• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Zagęszczacze Dodaj do ulubionych

  • 24.02.10, 11:30
    Kilka dni temu oglądałam jakis tam program kulinarny. No i padła tam
    nazwa kompletnie dla mnie nieznana. Jak ostatnia sierota nie
    zapisalam jej. Coś mi sie majaczy, ze była to mączka
    aramtłukowa/aramłkowa - no coś w tym stylu. (albo coś pokręciłam)
    Zamiennik skrobii kukurydzianej i ziemniaczanej - jednak nie
    powodująca mętnienia (np szagęszczanego soku).. Czy moze ktos sie z
    tczymstakim spotkał? Jak to sie nazywa prawidłoo? No gdyby znala
    nazwe - to bym sobie poszukała info...
    Zaintrygował mnie ten wyna;lazzek...
    Aha, program był brytyjski - więc pewnie w UK to jest dostępne...
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
    Edytor zaawansowany
    • 24.02.10, 11:43
      O tej maczce nie slyszalam, ale bardzo popularne sa w UK takie granulki
      zageszczajace (thickeing granules) i one w skladzie maja maltodekstryne, obok
      skrobii ziemniaczanej. Nie stosuje, ale slyszalam, ze nie zmieniaja koloru
      potrawy i nie zbijaja sie w kluchy.
      --
      Zmysły w kuchni
      • 24.02.10, 11:46
        hmmmm przypomnialo mi sie - to był program Jamesa Martina.
        Sopbata w kuchni z Jamese, albo cos w tym stylu. I na pweno padła
        nazwa tej mączki na a.... A powtórzyłam sobie ją kilkanascie razy by
        zapamiętać.. I nicc to nie dało...
        No cóz, skleroza nie boli....

        --
        Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
    • 24.02.10, 11:53
      Może to mąka z amarantusa?
      • 24.02.10, 12:02
        niestety, nie - tez jak usłyszałam to skojarzylam z amarantusem,
        nawet zastanawialam sie , czy tłumaczenie było dobre. Ale na pewno
        nie padła nazwa mąki amarantusowek sad

        buszując po forum Kuchni TV nie znalazłam tego przepisu.... Byc może
        nie umiem sie tam poruszac... Bo nie umiem dotrzec do programów
        archiwalnych.

        --
        Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
    • 24.02.10, 13:00
      Fettinia podesłała mi pewna wiedzę. Moze to było katakuri? a ja
      niedosłyszałam k/
      Nie umiem podac przepisu - chodzilo o zageszczenie soku wisniowego.
      cos mi sie kojarzy, ze robili cos w stylu tortu szwarcwaldzkiego...
      To byl program emitowany bodajze w niedziele...
      Kurcze - no na sierote kompletna wychodze, ale naprawde, skleroze
      mam juz galopującą, a i program jednym okiem oglądałam...

      --
      Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
      • 24.02.10, 13:01
        i jeszcze jedno - nie byloby problemu, gdybym umiala poruszac sie na
        stronach kuchni TV sad, pewnie bym dotarła do przepisu...

        --
        Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
    • 24.02.10, 14:17
      • 24.02.10, 14:37
        oooooo tak - chyba tensmile jako zagęszczacz uzytyjest coś co sie
        nazywa arrowroots!!!! Wiki podaje to jako zagęszczacz. ide szukac,
        jak to sie nazywa po polsku i co to wogóle jest????
        --
        Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
        • 24.02.10, 15:05
          niemiecka wiki powiedziala,ze to takie cos:
          de.wikipedia.org/wiki/Pfeilwurz
          --
          no i jeszcze Pinezka
          Kuchenne Pogaduszki
          • 24.02.10, 15:13
            Człowiek to jednak cale zycie sie uczy smile

            łacińska nazwa rośliny:Maranta arundinacea Pewnie tłumacz spolszczył
            nazwę gatunkową. i wyszła mączka arundikowa smile
            (nieczepiam sie poprawnosci tłumaczenia, nie mam do tego
            podstaw!!!!)

            ciekawi mnie ten produkt, bo ostatnio namiętnie zajadam sie kisielem
            zurawinowym i wolałabym aby mi nie mętniałsmile. jednak w PL pewnie
            jeszcze tego wynalazku nie dostanę.


            --
            Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
            • 24.02.10, 15:22
              smile
              Nastepnym razem jak bede w RGB to zajrze do Bioladen bo u nas "we wsi"
              zamkneli.Jak znajde to ci poslesmile
              --
              no i jeszcze Pinezka
              Kuchenne Pogaduszki
              • 24.02.10, 15:30
                Sachar podala link, z ktorego wynika, ze to drogie cholerstwosad
                Nadal bede jadla lekko cieply kisielsmileZimny - lekko zmetniały smaku
                nie traci smile
                w kazdym razie dzieki smile

                --
                Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
                • 24.02.10, 15:49
                  • 24.02.10, 20:30
                    momas , a nie macie tam sklepow ze "zdrowa zywnoscia" - moze w takim
                    dostaniesz ?
                    Jak jestes desperate tez moge paczke wyslac w twoim kierunku,
                    tylko nie wiem czy bialy proszek dojdzie przez poczte bez
                    podejrzen ;-DD
                    Ma ktorasz pan doswiadczenie na tym polu ?
                    --
                    Fotoforum Wielka Brytania i Irlandia
                    • 25.02.10, 11:13
                      smile Dzięki wielkie! Az tak wielkiego parcia nie mamsmile Bardzo mnie to
                      zainteresowało - bo nie znalam tego typu zageszczacza wczessniej. Ot
                      nowinkasmile
                      A rzeczywiscie - poszuka w sklepie ze zdrową zywnościa smile
                      --
                      Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
                      • 26.02.10, 03:17
                        Jakby co to ja jade w przyszlym tygodniu do Warszawy, a potem do Gdanska,
                        niemiecki sklep ze zdrowa zywnoscia mam na rogu, moge sie przejsc, a potem
                        calosc przewiezc.
                        Tylko prosze mi maila na gazetowego napisac, bo osiagam ostatnio szczyty
                        roztargnienia.
                        --
                        Tak wygląda turzycasmile, która znalazła szalenie ciekawy wątek. wink
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.