Dodaj do ulubionych

fish and chips- pytanie do znawców :)

16.02.18, 09:51
Witam smile
Jak w tytule smile macie jakiś fajny przepis na ciasto do ryby ? i czy tylko dorsz czy np sandacz może być ? no i czy filet ze skórą czy bez ? frytki robię sama smile w necie mnóstwo przepisów ale wolałabym jakis Wasz sprawdzony smilepozdrówka smile
Edytor zaawansowany
  • krysia20000 16.02.18, 13:55
    Tradycyjnie do fish and chips wykorzystuje się białe ryby obficie występujące w basenie Morza Północnego i zachodnioeuropejskiego wybrzeża Atlantyku, czyli dorsza, wątłusza, gładzicę, czarniaka, solę, płaszczki, witlinki... Sandacz morską rybą odławianą masowo trawlerami nie jest, więc trudno ją pokojarzyć z tak fast-foodowym daniem jakim fish&chips jest. Ale przeszkód nie widzę, ufrytować można wszystko: w cieście (wodnym spulchnianym sodą i octem, albo piwnym), albo tylko w mące jak pierwowzór f&ch, czyli sefardyjskie pescado frito, albo w nago bez żadnej otoczki, ale to wtedy lepiej wynieść danie klasę wyżej od robolskiego fish'n'chips i po prostu usmażyć filet na patelni, albo zgrillować i polać kaparowo-cytrynowym buerre noisette na przykład.

    Proporcje mąki do spoiwa (płynu) to 2 do 3 w objętości (nie masie), czyli na 2 szklanki mąki 3 szklanki wody/piwa/mleka.
  • czekolada72 16.02.18, 17:20
    Nad Bałtykiem, naszym polskim, zachodnim - ryba smażona jest w zwykłym ciescie nalesnikowym, wersja full wypas - opanierowane dodatkowo w zmiazdzonych płatkach kukurydzianych lub, i czesciej, bułce tartej. Frytki - obowiazkow, bez tego ni ma rybki smile

    Ja lubie dodawać do ciasta (jezeli już) zioła , grubo mielony pieprz lub czarnuszkę.
    Ale najbardzie smazone solo na patelni lub pieczone w piekarniku.

    --
    Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
    Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
    "Ja kur.. nie wejdę? Ja?". - Artur Hajzer
    Fela 2003-2016
  • daxter 17.02.18, 20:07
    Czyli ciasto ołatkowe. Ale bez jajek ?
  • daxter 17.02.18, 20:09
    A skórę z fileta ściągać?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.