Dodaj do ulubionych

Wasze ulubione "ciasto na niedziele"

19.02.10, 23:09
Nie wiem, czy jest u was w domu zwyczaj pieczenia ciasta na
niedziele ale u mnie jest i bardzo go lubie i kultywuje. Pieke
zazwyczaj w sobote wieczorem lub w nocy. Ale ostatnio cos mnie wena
opuscila.
Jakie sa wasze ulubione ciasta na niedzielne popoludnie?
Edytor zaawansowany
  • pani.serwusowa 19.02.10, 23:23
    Generalnie pieke na weekend. Czesto eksperymentuje. Dzis upieklam mus z ciemnej czekolady z kandyzowanym koprem wloskim. Nie moge go sprobowac do jutra i to mnie troche denerwuje. wink Jeszcze dobrze nie ostygl. Ciezko byloby mi wybrac ulubione ciasto, ale te wszystkie na bazie gorzkiej czekolady uwielbiam.

    Sernik czekoladowy:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,103991763,103991763.html
    Brownies z zurawina:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,86525491,87567202.html
    Czekoladowe z gruszkami:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,86259756,86259756.html
    Toffie brownies:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,70096960,70096960.html
    --
    Zmysły w kuchni
  • nikanik 20.02.10, 21:09
    Pani Serwusowo
    och Serwusowo!
    Łamiesz moją silną wole!!!!
    ojjj a ja na fitness zaczęłam chodzić 3 razy na tydziań jak się dawink


    Moi domownicy na sobote/niedzielę lubią mieć babe drożdżową. smile
    --
    wole masakre, MASAKRE!!!
  • czarna9610 20.02.10, 21:34
    Ostatnio orzechowa babka, nadmiar orzechów włoskich , latem jogurtowy placek z
    owocami, czasem kruche ciasto
    --
    "W dworcowej poczekalni, na stacji PKP
    lubię posiedzieć czasem
    bo gdzie lepiej czekać jest "
  • aaaguniaaa 22.02.10, 21:43
    moje ulubione to tez mocno czekoladowe.
    a pieke jedynie takie bez maslanych, tlustych mas (z wyjatkiem mocno
    czekoladowego tortu) i takie w ktorych nie trzeba piec kilku blatow i przekladac
    roznymi rzeczami.
  • zwiatrem 19.02.10, 23:23
    Ostatnio jak sie uda piecze syn, wiec zwykle, takie ktora zawsze Mu sie udaje.
    Opanowal do perfekcji babke marmurkowa na rozne sposoby, ciasto maslankowe i
    cynamonowe z jablkami;
    --
    korale i kamyki
  • mjermak 22.02.10, 17:52
    Dana, mozesz podzielic sie przepisem? Zawsze mam maslanke bo na niej
    robie pankejki.
  • keepersmaid 20.02.10, 00:54
    Na sobotnie popoludnie - tiramisu w mojej ulubionej wloskiej knajpie :p

    --
    ... La ausencia es al amor lo que al fuego el aire:
    que apaga el pequeno y aviva el grande ...
  • mjermak 20.02.10, 19:01
    kurcze ja takich wyszukanych nie pieke, zazwyczaj jakis pound cake,
    nie wiem jak to bedzie po polsku babka piaskowa chyba, zadnych cudow
    w kremami i polewami bo u mnie na wykwintne ciasta tortowe nie ma
    amatorow. Najgorsze ze typowej polskiej szarlotki tez nie rusza a ja
    apple pie nie nauczylam sie robic. tarty mi sie znudzily. Oj marudze
    cos, marudze.
  • aleksandra999 20.02.10, 19:23
    ja tez nie mam amatorów na tortowe i kremowe, ale ja lubię szarlotkę na wiele
    sposobów, babki, ciasto piernikowe przekładane powidłami,
    --
    Alius est Amor, alius Cupido
  • ajer2 21.02.10, 00:10
    Moje ulubione to torty i ciasta z kremem,ale lubię wszystkie inne.Staram się
    piec zawsze coś nowego,ale są ciasta które się powtarzają
    np.serniki,makowce,szarlotki,pierniki i wiele innych.Dzisiaj upiekłam styropian
    z galerii potraw i z domowego przepisu drożdżowe z posypką,właśnie się studząsmile
  • diegosia 21.02.10, 08:59
    U nas tez na sobote i niedziele ciasto (prawie) obowiazkowe smile
    Ulubionych jest duzo i caly czas dochodza nowe... tort Sachera, tarta z jablkami i masa migdalowa, tort marchewkowy, tarta cytrynowa...
    Dzisiaj bedzie mieszane drozdzowe - resztki z wczorajszego kursu pieczenia - brioche + drozdzowe z kruszonka + rum-baby.
  • julsza 21.02.10, 17:47
    moja Babcia zawsze piekla drozdzowe.
    z dziecinstwa pamietam jeszcze sernik, murzynka, skubanca, babke
    kisielowa i piegusa.
    z kupowanych - brzdąc.
    teraz najczesciej jest cos gotowego albo prostego z owocami.
    --
    Jedziemy Bóg wie dokąd i Bóg wie, co się z nami dzieje! (L.Tołstoj)
    STOWARZYSZENIE ABSOLWENTÓW UNIWERSYTETU W POZNANIU
  • pamtaa 21.02.10, 18:55
    Piekę ciasta co sobotę. Moim ulubionym ciastem jest skubaniec i szarlotka.
    Najmniej pracowite i ulubione przez całą rodzinę to muffinki. Ciasta zjadamy w
    sobotę i w niedziele.

    --
    Moje prace
  • nikanik 21.02.10, 21:34
    nazwa mi sie juz bardzo podobasmile
    --
    wole masakre, MASAKRE!!!
  • pamtaa 22.02.10, 15:20
    Wklejam przepis na skubaniec.

    Skubaniec.


    1/2kg mąki
    25dkg margaryny lub masła
    5 jajek
    5 łyżek cukru pudru
    1szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1,5 kg owoców(jabłka, śliwki, agrest, porzeczki itd.)

    Sposób przyrządzania:

    Zrób kruche ciasto: szerokim nożem posiekaj mąkę z zimnym masłem, zagnieść
    ciasto z cukrem pudrem żółtkami i proszkiem do pieczenia.
    Ciasto podziel na 3 części(ja ważę żeby było równo) jedną rozwałkuj i wyłóż
    tortownicę lub blachę. Ja wylepiam ciastem blachę.
    Na cieście ułóż owoce. Do drugiej części ciasta dodaj kakao i zagnieć. Z
    ciemnego ciasta zeskubuj kawałki i posypuj nimi owoce.
    Z białka i cukru kryształ ubij pianę, wyłóż ją na ciemne ciasto.
    Z pozostałego jasnego ciasta zeskub kawałeczki i posyp nim pianę.
    Piec 40 min. w temp.160 stopni . Ja ustawiam piekarnik na termoobieg.
    Smacznego!


    http://wstaw.org/m/2010/02/22/IMG_5844.JPG


    --
    Moje prace
  • bobralus 22.02.10, 16:05
    My uwielbiamy szarlotki we wszelkich odsłonach - tarte tatin, na kruchym spodzie
    z kruszonką, jabłka z zurawinami pod owsianą kruszonką, z jabłkami rozmaicie
    przyprawionymi i przetworzonymi (raz surowe, raz podduszone, raz drobniej, raz
    grubiej pokrojone)

    Ostatnio lubie sie bawic muffinami, bo są szybkie, mozna podjadac cały weekend i
    do tego chyba wyprobowalam juz z 20 przepisów - takie moje odstresowanie w
    kuchni, potem obdzielam nimi swoich znajomych.

    Nie przepadam za czekoladowymi ciastami, nawet te najbardziej czekoladowe,
    prawie bez maki i innych wypełniaczy traca dla mnie czekoladowosc i trącą, nie
    wiedziec czemu, razowcemsmile Ale lubie robic fondanty, brownies, ostatnio
    sernikobrwonies, z galką lodów waniliowych i konfiturą wiśniowa nawet ja zjem
    porcyjkę ze smakiem.

    Lubię też proste ciasto Sylwii ze śliwkami, ktore robie z gruszkami, jabłkami i
    czym mi tam przyjdzie do głowy. Pomijam za to kruszonkę, bo jakoś mi tu nie
    pasuje i utrudnia sprawę o jakies 100%smile

    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,99802301,99802301.html
    Bardzo lubię serniki, ale rzadko mam ochotę je piec.
    --
    zobacz, z czego robi się parówki smile
  • emigrantka34 22.02.10, 16:24
    w rodzinnym domu nie bylo zwyczaju piec ciast na niedziele. ja nigdy
    za slodkosciami, a zwlaszcza ciastami, nie przepadalam. od jakiegos
    czasu to sie zmienia, to znaczy polubilam niektore rodzaje slodkiego,
    ale raczej te typu bardziej deserowego, bez duzej ilosci maki....co
    do zasady jednak nadal nie przepadam za ciastami "ciastowymi" ,
    wyrosnietymi i wielkimi....

    --
    Tasty Colours
  • julsza 22.02.10, 17:36
    pamtaa napisała:

    > Na cieście ułóż owoce.

    u nas wykladalo sie jakies kawsne konfitury, najlepiej z czarnej
    porzeczki lub agrestu

    > Z pozostałego jasnego ciasta zeskub kawałeczki i posyp nim pianę.
    na wierz posypywalam warstwa z kakao

    a w ogole to nauczylam sie tego w 6.klasie na ZPT smile
    --
    Jedziemy Bóg wie dokąd i Bóg wie, co się z nami dzieje! (L.Tołstoj)
    STOWARZYSZENIE ABSOLWENTÓW UNIWERSYTETU W POZNANIU
  • krysia2000 22.02.10, 16:49
    Ta nazwa się bierze od górnej warstwy ciasta, z delikatnej masy bezowej. Ma
    nieregularne, pofalowane kształty, tak jakby ktoś je podskubywał.

    --
    To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
  • aaaguniaaa 22.02.10, 21:35
    u mnie to ciasto zwie sie plesniak - pewnie od tej piany smile
  • female 22.02.10, 17:42
    U nas na topie 3bit i babeczki bananowe smile

    --
    Daję słowo, ale go nie dotrzymuję. - To oczywiste, skoro już je dałam.
  • mjermak 22.02.10, 21:45
    Mozesz podzielic sie przepisem? Bo zawsze mam mnostwo bananow.
  • mjermak 22.02.10, 17:48
    Dzieki , bede kombinowac na nastepna niedziele bo wczoraj upieklam
    ciasto czekoladowe Devils Food z pudelka (och jakze nisko upadlam hi
    hi).
    Ja mam o tyle trudniej, ze moi amerykanscy paonwie sa okropnie
    konserwatywni jedzeniowo i np ciasto drozdzowe jakiekolwiek czy
    buleczki drozdzowe na slodko albo muffiny mozliwe sa do zjedzenia
    wylacznie na sniadanie. Rzadko tez robie ciasto z blachy (tu sie ono
    pieknie fonetycznie nazywa sheet cake hi hi hi) bo oni az tak duzo
    nie zjedza-jeden kawalek na raz, tak isch moja sp. tesciowa
    wycwiczyla i efekt jest taki, ze ja pochlaniam potem polowe blachy
    takiej szarlotki czy napoleonki. Nie to, zeby mi nie smakowalo ale
    niestety idzie gdzie nie trzeba.
  • asiak30 22.02.10, 22:20
    Zwykle jest "coś dobrego" jak mawia moja córka. Nie musi to być ciasto, może być budyń, jakiś krem, galaretka z owocami, lody. Jeśli ciasto to najczęściej sernik, jabłecznik, który pomagają mi piec starszaki a maluch się przygląda i też chce pomóc wink ewentualnie andrut.
  • klassi 28.12.10, 13:22
    Moim ulubionym niedzielnym ciastem jest szarlotka. Uwielbiam wszystkie rodzaje, z kruszonką bez, z jabłkami prażonymi itp. Najlepiej żeby była podana na ciepło z dodatkiem gałki lodów waniliowych. Ostatnio zamiast upiec byłam na takim niedzielnym smakołyku w jednej z krakowskich restauracji Le scandale. Magai smaku smile jeśli dołożyć do do tego cafe latte robi się wspaniały zestaw na zimowy dzień smile
  • daxter 29.12.10, 19:22
    czekoladowe wszelkie wersje i szarlotki ostatnio na babski comber był podrasowany murzyneksmile
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/gf/hb/ylt2/HfJepTrpjBhEbmfLDB.jpg
  • edyta95 29.12.10, 20:22
    pięknie to czekoladowe wygląda. Przy takich tortach zawsze mam problem z obsypaniem boków. Dmucham, ręką przyklepuję, ale i tak nie jest jak trzeba. Jak to robicie?
    --
    http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif
  • daxter 29.12.10, 22:43
    Pod skosem nad papierem i póki krem jeszcze nie steżał smile ale troche trza sie nagimnastykować smile
  • edyta95 30.12.10, 21:41
    Dzięki za podpowiedź, następnym razem spróbuję jakoś to przechylić, choć fakt, łatwo się nie zapowiada.
    Byłam kiedyś na szkoleniu cukierniczym, do pracy dostaliśmy patery obrotowe z możliwościa ustawienia przechyłu, antypoślizgowe. Szalenie wygodne, szkoda tylko, że drogie.
    --
    http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif
  • julsza 31.12.10, 13:27
    dexter, moj najwykwintniejszy tort tak ladnie nie wygladal jak ten murzynek wink

    --
    Jedziemy Bóg wie dokąd i Bóg wie, co się z nami dzieje! (L.Tołstoj)
    KREACJA W AKCJI
    RAZEM ZADBAJMY O POZNAŃ
  • daxter 31.12.10, 14:44
    Dzieki za miłe słowa pozdrawiam smile
  • czekolada72 27.12.11, 10:35
    up up smile
    --
    Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą. — św. Augustyn
    64,3
    "Kto nie naraża się na szwank - ten głównej stawki nie wygrywa"
    bastrowymix.blogspot.com/
  • czekolada72 27.12.11, 10:44
    forum.gazeta.pl/forum/w,48129,120993925,,ciasto_czekoladowe_polecam_.html?v=2
    --
    Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą. — św. Augustyn
    64,3
    "Kto nie naraża się na szwank - ten głównej stawki nie wygrywa"
    bastrowymix.blogspot.com/
  • czekolada72 27.12.11, 10:52
    forum.gazeta.pl/forum/w,48129,121557519,,zapraszam_na_babeczki_.html?v=2
    --
    Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą. — św. Augustyn
    64,3
    "Kto nie naraża się na szwank - ten głównej stawki nie wygrywa"
    bastrowymix.blogspot.com/

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.