Dodaj do ulubionych

Przecier pomidorowy.

22.08.10, 20:26
Czy znacie sprawdzony przepis na przecier z pomidorów? Moja mam mieliła doprawiała, wlewała do słoików i zagotowywała. Moja teściowa natomiast, najpierw to gotuje i dopiero do słoików wlewa i pasteryzuje.
Ja nie robiłam i nie wiem, ale jutro chce zrobić kilka słoików na zupę pomidorową zimą i podpowiedzcie.......na zupę lub sos do spaghetti jak najlepiej te pomidory zrobić???
--
" Zawsze patrz na jasną stronę życia "
...i tej zasady warto się trzymać.
Edytor zaawansowany
  • tamaryszek44 22.08.10, 20:37
    I jeszcze do czego dodajecie kumin....kmin rzymski?
    --
    " Zawsze patrz na jasną stronę życia "
    ...i tej zasady warto się trzymać.
  • momas 22.08.10, 20:54
    ja robie tak: pomidory sparzam, sciagam skorke kroje na czesci i
    wrzucam do gara. Gtuje az sie rozpacka i woda odparuje. wlewam do
    sloikow, zakrecam i stawiam do gory dnem. gdy wystygnie - odwracam.
    Wtedy mam pestki w przecierze.Rzadko pasteryzuje...
    jezeli nie chce miec pestek - niesciagam skorej tylko robie jak
    wyzej i potem przecieram przez sito. aha doprawiam sola. czasami
    czesc robie z ziolami i czosnkiem ale to raczej jako baza sosow.
    Wazne by wlewac do sloikow gotujacy przecier.
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • ewa9717 22.08.10, 21:34
    Rozgotowuję, przecieram, odparowuję, doprawiam, wrzący do słoików,
    słoiki do góry nogami wink i okryte do rana ręcznikami, pasteryzować
    nie trzeba..
    Robię taki "goły", z samych pomidorów, ale robię też taki: pomidory,
    trochę cebuli, kilka jabłek, czosnek, reszta jak wyżej, ale ten
    pasteryzuję.
  • tamaryszek44 22.08.10, 22:19
    Chcę jeszcze dodać do niego listki bazylii i pewnie też gotować z nimi co? A jak nalewacie to w słoiki, żeby ich nie ubrudzić. Czy jak twista zakręcacie to wycieracie do sucha i czysta brzeg słoika? czy to niekonieczne i mimo zabrudzenia przetworem będzie trzymał?
    --
    " Zawsze patrz na jasną stronę życia "
    ...i tej zasady warto się trzymać.
  • ewa9717 22.08.10, 23:29
    Ziół nie dawałam, nie wiem, jak się toto w środku zachowa. Do
    nalewania mam głęboką łychę z dzióbkiem, a jeśli mimo to się brzeg
    słoika pobrudzi, po prostu wycieram papierowym ręcznikiem.
  • smutas13 25.08.10, 10:03
    tamaryszek44 napisała:

    > A jak nalewacie to w słoiki, żeby ich nie ubrudzić. Czy jak
    twista zakręcacie to wycieracie do sucha i czysta brzeg słoika?

    W AGD kupiłam przyrząd, coś w rodzaju lejka, pasuje do różnych
    wielkości słoików. Bardzo przydatna rzecz przy nalewaniu przetworów
    do słoi.
  • brykanty 25.08.10, 13:46
    A ja przycięłam plastikowy lejek - dolny otwór ma ok. 3 cm średnicy, pasuje właściwie do wszystkich, nawet całkiem malutkich słoiczków.
    Wg mojej mamy brzegi słoika i pokrywka wewnątrz muszą być idealnie suche i czyste - ona nawet przeciera wacikiem ze spirytusem, żeby bakterie poginęły.
    --
    Koty. Koty są miłe.
  • pani.serwusowa 23.08.10, 10:23
    Do wielu dan z fasola, soczewica czy ciecierzyca. Glownie do dan indyjskich, ale
    takze robie czasem zwykla kartoflanke i podrasuje ja kuminem czy kolendra. Masz
    mielony czy caly?
    --
    Zmysły w kuchni
  • roseanne 22.08.10, 23:43
    zdejmuje skore i usuwam mokre czesci-nasiona, do sobnej miski
    potem reszta w kostke i rozpiekam z cebula i bazylia, potem w sloiki i gotowe =
    mozna dodac do wywaru jako zupe lub bezposrednio jako sos,

    skorki nasiona razem z otoczajaca ja "galaretka zagotowuje i odcedzam - masa
    soku w tym jest, zlewam do butelek i zagotowuje
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • tamaryszek44 23.08.10, 12:37
    Dzięki za rady, a kmin mam niemielony.
    --
    " Zawsze patrz na jasną stronę życia "
    ...i tej zasady warto się trzymać.
  • pani.serwusowa 23.08.10, 12:45
    Tym lepiej, bo mozna po podprazyc na suchej patelni i zmiazdzyc. A tak masz
    wiele innych zastosowan dla calego - posypuje nim salatke z pomaranczy i cebuli,
    dodaje uprazony go raity ogorkowej. Dodaje tez do chili con carne, choc to
    podobno wersja tex-mex, a nie typowa meksykanska kuchnia.
    --
    Zmysły w kuchni
  • tamaryszek44 23.08.10, 23:06
    Przcier zrobiłam jak radzicie. Wrzący zalewałam, zakręcałam i do góry dnem stygną. Dodałam na koniec siekaną bazylię.
    Ale.........jeśli puszczą te słoiki to was oskalpujęwink bo jest tego z 12 kilogramów.
    --
    " Zawsze patrz na jasną stronę życia "
    ...i tej zasady warto się trzymać.
  • czarna9610 24.08.10, 10:08
    Też będę robić. Tylko zamiast bazylii do kilku słoików dodam cubrzycę. Lubię tą
    przyprawę
    --
    "W dworcowej poczekalni, na stacji PKP
    lubię posiedzieć czasem
    bo gdzie lepiej czekać jest "
  • iksigrekzet111 25.08.10, 10:57
    Jak komus nie przeszkadzają drobne ścinki skórek to proponuję wrzucić całe
    pomidory (z wyciętymi środkami od ogonków) do malaksera/robota kuchennego na
    siekanie a potem do gara, zagotować i gorące do słoików. Odpada cała zabawa ze
    ściąganiem skórek. Miałam przepis w starej polskiej książce na przecier w
    słoikach bez żadnych przypraw.
    --
    pomóż nakarmić głodne dzieci... www.pajacyk.pl
  • elaola1 25.08.10, 13:34
    Ja gotuję pomidory ze skórą, potem traktuję je malakserem, troszkę soli i do
    słoików. Przyprawy dodaję po otworzeniu słoika w zależności od tego na co
    przecier ma być przeznaczony.
  • tamaryszek44 25.08.10, 17:02
    A pasteryzujesz, czy tak jak tu radzą dziewczyny.?
    --
    " Zawsze patrz na jasną stronę życia "
    ...i tej zasady warto się trzymać.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.