Dodaj do ulubionych

dieta antyalergiczna

16.10.11, 14:12
no i trafilo sie mi , starej babie, ze mam sprawzic, czy przypadkiem zrodlem moich klopotow zdrowotnyh nie jest jakas alergia pokarmowa

czy macie jakies wskazowki, linki do przepisow, glownie na sniadania - bez jajek, mlecznych, chleba - szczerze mowiac ciezko to sobie wyobrazam, platkow na sniadanie nie cierpie - jestem po nich glodna i obolala
--
Inny Swiat - Zespół Aspergera
Edytor zaawansowany
  • very.martini 16.10.11, 21:14
    Oooo, witaj w klubiesmile
    Jakiego chleba? Bo przecież chlebów jest całe mnóstwo. Chodzi o konkretne ziarna, czy na przykład o gluten?


    16%VOL
    22%VAT
  • roseanne 17.10.11, 05:03
    mam na 3 tygodnie odstawic:
    pomidory, kukurydze, papryke i ziemniaki
    caly nabial, z jajkami wlacznie
    kawe , herbate czarna, na[ary owocowe
    orzechy solone i prazone
    wolowine- ktorej nie jadam od poltora roku, wieprza,wedliny wszystkie
    banany, cytrusy w wyjatkiem soku z cytryn sa be
    soja - apage
    z zbozowych wolno mi tylko proso, amarantusa, brazowy ryz i gryke
    z tluszow tylko olej lniany i oliwe
    jakies tam jeszcze obostrzenia jesli chodzi o przyprawy, zwlaszcza slodkie

    jesli chodzi o dania obiadowe, kolacyjne - nie mam klopotu ,ale te sniadania ?
    sad

    clebow absolutnie zadnych, bo to moga byc rowniez dorzdze, zakwas, srodki spolchniajace

    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • czarna9610 17.10.11, 08:54
    Ale jak to wszystko naraz odstawisz, to nadal nie będziesz wiedziała na co konkretnie jesteś uczulona.
    --
    http://wstaw.org/m/2011/09/22/837_gif_300x300_q85.jpg
  • wadera3 17.10.11, 10:18
    Nie chcę się mądrzyć, ale takie zalecenia mnie by kompletnie zdezorientowały.
    Po pierwsze za dużo wszelkiego złego przypisuje się alergiom, po drugie jeśli już celuje się w alergie pokarmowe, to szukanie sensowniej zacząć od drugiej strony.
    Znaczy woda+ coś prostego, ale jednoskładnikowego, żeby w razie wystąpienia jakichś objawów było wiadomo na co składać.
    I tak dalej, i tak dalej.
    Co prawda można się przejechać na tych eliminacjach, tak jak ten koń co go rolnik od jedzenia odzwyczajał, już, już koń prawie od żarcia się odzwyczaił, ale wziął i zdechł...
    Z racji pracy obserwuję nasilenie, wśród pacjentów i wśród lekarzy, tendencji do przypisywania alergii, w większości przypadków u osób z problemami gastrycznymi. Tak jakby dawniejsze niestrawności zniknęły, teraz nie ma już "gazów", przejedzenia, zjedzenia czegoś nieświeżego - każdy przypadek to alergia.
    Nie upieram się, że alergii pokarmowych nie ma, są, ale są ogromnie demonizowane.


    --
    przyjdzie taki dzień, kiedy nam się uda, że będziemy mieli w Warszawie Budapeszt

    Drobiu mówię stanowcze STOP!
  • procesor 17.10.11, 11:31
    ale tak się robi - odstawia wszystko a potem wprowadza pojedynczo co kilka dni nowy produkt i obserwuje czy się zmieni coś na gorsze

    --
    Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu ... czas i tak upłynie!
  • roseanne 17.10.11, 13:26
    wlasnie takie mam wskazania-odstawic co n liscie i wprowadzapotem pojedny produkcie co 3 -4 dni
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • roseanne 17.10.11, 13:29
    umnie nie tylko gastryczne, rowniez nerki i podagra
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • wadera3 17.10.11, 14:26
    Jakoś mi alergia do tego nie pasuje.


    --
    przyjdzie taki dzień, kiedy nam się uda, że będziemy mieli w Warszawie Budapeszt

    Drobiu mówię stanowcze STOP!
  • roseanne 17.10.11, 14:45
    poza podagra wszystko inne jest albo pochodna stresu , albo auto -imuno
    stad teoria o alergii

    toczen wyszedl raz falszywy pozytywny, potem negatywny
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • wadera3 17.10.11, 15:09
    No, ja bym się nie upierała, jeśli stres wchodzi w grę. Stres potrafi działać "cuda", w tym najgorszym tego słowa znaczeniu.

    --
    przyjdzie taki dzień, kiedy nam się uda, że będziemy mieli w Warszawie Budapeszt

    Drobiu mówię stanowcze STOP!
  • procesor 17.10.11, 11:40
    zupę z dozwolonych warzyw można też zjeść na śniadanie z dodatkiem tego zboża które wolno
    czyli krupnik taki smile

    --
    Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu ... czas i tak upłynie!
  • mysiulek08 17.10.11, 17:24
    Rose ogromnie Ci wspolczuje. My tez mamy podobny problem, tzn z ulozeniem jadlospisu. MD od jakiegosc czasu zaczal narzekac na problemy od strony 'bebechow'. Skrety, bole i inne niemile przypadlosci szczegolnie rano, ale tez po jedzeniu.
    Zostaly zrobione wszelkie testy i badania, wprawdzie jakos doktory nie wpadly na alergie ale stanelo na banalnym zespole jelita drazliwego. Co jest, przyznam troche smieszne bo akurat po zjedzenie rzeczy zakazanych przy tej przypadlosci, np frytki i smazony ser, nie ma zadanych klopotow ze strony brzucha i jelit.

    Najgorzej jest po surowych owocach (cytryna jest ok) i warzywach (oprocz salaty, pomidorow, papryki i avocado), odpadaja tez gotowane:kalafior, brokuly, fasolka, brukselka czy nawet marchewka z groszkiem. MD nie jada czerwonego miesa, rzadko drob a ryba tylko w postaci filetow najlepiej panierowanych smile
    Na szczescie nie jest zle po chlebie i wypiekach drozdzowych, no ale ile mozna jest kanapki z serem na sniadanie czy pizze na kolacje? smile

    p.s
    platkow rowniez nie jadamy z przyczyn podobnych jak Twoje
    --
    Kicia Yoda kocha Zare
    Jest sobie Kot
    Kocia Kasa Zapomogowa
  • wadera3 17.10.11, 21:23
    Uwierzysz, że ja, mając zespół drażliwego jelita, chyba nigdy nie cierpiałam w związku z jedzeniem?
    Zawsze(choć coraz rzadziej) następuje "atak" w sytuacji stresowej.
    Nie przy każdej okazji jakiejś nerwówki, ale tylko wtedy.
    Moja koleżanka zaś, była przebadana w związku z dolegliwościami gastryczno - bólowymi na okoliczność nowotworu, łącznie z bad hist-pat.
    I nic, tylko i aż tylko - ZJD.

    --
    przyjdzie taki dzień, kiedy nam się uda, że będziemy mieli w Warszawie Budapeszt

    Drobiu mówię stanowcze STOP!
  • turzyca 03.12.11, 23:53
    A nietolerancja fruktozy? Tak mi sie skojarzylo, specjalista nie jestem. Ale nietolerancje niealergiczne jakos umykaja wielu lekarzom.
    --
    24 kilo klonow.
  • roseanne 04.12.11, 01:14
    tego nie wiem , ale wiekszosc owocow byla mi dozwolona, z wyjatkiem cytrusow
    sos z cytryny ok


    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • roseanne 20.10.11, 15:07
    kurcze, droga przez meke...
    specjalnie dalam sobie tydzien, pomiedzy wizyta medyczna i rozpoczeciem diety, na wyszukanie przyjaznych przepisow i dan

    na "pieczywo". co to odpowiada wszelkim zaostrzeniom znalazlam az 1 przepis, na jakies indyjskie podplomyki z maki z cieciorki

    probowalam pufek z prosa z mlekiem migdalowym - kleska totalna
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • roseanne 27.10.11, 19:13
    nie wiem czy to proso czy cos blisko
    walcze z tymi ziarenkami ju ktorys raz z kolei ciagle nie umiem ugotowac tak, by nie bylo surowego macznego posmaku sad

    ktos z was probowal?
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • roseanne 15.11.11, 01:15
    dozylam momentu, ze podobno moge juz rozszerzac powolutku
    dzis na pierwszy ogien poszlo jajco i dziwnie jakos - szkodzi mi, gastrycznie,
    cy jak jajko gotowane szkodzi, to znaczy ze w kazdej postaci jest be?
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • egipcjanka15 15.11.11, 16:38
    Och, nie miałam ostatnio czasu na "forowanie", a doświadczenie w alergiach i dziwnych dietach mam olbrzymie.

    Nie wiem, czy kwestia sniadań jeszcze aktualna. Jeśli tak, to u mnie podstawowe sniadanie to:
    kasza jaglana (tak, to millet), gryczana lub ryż brązowy, z oliwą, ew siekanym czosnkiem (jeśli Ci wolno) i koprem w dużej ilości. Do tego dowolne warzywa na surowo lub obrobione jak kto chce i może; od pomidorów i ogórków saute po mus bakłażanowy, okrę w pomidorach czy pastę z suszonych pomidorów.

    Jaglaną i gryczaną gotuję tak samo: na wrzącą wodę (z sola i odrobioną oliwy) wrzucam kaszę (gryczana 1:2, jaglana 1: 2,2), czekam aż woda na nowo zawrze, zmniejszam gaz na minimalny i pod przykryciem gotuję 20 minut (jaglana 22, bo lubie ją nieco miększą)

    Obecnie przy rozszerzaniu: niestety, jak jajo szkodzi samo, to w czymś też. Jak go bedzie mniej, to możesz nie poczuć wyrażnego skutku, ale szkodzić bedzie.

    Zazwyczaj przy rozszerzaniu jesz tę sama rzecz, w małej ilości przez 3-4 dni, potem tę ilość nieco zwiększasz i znów parę dni testujesz. Po jednorazowym zjedzeniu może nie być reakcji. W czasie testowania jednej rzeczy nie wprowadzamy nic nowego.

    Powodzenia i zdrowia
    --
    Tylko krowa na łące nigdy nie zmienia zdania
  • roseanne 15.11.11, 16:46

    jakos sobie radze
    jak pisalam wyzej zaczelam wprowadzac jajko, mam po gotowanym problemy gastryczne - przedtem tego nie czulam..

    znaczy odstawic jajka calkowicie?
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • roseanne 21.11.11, 13:58
    ha! zwyciestwo!
    moge jajka przepiorcze- zero dziwnych objawow

    zycie odzyskalo sens a ja zmusilam rodzine do jedzenia gofrow bezglutenowych, z mieszanym rezultatem

    no ale dobrze jest, bedzie mozna jakiegos gniotka, ciasteczka zrobic

    ps. solemnie obiecuje utrzymywac moje wpisy dietetyczne w jednym watku, cierpliwosci smile

    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • roseanne 26.11.11, 21:24
    przez miesiac najbardziej dekadentnym deserem bylo i mnie pieczone jablko, bez zadnych dodatkow
    mniej dekadentym bylo surowe jablko tongue_out

    wczoraj sie poddalam, po wprowadzeniu syropu klonowego, cukru i jajek przepiorczych zrobilam sobie ciasto, na czuja
    bo wiekszosc przepisow obejmuje produkty , ktorych mi wciaz nie wolno


    na mala tortownice:
    6 jajek przepiorczych
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mielonych migdalow - pozostalosc po mleku migdalowym
    1/2 szklanki maki ryzowej
    1/2 lyzeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
    1 lyzeczka ekstraktu wanioniowego
    4 lyzki zimnej wody

    bardzo lekkie, wilgotnawe , puchate wyszlo


    jakby ktos mial propozycje, bez czekolady, bez ziemniakow w jakiejkolwiek wersji, bez kukurydzy to ja chetnie



    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • matya 28.11.11, 19:41
    jak wroce z roboty (i nie zapomne) to wrzuce proporcje mieszanki "macznej" bezglutenowej, ktora calkiem dobrze mi sie sprawdza w roznych wypiekach. POdstawa jest maka z brazowego ryzu.
    czego jeszcze nie mozesz oprocz kuku, czekolady i ziemniakow? bezglutenowe mieszanki jakie testowalam zawieraly takie orientalne skladniki jak teff albo amarant

    --
    jak narysowac sowe
  • roseanne 28.11.11, 19:47
    tych dwoch ostatnich u siebie nie znalazlam

    ryzowa mam tylko biala

    teraz w domu mam:
    gryczana
    ciecierzycowa
    prosowa
    migdalowa
    siemie lniane
    no i biala ryzowa

    z nabialu tylko koze toleruje
    jaja przepiorcze

    wszelkie suszone owoce w odstawce

    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • matya 28.11.11, 19:58
    czytasz po angieksku?
    moge Ci podac kilka adresow z blogami bezglutenowymi (wszystkie po angielsku)
    tez dopiero po robocie bo mam na domowym kompie powpisywane
    --
    jak narysowac sowe
  • roseanne 28.11.11, 20:00
    bez najmniejszych klopotow czytam po ang i fr
    spokojnie sobie poczekam smile
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • matya 29.11.11, 01:54
    wiesz co? wezme knige jutro do fabryki i Ci skopije kilka stron o mieszankach macznych bo jet troche przydatnych informacji. ta ksiazka to "Gems of gluten-free bakinkg" by Wendy Turnbull, polecam ogolnie choc przepisy zwykle nieco modyfikuje bo sa na smak polnocnoamerykanski czyli ciasta stanowczo dla mnie za slodkiesmile
    blogi bezglutenowe (duuuuuuzo przepisow):
    www.elanaspantry.com/
    glutenfreegoddess.blogspot.com/
    aglutenfreeguide.com/
    glutenfree.wordpress.com/
    glutenfreegirl.com/about/
    glutenfreeday.com/
    gingerlemongirl.blogspot.com/
    www.glutenfreeforgood.com/blog/
    glutenfreemommy.com/
    --
    jak narysowac sowe
  • roseanne 29.11.11, 02:25
    smile
    elene odkrylam wczoraj
    godess jakis tydzien temu

    do tego zacnego grona dodalam rowniez kilka dni temu kitchen.operas.com i www.fitsugar.com

    reszte zaraz posprawdzam

    wielkie dzieki

    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • matya 29.11.11, 02:47
    he hesmile nie wiem gdzie mieszkasz ale chyba blizej mojej strefy czasowejsmile na pewno jest u Ciebie jakis lokalny oddzial towarzystwa celiakiowego. zwykle na ich stronach internetowych sa adresy reginalnych sklepow i restauracji celiac-freindly
    --
    jak narysowac sowe
  • roseanne 29.11.11, 13:30
    montreal

    kilka sklepow "specjalistycznych" znalazlam, ale nie wiem czemu te same produkty sa tam znacznie drozsze niz w tzw etnicznych

    ostatnio w sieciowce , niestety nie najblizszej , pojawila sie polka z makaronami ryzowymi


    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • matya 29.11.11, 20:48
    u mnie (alberta) w kazdym supermarkecie sa stoiska z bezglutenowymi produktami,zapytaj menadzera od dzialu organicznego (czesto tam stoja te produkty wlasnie).

    wyslalam Ci emaila z zalacznikiem

    --
    jak narysowac sowe
  • roseanne 29.11.11, 20:53
    dzieki smile


    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • roseanne 06.12.11, 13:49
    z mak gryczanej, prosowej, gumy guar i drozdzy
    konsystencje ma suepr - gabczasty, wiepieczone, nawet nie bardzo lei sie do zebow, ale w smaku taki sobie - znow czuc tylko gryke
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • roseanne 13.12.11, 02:12
    chlebek mi wyszedl ,za 3 podejsciem smile

    bo wiekszosc blogowych albo z kukurydza, albo z ziemniaczana maka polecaja

    uzylam gryczanej, prosowej i tapiokowej, na drozdzach, bez wszedzie dodawanych jajek i mleka
    uroslo troche, nie tyle co tradycyjny glutenowy, ale calkiem smaczny i gabczasty, bez przerazajaco dominujacej gryki
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • roseanne 24.01.12, 21:52
    eksperyment dalej trwa

    ciateczka bezglutenowe znalazlam, na app bezglutenowym , na ipada

    polecam, sa pyszne i nie da sie nimi opchac - 2 max sie da zjesc na raz


    szklanka tahini - maslo sezamowe, bez dodatkow
    szklanka cukru- dowolny
    szczypta soli
    lyzeczka sody
    1 duze jajko - zastepuje 3 przepiorczymi
    2 lyzki ziaren sezanowych


    skladniki wymieszac dokladnie, ziarenka, mozna pominac w masie
    formowac kulki wielkosci lyzeczki, zwilzac dlonie czesto bo sie lepi
    gotowe ciasteczka posypac ziarenkami sezamowymi, jesli nie dodano do masy
    piec w 175C 12 minut - ciasteczka musza bec jasne i wciaz miekkie w srodku

    ciasteczka ostudzic calkowicie na blaszkach, najlepiej wylozonych papierem

    z tej proporcji wyszlo mi 36 sztuk

    smak pomiedzy chalwa i sezamkami



    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • roseanne 03.04.12, 15:28
    znalazlam sobie przepis na chleb na necie, toche zmodyfikowalam i poniewaz wyszedl juz 3 raz to sie podziele

    1 szklanka quinoa surowa zalac 2 szklankami wody na noc, odcedzic
    zastapilam szklanka platkow z prosa
    3/4 szklanki mleka - zarowno migdalowe , jak i ryzowe sie sprawdza
    2 jajka - daje 5 przepiorczych
    1 lyzka miodu


    suche skladniki:
    1 szklanka maki z gryki /probowalam pol na pol z migdalowa i tez wyszlo swietne
    2 lyzki maki z tapioki lub ryzowej
    1/2 lyzeczki sody do pieczenia
    1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
    2 lyzeczki zmielonego siemienia lnianego
    1/2 lyzeczki soli

    zmieszac mokre skladniki, dodac do suchych, zmieszac lyzka do polaczenia sie wszystkiego w gesta breje, wylozyc do keksowki, piec 45-60 minut w 180C

    nie wyrasta zbyt duze, ale tez i kruszy sie znacznie mniej niz typowy sklepowy bezglut
    najlepszy moim zdaniem do serow

    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • matya 03.04.12, 20:23
    super! wyprobuje napewno

    --
    jak narysowac sowe
  • daxter 05.04.12, 17:45
    Wspolczuje , to problem jak wszystkiego nie mozna jescsmile
    Ja czesto mam problemy trawienne troche ustepuja jak stosuje diete nie laczenia .
    Znalazlam propozycje dla alergikow na wielkoanoc moze cos Ci spasuje
    durszlak.pl/uzytkownicy/smakolyki-alergika
    Jesli chodzi jajka to podobno uczulaja bialka a zoltka sa ok smile
  • roseanne 05.04.12, 17:58
    mam komunikat, ze durszlak sie zepsul

    przyznam, ze jak teraz mam bardziej rozszerzona diete, niz w listopadzie to jest ok, w sumie to klopoty zdrowotne prowadza do ograniczen i takie rozumowanie ulatwia zycie, znaczy latwiej mi zaakceptowac np brak czekolady, tradycyjnego chleba itd

    bardzo duzo przepisow tradycyjnych da sie zaadaptowac
    np dzis bede robiac kaimak na mleku kozim smile
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • karo.8 05.04.12, 19:27
    jak rozwiązałaś problem sniadan? jestem na podobnej diecie i nie wiem co na sniadanie.
  • roseanne 05.04.12, 19:38
    robie chleb sama - przepis kilka wpisow wyzej
    do tego kozie sery, pieczone miesa, ryba ( pieczona, wedzona) czasami udaje mi sie kupic wedline bezglutenowa
    czasami jajka przepiorcze - gotowane, smazone, omlet
    + wrecz hurtowe ilosci rzodkiewek, ogorka, szczypioru, marynowanej papryki i karczochow
    robie rowniez gofry, placki gryczane

    jak pisalam wyzej, w porownaniu z pierwszym miesiacem moge korzystac teraz z wiele szerszej gamy produktow
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • daxter 05.04.12, 21:03
    Tak mi sie rzucil w oczy ten Durszlak jak bylam na blogu Serwusowej sama nie korystalam z tych przepisow.Zdrowia zycze smile
  • roseanne 03.09.12, 21:51
    sprobowalam pomidora, surowego - co to wyrosl u kolezanki na krzaczku - zero reakcji

    odwazylam sie i zjadlam pomidora gruntowego ofd ulubionego, zaufanego farmera- zero reakcji
    ba, dorzucilam pomidora, z tej ostatniej puli do sosu, zjadlam - zero reakcji

    znaczy lokalne gruntowe to zupelnie inna roslina niz wszystkie szklarniowe i sprowadzane, po ktorych wygladam jakby mnie ospa dopadla?


    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • roseanne 05.04.12, 21:48
    no to zrobilam mazurek w wersji maxi antyalergicznej smile

    rodzina nie chciala pomaranczowego wiec przerobilam kokosowy

    spod - ciasto kruche
    szklanka maki kukurydzianej
    szklanka ryzowej
    szklanka besan( ciecierzyca)
    5 jajek przepiorczych
    sok z polowy cytryny, skorka z calej otarta
    200gramow masla
    2 lyzki zmielonego siemienia lnianego
    pol lyzeczki proszku do pieczenia
    2/3 szklanki cukru
    wyrobione wlasciwie, schlodzone
    upieczone "lyse" na jasnozloty kolor

    zostalo troche surowego ciasta, bedzie na ciastka przy okazji smile

    wypelnienie
    2 szklanki koziego mleka 3%
    1 szklanka cukru gotowane mieszajac przez 35 minut do zagestnienia
    wmieszane 100 gramow masla
    do tego 200 gramow wiorkow z kokosa

    wylozone na ciasto, wstawione na moment do piekarnika, by sie "wyrownalo"

    udekorowane zurawina, skorka pomaranczowa ( wlasnorecznie kandyzowana), orzechami wloskimi

    jak wyszlo powiem w niedziele,
    pachnie troszke inaczej, ale w koncu to koza

    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • roseanne 09.04.12, 19:21
    no i sie okazalo ze swietny wyszedl
    kozy w smaku nie wyczuwam, natomiast dodatek besanu daje leciutki posmak kuchnii hinduskiej, naszym zdaniem na plus, bo bardzo lubimy
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • roseanne 15.04.12, 23:55
    danie przezemnie lubiane, ale z wiadomych powodow nie jadlam juz pol roku
    wczoraj nabylam sliczne , swieze platy dorsza, prosto z Gaspesie i az zal bylo nie sprobowac,

    chips w oryginalnej wersji to frytki smazone w glebokim tluszczu,
    ja wole jednak pieczone w piekarniku - zwykle czerwone ziemniaki + slodki, nieobrane , pokrojone w grube slupki, polane olejem , przyprawione sola, pieprzem i tymiankiem
    50 minut, 175C

    ryba - opisany wyzej dorsz, pokojone w porcje srednio o boku 5 cm
    "powloczka" tradycyjna to ciasto podobne jak na nalesniki, czesto z dodatkiem piwa

    moja miala w skladzie make kukurydziana, ryzowa biala i besan, po 4 lyzki, do tego pol szklanki wody i jedno jajko przepiorcze + sol, papryka - ciasto ma byc dosc geste, by nie splynelo z ryby
    smazone w oleju slonecznikowym, srednio 5 minut na strone, w miare rumienienia sie ciasta przekladane do blaszke i trzymane w piekarniku ( ktory wciaz goracy od pieczenia ziemniakow byl)

    plynnego ciasta zostalo mi kilka lyzek , wiec wrzucialam w to krazki surowej cebuli i wyszla po usmazeniu pakora

    do tego powinien byc sos tatarski ,ale ja wole majonez z tabasko lub piri piri
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • roseanne 02.07.12, 23:20
    poeksperymentowalam
    robilam wczesniej ciasto na bazie mielonych migdalow, dzis zastapilam wiorkami kokosowymi

    8 jaj przepiorczych,
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szkl mleka ryzowego
    2 lyzki maki kukurydzianej
    2 szklanki wiorkow kokosowych, nieslodzonych
    pol lyzeczki proszku do pieczenia
    lyzeczka ekstratu waniliowego

    mokre ubite z cukrem do bialosci, sypkie zmieszane i dodawane porcjami , pieklam w 175 C przez 35 minut

    nie uroslo zbyt duze, jest bardzo wilgotne i smakuje jak "prawdziwe" makaroniki kokosowe

    niestety troche sie kruszy, wiec trzeba jesc nad talerzykiem
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • roseanne 19.10.12, 20:00
    dzis mi odbilo totalnie
    moze to pogoda- szaro i deszczowo
    moze teskonota za czyms lekkim, innym niz typowe pieczywo bezglutenowe

    zapalilam sobie swieczke aromatyczna i zabralam sie do robienia brioszki, na razie rosnie, pierwszy raz, zobaczymy co dalej
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • roseanne 19.10.12, 22:48
    zrobilam wszystko zgodnie z przepisem, nawet pobieglam po odpowiednie maki, zeby juz nie bylo zadnego ale
    no i co?
    no i prstro

    ciasto mialo po wyrosnieciu byc uformowane w kule, a tu prawie plyn sad((


    teraz calosc w piekarniku
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • matya 20.10.12, 00:16
    Roseanne, a znasz pieczywo UDI's?
    to moim zdaniem najlepsze bezglutenowe pieczywo, przynajmniej z tych dostepnych u mnie. robia kilka rodzajow chleba, ja najbardziej lubie zwyky i pelnoziarnisty, zwlaszcza jak sie toto do tostera wrzuci
    Robia tez slodkie rzeczy ale tych nie probowalam
    --
    jak narysowac sowe
  • roseanne 20.10.12, 01:49
    nie kojarze firmy

    malo mam dostepnych bez dodatkowo mleka lub soi
    cos firmy glutino probowalam, ale poza jedna mieszanka do bialego chleba mi nie pasuja

    brioche piekla sie o 35 minut dluzej niz w przepisie, ma sliczna siateczke wlasciwego drozdzowca, ale w smaku bardziej ciezkie, no nic
    upieklam to bede jesc, az sie skonczy...

    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • matya 20.10.12, 05:49
    sprawdzilam, ze ten co mam w domu (pelnoziarnisty) jest 'soy, dairy & nut free". Ale zawiera jajka. zobacz tu: udisglutenfree.com/product-catalog/
    u mnie sprzedaja w supermarketach

    --
    jak narysowac sowe
  • roseanne 20.10.12, 15:11
    znalalzam jeden sklep, ktory to sprzedaje, ktory znam
    ale przyznam, ze odwiedzam to miesjce co kilka miesiecy, przy wizycie u specjalisty, bo troche daleko i nigdy tego produktu nie widzialam

    bede pamietac na nastepna wizyte, choc ceny... 8$ za 8 buleczke sniadaniowych...
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka