Dodaj do ulubionych

Kto robi najlepsze ciasto ze śliwkami

14.09.13, 07:34
i jak? smile
Edytor zaawansowany
  • 15.09.13, 07:08
    Ja.Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką,a najlepiej zajrzyj na "kwestię smaku"
    tam są dobre przepisy.
  • 15.09.13, 19:39
    Zgadzam się, pyszne!
    --
    Tworzenie stron www Mińsk Mazowiecki
  • 15.09.13, 07:52
    Drożdzowe z kruszonką, śliwkami i lukrem (ciasto wyrabiam w maszynie, ale można ręcznie):

    5 żółtek ubijam ze150 g cukru, dodaję 250 ml mleka i 150 g roztopionego masła.
    40 g drożdzy i 500 g mąki.

    Kruszonka masło, cukier mąka (na oko, pi razy oko w równych proporcjach), lukier - cukier puder plus sok z cytryny i odrobina wrzątku.


    Oraz zwyklę kruche (z proporcji 3-2-1:mąka-masło-cukier puder z trzema żółtkami) na które kładę połowki śliwek.

    Mozna tak samo z ciastem francuskim, ale ja akurat francuskie wole "na wytrawno"
    --
    Liczba literówek jest wprost porcjonalna do poziomu irytacji.
  • 15.09.13, 08:26
    @kochana szarlotko, wiadomo, że ty smile to byöa taka mała prowokacja smile a ja najbardziej lubie twoje ucierane z lukrem i ukruszonką i sliwkami.

    @momasku, dzieki za przepis, ja miałam ochotę na cos ucieranego, bo drożdzowe to mi zawsze jakies suche wychodzą, no więc zrobiłam takie co to ma 'wszystkiego po równo' czyli 200 g cukru, 200 g maki, 4 jajka. To się zawsze udaje. Nawet mi smile No więc utarłam je sobie, na to śliwki i posypałam cukrem pudrem. To najłatwiejsze ciasto swiata.
    Czy to nie ty kiedys podawalas na GP przepis na własnie takie truskawkowe?
    A mozesz jeszcze napisać w jakiej kolejnosci dodajesz to wszystko do drozdzowego?
  • 15.09.13, 08:48
    na truskawkowe - kruche?? Nie wiem, może komuś proponowałam jako możiwą wersję,bo ja nie używam truskaweksmile
    Kolejność drożdzowego taka jak podałam - pisałam, ze ja w maszynie robię a tam plynne potem suche. Recznie to robie zaczyn drożdzy, jaja z cukrem ubite wlewam do mąki, dodaję mleko(resztę po zaczynie) ruszony zaczyn, mieszam, jak troche wyrobie - dodaje masło stopione i wyrabiam, az odchodzi od rąk. I zostawiam do wyrośnięcia. Tyle, ze od lat robi za mnie to maszyna, za co ją kocham smile
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • 15.09.13, 15:57
    Moje to kruche, na to śliwki, ubite białko, kruszonka.

    --
    http://tiny.pl/hx4sx
  • 15.09.13, 22:39
    big_grin
    wejdz na fb-tam podalam jogurtowe od Doroty-pyyyszne smile
    --
    Kuchenne Pogaduszki
  • 16.09.13, 06:58
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/rc/qi/yic0/NSYFVtpsgOtUwCV75B.jpg

    przepis(zamienilam zwykla na orkiszowa i dalam cynamon)
    www.mojewypieki.com/przepis/jogurtowe-ciasto-ze-sliwkami
    --
    Kuchenne Pogaduszki
  • 16.09.13, 07:46
    ale ładne zdjęcie Fettuś smile
    co do ciasta, to własnie to ciasto było moim faworytemi prawie bym je zdrobiła!!! tylko nie mialam tego syropu w domu (a miodou szkoda mi było, bo mam z pasieki) a nie wiedziałam, czy mogę go zastąpić syropem klonowym!! Ale zrobie w nastepny weekend, bo na pewno jest wilgotne i puszyste. Zdaje mi sie, ze moje mamusia nawet robi to moje ulubione krecone z tego przepisu z olejem. tak mamuś?
  • 16.09.13, 13:46
    mozesz zastapic jakimkolwiek slodzidlem smile jest wlasnie wilgotne i puszyste-polecam bardzo smile
    --
    Kuchenne Pogaduszki
  • 18.09.13, 00:44
    Nie wiem, czy najlepsze, ale bardzo dobre i bardzo proste, co dla niektórych jest bardzo ważne wink.

    150 g serka homo
    6 łyżek oleju
    80 g cukru
    1 jajko
    300 g mąki
    1 mała paczka proszku
    1 -1,5 kg śliwek
    Robimy mikserem tak: serek mieszamy z olejem, cukrem i jajkiem. Mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy do płynnej masy jajeczno - serowej i wyrabiamy końcówkami do drożdżowego. Ciasto trzeba wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia (ma konsystencje podobną do drożdżowego), rozłożyć śliwki, posypać kruszonką.
    Nie podaję przepisu na kruszonkę, bo ten załączony do oryginalnego przepisu jest do kitu. Innego jeszcze nie sprawdziłam, ale Wy pewnie macie jakiś niezawodny.

    Ciasto jest pyszne. Świeże smakuje jak półkruche, a z czasem nabiera wilgotności.
    --
    www.youtube.com/watch?v=X0KXQ9UknPQ
  • 18.09.13, 00:46
    Aha! 40 -50 minut w 180*C
    --
    www.youtube.com/watch?v=qZK2wCpvwZg
  • 22.09.13, 20:43
    To najpierw trzeba mieć porządne śliwki a o takie trudno smile
    ale jak juz sie ma to najlepsze jest drozdzowe z kruszonka lub jogurtowe Fetti smile
    dzisiaj zrobiłam i zajadamy smile szkoda tylko ,że sliwki troche kwasne smile z wegierkami byłoby lepsze smile
  • 03.09.17, 17:06
    Ja dzisiaj zrobiłam z tego przepisu, bo zapomniałam ze kiedyś założyłam ten wątek i jestem w posiadaniu kilku przepisów na najlepsze ciasto wink Powiem tak: przepis jest fajny, tylko składniki są na małą foremkę.

    Składniki na blaszkę 20 x 20 cm:
    2 duże jajka (temperatura pokojowa)
    szczypta soli
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 pełna łyżka domowego cukru waniliowego
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
    2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    10-15 dojrzałych śliwek
    Dodatkowo:
    masło do posmarowania ciasta
    masło lub margaryna do posmarowania formy
    mąka do oprószenia formy
    cukier puder
    Przygotowanie:
    Jajka ubijam mikserem ze szczyptą soli, cukrem pudrem i waniliowym na bardzo puszystą masę. Następnie ciągle ubijając dodaję jogurt i olej, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie gęste i klejące. Ciasto przekładam do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką formy, wyrównuję powierzchnię. Umyte śliwki przekrajam na pół, połówki lekko wciskam w ciasto. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 55 minut. gorące ciasto smaruję kawałkiem masła i od razu oprószam cukrem pudrem.
    sio-smutki.blogspot.de/2016/07/atwe-ciasto-ze-sliwkami-na-oleju.html

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.