej stawki nie wygrywa"
    bastrowymix.blogspot.com/

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.