Dodaj do ulubionych

Chleb - zakwas pszenny vs. zytni

06.09.11, 17:21
Kochani,
wiem, ze kilka osob z tego forum piecze chleby na zakwasie. Ja jestem poczatkujaca, dzis upieklam dwa chlebki - pierwsze proby. Wygladaja ladnie, ale jeszcze gorace, wiec nie kroilam.

Zanim sie wzielam za pieczenie duzo czytalam o pieczeniu na zakwasie, ale wciaz nurtuje mnie jedno pytanie? Jaka jest w praktyce roznica miedzy zakwasem pszennym a zytnim?
Czy jesli zamiast zytniego uzyje pszennego to chleb nie wyjdzie czy bedzie inny? A jesli inny to co sie zmieni?
W recepturach chlebow (nawet mieszanych) raz wystepuje zakwas zytni a raz pszenny. Wydaje mi sie, ze zytni czesciej - kto mi powie dlaczego?
Tylko blagam mowcie do mnie latwymi slowami, jak dla poczatkujacegosmile
Wielkie dzieki za wszelka pomoc.
--
Sprzedaje moje spokojne, miłe biuro
Edytor zaawansowany
  • buka007 06.09.11, 18:01
    Kreolu, zobacz co na ten temat napisala kiedys Krysia nasza kochanasmile

    forum.gazeta.pl/forum/w,48129,118639618,118643975,Re_Chleb_zytni.html
    i inne posty z tego watku..
  • kreola 06.09.11, 19:07
    Dzieki Buko, bardzo ciekawa lektura. Nie ma tam co prawda wiele o tych rodzajach zakwasu, ale z ktoregos postu Krysi wywnioskowalam, ze rodzaj maki do zakwasu nie ma wiekszego znaczenia. Zreszta mam zakwas w dwoch sloiczkach, jutro jeden z nich wymieszam z maka zytnia, bedzie mieszanysmile
    --
    Sprzedaje moje spokojne, miłe biuro
  • mysiulek08 06.09.11, 19:53
    zakwas zytni z maki zytniej, zakwas pszenny z maki pszennej, ale to juz wiesz smile zakwas pszenny zaczyna sie sie od zakwasu zytniego (lepiej 'kwasnieje' a potem prowadzi sie go na mace pszennej

    chleb z maki pszennej bialej na zakwasie zytnim bedzie ciemny, bardziej wyrazisty w smaku,

    chleb z maki zytniej na zakwasie zytnim bedzie ciezki, lepki, bardzo ciemny, no zytni,

    chleb z maki pszennej na zakwasie pszennym bedzie taki 'zwykly', lekko hmm, szarawy smile
    chleb z maki zytniej na zakwasie z maki pszennej raczej sensu nie ma, lepsza opcja to ta pierwsza

    najczesciej wystepuje zakwas zytni, pewnie dlatego, ze jest latwiejszy w prowadzeniu

    tyle z moich zakwasowych doswiadczen, gdy jeszcze zakwas mi wychodzil

    tu mozesz zobaczyc roznice :

    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,27160696,27160696.html

    --
    Kicia Yoda kocha Zare
    Jest sobie Kot
    Kocia Kasa Zapomogowa
  • kreola 06.09.11, 23:53
    Dzieki Mysiulku,
    zakwas pszenny zrobilam sama wedlu tego przepisu:
    www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas/zakwas-pszenny-metoda-francuska
    Z tym, ze moj byl dobry dopiero piatego dnia.

    Upieklam dzis dwa chleby i oba wyszly pysznie:
    ten
    www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-pszenne/ze-slonecznkiem
    i ten (latwiejszy i szybszy):
    addiopomidory.blogspot.com/2011/02/chleb-dyniowy-na-zakwasie-pszennym.html
    Wpadli znajomi i zjedli juz polowe, wiec nastawiam zaczyn na kolejne smile
    Jutro moze zrobie sobie zakwas zytni i bede hodowac oba, na wszelki wypadek!
    --
    Sprzedaje moje spokojne, miłe biuro
  • very.martini 07.09.11, 02:24
    Kreola, ja robiłam swoje chleby na samym początku z mąki żytniej razowej z naprawdę niewielką domieszką pszennej (ze strachu, że za ciężkie będzie) i na zakwasie żytnim, teraz już robię tylko z żytniej. Trochę glinowaty mi wyszedł raz, jak mnie pokarało za niecierpliwość i nieodczekanie dwóch godzin do całkowitego wyrośnięciasmile Robiłam krok po kroku według wskazówek, tych ze strony Mirabbelki.

    16%VOL
    22%VAT
  • shachar 07.09.11, 11:34
    gdzieś czytałam, ze niezależnie od tego, czy zaczynasz zakwas na żytniej czy pszennej, to i tak dokarmiasz pszenną, bo ma lepsze parametry ożywiające te drożdze i na samym koncu i tak masz zakwas pszenny. Jestem w trakcie przeprowadzki więc w tej chwili nie moge podeprzeć się fachowym cytatem.
  • kreola 07.09.11, 18:51
    A czy piekl ktos z Was chleby w szklanym naczyniu zaroodpornym?
    Niestety mam maly piekarnik elektryczny z piekielnym termoobiegiem, nie bardzo mam mozliwosc wystarczajaco naparowac go przed pieczenie, wiec chleb mi wychodzi troszke suchy. Wyczytalam, ze dobrze jest piec w namoczonym garnku rzymskim, ale nie mam takiego garnka i na razie nie kupie, ale mam duze naczynie szklane, w ktorym pieke miesa, moze mogloby sie nadac?
    --
    Sprzedaje moje spokojne, miłe biuro
  • mysiulek08 07.09.11, 20:21
    zaro moze peknac jak wlozysz do nagrzanego piekarnika
    masz miejsce na wlozenie plaskiej blaszki z woda?
    --
    Kicia Yoda kocha Zare
    Jest sobie Kot
    Kocia Kasa Zapomogowa
  • kreola 07.09.11, 20:56
    Mysiulku, nie mam miejsca, bo to jest taki wolnostojacy, maly piekarnik. Piecze calkiem poprawnie i musze sie nim zadowolic, bo w mieszkaniu, ktore teraz wynajmujemy jest bardzo malenka kuchnia i na nic nie mam miejsca.

    A w szklanym pojemniku wlasnie upieklam chleb i wyszedl pieknie fajnie.
    Gdzies wyczytalam, ze trzeba pojemnik porzadnie nagrzac zanim sie wrzuci do niego chleb. I tak zrobilam - w 250 st potrzymalam go z 15 minut, wrzucilam gotowe ciasto chlebowe, przykrylam pokrywka (tez nagrzana) i szybciutko do piekarnika. 30 minut pieklam w 230 st, potem zdjelam pokrywe (bo juz ciasto prawie jej siegalo) i jeszcze 15 minut otwarte pieklam.

    --
    Sprzedaje moje spokojne, miłe biuro
  • kreola 07.09.11, 20:57
    Naczynie (puste) wlozylam do zimnego piekarnika i nagrzewalam je razem z piekarnikiemsmile
    --
    Sprzedaje moje spokojne, miłe biuro
  • zwiatrem 09.09.11, 20:09
    Kraolu, sprobuj okryc rekawem foliowym, lub w nim piec, mnie sie wtedy udaje otrzymac wilgotny chleb z calkiem rumiana skorka.
    A propos zakwasow pszenny trudniej otrzymac ale ze wkrotce beda cieple grzejniki "uprawa" bedzie latwiejsza.
  • daxter 12.09.11, 09:46
    Polecam proporcje krysi2000 chleb zawsze wychodzi idealny i długo swieży watek jest poruszany w/w
    Rózne chlebki na zakwasie masz tytaj smile
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,118976497,119613111.html
  • daxter 12.09.11, 09:48
    te proporcje sa najlepsze smile
    forum.gazeta.pl/forum/w,48129,118639618,119112851,Re_Krysiu.html

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka