Dodaj do ulubionych

letnie przysmaki

12.06.13, 21:34
dla mnie niezmiennie od zawsze:
- pomidor z cebulką i śmietaną
- chleb z masłem i ogórkiem małosolnym
- młode ziemniaki ze szpyrką, koperkiem, jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem
- truskawki
- czeresnie


Edytor zaawansowany
  • bucefal_macedonski 12.06.13, 21:39
    Zapomniałem zupełnie, jak smakuje kontynentalne lato.

    --
    Jaki jestem, każdy widzi.
  • bene_gesserit 12.06.13, 22:19
    Chłodnik smile
    --
    Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami i zombie oraz zdobywa żywność na polowaniu.
  • smutas13 13.06.13, 07:44
    - ciasto z rabarbarem
    - truskawki
    - wiśnie
    - młode ziemniaki z koperkiem
    - mizeria lub sałatka z ogórków gruntowych
    - pomidory malinowe
    - surówka z młodej kapusty
    - botwinka i inne zupy z młodych warzyw
    - fasolka szparagowa
    - bób
    - kukurydza
    - gołąbki w młodej kapuście


    --
    ...i chodzi tylko o to jedynie, by Świat wyglądał tak, jak powinien - Piotr Bukartyk
  • momas 13.06.13, 12:14
    zupy:
    botwinka
    szczawiowa
    kiedyś zupa nic, ale sto lat jej nie jadłam, wiec nie wiem jak teraz

    drugie danie:
    -mlode ziemniaki (bez koperku!) z
    kalafiorem
    fasolką szparagową
    plus kefir
    -kurczak pieczony, mlode ziemniaki, mizeria

    mloda kapusta w postaci gotowanej i surowki
    ogorki kiszone, juz nie malosolne, ale jeszcze nie przekiszone
    bob popijany kefirem smile
    ogórki tak kiszone z pomidorami i cebulką jako sałatka podawana do kolacji.

    czereśnie

    i pewnie jeszcze coś sie znajdzie...

    Po napisaniu- uswiadomiłam sobie, ze to wszystko to smaki zapamiętane z dzieciństwa....




    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • czekolada72 13.06.13, 12:26
    - swiezy chlebek z zielenina / pomidorem / ogorkiem - z wlasnej uprawy
    - wlasna salata ze smietana na slodko lub z dodatkami "na slono"
    - rabarbar z cukrem, ciasto z rabarbarem
    - szpinak na maselku, ew z makaronem, ew na tarcie, ew w omlecie
    - truskawki - pod kazda postacia, ale NAJ - prosto z grzadki, szczegolnie w upale, w powietrzu przesiaknietym rumiankiem smile))))))))
    - bob
    - ogorki - prosto z krzaka - do chleba , mizerii lub sałatki
    - mloda zblanszowana kalarepka
    - agrest i porzeczki, czeresnie

    Specjalnie podkreslam "wlasne" - bo te maja taki wlasny niesamowity zapach i smak, nie ma co porownywac np ogorkow sklepowych i wlasnych smile
    --
    Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
    Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
    59,6
  • czekolada72 18.06.13, 16:57
    czekolada72 napisała:

    > - swiezy chlebek z zielenina / pomidorem / ogorkiem - z wlasnej uprawy
    > - wlasna salata ze smietana na slodko lub z dodatkami "na slono"
    > - rabarbar z cukrem, ciasto z rabarbarem
    > - szpinak na maselku, ew z makaronem, ew na tarcie, ew w omlecie
    > - truskawki - pod kazda postacia, ale NAJ - prosto z grzadki, szczegolnie w upa
    > le, w powietrzu przesiaknietym rumiankiem smile))))))))
    > - bob
    > - ogorki - prosto z krzaka - do chleba , mizerii lub sałatki
    > - mloda zblanszowana kalarepka
    > - agrest i porzeczki, czeresnie
    >
    > Specjalnie podkreslam "wlasne" - bo te maja taki wlasny niesamowity zapach i sm
    > ak, nie ma co porownywac np ogorkow sklepowych i wlasnych smile

    - szczawiowa, ze swiezego szczawiu
    - botwinka z mlodymi ziemniaczkami
    - mlode ziemniaczki z koperkiem
    --
    Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
    Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
    59,1
  • czekolada72 24.06.13, 12:07
    sałatka - sałata, ogórki, pomidory, oliwki, truskawki, czerwony zolty ser z pesto, winegret
    --
    Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
    Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
    61
  • shachar 13.06.13, 12:32
    Nie wiem czy to przysmak, ale kojarzy mi się z latem; zupa owocowa smile
    Babcia podawała zupę z wiśni, czyli w zasadzie wywar wiśniowy z cukrem a obok ziemniaczki ze skwarkami 8-0
  • buka007 13.06.13, 20:06
    a! moja Babcia tez tę zupę robiła, znaczy wisniową z lanymi kluseczkami. uwielbiałam ją smile

    shachar napisała:

    > Nie wiem czy to przysmak, ale kojarzy mi się z latem; zupa owocowa smile
    > Babcia podawała zupę z wiśni, czyli w zasadzie wywar wiśniowy z cukrem a obok z
    > iemniaczki ze skwarkami 8-0
  • turchanyi 13.06.13, 14:03
    Poziomki, truskawki, porzeczki, maliny - zerwane w ogrodzie, prosto z krzaczka, pachnące, nagrzane od słońca, niemyte (to bardzo ważne! mycie zmywa połowę smaku i aromatu...)
    Zielony cukrowy groszek - też prosto z grządki, całe młode strączki smile
    Fasole szparagowe - zielone i żółte, cienkie i grube smile
    Głąbigroszek - malutkie strączki, ciekawostka, całkiem smaczna.
    Wszelkie jadalne kwiaty do sałat mieszanych z różnistymi liśćmi (rukolą, łobodą zieloną i czerwonolistną).
    Lato - przybądź wreszcie!
  • czekolada72 13.06.13, 14:04
    O, wlasnie - kwiaty czarnego bzu w ciescie!
    --
    Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
    Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
    59,6
  • tamaryszek44 13.06.13, 19:06
    Pierogi z truskawkami, z jagodami. Bób, fasolka szparagowa, kukurydza, pomidory z cebulą, małosolne ogórki, szczawiowa, botwinka, ziemniaki z koperkiem i kefirem + sadzone jajko, czereśnie......
    --
    " Zawsze patrz na jasną stronę życia "
    ...i tej zasady warto się trzymać.
  • czekolada72 26.06.13, 09:32
    Serowa pianka z truskawkami - 1/2 kg serka homo, 2 galaretki jasne, stezale, mnostwo truskawek

    Truskawki lub inne drobne owoce skropiclikierem owocowym, po schlodxzeniu polac jogurtem naturalnym, lekko oslodzonym, rozcienczonym nieco slodkim mlekiem.
    --
    Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
    Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
    61
  • kanuk 13.06.13, 19:38
    turchanyi napisała:

    > Poziomki, truskawki, porzeczki, maliny - zerwane w ogrodzie, prosto z krzaczka,
    > pachnące, nagrzane od słońca, niemyte (to bardzo ważne! mycie zmywa połowę sma
    > ku i aromatu...)
    > Zielony cukrowy groszek - też prosto z grządki, całe młode strączki smile
    > Fasole szparagowe - zielone i żółte, cienkie i grube smile
    > Głąbigroszek - malutkie strączki, ciekawostka, całkiem smaczna.
    > Wszelkie jadalne kwiaty do sałat mieszanych z różnistymi liśćmi (rukolą, łobodą
    > zieloną i czerwonolistną).
    > Lato - przybądź wreszcie!
    I rydze.


    --
    You betcha ,by golly, wow.
  • salsadura 15.06.13, 23:33
    Pomidory, ogórki, botwinka, fasolka, koperek, młode ziemniaki, truskawki i czereśnie z działki Rodziców smile.

    --
    www.youtube.com/watch?v=jDT-tb8XR7g
  • tamaryszek44 16.06.13, 12:14
    Zupa z zielonych ogórków. premiera w naszym domusmile
    --
    " Zawsze patrz na jasną stronę życia "
    ...i tej zasady warto się trzymać.
  • salsadura 17.06.13, 00:03
    Tamaryszku, mam fajny przepis na zupę ze świeżymi ogórkami. Sto lat temu jakiś pan podróżnik gotował w polskiej tv i przygotował taka zupę. Ciekawy smak, ale nie miałam komu jej gotować crying.
    Jutro wstukam przepis smile.

    --
    www.youtube.com/watch?v=68XchGI6H-4
  • tamaryszek44 17.06.13, 20:04
    salsadura napisała:

    > Tamaryszku, mam fajny przepis na zupę ze świeżymi ogórkami. Sto lat temu jakiś
    > pan podróżnik gotował w polskiej tv i przygotował taka zupę. Ciekawy smak, ale
    > nie miałam komu jej gotować crying.
    > Jutro wstukam przepis smile.
    >
    ok czekam bo bardzo mi zasmakowałasmile

    --
    " Zawsze patrz na jasną stronę życia "
    ...i tej zasady warto się trzymać.
  • salsadura 30.06.13, 18:52
    Sorry, że tak długo musiałaś czekać, ale musiałam dokopać się do starego zeszytu z przepisami..
    Ciekawa jestem, czy się odważysz wink. Brzmi dziwacznie, ale smak był fajny. Oto przepis:

    Zupa bananowa z ogórkami:

    1,5 l bulionu
    duża cebula
    15-20 dkg piersi z kurczaka
    ogórek "wąż"
    2 banany
    cytryna
    masło

    Na maśle poddusić cebulę + 1 łyżkę mąki i wlać bulion. Drobno pokrojone piersi lekko obsmażyć, dodać do zupy. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojonego w paseczki ogórka (ze skórką), dodać do zupy. Dorzucić pokrojone w półplasterki banany i bardzo drobniutko pokrojoną cytrynę. Doprawić solą, ew. cukrem. Podawać z białym pieczywem.

    Dużo tego ogórka w zupie nie ma, ale zawsze smile.

    --
    www.youtube.com/watch?NR=1&v=eKlKGGvO98s&feature=fvwp
  • turchanyi 02.07.13, 10:39
    A ekstremalnie odważnym polecam agrestową z ogórkami!
    To jest chłodnik i do tego na surowo; parę garści dojrzałego agrestu miksujemy ze szklanką wody (ewentualnie maślanki lub śmietanki jesli chcemy mieć chłodnik zabielony, bardziej jedwabisty i mniej zielony w kolorze), dodajemy startego na tarce małosolnego ogórka (lub dwa). Można z ogórkiem też miksnąć, ale nie koniecznie, solimy, pieprzymy, dla chętnych przyprawiamy czosnkiem (ale lekko czosnkowe są już ogórki), posypujemy siekanym koperkiem.
  • shachar 16.06.13, 15:45
    Młody groszek wydłubywany z pokrowca i jedzony na surowo, pokrowiec też jedzony w ten sam sposób, po złamaniu go na pół i wyeliminowaniu włokien pobocznych.
  • tamaryszek44 16.06.13, 21:03
    Placki z cukinii. Uwielbiam wręcz.
    --
    " Zawsze patrz na jasną stronę życia "
    ...i tej zasady warto się trzymać.
  • tamaryszek44 18.06.13, 15:04
    Czekam na przepis na zupę z zielonych ogórków!
    --
    " Zawsze patrz na jasną stronę życia "
    ...i tej zasady warto się trzymać.
  • lashqueen 23.06.13, 10:48
    U nas całe lato lato to głównie:
    - grillowane bakłażany i cukinie z oliwą i mięta a także roladki z nich
    - grillowane papryki, peperonata oraz zielone sezonowe papryczki rożki smażone w głębokiej oliwie
    - zapiekane bakłażany na różne sposoby
    - bruschetta lub frisa (suche namaczane pieczywo) z pomidorami i oliwą
    - mozzarella z pomidorami, bazylią i oliwą
    - kwiaty cukinii smażone w cieście (czasem nadziewane)
    - fasolka szparagowa w pomidorach
    - lekkie proste makarony (bardzo często tylko ze świeżymi pomidorami i bazylią)
    - zimne sałatki ryżowe
    - dużo melonów i dużo fig prosto z drzewa smile
  • edyta95 23.06.13, 15:13
    chyba wszystko po kolei co akurat dojrzewa. Obecnie jagodysmile
  • shachar 25.06.13, 03:11
    no i tak oczywista oczywistość jak grill, griLL GRILL!!! Nie ma to jak produkty prosto z ognia.
  • roseanne 25.06.13, 18:52
    arbuz, mocno schlodzony smile
    moze byc solo, moze byc z sambucca, moze byc w salatce
    wlasnie mialam z feta i grilowanym kurczakiem i zielona cebulka


    groszek, prosto z roslinki, super sprawa, ale nie mam warunkow

    mloda kapusta z koperkiem
    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • edyta95 25.06.13, 19:25
    z advocatem też dobry, ten arbuzsmile i potem zgodnie z prawdą można sie upierać, ze to sałatka tak "zaszkodzila"smile
  • shachar 25.06.13, 20:46
    W której książce był opis nastrzykiwania arbuza wódką? hm...działo się to na głębokim Poudniu na werandzie, gorąco było jak diabeł, chłopak przyjechał w konkury chyba
  • roseanne 25.06.13, 21:42
    [b]nie znam tego pomyslu z ksiazki, jeno od przyjaciol bulgarow
    pierwszym razem w uzyciu byla igla do pompowania pilki i ouzo
    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • buka007 26.06.13, 10:28
    oja! takiego arbuza jadlam na Chalkidiki!!
  • beata19735 29.06.13, 08:25
    chlodnik,koper,zapach ogorkow swiezych,mloda kapusta,karofle mlode z koprem,maslanka na upaly dobrze schlodzona.LATO
    --
    http://www.ja-pics.net/images/full/85/9210e34f45e.gif
  • tamaryszek44 29.06.13, 14:59
    Maślanka lub kefir i ziemniaki z koperkiem i odrobiną masła. Nic więcej nie trzebasmile
    --
    " Zawsze patrz na jasną stronę życia "
    ...i tej zasady warto się trzymać.
  • kanuk 29.06.13, 17:18

    Trudno bedzie przebic te propozycje wink
  • wilowka 29.06.13, 21:45
    może jeszcze ciut boczku big_grin
    --
    Porządek to wróg zwierządek!
    www.kot-malenstwo.blogspot.com do czytania
    www.ztworzonka.blogspot.com robótkowy
  • kanuk 29.06.13, 22:45
    o to to,tez mialem taka mysl, ale sie powstrzymalem wink
  • smutas13 30.06.13, 10:38
    ...jeszcze - placki z nowych ziemniaków, pieczone na blasze, polane masłem.
    --
    ...i chodzi tylko o to jedynie, by Świat wyglądał tak, jak powinien - Piotr Bukartyk
  • smutas13 30.06.13, 11:18
    Przepraszam, z rozpędu, nichcący zlikwidowałam Twój mail sad

    --
    ...i chodzi tylko o to jedynie, by Świat wyglądał tak, jak powinien - Piotr Bukartyk
  • tamaryszek44 30.06.13, 11:46
    A placki z cukinii? to dopiero rarytassmile
    --
    " Zawsze patrz na jasną stronę życia "
    ...i tej zasady warto się trzymać.
  • buka007 30.06.13, 16:44
    cukinia mnie tak nie kręci, może dlatego, że nie kojarzy mi się z latem, ale w końcu w tym roku pierwszy raz jadłam nadziewane kwiaty cukini, mniam!
    poza tym do listy dodam jeszcze kurki smile
  • kanuk 30.06.13, 17:16
    buka007 napisała:

    > cukinia mnie tak nie kręci, może dlatego, że nie kojarzy mi się z latem, ale w
    > końcu w tym roku pierwszy raz jadłam nadziewane kwiaty cukini, mniam!
    > poza tym do listy dodam jeszcze kurki smile
    Tak ,kurki ! A cukinie jem caly bozy rok i tez mi sie z latem nie kojarzy.

    --
    You betcha ,by golly, wow.
  • kanuk 30.06.13, 17:15
    smutas13 napisała:

    > Przepraszam, z rozpędu, nichcący zlikwidowałam Twój mail sad
    >
    Nic nic juz znalazlem odpowiedz na nurtujaca mnie kwestie wink
    Teraz jade po mlode ziemniaki .

    --
    You betcha ,by golly, wow.
  • czekolada72 05.07.13, 16:28
    ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,14219187,Letnie_obiady_jak_za_dawnych_lat___wspominamy_.html
    --
    Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
    Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
    60,1
  • czekolada72 28.07.13, 16:37
    Borówki z jogurtem
    60 dag borówek podlac szkl. wody w rondelku, przykryc, rozgotowac na małym ogniu, dodac jeszcze szkl. wody, posłodzic, przestudzic. Podawac z makaronem, surowymi borówkami jogurtem, na ciepło lub zimno.

    --
    Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
    Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
    "Ja kur.. nie wejdę? Ja?". - Artur Hajzer
    60,1
  • tamaryszek44 28.07.13, 22:47
    Wczoraj nie miałam czasu na obiad, późno wróciliśmy do domu na dodatek z teściami. I co tu podać? Na blacie leżało 7 cukinii z mojego ogrodu. Rach ciach i starte z dodatkiem żółtego sera, przyprawy, mąka jajka i olej. Nasmażyłam na dwie patelnie furę placków, których moi teście jeszcze nie jedli. Byli zachwyceni, my z reszta też i bardzo bardzo i niezdrowo syci.smile
    --
    " Zawsze patrz na jasną stronę życia "
    ...i tej zasady warto się trzymać.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka