Dodaj do ulubionych

Zagęszczacze

24.02.10, 11:30
Kilka dni temu oglądałam jakis tam program kulinarny. No i padła tam
nazwa kompletnie dla mnie nieznana. Jak ostatnia sierota nie
zapisalam jej. Coś mi sie majaczy, ze była to mączka
aramtłukowa/aramłkowa - no coś w tym stylu. (albo coś pokręciłam)
Zamiennik skrobii kukurydzianej i ziemniaczanej - jednak nie
powodująca mętnienia (np szagęszczanego soku).. Czy moze ktos sie z
tczymstakim spotkał? Jak to sie nazywa prawidłoo? No gdyby znala
nazwe - to bym sobie poszukała info...
Zaintrygował mnie ten wyna;lazzek...
Aha, program był brytyjski - więc pewnie w UK to jest dostępne...
--
Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
Edytor zaawansowany
  • 24.02.10, 11:43
    O tej maczce nie slyszalam, ale bardzo popularne sa w UK takie granulki
    zageszczajace (thickeing granules) i one w skladzie maja maltodekstryne, obok
    skrobii ziemniaczanej. Nie stosuje, ale slyszalam, ze nie zmieniaja koloru
    potrawy i nie zbijaja sie w kluchy.
    --
    Zmysły w kuchni
  • 24.02.10, 11:46
    hmmmm przypomnialo mi sie - to był program Jamesa Martina.
    Sopbata w kuchni z Jamese, albo cos w tym stylu. I na pweno padła
    nazwa tej mączki na a.... A powtórzyłam sobie ją kilkanascie razy by
    zapamiętać.. I nicc to nie dało...
    No cóz, skleroza nie boli....

    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • 24.02.10, 11:53
    Może to mąka z amarantusa?
  • 24.02.10, 12:02
    niestety, nie - tez jak usłyszałam to skojarzylam z amarantusem,
    nawet zastanawialam sie , czy tłumaczenie było dobre. Ale na pewno
    nie padła nazwa mąki amarantusowek sad

    buszując po forum Kuchni TV nie znalazłam tego przepisu.... Byc może
    nie umiem sie tam poruszac... Bo nie umiem dotrzec do programów
    archiwalnych.

    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • 24.02.10, 12:17
    pl.wikipedia.org/wiki/Szarańczyn_strąkowy
    moze to?
    guma karobowa, mączka chleba swiętojańskiego, moze ktos użył jakiegos miksu tych nazw, tylko to mi sie kojarzy smile
    pzdr
    --
    ¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`
    º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`º5
    ¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`ºø¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸
    ¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`
  • 24.02.10, 15:14
    Bingo! teraz to juz wiem smile
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • 24.02.10, 13:00
    Fettinia podesłała mi pewna wiedzę. Moze to było katakuri? a ja
    niedosłyszałam k/
    Nie umiem podac przepisu - chodzilo o zageszczenie soku wisniowego.
    cos mi sie kojarzy, ze robili cos w stylu tortu szwarcwaldzkiego...
    To byl program emitowany bodajze w niedziele...
    Kurcze - no na sierote kompletna wychodze, ale naprawde, skleroze
    mam juz galopującą, a i program jednym okiem oglądałam...

    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • 24.02.10, 13:01
    i jeszcze jedno - nie byloby problemu, gdybym umiala poruszac sie na
    stronach kuchni TV sad, pewnie bym dotarła do przepisu...

    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • 24.02.10, 14:37
    oooooo tak - chyba tensmile jako zagęszczacz uzytyjest coś co sie
    nazywa arrowroots!!!! Wiki podaje to jako zagęszczacz. ide szukac,
    jak to sie nazywa po polsku i co to wogóle jest????
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • 24.02.10, 15:13
    Człowiek to jednak cale zycie sie uczy smile

    łacińska nazwa rośliny:Maranta arundinacea Pewnie tłumacz spolszczył
    nazwę gatunkową. i wyszła mączka arundikowa smile
    (nieczepiam sie poprawnosci tłumaczenia, nie mam do tego
    podstaw!!!!)

    ciekawi mnie ten produkt, bo ostatnio namiętnie zajadam sie kisielem
    zurawinowym i wolałabym aby mi nie mętniałsmile. jednak w PL pewnie
    jeszcze tego wynalazku nie dostanę.


    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • 24.02.10, 15:30
    Sachar podala link, z ktorego wynika, ze to drogie cholerstwosad
    Nadal bede jadla lekko cieply kisielsmileZimny - lekko zmetniały smaku
    nie traci smile
    w kazdym razie dzieki smile

    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • 24.02.10, 20:30
    momas , a nie macie tam sklepow ze "zdrowa zywnoscia" - moze w takim
    dostaniesz ?
    Jak jestes desperate tez moge paczke wyslac w twoim kierunku,
    tylko nie wiem czy bialy proszek dojdzie przez poczte bez
    podejrzen ;-DD
    Ma ktorasz pan doswiadczenie na tym polu ?
    --
    Fotoforum Wielka Brytania i Irlandia
  • 25.02.10, 11:13
    smile Dzięki wielkie! Az tak wielkiego parcia nie mamsmile Bardzo mnie to
    zainteresowało - bo nie znalam tego typu zageszczacza wczessniej. Ot
    nowinkasmile
    A rzeczywiscie - poszuka w sklepie ze zdrową zywnościa smile
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • 26.02.10, 03:17
    Jakby co to ja jade w przyszlym tygodniu do Warszawy, a potem do Gdanska,
    niemiecki sklep ze zdrowa zywnoscia mam na rogu, moge sie przejsc, a potem
    calosc przewiezc.
    Tylko prosze mi maila na gazetowego napisac, bo osiagam ostatnio szczyty
    roztargnienia.
    --
    Tak wygląda turzycasmile, która znalazła szalenie ciekawy wątek. wink

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.