• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

bezglutenowe swieta Dodaj do ulubionych

  • 03.12.13, 19:22
    bezglutenowcy, co szykujecie na swieta?
    Zaawansowany formularz
    • 03.12.13, 19:43
      troszke juz opisalam w watku momas " pozegnanie"

      w tym roku maz mi przywiozl make nalesnikowo- pierogowa bezglutenowa w Pl
      probnie pierozki raz zrobilam - co prawda trzeba dodac i olej i jajka obok wody i ciasto jest mniej plastyczne, niemniej pierozki wyszly i znikly momentalnie, musialam wszystkozercow wyganiac od mojego talerza

      w poprzednich latach robilam kruche paszteciki z grzybami, ale byly takiesobie ( maka ryzowa, tapioka i skrobia kuk. lub ziemniaczana

      do mieszanki na ciasta dodaje mielone migdaly, robie piernik i brownies migdalowe z karobem

      robin hood zaczal produkowac mieszanke maczna bezglutenowa, ale strasznie ciezka jest i moim zdaniem nadaje sie tylko na pizze

      caly nabial zastepuje koza

      w kapuscie z grzybami lesnych tylko na zapach
      barszczyk bezproblemowy
      ryba pieczona
      sledzie tylko dla reszty rodziny
      --
      co bylo to bylo
      co moze byc jest
      a bedzie to co bedzie
      • 03.12.13, 19:45
        o, jakiej firmy ta maka z Polski? mama przylatuje na swieta wiec moge ja poprosic o przywiezienie
        • 03.12.13, 19:53
          bezgluten, charakterystyczny niebieski pasek z bialymi literami
          dostepne w wiekszosci supermarketow, najlepszy wybor alma, auchon


          uwielbiam ich biszkopty- jezyczki
          --
          co bylo to bylo
          co moze byc jest
          a bedzie to co bedzie
        • 03.12.13, 20:29
          a mi ostatnio wpadly w oko kluski (tagliatelle) z maki gryczanej. Probowaöyscie cos robic z gryczanej? bo ona chyba tez bezglutenowa jest?
          • 03.12.13, 20:33
            z gryczanej robie placki i dodaje do mieszanki chlebowej
            makaron soba, ktory powinien byc gryczany jest u mnie tylko w mieszance z glutenowa pszenica

            od niedawna pokazal sie u mnie makaron z 4 ziaren, bezglutenowy, catelli, jasno niebieskie pudelka
            mam w maxi/ loblaws i metro
            w porownaniu z makaronem tylko z brazowego ryzu swietny
            --
            co bylo to bylo
            co moze byc jest
            a bedzie to co bedzie
          • 03.12.13, 20:38
            z samej gryczanej nie probowalam, mam mieszanke na nalesniki, ktorej glownym skladnikiem jest gryczana maka. Jedank ona, ta gryczana maka, ma jak dla mnie zbyt ostry smak i nie bardzo mi lezy

            makaron ostatnio kupuje w costco, maja taki z mieszanki czterech skladnikow, miedzy innymi quinoa. Od czystego ryzowego wole czysty kukurydziany, ryzowy za bardzo mi ryz w smaku przypominasmile
            • 03.12.13, 21:22
              a jak wyglada sprawa z maką z cieciorki?
              • 03.12.13, 21:27
                cieciorka jest bez glutenu, ja dodaje niewielka ilosc do mieszanek, mozna chyba robic tez jakies indyjskie specjaly z samej maki cieciorkowej (pakora itp)
                • 03.12.13, 21:32
                  podobnie,
                  ta maka ma bardzo zdecydowany smak i nie do wszystkiego sie nadaje
                  bardzo mi smakuje wmieszana w kruche pod mazurki, ale do pieczywa nie


                  pakore uwielbiam
                  --
                  co bylo to bylo
                  co moze byc jest
                  a bedzie to co bedzie
          • 15.01.14, 22:14
            Sama gryka jest naturalnie bezglutenowa, ale mąki już niekoniecznie. Jeżeli producent mieli w tym samym młynie co zboża glutenowe to taka "bezglutenowa" mąka jednak gluten zawiera. Dla osób bardzo wrażliwych albo poważnie chorych to mocno szkodliwe.

            Trzeba szukać tylko certyfikowanych mąk ze znakiem przekreślonego kłosa - np. wrazliwesmaki.pl/maki/27-maka-gryczana-750g-hanneforth.html
      • 03.12.13, 20:59
        na obiad swiateczny jamies o. jerked ham i slodkie ziemniaki - probowalismy w zeszlym roku i uznalismy, ze bedzie to nasza nowa tradycja smile
        pewnie tez rolada z kuraka, bo corce szynka za ostra, a potem z ptaka jest swietna wedlina
        --
        co bylo to bylo
        co moze byc jest
        a bedzie to co bedzie
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.