Dodaj do ulubionych

czym zastapic parmezan w warunkach polskich?

03.10.10, 19:57
koncza mi sie wakacyjne zapasy
parmezan w PL jak wiadomo cene ma dosc zaporowa
no i tak sie zastanawiam czy da sie go jakos zastapic?
do spagetti, makaronow, pomidorowych, leczo, risotto?????
macie jakies doswiadczenia?
czy lepiej nie proboac zeby nie zrypac potrawy?
--
wole masakre, MASAKRE!!!
Edytor zaawansowany
  • 03.10.10, 20:12
    ja sypię corregio, nawet bardziej go lubię niż parmezan
  • 03.10.10, 20:35
    Wiadomo, że to nie będzie to samo, ale ja trafiłam kiedyś przypadkiem na ser, który nazywa się dziugas. Wklejam Ci informacje, które znalazłam o nim w necie. Mi on przypadł do gustu i myślę, że z powodzeniem można go stosować zamiast parmezanu. Oczywiście biorąc poprawkę, że to parmezan nie jest smile
    Ja go kupuję w Auchan, moze jest i w innych supermarketach, nie wiem bo się nie rozglądałam smile

    Dziugas to litewski twardy ser, idealny do tarcia. Jakością i smakiem nie ustępuje włoskim serom tego typu.

    Charakterystyka
    Dziugas to tradycyjny, twardy ser. W smaku świeży, z lekko owocowym i pikantnym aromatem. Ser jest kruchy, wyróżnia się niską wilgotnością a jego powierzchnia charakteryzuje się chropowatością. Zawiera 40% tłuszczu. Dziugas dojrzewa około 24 miesięcy.

    Zastosowanie
    Po utarciu idealnie nadaje się do przyprawienia zup i głównych dań. Równie dobrze smakuje jako przystawka, składnik koreczków i sałatek.
  • 03.10.10, 21:15
    potwierdzam, ze litewski albo a la litewski polski ser o nazwie dziugas, twardy, dojrzewajacy, swietnie zastepuje parmezan.
  • 04.10.10, 21:41
    Ja kupuje w Lidlu ser firmy i pod nazwą EMILGRANA 100g za 3zł 48gr ,ten sam w auchan kosztuje 9zł bardzo w smaku zblizony do parmezanu.
    Podobno go produkuje włoch w polsce smile
    www.masala.com.pl/index.php?p2124,emilgrana-ser-tarty-40g
  • 04.10.10, 21:44
    nie miałam zamiaru reklamowac sklepu bo tam wciekle drogo chciałam pokazac etykiete sera
    http://www.masala.com.pl/galerie/e/emilgrana-ser-tarty-40g_1554.jpg
  • 04.10.10, 23:25
    a mają taki w kawałeczkach pakowany?
    bo ja to zboczona jestem i lubie mieć starty ser "dopieroco"... cóż ten typ tak masmile


    --
    wole masakre, MASAKRE!!!
  • 05.10.10, 09:39
    Ten dziugas jest sprzedawany w kawałkach, ja kupuję niewielki kawałek i sobie sama trę w mniejsze czy większe wiórki. Przy okazji sprawdzę w jakiej cenie on jest, ale stosunkowo niedrogi zapewne skoro go kupuję czasem.
  • 05.10.10, 13:06
    dziekjewink
    poszukam na zakupach jak juz wyjde z domuwink
    --
    wole masakre, MASAKRE!!!
  • 05.10.10, 18:29
    No niestety jest tylko tarty,ale całkiem porzadny tez wolę w kawałku ale to juz możesz kupic w wiekszym markeciesmile
    Czasem są w kawałkach chedar lub inne okazjonalnie przy okazji dni włoskich francuskich itp w lidlu .smile

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.