Dodaj do ulubionych

maka kokosowa, co z niej i jak?

08.04.19, 13:45

Zostalam obdarowana duza torba mieszanki kokos, tapioka ryz
I mala torba tylko kokosowej maczki

Net przeszukalam, ale moze z was ktos uzywa?
Jak na razie doczytalam, ze,
1 by piec tylko na proszku, do drozdzy sie nie nadaje
2 potrzebuje masy jajek np znalazlam przepis na chlebek, ktory wola o 6 jaj do szklanki maki
3 wiekszosc przepisow jest na cos z czekolada, ktorej nie jadam

Ktos da wiecej?
Interesuje mnie glownie pieczywo, nie slodkosci

--
co bylo to bylo
co moze byc jest
a bedzie to co bedzie
Edytor zaawansowany
  • kanuk 08.04.19, 22:01
    Raz mialem przepis ,ktory wymagal maki kokosowej. Nie bylo to pieczywo, wiec sie zamykam.
    Kokosy maja teraz nienajlepsza prase. Porownuje sie olej koko do palmowego. I bada ,czy tez sie osadza w naszych organizmach.
  • roseanne 08.04.19, 22:38
    jesli chodzi o olej kokosowy, to moja dietetyczka twierdzi, ze jest to jedyny tlusz roslinny, ktory podnosi cholesterol i czyni wiecej zla, niz smalec

    dietetyczka klasyczna, od nadcisnienia, nerek itd, nie od modnych trendow

    niemniej maczke mam, wolalabym uzyc , niz wyrzucic

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • daxter 09.04.19, 14:18
    Podobno więcej szkody w naszych żyłach robi homocysteina , której nikt nie bada tylko cholesterol aby mogli nam aplikować statyny ,które więcej szkody robią niż pożytku .Za zapchane żyły odpowiada tez wapń ,który przy niedoborze wit D3 wyciagany jest z kości i ponoc tez zapycha nam żyły. Praktycznie wszystko w nadmiarze szkodzi .Ale ja wole naturalne tłuszcze niz margaryny , które kiedyś okrzyknięto jako rakotwórcze.Co chwile jest jakies odkrycie a potem aby pigularze mogli nas faszerować tabletkami ,krytyka żę be i szkodzi . Wydaje mi sie ,że trzeba słuchac swojego organizmu on czasem wie lepiej co nam służy smile
  • daxter 09.04.19, 14:08
    Witaj smile
    Używam maki kokosowej głownie do słodkich wypieków ,lecz nie można jej dać100% bo wyjdzie zbyt cieżki wypiek.
    Robiłam ciastka kokosanki kruche to na 400gr maki pszennej można dac ok 150gr kokosowej , można robić z niej budyń piekłam tez mufinnki ale nigdy nie z całej maki kokosowej tylko z dodatkiem , wypieki tylko z mąki kokosowej są ciężkie. Nadaje sie tez do nalesników i zageszczania potraw .
  • roseanne 10.04.19, 15:17
    sprobuje do nalesnikow, ta mieszanke z tapioka moze
    jakies specjalne proporcje?

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • crea.tura 22.04.19, 17:08
    mąka kokosowa dobrze zagęszcza sosy i zupy, idealnie sprawdza się do zagęszczenia curry
  • roseanne 22.04.19, 18:45
    Do zageszczania i panierowania juz uzywam, sie sprawdza
    Choc akurat curry nie zageszczam z zasady
    Probowalam jakis chlebek paleo, totalna porazka

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.