Dodaj do ulubionych

A co dziś gotujemy?

03.03.16, 12:44

U mnie schabowy zawijany z kapustą zasmażaną
http://www.mojegotowanie.pl/var/self/storage/images/przepisy/obiady/schabowe_z_kapusta_eksperymentalnie/1133186-1-pol-PL/schabowe_z_kapusta_eksperymentalnie_popup_watermark.jpg
Obserwuj wątek
    • czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 03.03.16, 15:46
      Ostatki zupy grysikowej lub kwas buraczany ; zapiekane nalesniki nadziweane szpinakiem z brukselka, cebulka i zoltym serem (na 2 dni)

      --
      Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
      Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
      "Ja kur.. nie wejdę? Ja?". - Artur Hajzer
      63,9
      • roseanne Re: A co dziś gotujemy? 03.03.16, 16:05
        piersi z kaczki na rozowo, znaczy nie d konca sciete - bo takie uwielbiamy
        do tego ziemniaki pieczone, fasolka szparagowa i jarmuz z piekarnika

        - taki jest plan kolacyjny

        wczesniej chyba zupa pomidorowa i jakis makaron

        --
        co bylo to bylo
        co moze byc jest
        a bedzie to co bedzie
      • super.halusia Re: A co dziś gotujemy? 05.03.16, 10:50
        Składniki (dla 6 osób):
        60 dag schabu bez kości
        20 dag pieczarek
        50 dag kiszonej kapusty
        sól i pieprz
        olej do smażenia

        do panierowania:
        1 jajko
        bułka tarta

        Wykonanie:
        Mięso opukałam, osuszyłam i pokroiłam na 6 kotletów. Rozbiłam tłuczkiem. Posoliłam i posypałam pieprzem z obu stron. Odstawiłam pod przykryciem w chłodne miejsce.
        Kapustę ugotowałam (około 20 minut), odcedziłam, wystudziłam i pokroiłam na mniejsze cząstki. Cebulę pokroiłam w kosteczkę i wrzuciłam na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Dodałam drobno posiekane pieczarki. Następnie włożyłam kapustę. Wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, chwilę podsmażyłam i odstawiłam do wystudzenia.
        Wyjęłam kotlety i na każdym rozłożyłam farsz, tak aby pokrył całą powierzchnię kotleta. Zwijałam w

        ruloniki od szerszej strony, następnie panierowałam w jajku i bułce tartej.

        Kiedy już wszystkie były gotowe przełożyłam na patelnię na rozgrzany olej i smażyłam z każdej strony po 2 minuty na dużym gazie. Następnie podlałam łyżką wody, przykryłam przykrywką, zmniejszyłam gaz i dusiłam około 20 minut.
        SMACZNEGO
        • qubraq Re: A co dziś gotujemy? 05.03.16, 14:34
          Naleśniki z szynką i tartym żółtym serem zwinięte w rulony i leciuteńko podsmażane na maleńkim ogniu na maśle klarowanym z cebulką i popijane czystym czerwonym gorącym kwaśnym barszczem wink
          • czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 05.03.16, 16:25
            Nooo prawie, prawie jak u nas smile
            Dzis - gar zupy pomidorowej z ryzem, na kurczaku, z mnostwem jarzyn.
            Ryba pieczona w folii, z sosem cytrynowym, salatka z kiszonych jarzyn z jablkiem.
            Kluski slaskie z sosem pieczarkowym.
            Szpinak duszony.

            --
            Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
            Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
            "Ja kur.. nie wejdę? Ja?". - Artur Hajzer
            63,9
        • mysiulek08 Re: A co dziś gotujemy? 06.03.16, 16:45
          nie mam ambicji lepic pierogow, nie chce mi sie smile zbieram sie tylko raz w roku, a i tym razem wigilia byla bez pierogow, poza tym nie jestemy wielkimi fanami

          a gotowce pokazaly sie wloskie:

          forum.gazeta.pl/forum/w,77,160417510,160417510,pytanie_do_Wloszek_.html

          nawet zjadliwe
          • super.halusia Re: A co dziś gotujemy? 06.03.16, 20:25
            mysiulek08 06.03.16, 16:45
            nie mam ambicji lepic pierogow, nie chce mi sie smile zbieram sie tylko raz w roku, a i tym razem wigilia byla bez pierogow, poza tym nie jestemy wielkimi fanami
            Jakoś nie mam przekonania do gotowców,a zwłaszcza do pierogów
            • mysiulek08 Re: A co dziś gotujemy? 06.03.16, 21:17
              Halusiu kochana, z biegiem lat, zbiegiem dni zmienisz zdanie smile czasami pierogi z torebki sa lepsze, bo... nie zabieraja czasu, ktory wole spedzic na kanapie z kotami na kolanach tongue_out

              owszem, jakies 5-10 lat temu mialam ambicje robienia wszystkiego sama 'tymi recami', ale juz mi przeszlo, dobry gotowiec nie zly smile
              • super.halusia Re: A co dziś gotujemy? 07.03.16, 17:15
                mysiulek08 06.03.16, 21:17
                Halusiu kochana, z biegiem lat, zbiegiem dni zmienisz zdanie smile czasami pierogi z torebki sa lepsze, bo... nie zabieraja czasu, ktory wole spedzic na kanapie z kotami na kolanach tongue_out

                owszem, jakies 5-10 lat temu mialam ambicje robienia wszystkiego sama 'tymi recami', ale juz mi przeszlo, dobry gotowiec nie zly smile

                Może i masz rację,ale na dzień dzisiejszy mając 58 lat,jak mam ochotę na pierogi to wolę sama sobie je zrobić.
              • qubraq Re: A co dziś gotujemy? 08.03.16, 15:34
                mysiulek08 napisała:

                > Halusiu kochana, z biegiem lat, zbiegiem dni zmienisz zdanie smile czasami pierogi
                > z torebki sa lepsze, bo... nie zabieraja czasu, ktory wole spedzic na kanapie
                > z kotami na kolanach tongue_out
                >
                > owszem, jakies 5-10 lat temu mialam ambicje robienia wszystkiego sama 'tymi rec
                > ami', ale juz mi przeszlo, dobry gotowiec nie zly smile

                gorąco popieram! Od dawna juz tak wielu przysmaków nie chce mi sie pichcić i korzystam z gotowców wink
      • kanuk Re: A co dziś gotujemy? 07.03.16, 00:14
        Czilijska oliwa z czilijskimi malzami w czerwonej cebulce i zoltej papryczce z sosem cayenne.
        Do tego zupelnie lokalne frytki z lokalnym czosnkowym keczupem. Plus Hoegaardenwink

        --
        Free people are not equal - equal people are not free.
          • kanuk Re: A co dziś gotujemy? 10.03.16, 05:15
            mysiulek08 napisała:

            > I jak znajdujesz czilijska oliwe?
            Bardzo dobra. Wloska ma od dawna zla prase, ze podrabiana. Grecka ,ktora zwykle kupowalem ostatnio mi sie znudzila. I sprzedaja ja w duzych opakowaniach. Czilijska jest w szklanej butelce ,0,5 litra lub litr i nie zdazy sie utlenic zanim ja zuzyje wink

            --
            Free people are not equal - equal people are not free.
    • czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 07.03.16, 07:00

      Wczoraj konczylismy pomidorowa, dzis bedzie zurek z kielbasa i pewnie ziemniakami.
      Od wczoraj na jakies 3 dni brytfanna poledwiczek wieprzowych z czerwona fasola z curry z ryzem. do tego do wyboru - gruszki slodko-kwasne, salatka z kiszonych burakow, szpinak w pozostalym sosie cytrynowym.

      --
      Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
      Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
      "Ja kur.. nie wejdę? Ja?". - Artur Hajzer
      63,9
      • czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 09.03.16, 16:25
        Penne z brokolami i tunczykiem w sosie smietanowym.

        --
        Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
        Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
        "Ja kur.. nie wejdę? Ja?". - Artur Hajzer
        63,9
        • czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 10.03.16, 15:32
          Ruskie pierogi ze smazona cebulka + kwaśne mleko

          --
          Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
          Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
          "Ja kur.. nie wejdę? Ja?". - Artur Hajzer
          63,9
            • czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 12.03.16, 10:43
              Kotlety sojowe, pieczone fenkuły, kasza gryczana

              --
              Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
              Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
              "Ja kur.. nie wejdę? Ja?". - Artur Hajzer
              63,9
                • czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 12.03.16, 16:46
                  Zakladam, ze zdrowa smile

                  --
                  Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
                  Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
                  "Ja kur.. nie wejdę? Ja?". - Artur Hajzer
                  63,9
                  • czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 13.03.16, 12:06
                    Na dzis mamy wielki gar "rosolu" kurzo-indyczego z mnostwem ziol i jarzynek. Na jego bazie bedzie : rozol z makaronem, pomidorowa, barszczyk czerwony.
                    Udka kurze i indycze - doduszone w piczarkach, do tego kasza gryczana lub ziemniaki, salatka z buraczkow i zielona sałata.
                    Na deser - mus z kaszy jaglanej, z owocami i crema di limoncello, wlasnej produkcji smile

                    --
                    Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
                    Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
                    "Ja kur.. nie wejdę? Ja?". - Artur Hajzer
                    63,9
                    • super.halusia Re: A co dziś gotujemy? 13.03.16, 12:39
                      http://www.przyslijprzepis.pl/gfx/00/28/95/4f/image-0w27bg8_jpg/thumb_300x0_10_w.jpg/__/soczysta-piers-kurczaka-z-piekarnika.jpg
                      Składniki
                      dla 4 osób:
                      2 podwójne piersi z kurczaka
                      kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu (można pominąć)
                      2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
                      pół łyżeczki pieprzu grubo mielonego
                      2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
                      szczypta curry
                      pół łyżeczki suszonego tymianku
                      pół łyżeczki suszonego lubczyku
                      pół łyżeczki papryki w proszku słodkiej

                      Zamiast tymianku i lubczyku, można dać łyżkę ziół prowansalskich
                      Smacznego
                      • roseanne Re: A co dziś gotujemy? 14.03.16, 23:52
                        dzis super prosto, przeglad lodowki

                        zupa narchewkowo dyniowa - zasloiczkowana kiedys tam
                        do tego grzanki/ zapiekane kanapki - resztki wedliny i sera

                        na kolacje risotto z rzepa i natka pietruszki, plus dorzucone kawaleczki pieczoengo kurczaka - pozostalosci z wczorajszego obiadu


                        na jutro coz z jarmuzem, marchewka i slodkim ziemnikiem

                        --
                        co bylo to bylo
                        co moze byc jest
                        a bedzie to co bedzie
                        • czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 17.03.16, 14:24
                          U nas wczoraj byl przeglad - lasagne odmrozone, do tego sałata z sosem z orzeszkow arachidowych, tajskim z butelki smile

                          Dzis - pierogi ruskie lub podsmazone ziemniaczki z jajkiem sadzonym i sałata taka jak wczoraj smile

                          --
                          Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
                          Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
                          "Ja kur.. nie wejdę? Ja?". - Artur Hajzer
                          63,9
                          • czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 18.03.16, 14:51
                            Makaron - grube spirale kilkucentymetrowe, z cukinia podsmażoną na cebulce, razem z czosnkiem, czerwona papryką i jarmuzem; skropione sosem sojowym, oprószone gruba sola i grubo mielonym pieprzem. Do popicia - zakwas z buraków solo (ja) lub barscz czerwony na wywarze z jajkiem na twardo.
                            A na deser kawka i ... MNIAM!!! słodka bułeczka z najbardziej pachnacej i tradycyjnej piekarni - a ze bywam tam raz na kwartal - to czuje sie rozgrzeszona wink)

                            --
                            Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
                            Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
                            "Ja kur.. nie wejdę? Ja?". - Artur Hajzer
                            63,9
                            • czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 20.03.16, 15:01
                              Kasza gryczana z marchewka, nasionami slonecznika i miodem, do tego - sos smietanowy na cebulce, z pieczarkami i kawalkami indyka oraz salata z sosem z orzechow arachidowych. Do popicia - czerwony barszczyk - solo lub na wywarze.
                              Cos na deser/podwieczorek musze szybkiego wymyslic?
                              Moze czekolada do picia? Moze nalesniki z jablkami?

                              --
                              Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
                              Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
                              "Ja kur.. nie wejdę? Ja?". - Artur Hajzer
                              63,9
                              • czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 21.03.16, 12:53
                                Sledzie w cieście naleśnikwym, wczorajsza kasza, salatka z kiszonych burakowi jabłek.

                                --
                                Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
                                Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
                                "Ja kur.. nie wejdę? Ja?". - Artur Hajzer
                                63,9
    • czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 03.08.16, 18:42
      Mam w domu miesozercow....
      Stek z serem
      70 dag piersi z indyka pociąć na plastry, każdy naciąć jeszcze nie do końca, rozbić. W nacięcie włożyć po 1 plastrze żółtego sera i 2-3 plastry cukinii. Panierować w jajku z pieprzem i tartej bułce. Usmażyć.


      --
      Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
      Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
      "Ja kur.. nie wejdę? Ja?". - Artur Hajzer
      Fela 2003-20016
      • roseanne Re: A co dziś gotujemy? 03.08.16, 19:15
        jutro mam najazd mlodych ludkow, przyjaciol corki, co to apetyty maja zdrowe i po 6 godzinach jazdy sprzatna wszytko ze stolu
        wice dzis sie podpieka w slowcookerze kawal lopatki wp na tacos

        a na lunch bylo greckie danie - ziemniaki i fasolka szparagowa w pomidorach

        --
        co bylo to bylo
        co moze byc jest
        a bedzie to co bedzie
    • czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 21.08.16, 14:40
      Ok 1 kg wieprzowiny (lub drobiu) (w marynacie – 200 ml piwa, 1 łyżka sosu sojowego, pieprz, czuszką, oregano, łyżką miodu - odstawiamy na min. 2 godz., ale i 12 godz złe nie jest); W brytfannie układamy mięso, dodajemy 2 papryki ż. I cz., 2 cebule, ½ młodej cukinii, skrapiamy olejem ; w 200 C pieczemy 1 godz., odkrywamy i zostawiamy w piekarniku na 30 min-1 godz. 1 zeszklona dymka, puszka pomidorów bez skóry, 2 łyżki kostek ananasa – dusić 10 min., dodać gorczycę, sol, ocet. Polewamy porcje.

      --
      Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
      Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
      "Ja kur.. nie wejdę? Ja?". - Artur Hajzer
      Fela 2003-20016
        • czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 22.08.16, 16:13
          U mnie byla karkowka w jednym kawałku. Ale schab tez by sie nadal, albo kawal drobiu, czy kawalki.
          Ba! zamiast do rynienki - mozna ugrilowac smile
          Moja karkowka wyszla w kazdym badz razie przekruchutka, tluszczyki ... wyparowaly? Super jest na goraco - do ziemniaczkow z wody lub kaszy gryczanej, ale i na zimno jako wedlina kanapkowa - calkiem niezla smile

          --
          Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
          Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
          "Ja kur.. nie wejdę? Ja?". - Artur Hajzer
          Fela 2003-20016
    • roseanne Re: A co dziś gotujemy? 21.08.16, 17:22
      dzis bedzie poledwica wp, pieczona w chlodnym piekarniku, z czgo czesc bedzie obiadowa, wiekszosc jako wedlina na kanapki - coraz wiecej produktow sklepowych jest mi za slona (pomijajac fakt ograniczonej dostepnosci produktow bezglutenowych, bez sojowych i bezmlecznych) - zakupy wedliniarskie dla mnie, podczas wizyt w PL to czysty koszmar

      chyba do tego upieke rzepki, zamiast ziemniakow

      --
      co bylo to bylo
      co moze byc jest
      a bedzie to co bedzie
      • kanuk Re: A co dziś gotujemy? 21.08.16, 19:58
        Saletrowate wedliny na pewno nie sa zdrowe. Lepsze pieczyste na zimno.
        Zrobilem miso. Na drugie ryz z zielonkami ,poblano ,pietruszka ,pieprz. Pare kropli oleju sezamowego ,nieco wywaru wolowego Campbell ,bez soli ,rzecz jasna. Deser dwie brzoskwinie.
        I dwa Turkish Delights wink
    • czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 26.08.16, 18:37
      Ostre pierożki
      Ciasto zagnieść z 25 dag mąki, 1/2 kostki masła, soli i wody. 2 cebule i oliwki posiekać, usmażyć, dodać pokrojone 30 dag wołowiny – usmażyć, dodać rodzynki, paprykę, kminek i sól, smażyć 2 min. Nadziewać pierożki, piec 15 min w 180C, posypać oliwkami.
      Wariant dzisiejszy tyczacy sie nadzienia : Zamiast 2 cebul - jedna i jedna spora papryka; z braku rodzynek - zurawiny. Zamiast surowegej wolowiny - zmielona wolowina z rosołu i przesmazona.



      --
      Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
      Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
      "Ja kur.. nie wejdę? Ja?". - Artur Hajzer
      Fela 2003-20016
    • czekolada72 Re: A co dziś gotujemy? 12.10.16, 06:30
      Wyjadamy, rozmrazamy, zbieramy ostatki z ogrodka smile
      Wczoraj np salatka z pora, lisci selera, mlodej kapustki zielonej, lisci mniszka z jogurtem nat i lyzka majonezu oraz spora garscia nasion slonecznika. Do tego czerwone wino smile

      --
      Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
      Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
      "Ja kur.. nie wejdę? Ja?". - Artur Hajzer
      Fela 2003-20016

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka