Dodaj do ulubionych

pochwalcie się mazurkami

05.03.10, 19:24
Nigdy nie piekłam,jadłam chyba tylko raz i bardzo mi smakował.Święta
blisko,więc do dzieła smile
--
http://tiny.pl/hx4sx
Edytor zaawansowany
  • scrivo 06.03.10, 22:06
    ech mazurek, niedościgłe marzenie, raz czy dwa jadłam cudowności, oczywiście na zdjęciach wyglądaja jak z bajki, przepisy też zawsze brzmią smakowicie, ale dwa czy trzy razy zrobiony własnoręcznie okazał się gnioto-knotem, twardą podeszwą o smaku cukru. dlatego najcenniejsze są te przepisy, które gosposia poleca bo wielokrotnie własnoęcznie sprawdzone. Czekam na rewelacje Waderysmile
    --
    Nawet najmarniejszy kot jest arcydziełem natury (L.da Vinci)
  • fettinia 06.03.10, 22:25
    Te z linka co podalam tez sa takie wlasnie gosposiowesmile
    Ja robie na sprawdzonym kruchym spodzie i ozdabiam wg widzimisie w danym rokusmile
    --
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • wadera3 06.03.10, 23:51
    Z przepisem jest pewien problembig_grin
    Najświętsze słowo honoru daję, że robię na oko. Znaczy na kruche ciasto(żadnych
    proszków do pieczenia, żadnych całych jajek oraz innych spulchniaczy) z
    dodatkiem śmietany, rzecz jasna, kładę(wylewam) masę krówkową, czy tam
    kaimakową, najchętniej własnej produkcji. Ozdabiam, jak mi do głowy przyjdzie,
    oczywiście ewentualna skórka pomarańczowa też jest własnej produkcji.
    Kiedyś robiłam masę z gotowanej śmietanki, ale zdarzało się, że nie zastygała
    tak, jak chciałam, więc mimo, iż masa była znakomita w smaku, zrezygnowałam z niej.


    --
    Podróżewzbogacają mędrców i pogarszają stan głupców

    Serwis komputerowy
  • fettinia 06.03.10, 23:56
    ano dobra-rozumiemsmilekruche moze byc wlasne-od dawna robie z przepisu Momassmile
    Jesli masa krowkowa znaczy smakuje podobnie jak moj hehesmile
    Skorke pomaranczowa mam od mamusitongue_out
    --
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • krysia2000 07.03.10, 00:16
    W tym roku mazurka nie robię, choć umiem. Zdjęcia zeszłorocznego nie mam, a
    sekretem ciasta w moim (i nie tylko moim) wykonaniu są utarte żółtka jaj
    ugotowanych na twardo. Tak, jak mniej więcej w tym przepisie:

    zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/mazurek-czekoladowy/
    --
    To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
  • krysia2000 07.03.10, 09:35
    Spróbuj koniecznie. Kruche ciasto w ustach nie jest wtedy takie suche i się
    rozpada ciekawie. W mazurkach jak dla mnie nie ma lepszego spodu.

    --
    To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
  • czarna9610 07.03.10, 18:27
    Robię mazurek orzechowy :
    ciasto : 10 dag orzechów 10 dag masła lub margaryny, 8 łyżek cukru 10 dag mąki
    Polewa 3 żółtka 8 łyżek cukru cuk. waniliowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
    Masło ucieram z cukrem ubijam pianę z białek i delikatnie mieszam piane mąkę masło z cukrem i mielone orzechy i tak ja ciasto robię z podwójnej porcji i jedną piekę bez polewy forma bułka tarta koło 30 min koło 170 wychodzi cienki placek. Drugą część po upieczeniu polewam koglem moglem z mąką ziemniaczaną i dziecię na tym układa jakieś bakalie. I jeszcze z 5 minut dopiekam w piekarniku. Potem to przekładam masą budyniową fotoforum.gazeta.pl/photo/5/pg/rj/slbd/cTB8vRrQV4ktkSAOeB.jpg
    --
    "W dworcowej poczekalni, na stacji PKP
    lubię posiedzieć czasem
    bo gdzie lepiej czekać jest "
  • czarna9610 07.03.10, 18:29
    Piekę 30 min w 170 stopniach .Aha i ja go piekę od nastu lat. Kiedyś kupowałam
    orzechy mielone i to było trochę drogie ciasto. Teraz mam orzech na działce i
    jest z tym łupaniem orzechów trochę roboty
    --
    "W dworcowej poczekalni, na stacji PKP
    lubię posiedzieć czasem
    bo gdzie lepiej czekać jest "
  • 51pdeta 07.03.10, 00:34
    Ja od kilku lat piekę kajmakowy -moje dzieci najbardziej go
    lubią.Teraz łatwiej bo można kupić gotową masę krówkową.
  • momas 07.03.10, 08:59
    u mnie w domu od lat prym wiódl mazurek bakaliowy z Kuchni Polskiej.
    Tzn, teraz to robimy go z pamięci: ciasto kruche (proporcje 3:2:1, 3
    żóltak, cukier - koniecznie puder - przepis tez z Kuchni
    Polskiej big_grin , podpieczony - na to kwaskowaty dzem - najlepszy z
    czarnej porzeczki (jak nie lubie czarnej porzeczki - tu robie
    wyjąteksmile ), na to masa baklaliowa(rodzynki, skorka pomaranczowa,
    orzechy wloskie, figi) zalane polewa z topionego masla, kogla-mogla
    i mielonych migdaLow - zapieczone az polewka sie zestali.
    Inne - to masa czakoladowa zsuszonymi sliwkami. i kolejny - masa z
    mielonych orzechow wloskich i smietany...
    Te trzy sa najpopularniejsze.

    --
    Licuzba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • jagoda85 07.03.10, 20:15

    Nie mam zdjęć, ale zawsze robię mazurki wg Kuchni Staropolskiej.

    Mazurek staropolski królewski

    35 dkg masła
    12 dkg cukru pudru
    2 dkg drobniutko obranych i posiekanych migdałów
    skórka cytrynowa
    37 dkg mąki pszennej
    4 żółtka ugotowane przetarte przez sito
    2 surowe żółtka
    szczypta soli

    Do masła dodajemy cukier puder, migdały, skórkę cytrynową, mąkę,
    ugotowane żółtka, 1 surowe żółtko, sól, i zagniatamy. Ciasto
    chłodzimy około 1 godziny. 2/3 ciasta wałkujemy, przekładamy do
    formy, z 1/3 części ciasta wytaczamy wałeczki grubości ołówka,
    układamy na cieście kratkę. Mazurek smarujemy surowym żółtkiem.
    Pieczemy na jasno złoty kolor. Ozdabiamy wg uznania.

    Mazurek orzechowy na białkach

    10-11 białek
    25 dkg cukru pudru
    25 dkg mielonych orzechów, lub migdałów
    2 łyżki przesianych przez sito biszkoptów,
    cukier waniliowy

    Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy orzechy, cukier
    waniliowy. Mieszamy ostrożnie. Ciasto wykładamy na formę. Pieczemy w
    niezbyt gorącym piekarniku 35-40 minut. Schłodzone ciasto lukrujemy
    lukrem kawowym. Ozdabiamy wg uznania.

    Zapewniam was, że obydwa mazurki są wyśmienite. Sama piekę ja od lat
    i nie wyobrażam sobie świąt bez nich. Pozdrawiam
    --
    Jestem jak trzcina, zawsze wracam do pionu.
  • wadera3 28.03.10, 23:51
    jagoda85 napisała:

    >
    > Mazurek orzechowy na białkach
    >
    > 10-11 białek
    > 25 dkg cukru pudru
    > 25 dkg mielonych orzechów, lub migdałów
    > 2 łyżki przesianych przez sito biszkoptów,
    > cukier waniliowy
    >
    > Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy orzechy, cukier
    > waniliowy. Mieszamy ostrożnie. Ciasto wykładamy na formę....


    A co z biszkoptami? Bo chciałam się skusić na ten mazurek.



    --
    Podróże wzbogacają mędrców i pogarszają stan głupców

    Pomóż zuzi
  • jagoda85 29.03.10, 22:11

    Biszkopty kruszę i przecieram przez nylonowe sito, i dodaję do
    białek, orzechów i cukru, no do "ciasta". Przepraszam zapomniałam
    dopisać. W tym roku robię 2 takie mazurki, bo mam trochę białek
    zamrożonych, a chętnych na ten mazurek dużo. Powodzenia.
    --
    Jestem jak trzcina, zawsze wracam do pionu.
  • jagoda85 02.04.10, 17:47

    Tak blachę natłuszczam normalnie i posypuję bułką tartą. Najlepiej
    piecze się ten mazurek w termoobiegu. Ja upiekłam 2, polałam je
    polewą czekoladową, ozdabiam migdałami lub orzechami. Niestety pól
    jednego mazurka już nie ma, wyszedł wyjątkowo dobry. Powodzenia.
    --
    Jestem jak trzcina, zawsze wracam do pionu.
  • bene_gesserit 07.03.10, 21:30
    Najlepszy ze wszystkich - masa bakalii,
    sklejona ciastem lekkim, bo bez tluszczu (smakuje zupelnie inaczej
    niz keks). Robimy bez lukru, bo jest zupelnie niepotrzebny.

    Moja przyjaciolka robi jeszcze przepyszny
    mazurek
    królewski
    , ale do niego trzeba miec zdrowie smile

    --
    a moja mama zawsze mi powtarzala: 'maksiu, badz grzecznym kotkiem,
    bo odrodzisz sie czlowiekiem'
  • emigrantka34 07.03.10, 21:52
    No coż, jezeli o mnie chodzi, to znowu niestety nie podzielam Waszego
    entuzjamu. Nie lubie mazurkow, podobnie jak keksow, wiekszosci
    piernikow i babek drozdzowych.
    O przepraszam. Jest jeden rodzaj mazurka, ktory zjem, ale raczej
    przypomina on tarte, gdyz musi byc na kruchym spodzie z bardzo duza
    iloscia masla w ciescie, oraz z masa kajmakowa, wzglednie
    czekoladowa. Poza tym ble.
    Sorry nie?


    --
    Tasty Colours
  • emigrantka34 07.03.10, 22:39
    hi hi, moze nie jest ze mna az tak zle big_grin
  • edyta95 08.03.10, 18:46
    ciasto kruche, na to sypię wszystkie bakalie i owoce kandyzowane
    jakie mam. Na wierzch masa karmelowa (niedawno odkryłam gotową w
    puszkach i nie bawię się z gotowaniem mleka). Ozdabiam różnie, tym
    co mi zostanie najczęściej, ale mus, żeby na wierzchu były migdały i
    skórka pomarańczowa (koniecznie własnej roboty - bo to całkiem inna
    bajka).
  • fettinia 09.03.10, 11:12
    Tak zle jak i ze mnabig_grin
    Nie przepadamy za chrzeszczacymi bakaliami i kandyzowanymi owocami w
    ciesciesmileDlatego i mazurki najprostszesmile
    Do tradycyjnego bozonarodzeniowego tutejszego tez musialam sie przekonacsmileI
    lubie to najprostsze rowniez-marcepanowe z niewielka iloscia rodzynek i orzechowsmile

    --
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • pani.serwusowa 10.03.10, 11:50
    Ja tez nie lubie mazurkow. Dobra babke drozdzowa zjem, ale mazurek przyprawia
    mnie o dreszcze. wink
    --
    Zmysły w kuchni
  • bene_gesserit 10.03.10, 12:15
    Bo to wszystko zalezy od mazurka.
    Mnie o dreszcze przyprawia popularny kajmak na kruchym - wiem, ze
    wiele osob uwielbia, ze pyszne, ale dla mnie jest to omdlewajaco
    slodkie i wyjatkowo mdle polaczenie. Nei wchodzi mi i juz, za Chiny.

    Ale mazurkowych przeposiw jest tyle, i to tak roznorodnych, ze
    chyba nie da sie nie lubic wszystkich?


    --
    śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania
  • pani.serwusowa 10.03.10, 12:19
    Pewnie, ze sie nie da. smile Tyle, ze po nieciekawych doswiadczeniach z mazurkami,
    sama nie mam specjalnie ochoty poszukac przepisu i sprobowac zrobic swoj wlasny,
    a kosztowac cudzych na dobra sprawe nie mam okazji.
    --
    Zmysły w kuchni
  • cieplanata 09.03.10, 14:21
    Kruche ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 ½ szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    25 dag masła
    3 żółtka
    Krówkowa polewa:
    20 dag masła
    30 dag krówek (najlepiej kruchych)
    Do dekoracji:
    migdały
    rodzynki

    Do mąki pszennej wsypać cukier puder i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło i
    żółtka. Składniki razem wymieszać, zagnieć ciasto i włożyć do lodówki na około
    30 minut. Następnie ciastem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o
    wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w
    temperaturze 180 °C.
    Masło rozpuścić i dodać do niego pokruszone krówki. Podgrzewać na małym ogniu,
    cały czas mieszając, aby powstała jednolita masa (co jakiś czas można zdjąć z
    ognia i zmiksować mikserem).
    Ostudzone kruche ciasto polać ciepłą polewą i udekorować.
    --
    http://www.suwaczek.pl/cache/67e5d6c908.png
  • pietnacha40 09.03.10, 16:08
    pietnacha rzuciłą tematem i uciekła big_grin wyjechana byłam i dopiero
    pomalutku wracam.Dzięki za tę kopalnię wiedzy.Jak twierdzicie,że na
    kruchynm spodzie i z krówką najlepszy,to taki zrobię.Choć ja się
    kocham w czekoladzie .To może jeszcze z polewą czekoladową .
    --
    http://tiny.pl/hx4sx
  • cieplanata 09.03.10, 17:19
    to zamiast tej masy krówkowej zrób masę czekoladową
    najpierw masa migdałowa
    4-5 dkg płatów migdałowych mieszamy w miseczce z 1 łyżką cukru pudru i 3
    łyżkami śmietanki. Lekko ugniatamy, tak by powstała dość gęsta masa,
    niekoniecznie bardzo zmacerowana. Tą masą smarujemy upieczony placek. Placek
    wkładamy na 3-5 min. do piekarnika
    . Masa powinna przesuszyć się na placku.
    Teraz czekoladowa na wierzch
    Na garnku z wodą stawiamy drugi garnuszek. Wkładamy pokruszoną tabliczkę
    czekolady i masło. Gdy osiągną stan płynny, mieszamy je ze sobą i dodajemy 3
    łyżki cukru pudru. Kilka kropel wybranego zapachu (migdałowy, arakowy).
    Następnie dolewamy 5-6 łyżek śmietanki. Całość mieszamy do chwili, aż uzyskamy
    gęstą jednolitą masę czekoladową. Trwa to kilka minut. Wylewamy gorącą czekoladę
    na placek i rozpościeramy za pomocą łyżki na całej powierzchni
    Dekorujemy zanim masa nie zastygnie
    Jest to ulubiony mazurek mojego męża
    --
    http://www.suwaczek.pl/cache/67e5d6c908.png
  • momas 09.03.10, 19:48
    sprobuj wkroic do tej masy czekoladowej suszone sliwkismile
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • taka_jedna_ewka 10.03.10, 10:12
    Ja nie mam zbyt wielkiego doświadczenia jeśli chodzi o mazurki. W zeszłym roku
    robiłam pierwszy raz mazurek czekoladowy i wyszedł bardzo dobry, a robiłam z
    takiego przepisu
    www.gotujmy.pl/mazurek-czekoladowy,przepisy,38314.html
  • buka007 14.03.10, 09:33
    chwale sie wink
    kajmakowy mazurek z perliczka

    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/fc/ag/ixvx/1KcRGpvzGN6EuDnmLB.jpg
  • achulaw 29.03.10, 18:38
    Narażam się, ale NIE LUBIĘwink ! Słodkie, twarde i bez smakusad Nie ma
    jak dobra baba drożdżowa i serniczektongue_out
  • aniaiewa 02.04.10, 18:15
    U nas kroluje taki i znika praktycznie w 1 dzien
    jest przepszny - na kruchym dosc cienkim spodzie, duzo kajmaku i bogactwo
    migdalow, rodzynek i orzechow
    Wiem ze powinien byc pieknie ozdobiony ale wtedy bijemy sie kto ma najwiekszego
    orzecha na swoim kawalku, wiec teraz juz sypie po caloscismile I taki wlasnie
    uwielbiamy.
    Tegoroczny identyczny juz czeka do jutra (i jakos z godziny na godzine przybywa
    mu dziurek od paluszkow - "ktos" probuje sie dostac do kajmakuwink )

    http://lh3.ggpht.com/_Cw35eQJ2op0/R-aJTRQH43I/AAAAAAAABCA/uekg9Rz3XMk/s512/DSC00546.JPG

    A.
    --
    Ewcia
    Ninka
  • aniaiewa 02.04.10, 18:48
    Nie, Nina to w przyszlym roku Teraz jeszcze nie dostaje do komodywink
    Ten ktos to naturalnie Ewawink)))
    A.
    --
    Ewcia
    Ninka
  • aniaiewa 02.04.10, 19:11
    Ach ten internetwink
    A.
    --
    Ewcia
    Ninka
  • czarna9610 03.04.10, 22:24
    W zeszłą sobotę miałam dyżur w pracy i przy okazji zaległości prasowe
    nadrabiałam. Sięgnęłam po "Panią" (znacznie mniej ciekawa niż przed laty) ale
    zauważyłam przepis na mazurek Florentynka podobno z Lwowa. Zainteresował mnie,
    bo czego jak czego ale orzechów to mam pod dostatkiem. 500 g. mąki 250 g masła 6
    łyżek cukru ,2 żółtka 3 łyżki śmietany szczypta soli i sok z połówki cytryny. Z
    tych składników trzeba zagnieść kruche ciasto. I upieczony polać polewą 6 łyżek
    mleka 100 g masła i 150 g cukru pudru. Rozpuścić masło w mleku dodać cukier
    puder i 2 łyżki cukru waniliowego i dwie garście orzechów włoskich. I tą polewą
    polewamy przestudzone ciasto.
    Florentynka tak fajnie zabrzmiało, że ten mazurek upiekłam i całkiem smaczny

    --
    "W dworcowej poczekalni, na stacji PKP
    lubię posiedzieć czasem
    bo gdzie lepiej czekać jest "
  • edyta95 03.04.10, 22:42
    W tym roku pierwszy raz nie upiekłam mazurkasad Może zostanie mi
    jednak wybaczone, na zamianę mam tort malaga
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/lg/bh/bdjw/LrWHNtxJyOELwt5DuX.jpg
  • czarna9610 03.04.10, 22:55
    Tort wygląda super big_grin
    --
    "W dworcowej poczekalni, na stacji PKP
    lubię posiedzieć czasem
    bo gdzie lepiej czekać jest "

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.