Dodaj do ulubionych

Matiasy w śmietanie - moczenie

19.11.13, 17:26
Kupiłam matiasy solone. Mają być z jabłkiem, cebulą, w śmietanie. W przepisach jest od niemoczenia, poprzez dwie godziny, w wodzie i mleku, do całej nocy. I co? Najbardziej mnie pociąga moczeniew mleku z listkiem laurowym, zielem i pieprzem. Ale jak wyczuć ten czas, żeby smaku nie straciły?
--
http://tiny.pl/hx4sx
Edytor zaawansowany
  • kasia_bzdeta_wons 19.11.13, 17:39
    ja mocze pół godziny w zimnej wodzie. z tym że zalewam wodą wylewam i w tej drugiej te pół godziny. lubię śledzie słone, a przede wszystkim jędrne. moczenie jędrnosc im odbiera. nie zjadłbym tych moczonych cała noc, chyba zostaje papka smile). w mleku nie moczyłem, śledzi. wink
    --
    ^?^ ^?^ ^?^
  • kanuk 19.11.13, 18:12
    Co sprawia ,ze filet sledziowy matjasem sie staje ?
    Kupuje po prostu filety sledziowe z beczki.
    Tych paczkowanych "matjasow" unikam.
    Po wymoczeniu ,tak jako to robi Kasia ,dodaje don czosnek ,majeranek i polewam lekko polskim olejem rzepakowym.

    --
    Chablis w dłoń !!
  • roseanne 19.11.13, 18:43
    uciac kawaleczek i sprobowac smile

    solone z beczki moczylam ok dwoch godzin
    matjasow z tacki nie mocze wcale
    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • pietnacha40 19.11.13, 21:08
    To są właśnie takie luzem, nie z tacki. Zaufam Kasi smile
    --
    http://tiny.pl/hx4sx
  • tamaryszek44 20.11.13, 16:25
    Ja śledzie z beczki moczę w wodzie z dodatkiem octu, wtedy nawet po nocy byłyby jędrne, ale moczę do godziny.
    --
    " Zawsze patrz na jasną stronę życia "
    ...i tej zasady warto się trzymać.
  • kasia_bzdeta_wons 20.11.13, 16:55
    tz z wiadra? beczki nie widziałem wieki
    takie matiasy własnie moczę pół godziny, wiem że delikatniejsze podniebienia potrzebuja godziny. ale dłuzej nie ma sensu.
    a tu o matiasie, sam nie wiedziałem , myslałęm ze to rodzaj zalewy; :
    szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,11190794,Sledz_a_la__czyli_nabici_w_matiasa__Kulinarne_sensacje.html
    --
    ¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`
    º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`º5
    ¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`ºø¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸
    ¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`
  • tamaryszek44 20.11.13, 18:35
    Tak tak, z wiaderka czyste filety.
    --
    " Zawsze patrz na jasną stronę życia "
    ...i tej zasady warto się trzymać.
  • tamaryszek44 20.11.13, 19:09
    To znaczy że my tych typowych raczej nie jemy a ala!
    --
    " Zawsze patrz na jasną stronę życia "
    ...i tej zasady warto się trzymać.
  • czekolada72 21.11.13, 07:08
    Typowe... nie wiem jakie sa typowe, ale jak sie chce miec PRAWDZIWE - nie pozostaje nic innego jak udac sie nad morze i nabyc sledzie prosto z kutra - bosssskie pod kazda postacia i nie umywaja sie nawet do tych kupnych tu, na poludniu Polski....
    --
    Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
    Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
    "Ja kur.. nie wejdę? Ja?". - Artur Hajzer
    61
  • kanuk 17.12.13, 19:16
    kasia_bzdeta_wons napisał:

    > tz z wiadra? beczki nie widziałem wieki
    > takie matiasy własnie moczę pół godziny, wiem że delikatniejsze podniebienia po
    > trzebuja godziny. ale dłuzej nie ma sensu.
    > a tu o matiasie, sam nie wiedziałem , myslałęm ze to rodzaj zalewy; :
    > szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,11190794,Sledz_a_la__czyli_nabici_w_matiasa__Kulinarne_sensacje.html
    -To nareszcie znam znaczenie slowa matjas wink Dzieki KBW ,Teraz bede sie przygladal opakowaniom ,matjas to ,czy tez moze a la matjas ? Wiadro czy drewniana beczka.



    --
    Chablis w dłoń !!
  • tamaryszek44 18.12.13, 16:23
    Sama zrobiłam korzenną przyprawę do śledzi w oleju. Kiedyś kupowałam, ale ostatnio takiej w sklepach nie widzę więc zrobiłam sama. I teraz pytanie....jakim olejem je najlepiej zalać?
    --
    " Zawsze patrz na jasną stronę życia "
    ...i tej zasady warto się trzymać.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka