• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Dania na maj-szparagi i truskawki Dodaj do ulubionych

  • 30.04.11, 14:28
    Moze byc razem moze byc osobno,moga byc jako dodatki do salatek-czego dusza pragniesmile
    --
    Kuchenne Pogaduszki
    Zaawansowany formularz
    • 30.04.11, 19:58
      to ja poproszę o jakiś dobry przepis na ten duet razem w jednym daniu
      --

      "Odwróciła się od lustra plecami, bo nie cierpiała próżności luster"
    • 30.04.11, 23:17
      truskawki, narazie kalifornijskie tylko, bo lokalne to w czerwcu - oplukac i zjadac smile

      czesto tez salatka owocowa- jakie mam owoce w domu: truskawki, jablka, banany, pomarancze, winogrona, suszone sliwki, zurawina, truskawki - pokroic w kawalki, zalac sokiem z polowy cytryny , dodac lyzeczke cukru lub miodu (zestaw owocow jak najbardziej dowolny i przypadkowy)
      mozna dodac kilka posiekanych lisci melisy lub miety ,wstawic do lodowki na godzine by sie przegryzlo
      --
      Inny Swiat - Zespół Aspergera
    • 01.05.11, 11:09
      Szparagi rozumiem, kupuję codziennie, ale truskawki to chyba w czerwcu dopiero? Bo tym z Hiszpanii mówię stanowczo nie!

      --
      ...suma tych możliwości, mąk, definicji i części jest tak nieobjęta i tak niepojęta oraz nie dająca się wyczerpać, iż z najgłębszą odpowiedzialnością za słowo i po najskrupulatniejszym rozważeniu trzeba powiedzieć, że nic nie wiadomo, cip cip kurka.
    • 01.05.11, 12:44
      Za wcześnie na truscaveczki smile
      --
      Homoseksualizm występuje u 450 gatunków, homofobia u jednego. I co tu jest nienaturalne?
    • 03.05.11, 10:08
      u mnie szparagi dopiero nieśmiało się pojawiają. Już pierwszejadłam smile

      Dla mnie najprostsze to i najlepsze. Ugotowane niemal na parze, skropione oliwą, sokiem z cytryny, z odrobiną soli i pieprzu. Przepyszne!
      Czekam na wysyp i niższą cenę smile
      • 03.05.11, 13:28
        moje byly ugotowane w wodzie na palec, znaczy tylko koncowki zamoczone , reszta w parze
        na to pieprz i tarte jajko na twardo, jako dodatek do udzca baraniego--
        Inny Swiat - Zespół Aspergera
        • 03.05.11, 14:17
          Chyba bardziej rabarbar niż truskawki smile Aczkolwiek jakie to by było piękne jakby już były truskawki. Kupić 2 kg i wszystkie zjeść big_grin
          --
          grubajadzia.blogspot.com
          • 03.05.11, 16:12
            ja jem już te hiszpańskie, ale to jednak nie to samo co nasze truskaweczki...
    • 03.05.11, 19:44
      Strasznie galopujecie, truskawek polskich jeszcze nie ma, sa hiszpanskie po 15zl/kg.
      Szparag tez jeszcze nie, chyba ze gdzies jako rarytas.
      Nie zrobilam tez dania na kwiecien bo szpinak dopiero bedzie, czekam na swieze liscie.
      • 03.05.11, 20:05
        ale u mnie sa juz pyszne swieze jako i szparagismilemoze dlatego galopujemysmile
        --
        Kuchenne Pogaduszki
        • 03.05.11, 20:05

          --
          Kuchenne Pogaduszki
        • 03.05.11, 23:08
          Wiem, ze pomorskie ma do tylu ze wszystkim, salate sprowadza spod Grudziadza i rzodkiewki jak i szparagi tez.
          Na regionalnych polach dopiero sieja i sadza, wiec nijak sie to ma do marszu majowej truskawki.
          Szpinak tez dopiero bedzie.

          • 04.05.11, 10:43
            Eee, ja w pomorskim kupuję od 2 tygodni szparagi z pomorskiego w cenie przyjaznej i nie narzekam wink
            --
            ...suma tych możliwości, mąk, definicji i części jest tak nieobjęta i tak niepojęta oraz nie dająca się wyczerpać, iż z najgłębszą odpowiedzialnością za słowo i po najskrupulatniejszym rozważeniu trzeba powiedzieć, że nic nie wiadomo, cip cip kurka.
            • 04.05.11, 13:22
              jaka cena jest przyjazna? W zeszłym tygodniu na Dolnym Śląsku za pęczek białych płaciłam 8,50 zł.
              • 04.05.11, 17:19
                u nas to na szparagi nie ma przyjaznej cenybig_grin te dobre musza niestety kosztowac-w tej chwili za 500g najmniej 6.99 euro.Oczywiscie mozna kupic i za 1.99,ale po obraniu i ugotowaniu zostaja male flaczki..
                Szparagi sa tak krotko,ze jednak warto wydac troche wiecej chociaz raz by sie rozkoszowac prawdziwym smakiemsmilena codzien tego kieszen nie wytrzyma,ale przynajmniej raz w sezonie tych najlepszych trzeba sprobowacsmile
                --
                Kuchenne Pogaduszki
      • 04.05.11, 08:52
        > Strasznie galopujecie, truskawek polskich jeszcze nie ma, sa hiszpanskie po 15z
        > l/kg.

        u mnie po 9,90 za kilogram te hiszpańskie. Nawet niezłe.
        A po tym, jak wczoraj u mnie spadło kilkanaście centymetrów śniegu, to ja w te polskie truskaweczki za szybko nie wierzę... sad
    • 04.05.11, 07:58
      Truskawki uwielbiam. Codziennie zjadamy solidną porcję big_grin Jeszcze nie ma naszych, polskich.
      W szparagach, muszę się dopiero rozsmakować smile Tak na prawdę, nigdy nie zjadłam takiej ilości, żeby zacząć je lubić. Czas to naprawić smile
    • 04.05.11, 19:46
      szparagi, gotowane na parze i schlodzone - + sos majonezowy z kaparami dzis, jako dodatek do lososia--
      Inny Swiat - Zespół Aspergera
      • 10.05.11, 14:57
        jak gotujecie na tej parze -specjalny garnek -czy kombinujecie inaczej?
        • 13.05.11, 15:43
          czasami garnek, czasami dodatkowe sitko nad np gotujacymi sie ziemniakami, w zaleznosci od stopnia okupacji kuchenki--
          Inny Swiat - Zespół Aspergera
    • 10.05.11, 18:06
      Biale szparagi kroje na male kawalki, gotuje w bulionie warzywnym (albo lekkim drobiowym). Kiedy szparagi zmiekna miksuje na gladki krem, dodaje slodka smietanke i drobno starty parmezan (wszystko do smaku, wedlug uznania). Podaje polane odrobina dobrej oliwy z oliwek - moze byc smakowa (truflowa, ziolowa) lub z maslem. Oddzielnie podaje grzanki w drobnych kosteczkach i tarty parmezan.

      A najlepszy krem szparagowy jaki jadlam byl w pizzerii Positano, na Żoliborzu. Nie wiem czy jeszcze jest ta pizzeria, ale jesli ktos ma blisko to polecam. Niestety nie udalo mi sie nigdy odtworzyc identycznego smaku.
      --
      Sprzedaje moje spokojne, miłe biuro
    • 10.05.11, 18:14
      Poniewaz staramy sie jesc w miare dietetycznie to robie ostatnio cos co stanowi zamiennik moich ulubionych truskawek z bita smietana.
      Truskawki myje, kroje na polowki lub cwiartki (zalezy jak duze) i ukladam w dosc plaskiej misce. Gesty jogurt naturalny o delikatnym smaku (np. Zott naturalny super gesty) lub naturalny chudy serek homogenizowany (np. Pilos z Lidla w wiaderkach), albo jedno z drugim wymieszane - miksuje z jednym opakowaniem Śmietanfixu, slodzikiem i z prawdziwa wanilia (ja mam firmy Naturata: bourbon wanilia mielona). Miksuje dosc dlugo, az masa stanie sie bardzo puszysta, niemal jak bita smietana. Po czym wylewam mase na truskawki i juzsmile

      Oczywiscie masa jogurtowa nie jest tak gesta jak bita smietana, ani tak lagodna w smaku, ale smakuje naprawde wysmienicie i goscie pochlaniaja ten deser kilogramami a ja sie ciesze, ze bo moge jesc to co wszyscy bez obawy, ze przytyjesmile
      --
      Sprzedaje moje spokojne, miłe biuro
    • 13.05.11, 13:21
      szparagi grilowane - jak sie da to na bbq, jak nie to w piekarniku

      usunac zdrewniale czesci, posolic, popieprzyc i skropic oliwa
      w piekarniku na opcji broill- - 15-20 minut
      na ruszcie do zmiany koloru

      doskonale i na goraco i na zimno--
      Inny Swiat - Zespół Aspergera
    • 13.05.11, 16:12
      www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/zapiekany_kurczak_ze_szparagami/przepis.html
      moze to -hmm?
      brzmi smaczniesmile
    • 14.05.11, 14:20
      ugotowac wywar z warzyw ze szparagami i jednym duzym ziemniakiem (moze byc ale nie musi, ja nie zageszczam zup kremowych maka, wiec dodaje czasami ziemniaka), wyjac szparagi, odciag glowki, reszte wrzucic do wywaru, zmiksowac wszystko razem, dodac smietany , wrzucic kraby i glowki szparagowe, wsypac garsc swiezego koperku, jesc.
      --
      where is ai weiwei?
    • 25.05.11, 21:10
      Mialam dzis zrobic szparagi z sezamem smazone, ale okazalo sie, ze nie mam sezamu, nie mam oleju sezamowego ani imbiru a bylam pewna, ze wszystko jestbig_grin
      Poniewaz jednak mialam swieze szparagi i wielka na nie ochote a na wyjscie do sklepu ochoty juz nie wystarczylo, to je usmazylam inaczej, chyba jeszcze prosciej.
      Szparagi pokorilam na kawalki ok, 3-4 cm (po umyciu i odlamaniu zdrewnialych czesci), wrzucilam na goracy tluszcz (oliwa z oliwek i maslo), dorzucilam czosnek, smazylam ok, 6 minut, dolalam nieco sosu sojowego, posypalam spora iloscia swiezo mielonego pieprzu i smazylam jeszcze ok. 2 minuty.
      Pyszne!!!

      --
      Sprzedaje moje spokojne, miłe biuro
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.