19.07.11, 09:38
dziewczyny przepraszam jak znow powielam jakis watek
szukam od godzinki u was na forum przepisu na leczo
bardzo dawn nie robilam lecza a sasiadka wczoraj przyniosla mi cukinie i papryka d siebie z ogrodka
i jeszcze pytanie:mam tylko jedna duza cukinie i 9 malutkich swierzutkich,czy one sie nadaja czy sie za wczesnie nie rozleca???
bede bardzo wdzieczna
--
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/qf/la/ldfi/cZYwZy4PAI8bpGPpUA.jpgSamuel Leo 14.03.2008
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/qf/la/ldfi/m1DW2fsvAfepx6UkEA.jpgSvenja Marie 26.03.2011
Edytor zaawansowany
  • czekolada72 19.07.11, 11:03


    Moze to cos pomoze?

    forum.gazeta.pl/forum/w,48129,99566666,99566666,_pogielo_mnie_na_weekend.html
    forum.gazeta.pl/forum/w,48129,98404710,98404710,cukinia_w_salatace_do_pudelka_.html
    forum.gazeta.pl/forum/w,48129,99300619,,Cukinia.html?v=2
    forum.gazeta.pl/forum/w,48129,99526046,99526046,Cukinia.html
    forum.gazeta.pl/forum/w,48129,99964051,99964051,cukinia_pyszna_i_szybka_do_obiadu.html
    forum.gazeta.pl/forum/w,48129,106437701,106437701,Placki.html

    forum.gazeta.pl/forum/w,20012,123079927,,co_zrobic_z_cukini_jakie_danie_.html?v=2
    --
    Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą. — św. Augustyn
    60
    "Kto nie naraża się na szwank - ten głównej stawki nie wygrywa"
  • qubraq 19.07.11, 12:26
    Robert Makłowicz: I znów tradycyjne przepisy każą używać słoniny lub bekonu jako bazy dania, a ja znów zastępuję je olejem słonecznikowym. Leczo gotowałem w miejscu, które kompletnie przeczy naszym stereotypowym wyobrażeniom o płaskich Węgrzech, na południe od Balatonu, koło Kaposváru, wśród przepięknych, zalesionych wzgórz Zselic. W nieodległej wiosce Nagyszakácsi, skąd wywodzili się królewscy kuchmistrzowie, odbywają się konkursy kulinarne, także ogólnokrajowe mistrzostwa w przyrządzaniu leczo. Podczas zawodów używa się oczywiście kociołków i pali pod nimi ogniska, jednak na domowy użytek z powodzeniem wystarczy nam garnek o grubym dnie i kuchenka. Osobiście zawsze używam słodkiej papryki w proszku, którą klasycznie rozpuszczam w tłuszczu z podduszoną cebulą. Jak się jednak dowiedziałem, wersja kanoniczna papryki w proszku używać nie każe - i w takiej właśnie wersji przepis podaję.

    Składniki:
    4 duże cebule
    4 łyżki oleju słonecznikowego
    1 kg żółtej papryki
    2 ostre zielone lub czerwone papryki
    1 kg dojrzałych pomidorów
    3 ząbki czosnku
    sól

    Sposób przyrządzenia:
    W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną w półplasterki cebulę, dodać pokrojoną w duże kawałki paprykę oraz sparzone, obrane ze skórki i posiekane pomidory, drobno posiekany czosnek, nieco posolić. Dusić do miękkości, najpierw pod pokrywką, pod koniec odkryte, by odparować nieco ewentualny nadmiar sosu. Uważać, żeby nie rozgotować papryki na miazgę. Podawać na ciepło z ryżem albo jajkami, które wbija się do leczo kilka minut przed końcem gotowania. Doskonałe również na zimno.
    Przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne Roberta Makłowicza: Smak Węgier Wydawnictwa Znak;

    Cukinie skrojoną w kostkę możesz zawsze dodac ale nie na dlużej niż 8-10 minut przed koncem gotowania - bo sie rozgotuje! smile
  • coralin 19.07.11, 14:10
    Ja bym nie robiła z tego lecza, ale ratatouille. Na pokrojoną i zeszklona cebulę (dużo) wrzucasz czosnek, paprykę , pokrojone pomidory i na końcu cukinie. Pokrojone wszystko na dość duże kawałki. Można dorzucić trochę bakłażana, czasem na południu Fransji dodaje się też fasolkę szparagową. Jako przyprawa idealne są zioła prowansalskie. Ja duszę 10- 15 minut i po przestudzeniu (idealnie wtedy smaki się przenikną, pomidory "wsiakną" w cukinie) duszę kilka-kilkanaście minut, by wszystko zgęstniało, ale żeby nic się nie rozciapało.
    Co do cukinii to właśnie najlepsza jest taka maleńka choc i większa(w sensie wielkości bakłażana) o tej porze daje radę (niestety już w sierpniu to właśnie większa cukinia rozlatuje się na ciapę nie wspominając o tym,że nawet te stosunkowo niewielkie mają już ciemne nasiona).
    Na leczo zaczekaj aż będziesz mieć więcej papryki i zacznie być czuć jesienią i aż się będzie chciało dodać mięsa, kiełbasy.
  • meggii791 19.07.11, 22:06
    dzieki wielki za przepisy
    bardzo chetnie zjadlabym takie cudowne ratatui a juz szczegolnie z fasokla tylko ze ja karmie piersia
    corka ma 4m-ce,w sumie nie unikam zadnych potraf staram sie jesc wszystko ale po troszke bo mala ma czesto problemy z brzuszkiem,a zjedzac cos "ostrzejszego" badz wzdymajacego mialabym niezly dzien..............
    narazie zostane przy "ubozszym leczo" z mniejsza ilosci cebulki
    tak mi sie chce juz tego lecze ze hejsmile
    dzieki raz jeszcze
    --
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/qf/la/ldfi/cZYwZy4PAI8bpGPpUA.jpgSamuel Leo 14.03.2008
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/qf/la/ldfi/m1DW2fsvAfepx6UkEA.jpgSvenja Marie 26.03.2011
  • czekolada72 30.06.12, 18:45
    up
    --
    "Życie bez namiętności jest nic nie warte"
    59,2
    Niestety stara to prawda: diabły są atrakcyjniejsze od aniołów.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.