Dodaj do ulubionych

Menu 2012- co jest IN co jest OUT

16.01.12, 05:13
IN
maslo
mieso zwierzu karmionego trawom
sol morska
"ciemne" mieso kurczaka
jaja kurze nieklatkowe ,z wolnego wybiegu.
czipsy "z garnka"
ciemnozielone zielone wink

OUT
margaryna
wszelkie bialka sojowe
produkty o niskiej zawartosci sodu
biale mieso kurze
bialka jajek
czipsy pieczone
Edytor zaawansowany
  • kanuk 16.01.12, 05:21
    Swieze sardynki
    Yuzu
    Tamaryszek (juz sie slyszy wink)
    Huacatay
    Szpik kostny
    Ogony wouowe
    Hibiscus
    Olej kokosowy
    Shiso
    Zielona papaja
    Baranina i kozina
    Domowa ricotta i burrata
    Angostura
  • buka007 16.01.12, 07:33
    fakt, tamaryszek u mnie juz do kupienia w kazdym supresamie wink
  • qubraq 21.01.12, 16:01
    buka007 napisała:

    > fakt, tamaryszek u mnie juz do kupienia w kazdym supresamie wink

    ale to chodzi o tamaryndowiec a nie o tamaryszek smile ...
  • alinka_li 16.01.12, 12:08
    Czipsy z garnka? Nie słyszałam, co to jest?
    --
    "Nawet jeśli pytanie jest poważne i nauka nie potrafi na nie odpowiedzieć, to wcale nie oznacza, że odpowiedź zna religia."
    R. Dawkins
  • kanuk 16.01.12, 13:18
    takie bardzo zwykle. ziemniaki kroi sie w plasterki i wrzuca do goracego oleju ,w malych ilosciach.
  • roseanne 16.01.12, 14:17
    w loklalnych sklepach sa dwa rodzaje
    te, na ktorych nie ma nic napisane specjalnego
    i takie co to " kettle style", znaczy podkreslaja ze z glebokiego tluszczu, twardsze i bardziej chrupiace - akurat pod moim dachem 'kettle" sa malo popularne


    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • princesswhitewolf 16.01.12, 19:12
    bialka sa out a jaja od szczesliwych kur in. Wniosek ze chyba tylko zoltka? lol....

    w ogole conajmniej jakby maslo, sol morska, jaja od szczesliwych kur czy cos zielonego byly jakas nowoscia...
  • matya 16.01.12, 19:24
    teraz juz oficjalnie mozna wyzszosc masla nad margaryna wychwalac
    --
    jak narysowac sowe
  • bene_gesserit 16.01.12, 22:31
    A ja wieszcze:

    ze najbardziej IN bedzie tanie gotowanie, i to przez najblizszych kilka lat. Czyli kuchnia wege plus ewentualnie kurczacza i wieprzowa, do tego sezonowa, pelna kasz.
    I symetrycznie: gotowanie ą-ę, wliczajac w to molekularne kompozycje z tysiaca skladnikow przygotowanych na pięć tysiecy wymyslnych sposobow będą bardzo passe.
    Mysle tez, ze Polacy coraz chetniej beda drazyc i szukac lokalnych produktow i szukac zrodel nt naszych kulinarnych korzeni.
    I coraz mniej bedzie sie wyrzucac jedzenia w gospodarstwach domowych.
    Coraz wiecej bedzie sie kupowac w dyskontach, wiec podniosa one poziom i jakosci towarow, i uslug (tego akurat nie wieszcze, Lidl i Biedronka zapowiedzialy wielkie zmiany, ktore pochlona gore pieniedzy).
    I, jak to w ciezkich czasach, ludzie znow beda sie gromadzic w kuchni, razem gotowac i jesc, jak kiedys.


    Czyli nie ma tego zlego kryzsu, ktory by na dobre nie wyszedl.
    --
    dont hejt de pleja, hejt de gejm
  • krysia2000 16.01.12, 23:29
    To jest bardzo prawdopodobne, i nie wykluczam także, że ą-ę "organic" zastąpi najzwyklejsze wspomaganie się własną drobną produkcją rolną. Nie jaja z wolnego wybiegu, tylko z balkonu, rosnące obok truskiawek. Chociaż, w sumie... trudno mi sobie wyobrazić n-te już z kolei pokolenie białej hołoty, żeby miało masowo powrócić do symbolicznej choćby orki, na najnowszym Plejaku 4 nawet. To o zachodnich społeczeństwach na myśli miałam, bo jak będzie z Polakami, to nie wiem. Z Wami już nic mi nie wiadomo...

    --
    To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
  • buka007 17.01.12, 09:58
    Out jest sol himalajska i z pustyni kalighari.
  • jacek1f 17.01.12, 10:05
    OUT - mieso - wreszcie bedzie jak dawniej - ceny ruszaja w gore bardzo i zacznie sie powolny powrot do korzeni, czyli mieso rzadko i z okazjismile

    Inn - Powrócą BARY MLECZNE z zapomogami od władz,
    może domowe restauracje/bistra sie rozwina,
    przyrosnie przydrozna liczba szlacheckich chat, janosikowych dworow, babskiego jadla, chlopskiej kurnejchaty itp....

    Out - zniknie srednia nijaka/droga restauracja,
  • roseanne 17.01.12, 13:45
    co do miesa sie zgodze, u mnie podrozalo ostatnio sporo

    probowano lansowac kuchnie afrykanska, swoja droga dosc smaczna, ale lokalne dwie knajpy znikly po kilku miesiacach - nie polnoc tylko srodek i poludnie
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • tamaryszek44 20.01.12, 18:40
    Słyszę słyszę ino nie zawsze piszę. smile bom remontem zajęta uf
    --
    " Zawsze patrz na jasną stronę życia "
    ...i tej zasady warto się trzymać.
  • buka007 20.10.12, 20:55
    myślę, że można już powoli zacząć podsumowywać tegoroczne trendy, czy faktycznie zgodne są z Kanukową przepowiednią .. ? smile
  • roseanne 20.10.12, 21:21
    obserwacja otoczenia:IN
    ciemne mieso z kurczaka, ze kalorii niewiele wiecej, za to zdecydowanie wiecej zelaza
    jajka bio i od szczesliwych kurek + przepiorcze dla mnie
    sezonowosc szerokopojeta
    im bardziej lokalne tym lepiej, w tym ziola z wlasnej skrzynki lub grzadki
    owsianka smile
    zdecydowanie trendy jest robienie wlasnych przetworow

    IN prostota w przygotowywaniu potraw,
    OUT wieze z jedzenia, niejadalne dekoracje



    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • kanuk 21.10.12, 12:29
    wink
    Buka, chcesz mieu przysolic ? solou morskou ,mam nadzieje?
    A Roseanne nisko sie klaniam za bycie trendy.
  • bene_gesserit 22.10.12, 00:05
    Ja nieskromnie uważam, ze raczej spełniła się moja przepowiednia - zwłaszcza z Lidlem i Biedroną big_grin
    --
    Wiara w kompleks braku członka to oczywisty przejaw kompleksu braku macicy.
  • shachar 21.10.12, 16:04
    in -minibrowary
    out-miniwinnice
  • kanuk 05.11.12, 15:48
    Tak ,Shacharu !

    Na krewetki zaczynam patrzec z rosnaca podejrzliwoscia.I znudzeniem.
    Out sa dla mnie kupowane w sklepach ravioli ,tortellini itp. podejrzane nadzienia.
  • kanuk 14.11.12, 16:27
    tik-taki , slone paluszki i mentosy.
    ale moze to stalo sie juz 10 lat temu ?
  • buka007 22.11.12, 19:29
    IN w tym roku zdrecydowanie była bubble tea, quinoa i niejedzenie mięsa
    OUT: beaujolais primeur orkisz i muffinki
    Odnotowano triumfalny powrot warzyw korzeniowych.
  • kanuk 05.12.12, 19:55
    zdecydowanie nie jemy juz tez dlugopisow Parkera. a wszystkie pozostale do tej pory w obiegu (niezniszczalnemi bedac) kierujemy wprost do muzeum epistolografii, gdzie mozna nimi obstawic stoly. co czyncie na mojom pamiontke.
  • buka007 06.12.12, 09:05
    na Twojä pamiątkę, Kanuku, posypiemy głowy stewią. zdecydowanie! smile)
  • bene_gesserit 31.12.12, 18:35
    Nie bardzo wierzę w sens list in-outów, bo w naszych zepsutych czasach to, co jest in, jest już u niekórych co modniejszych i bardziej zblazowanych out, i to jeszcze zanim się pojawi u nas. Znam parę osób, które nienawidzily bubble tea długo przed tym, jak u nas wróble zaczęły na nią ćwierkać wink

    Najbardziej in jest, powtórzę, robienie zakupów w Biedronie. Spotykam tam regularnie najbardziej hipsterskiego i ometkowanego z moich znajomych smile

    --
    Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
  • buka007 24.11.12, 07:44
    zdecydowanie OUT - pierniki z witrażami
    zdecydowanie IN - pierniki z Rudolfem
  • buka007 06.12.12, 09:13
    zdecydowany trend do podkładki drewnianej. surowe, bejcowane drewno, starzone.
  • edyta95 31.12.12, 18:05
    mięso na deskach, torty na destkach, ryby na deskach, ba nawet kieliszek szampana z truskawką na deskach. Zaczynają mnie te deski prześladować
  • buka007 16.10.13, 18:26
    zdecydowanie IN :
    - panko i onigiri. zapakowane w szykowny bento lunchbox popijamy smooties warzywnymi lub innym sokiem w kolorze zielonym (szpinak i pietruszka).
    - rydze i polskie cydry, szarlotki (jaböeczniki sä out i serniki z filadelfii tez sä out)
    - veggie, veggie day, veggie burger, veggie app

    Out zdecydowanie: ziemniaki z wody i hugo.
  • kanuk 16.10.13, 22:29
    Moge tylko przyklasnac i dodac,ze out sa tez buraki ,nie tylko ziemniaki.
    Out tez sa ziarna ,niestety..chleby itd. Chyba ze ktos ma okazje zywic sie w Szwajcarii czy Am. Pld. Ponoc tamtejsze ziarna nie sa jeszcze szkodliwe.
    Z owocami ostroznie w sensie ilosci.
    --
    Chablis w dłoń !!
  • buka007 16.10.13, 23:06
    roseane, hugo to taki napoj na bazie prosecco (wstretny), szczegolnie ulubiony w hamburgu i krajach skandynawskich smile)))


    http://images.derberater.de/files/imagecache/456xXXX_berater/berater/slides/Hugo.jpg
  • roseanne 17.10.13, 02:44
    zupelnie mi nieznane
    prosecco lubie, choc niekazde

    mam wrazenie, ze gluten free jest en vouge- masa produktow w sklepach sie pojawia, niestety masa z nich z soja
    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • turchanyi 17.10.13, 08:21
    Ale DLACZEGO buraki out? Moje ulubione, zaraz po pomidorach a przed marchewką... sad
  • buka007 17.10.13, 09:54
    tez nie rozumiem z tymi burakami... albo chleb czemu. ja wlasnie zaczelam sezon burakowy i wzielam udzial w otwarciu nowej piekarni wink

  • czekolada72 17.10.13, 15:52
    tez prosze o wyjasnienie kto(lub co) i dlaczego zdecydowalo o burakach i ziemniakacj? Nie, zebym pochlaniala wielka ilosc ziemniakow (w przeciwienstwie do M, dla ktorego zycia nie ma bez ziemniaczkow, ale to insza bajka), ale lubie, czenu nie? niekoniecznie z wody, ale w innych postaciach.
    A buraczki? Spozywamy pod tyloma postaciami... i co? powinnam zaniechac hodowli?
    Moze jestem bardzo tepa, ale nic nie rozumiem...
    --
    Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
    Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
    "Ja kur.. nie wejdę? Ja?". - Artur Hajzer
    60
  • buka007 17.10.13, 18:17
    to ja wyjasnie smile ze jest to watek z przymruzeniem oka, na dlugie jesienne wieczory smile sledzacy swiatowe trendy, wink))
    Ziemniaki sa zdrowe, lekkostrawne i bardzo popularne w Indiach, gdzie traktuje sie je nie jako przystawke ale jako warzywo i dodaje do bardzo wielu potraw. Hindusi podobno nawet się dziwiä, üe to nie oni wynalezli ziemniaki smile
    .
  • czekolada72 17.10.13, 18:18
    buka007 napisała:

    > to ja wyjasnie smile ze jest to watek z przymruzeniem oka, na dlugie jesienne w
    > ieczory smile sledzacy swiatowe trendy, wink))

    OK smile)
  • kanuk 17.10.13, 22:05
    turchanyi napisała:

    > Ale DLACZEGO buraki out? Moje ulubione, zaraz po pomidorach a przed marchewką..
    > . sad
    Alez mozna jesc jesli sie lubi , tylko tyle w nich cukru. W radio byl program o powszechnej otylosci i cukrzycy. I mowili zeby nie jesc burakow i ziemniakow.

    --
    Chablis w dłoń !!
  • roseanne 16.10.13, 22:50
    hugo?
    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • bene_gesserit 17.10.13, 20:47
    1. dyskonty
    2. domowe jedzenie, domówki zamiast nasiadówek na miescie, bifory i aftery w weekendy
    3. przetwory i samorobne mrozonki
    4. jeśli mięso, to kurczak

    smile
    Chociaż, oczywiście, wielka szkoda, ze buraki wyszły z mody. Takie smaczne, będzie mi ich brak. Chlip.
    --
    Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami i zombie oraz zdobywa żywność na polowaniu.
  • roseanne 17.10.13, 21:25
    w mojej prowincji buraki maja sie doskonale
    w wielu knajpkach jako przystawka salatka z burakow z feta

    najbardziej in sa odmiane zlote lub w prazki, nie jednobarwne
    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • kanuk 17.10.13, 22:08
    roseanne napisała:

    > w mojej prowincji buraki maja sie doskonale
    > w wielu knajpkach jako przystawka salatka z burakow z feta
    >
    > najbardziej in sa odmiane zlote lub w prazki, nie jednobarwne

    burak burakowi nierowny ,zgadza sie.
    kiedys tak mowiono o ortalionach wink


    --
    Chablis w dłoń !!
  • bene_gesserit 18.10.13, 22:58
    A te kolorowe buraki różnią się smakiem?
    Bo np kolorowe marchewki (żółte, fioletowe np) są imo obrzydliwe, bo słodkie do imentu.
    --
    feminists aren’t humorless just because your jokes suck
  • roseanne 19.10.13, 14:02
    sa odrobine mniej slodkie, znaczy w zaleznosci od sztuki
    co do kolorowych marchewek mam zdanie odwrotne - lokalne zolte nijakie sa
    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • kanuk 17.10.13, 22:07
    bene_gesserit napisała:

    > 1. dyskonty
    > 2. domowe jedzenie, domówki zamiast nasiadówek na miescie, bifory i aftery w we
    > ekendy
    > 3. przetwory i samorobne mrozonki
    > 4. jeśli mięso, to kurczak
    >
    > smile
    > Chociaż, oczywiście, wielka szkoda, ze buraki wyszły z mody. Takie smaczne, będ
    > zie mi ich brak. Chlip.


    wink
  • bene_gesserit 18.10.13, 22:56
    No nie, ale ja całkiem poważnie kombinuję, czy barszcz mi ujdzie płazem, czy też wszyscy hipsterzy w mieście będą mnie omijać z daleka. Bo, kombinuję, niby barszcz nie jest burakiem, ale też trochę nim jest.
    --
    feminists aren’t humorless just because your jokes suck
  • kanuk 18.10.13, 23:01
    barszczyk dalej pozostaje w modzie.
    I pierogi orkiszowe tez.
    --
    Chablis w dłoń !!
  • buka007 19.10.13, 09:02
    bene, to u was sa jeszcze hipsterzy?? i gdzie przesiadują? w pierogarniach? ;-D
  • bene_gesserit 19.10.13, 12:02
    W moim miescie zawsze byli tongue_out
    --
    dont hejt de pleja, hejt de gejm
  • kanuk 14.11.13, 03:02
    IN - brukiew
    OUT -serniki , rurki z kremem oraz The Beatles (za wyjatkiem Let it Be wink
    --
    Chablis w dłoń !!
  • turchanyi 14.11.13, 12:00
    Oj, oj, przejadło się rurkami z kremem i Beatlesami ?? wink
    Rurki - out.
    The Beatles - na věčné časy. A nikdy jinak ! smile
  • bene_gesserit 14.11.13, 20:31
    in: chleb z masłem, marchewki, boczek
    out - czekolada z wasabi, Kala Namak i inne kolorowe sole z końców świata, brukselka i natka kolendry
    --
    I don't have a Facebook or a Twitter account, so I just go around announcing out loud what I'm doing at random times.
  • roseanne 14.11.13, 22:09
    czekolada z wasabi - pierwszy raz czekolada nie cieszyla sie powodzeniem w moim domu smile
    wasabi w postaci groszku do chrupania, czy tez przyprawy jest lubiane
    brukselka podsmazana ciagle in, z pary lub gotowana out


    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • bene_gesserit 15.11.13, 20:40
    Och, jesli chodzi o IN, to u mnie w domu najbardziej teraz są ciepłe koce, przytulanki i wrząca herbata smile
    --
    Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami i zombie oraz zdobywa żywność na polowaniu.
  • kasia_bzdeta_wons 15.11.13, 21:37
    gąska zdecydowanie IN, nie żeby nie trąbiono, po raz pierwszy widzę że cenowo jest ok, 10 zł za kg, to juz nie rujnuje kieszeni
    kurczaki OUT, jeszcze latem jadłem, jako szybkie do przygotowania mięso (jesli mieso bedzie out ja tez będę out, jestem z mięsa i nie potrafię jesć trawy bez okrasy, przykro mi) wink)
    dynia jest IN - nie żeby jej nie było, ale od tego roku zauważyłem, że sprzedawcy nie sprzedawali mi po prostu dyni, tylko dynię taka to a taką, smaczniejszą od tamtej, bardziej soczystą, o innym smaku, czy też że to prawdziwa "kokaido" (w Krk ludzie tak piszą o tej dyni)
    brokuły są OUT, no chyba ze w kawałeczkach w zupie, to mają się dobrze.
    ziemniaki sa zdecydowanie In - nasłuchałem się o ich tuczączości, i co? jestem u mamy, zajadam się ziemniakami, i chudnę! moze mam tasiemca. Tasiemce też sa IN, owsiki sa OUT.

    --
    εïз
    `` εïз
    ¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`
  • roseanne 15.11.13, 21:42
    kasia_bzdeta_wons napisał:

    > Tasiemce też sa I N, owsiki sa OUT.
    >

    w rzeczy samej smile

    ostatnio duzo sie w radio nasluchalam, ze sie ludzie specjalnie zarazaja tasiemcem,
    raz na odchudzanie
    dwa, na zmniejszenie atakow chorob autoimmunologicznych
    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • kasia_bzdeta_wons 15.11.13, 21:49
    aa tak, i krzyki są ze to niebezpieczne. no bo jest. ale gdybym był uczulony na wszystko to tez próbowałbym z tasiemcem.
    --
    ¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`
    º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`º5
    ¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`ºø¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸
    ¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`
  • roseanne 15.11.13, 21:38
    smile
    koce, grzaniec z piwa, bezglutenowego, kominek i pomarancze
    wszechobecna kocia siersc - uklada sie na wszystkich kolanach, kocach i skarpetkach smile
    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • buka007 09.01.14, 06:52
    zdecydowanym faworytem na 2014 jest pomelo, lansowane przez lanserki FK juz od grudnia wink
  • kanuk 09.01.14, 08:51
    yyyy, faworytem na IN czy OUT ?
    a moze oba ?
    --
    Chablis w dłoń !!
  • buka007 09.01.14, 09:01
    oba!
  • kanuk 09.01.14, 19:06
    To by sie zgadzauo. Bo za dobre.
    --
    Chablis w dłoń !!
  • buka007 18.01.14, 20:24
    Nie mam dobrych wiadomości..
    Out jest Toskania, niestety
    In jest Schwarzwald
  • kanuk 18.01.14, 21:54
    Absolutna prawda !!!
    --
    Chablis w dłoń !!
  • bene_gesserit 19.01.14, 14:52
    Wieszczy Nigel Slater, ten malutki pan z BBC, który mówi prawie szeptem - in w tym roku:
    yuzu
    galangal
    togarashi
    za'atar
    ras el hanout

    No, o ile mnie pamięć nie myli, to z powyższych tylko yuzu i togarashi jeszcze nie były lansowane na naszych gazetowych forach smile


    --
    feminists aren’t humorless just because your jokes suck
  • buka007 19.01.14, 19:26
    och, a własnie ostatnio się zastanawiałam, czy nie zacząć lansować masła yuzu na gazetowym forum wink
  • shachar 19.01.14, 22:19
    podobno quinoa jest out. To dobrze, wole pecak.
  • roseanne 19.01.14, 22:54
    nie wiem czy jest out, ale mocno sie spopulizowala
    jakos nie bardzo mi smakuje, mimo, ze jedno z niewielu dozwolonych ziaren
    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • buka007 14.02.14, 16:06
    komosa ryżowa jest out
    szałwia hiszpańska jest in
    w dalszym ciągu wszystko posypujemy pestkami granatu.
  • roseanne 14.02.14, 16:25
    gryka jest wciaz in smile
    tudziez pieczony kolafior i dorsz - w dwoch z trzech restauracji odwiedzanych w przeciagu miesiaca byly w menu

    granata, poza rozlupywanym w pueleszach domowych na talerzach nie widzialam
    znacznie czescie microgreens czyli mlodziutkie pedy rzodkiewek, buraczkow i brokulow
    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • shachar 14.02.14, 17:37
    dizajnerskie surowe ostrygi sa in, a to z takiego bajora, a to z innego...burger sliders are out.
  • kanuk 30.03.14, 00:52
    mielone z indyka jest IN
    i wszystko hiszpanskie,
    oprocz Muchy, bo akurat tego nie wiem.
    --
    Chablis w dłoń !!
  • shachar 30.03.14, 22:46
    mam nadzieje, ze wraps odejda, tyle jest w nich zimnego nadzienia wodnistego i tak naprade duzo buly tylko rozplaszczonej na placek ,zawinietej na koncu i ukolorowanej na ekologiczno. Nie lubie wraps, wstretne zimne mokre zarcie.
  • kanuk 31.03.14, 01:19
    Otototo. Jedynie znosze wietnamskie z ryzu ,baudzo lekkie i bardzo bezolejowe.
    Do srodka vermicelli tez nie zbozowe tudziez kielki sojowe ,bazylia lub mieta i krewetki koktajlowe. Kraby lub zaby.
    Kawalek kurczecia lub homara. Podac natychmiast ,zamoczyc w sosie rybnym wzbogaconym cytryna i wcinac.
    --
    Chablis w dłoń !!
  • buka007 13.05.14, 21:19
    trendy najmowsze:

    1. hipster czy burak ?
    2. vege, vege, vege
    3. długo długo nic.
    4. draże mleczne
    5. soja jest out. nareście
    6. triumfalny powrót mięsa. na razie tylko baraniego
    7. rzeżuszka
  • kanuk 10.06.14, 14:32
    IN jest
    1. watercress
    2. zielen buraczkowa.
    3. sos SRIRACHA ( do frytek ze slodkich ziemniakow ,do jajek ,do wszystkiego tez.)
    4. musze sprawdzic co jeszcze.
    --
    Badz Cie dla siebie dobrzy n go lub.

    Chablis w dłoń !!
  • buka007 10.06.14, 22:22
    Sriracha chyba nie wszędzie in, bo:
    www.sueddeutsche.de/panorama/sriracha-hot-chili-sauce-es-stinkt-zum-himmel-in-irwindale-1.1937697
    kanuk napisał:

    > IN jest
    > 1. watercress
    > 2. zielen buraczkowa.
    > 3. sos SRIRACHA ( do frytek ze slodkich ziemniakow ,do jajek ,do wszystkiego te
    > z.)
    > 4. musze sprawdzic co jeszcze.
  • kanuk 12.06.14, 22:28
    Mozliwe ,ze sriracha nie wszedzie.
    Ale Shilene Woodley to juz na pewno jest wszedzie IN.
    --
    Badz Cie dla siebie dobrzy n go lub.

    Chablis w dłoń !!
  • buka007 12.07.14, 10:48
    podobno w tym sezonie Kalifornia oszalaua na punkcie jarmużu. W formie czipsów.
  • roseanne 12.07.14, 11:10
    sezon na chrupki z jarmuzu jest juz ze dwa lata
    slusznie zreszta, bo smaczne
    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • kanuk 12.07.14, 12:45
    tak ,wlasnie ze dwa lata temu sie to tu zaczelo.
    mniej wiecej wtedy tez pojawilo sie u mnie mango na cieplo ,posypane czyms ostrym.
    --
    Leszcz we forget. Sad udaje sie na dorade.
  • buka007 12.07.14, 12:47
    no i prosze jakie zacofanie, informacja o tym dotarła tu dopiero po dwóch latach!
  • buka007 28.08.14, 19:20
    pulled pork i coleslaw
  • kanuk 28.08.14, 23:14
    pulled pork to musi byc " out ".
    bo" in " to tylko jako jakis straszny wypadek ?
    wyjatkowe danie " in and out".
    i jeszcze moze byc poulet kurczak.


    --
    Leszcz we forget. Sad udaje sie na dorade.
  • shachar 29.08.14, 01:58
    juicing jest "in" przynajmniej u mnie w pracy.
    W ten weekend kupię sobie tłocznię do powolnego wyciskania, nie mylić z jakiś tam odwirowywaniem soku, bo sok dostaje od tej prędkości temperatury i traci połowę cudu.
  • kanuk 29.08.14, 04:05
    a czy buraczki i marchew da sie tym powoli wycisnac ?
    --
    Leszcz we forget. Sad udaje sie na dorade.
  • roseanne 29.08.14, 04:28
    veto! p.p. is the best!

    ulubione danie rodzinne, raz na miesiac przynajmniej smile

    a co to kurczak kurczak?
    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • kanuk 29.08.14, 06:42
    przy ciagnionym i rozrywanym wieprzowym , to tylko taka gra slow ,ten kurczak kurczak.
    moglyby sie Panie podzielic przepisami na ten pulled pork. choc wlasciwie to wystarczy wlozyc do naczynia tanszy kawalek .przyprawic, podlac i rozgotowac ( ja w piekarniku)
    --
    Leszcz we forget. Sad udaje sie na dorade.
  • roseanne 29.08.14, 14:08
    wstukiwalam na kuchnii jakis czas temu
    ogolnie lopatka wp, przyprawy typu kuchni stanow poludniowych - papryka, cumin, sol, troche melasy lub brazowego cukru, chili
    nie podlewam, wsadzam w slowcooker
    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • buka007 02.01.15, 18:44
    w tym roku przechodzimy na dietę wegańską. wszystko inne jest out. W temacie pierniczków minionych świąt zaobserwowano zastój i dezorientację, gdzieniegzie robiono makiełki, ale trend jest taki, ze barszcz wigilijny 2015 będziemy zagryzać ciasteczkami owsianymi. W związku z tym planowana jest również zmiana symboliki świąt Wielkiej Nocy, czyli zniesienie jajka.
  • kanuk 03.01.15, 02:27
    wieprzowina jest u mnie out, na czas nieokreslony.
    losos w postaci pieczonej tez mi sie znudzil.
    bede czasem robic zen tatara oraz marynowac.
    pieczone sardynki sa ciagle ok, wkladam je w pergaminowe torebki i do pieca bez zadnych dodatkow,po prostu oczyszczone.
    turbot turbot turbot in in in
    --
    Nigdy nie pijemy wina. Chyba ze jestesmy sami lub w towarzystwie.
  • roseanne 03.01.15, 03:25
    wieprzowina ciagle in,
    teraz na topie konfit z kaczych nozek, paczka 10 sztuk, kolacja sylwestrowa, kolacja noworoczna i jeszcze 4 zostaly... - konfit wladny oczywiscie, bo kupne maja w skladzie sos sojowy

    losos gravlaxowy mi sie zaczyna nudzic, zwlaszcza na kanapce, jako leniwe sushi jeszcze jeszcze

    sardynki ciagle niedozeolone

    tacos, tacos, niezaleznie od dodatku ciagle popularne- od tylko fasoli i salsy, poprzez ryby do mies



    ciekawostka restauracyjna - danie z dorsza, smazonego, drozsze niz stek

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • roseanne 03.01.15, 03:26
    wlaSny

    tablet mi sie zaczyna rzadzic...
    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • bene_gesserit 04.01.15, 20:13
    W mojej okolicy:

    Out:
    dieta bezglutenowa
    kuchnie azjatyckie

    In:
    zdrowe posiłki dla dzieci w szkołach i wyrugowanie ze szkolnych sklepików chipsów, lizaków itp
    wege&organicznie
    bardzo proste gotowanie
    lody o dziwnych smakach
    jogurty o dziwnych smakach
    gotowanie z resztek
    gotowanie w suswidzie
    wytrawne desery albo umami albo chociaż słodkie z solą
    wlasny ogród na balkonie/parapecie/kapeluszu
    --
    feminists aren’t humorless just because your jokes suck
  • edyta95 17.02.15, 21:59
    bene, podrzuć proszę kilka przykładów tych dziwnych lodów? pracowo mnie to interesuje szalenie
  • bene_gesserit 18.02.15, 23:13
    Tu o tym - ja najlepiej znam lodziarnię przy pl Zbawiciela, ale oni nie mają swojej lodowej strony.


    --
    feminists aren’t humorless just because your jokes suck
  • buka007 16.02.15, 18:57
    in: zatar. i inne biblijne sprawy, yotam, bakłażan, manna
  • buka007 12.04.15, 07:21
    in jest to co juz jest out, na przykład hamburgery.
    - wszystko w postaci hamburgera. Kury, kaczki, buraki, majtaj, Hans in Glück, mongolskie pierożki.
    - Pieczywo z samopszy.
    - kapusta
    - jedzenie rękoma
    - zsiadłe mleko
    - ziemniaki Linda
    - spyrka
    - zeby nie jeść mleka i zboża
    - Food Trucks, Slow Fast Food, Street Food, enjoy your hamburger w Hamburgu
  • bene_gesserit 12.04.15, 12:30
    Przeżyłam wczoraj rozczarowanie - otworzono lodziarnię na głównej ulicy mojego miasta. Wystrój ascetyczny - trochę loft, trochę polskie lata 50. trochę berlińska kawiarnia, czyli chyba (jeszcze) dość in. Zajrzałam z ciekawością, oczekując smaków typu 'gorgonzola z musztardą' albo 'bolognese na mascarpone' 'miód gryczany i sosna', a tu poczciwe truskawkowe i waniliowe, tyle ze o 30% drożej niż gdzie indziej. Ech.

    In/out są u nas foodtrucki, od kiedy pojawiły się w reklamie śledzików. Tak samo było kilkanaście lat temu z dredami - w ciągu miesiąca hodujący je latami offowi muzycy je ścinali, bo chłopak z dredami pojawił się w reklamie telefonii komórkowej. Mainstream zżera wszystko coraz szybciej, kto za tym nadąży, doprawdy.

    --
    Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami i zombie oraz zdobywa żywność na polowaniu.
  • a74-7 30.12.15, 10:42
    zapomnialas dodac ze przy jedzeniu rekoma
    obowiazuje etykieta jedzenia prawoM rekom wink
  • kanuk 20.04.15, 06:46
    Out sa oleje poza kokosowym. Nwet oliwa podejrzana jesli dlugo stoi po otwarciu.
    In smalec .maslo organiczne i nie wiem co jeszcze ?

    --
    Nigdy nie pijemy wina. Chyba ze jestesmy sami lub w towarzystwie.
  • buka007 20.04.15, 07:00
    tak, olej palmowy, gęsi smalec i wegański majonez
  • kanuk 20.04.15, 14:30
    olej palmowy jest przez ludzi nieprzyswajalny i odklada sie w arteriach ?

    --
    Nigdy nie pijemy wina. Chyba ze jestesmy sami lub w towarzystwie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.