Dodaj do ulubionych

cebuuuliii

03.03.10, 13:41
mam ochote na cebule, ciagla i nieopanowanabig_grin
byla juz smazona cebula w ciescie kurkumowym, cebula pieczona, sos
cebulowo pomidorowy,bulki cebulowe(cebularze?),cebula z majerankiem
i podsmazanymi ziemniaczkami, placki ziemniaczane z cebula, i chleb
z maslem i cebula;D

ale ja chce wiecejwink najlepiej takiego cudownego smaku odrobine
podsmazonej cebulki.. i nie mam juz pomyslusmile
nie wiem skad ta moja nagla potrzeba, ale mam ogromna faze
cebulowa;D

ratujciebig_grin macie jakies sprawdzone i smaczne przepisy z cebula w
roli glownej?smile


--
no dobra.. mam bloga... a nawet dwa
raz ,
dwa
"panu bogu poza kotami nic się do końca nie udało"
Edytor zaawansowany
  • ewa9717 03.03.10, 13:46
    Taka najzwyczajniejsza: najpierw boczuszek w kostkę, na to cebule ze
    trzy przynajmniej, też kostkę, przyprawy, dusić, walnąć swojego
    przecieru pomidorowego, trochę dusić, na koniec zaprawić jajcem i
    popieprzyć wink
  • pani.serwusowa 03.03.10, 14:04
    Przejrzyj galerie Nobullshit w GP - ona robila pieczone krazki cebulowe z taka
    fajna posypka. JAkos nie moge sie za nie zabrac, ale ciagle o nich mysle. wink Tez
    ostatnio jem bardzo duzo cebuli. Widocznie moj organizm jej potrzebuje. Podobno
    zdrowa jest.

    --
    Zmysły w kuchni
  • ilekobietamalat 03.03.10, 14:17
    och serwusowa dzieki cibig_grin
    slinka mi do piet poleciala conajmniejwink zaraz zrobie, tylko musze
    do warzywniaka isc, tam maja takie ladne duuze cebule,beda idealne.
    ach!smile
    --
    no dobra.. mam bloga... a nawet dwa
    raz ,
    dwa
    "panu bogu poza kotami nic się do końca nie udało"
  • krysia2000 03.03.10, 14:06
    Ja właśnie zupę cebulową na obiad pichcę.

    --
    To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
  • emigrantka34 03.03.10, 14:20
    tez uwielbiam cebule, w kazdej postaci, nawet lekko przypalona lub
    opeczona nad ogniskiem.
    dla mnie hitem jest zwykla tarta z karmelizowana cebula. nie ma w
    niej ani beszamelu, ani sera ani nic - sama karmelizowana cebula.
    oddzwiek na galerii byl slaby, ale ilekroc robimy ja dla znajomych to
    mlaskaja i uszy im sie trzesa, zzeraja wszystko i kazdy bierze
    przepis. sekretem tej tarty jest cholernie dlugie karmelizowanie tej
    cebuli posiekanej w cienkie piorka na wolnym ogniu. zreszta po
    wyciagnieciu z pieca znajomi przewaznie mysla, ze to tarta z
    konfitura , nikt cebuli nie rozpoznaje.
    link do tarty.
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,102689563,102689563.html
    z ta cebula pizze zamierzam zrobic.

    --
    Tasty Colours
  • ilekobietamalat 03.03.10, 14:25
    oo, to moze byc dobry motyw na niedzielesmile bede mogla sobie od rana w
    kuchni postac;D
    chociaz robienie ciasta moze mi jak zwykle pojsc kiepsko.. ;D
    --
    no dobra.. mam bloga... a nawet dwa
    raz , dwa
    "panu bogu poza kotami nic się do końca nie udało"
  • emigrantka34 03.03.10, 14:33
    mozesz po prostu kupic gotowe ciasto...

    --
    Tasty Colours
  • krysia2000 03.03.10, 19:27
    > oddzwiek na galerii byl slaby,

    Tylko 1220 odsłon. Rzeczywiście karygodne przeoczenie. Zaraz to naprawimy.

    --
    To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
  • emigrantka34 03.03.10, 19:31
    odslona to nie oddzwiek. zreszta ja sie nie obrazam, bo zdaje sobie
    sprawie, ze taka tarta ze zwykla cebula to zadna atrakcja smile
  • ilekobietamalat 08.03.10, 17:54
    i zjadlam natychmiast;D nawet na zdjecie sie nie zalapalasmile

    cebyla chyba nie do konca sie skarmelizowala tak jak twoja
    (przynajmniej tak oceniam po zdjeciu;D) ale pyszna byla okropniebig_grin
    ledwo sie powstrzymalam zeby chlopu kawalek zostawic;D
    i o dzwio spod tez jakos tak latwo mi sie zrobilo i smacznie;D
    no hicior po prostusmile)

    ale plakalam chyba godzine nad ta cebula;P
    --
    no dobra.. mam bloga... a nawet dwa
    raz ,
    dwa
    "panu bogu poza kotami nic się do końca nie udało"
  • mysiulek08 03.03.10, 14:26
    Wysypanych z regalu ksiazek jeszcze nie zbieralam smile a w Kuchni Francuskiej jest
    swietny przepis tez na tarte z cebula.

    Mozesz zrobic pieczonke z ziemniakow plus duzo cebuli a malo kielbasy smile
    --
    Jest sobie Kot
    KiciaMilka
    Weź na kolana kota
  • fettinia 03.03.10, 15:11
    Jajecznica z cebulabig_grin
    Grzanki z cebula zapiekane,omlet z cebula,zupa cebulowa.
    ps-co sie stalo ze bezrobotna jestes?
    --
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • ilekobietamalat 03.03.10, 15:36
    fettinia napisała:

    > o jeszcze kopytka z cebula i ruskie z cebulabig_grin
    > ps.a moze my o czyms nie wiemy?tongue_out

    och kopytek babciowych mi sie zachcialo.. ojojsmile

    yy jesli jest cos o czym nie wiecie to ja tez o tym nie wiemwink(alez
    sensowne zdanie mi wyszlo, haha;D)
    a powaznie to na wiosne chyba sie zbiera stad moj apetyt;D

    a bezrobotna jestem bo na swoje przechodze, tzn wlasna dzialalnosc
    zaczelam. ale czuje sie jak bezrobotnasmile mimo ze roboty mam duzo,to
    jak pracuje w domu to jakos tak.. dziwnie jest;D moze jak w koncu
    zaczne zarabiac to przestane sie czuc bezrobotna;D
    --
    no dobra.. mam bloga... a nawet dwa
    raz ,
    dwa
    "panu bogu poza kotami nic się do końca nie udało"
  • ilekobietamalat 03.03.10, 15:46
    kurcze, kopytka teraz mi siedza w glowiesmile a te babciowe to juz w
    ogolesmile jakos nigdy nie mialam talentu w kierunku kopytkowania, ale
    moze pora sie poduczycwink
    --
    no dobra.. mam bloga... a nawet dwa
    raz , dwa
    "panu bogu poza kotami nic się do końca nie udało"
  • fettinia 03.03.10, 16:16
    To jest proste jak sie dojdzie do wprawysmileMnie tez kiedys wychodzila kopytkowa
    zupa.Najwazniejsze to ziemniaki-ugotowac,odparowac i pogniesc na cieplym
    palniku.Zostawic do wystudzenia.A najlepiej ugotowac dzien wczesniej.Pozniej
    maka pszenna/1/4 daje tak jak do slaskich/,jajko i zagniesc.Mozna dodac lyzke
    ziemniaczanej.Na podsypanej stolnicy kulac waleczki,kroic ukosnie.Wrzucac do
    wrzatku i po wyplynieciu max 3 minuty-i juzsmile
    --
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • 1kwiat-polny 03.03.10, 17:31
    Jesteście dla mnie natchnieniem!!!!!Nasmażyłam solidną patelnię jajecznicy z
    cebulą i zaserwowałam ze szczypiorkiem z doniczki, niech będzie porządnie
    cebulowo.A JUTRO NA OBIAD NIC INNEGO JAK ZUPA CEBULOWA.
  • ewajer 04.03.10, 20:38
    jest taka łódzka robotnicza i dość biedna potrawa z cebuli.
    Cebulę się kroi w półtalarki, piórka, kto co lubi - musi być jej bardzo dużo. Dusi się ją na jakimkolwiek tłuszczu, można dolać trochę wody. Cebula ma być bardziej zeszklona i miękka niż przyrumieniona. Kiedy jest miękka można dodać, choć nie jest to konieczne kawałek kiełbasy pokrojonej w drobną kosteczkę. Pod sam koniec dodaje się jajko. Je się z chlebem.
    Niestety im tłustsze, tym lepsze. Zrobić to potrafi mój mąż, i sąsiadki.
    --
    tonę w oparach absurdu
    Moja Asia
  • czekolada72 01.03.11, 12:38
    Dopiero co dostałam od mamusi kopę kopytek smile i był dylemat - czy z cebulką, czy z resztą strogonowa, w efekcie było i jedno i drugie.

    Ja bez cebuli to sobie zycia nie wyobrazam, M ostatnio tez polubił, i potrafi pochłonąc wielgachna patelnie podsmazonej cebulki - solo.
    Ale... sad
    M zaczał miec jakies problemy z watrobka i jest w trakcie badan, ale wsio wskazuje, ze o cebuli powinien zapomniec, a mnie wrociły szkody zdrowotne zwiazane z cebulka surowa, np w białym serku sad

    --
    Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą. — św. Augustyn
    58,3
    "Kto nie naraża się na szwank - ten głównej stawki nie wygrywa"
  • daxter 01.03.11, 18:25
    U mnie dzisiaj była watróbka drobiowa smazona z mnóstwem cebulki przysmazonej na złotosmile
  • czekolada72 02.03.11, 09:42
    M dzwonił, ze wlasnie nabył, wiec u nas szis bedzie obzarstwo cebulowe (trzeba korzystac, bo jest realna szansa, ze M lada moment zostanie zmuszony do przejscia na rygorystyczne diete watrobowa sad
    --
    Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą. — św. Augustyn
    58,3
    "Kto nie naraża się na szwank - ten głównej stawki nie wygrywa"
  • klarysa007 02.03.11, 23:33
    Chyba pierwszy raz tu piszę więc się grzecznie witam.
    Ze mnie nędzna kucharka ale porządna wielbicielka cebuli, najchętniej surowej smile Znalazłam ostatnio przepis, który mnie zafascynował i chyba nawet moje kuchenne lenistwo mu ulegnie:
    Przepis: freyhouse.blox.pl/2010/12/jak-nie-golabki-to-co.html
    Zdjęcia: freyhouse.blox.pl/2010/12/mroz-koza-i-cebula.html
    --
    Dzieci to to co mi wyszło najlepiej chociaż nie najłatwiej big_grin
    www.pomozmyamelce.blogspot.com

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka