Dodaj do ulubionych

mirepoix czy soffritto?

12.07.19, 20:38
skrzydełko czy nóżka? wink
Edytor zaawansowany
  • krysia20000 13.07.19, 13:20
    A jak rozumieć różnicę?
  • buka007 14.07.19, 15:45
    jedno to włoszczyzna
  • krysia20000 15.07.19, 00:31
    No nie do końca ani jedno ani drugie będzie polską włoszczyzną.
  • buka007 15.07.19, 18:56
    nie powiedzialam, że polską wink
  • buka007 16.07.19, 07:07
    jedno to włoska włoszczyzna a drugie francuska, a że polska nieco inna?.. każdy ma taką, na jaką mu klimat pozwala, ale śmiem twierdzić, pe to jedno i to samo wink
  • krysia20000 16.07.19, 14:01
    Poza krajem i doborem warzywnego składu i proporcji jest jeszcze jedna drobna, choć znacząca różnica pomiędzy mirepoix a soffritto/sogfreit/sofrito. Jak sama nazwa tego drugiego wskazuje, warzywna siekanka (po włosku właściwie to battuto) zesmażona winna być w tłuszczu, aby nazwać ją można sofrito. Miropoix niekoniecznie, w każdym razie nie w takim stopniu jak hiszpańskie sofrito. Z tego co się zorientowałem (choć to anglojęzyczne źródła) we francuskiej terminologii gastronomicznej mocno zesmażone mirepoix, ze ściemniającym jeszcze bardziej dodatkiem pomidorów, czy to w postaci przecieru, czy koncentratu, nazywa się pinçage. Nie znalazłem potwierdzenia tego terminu we francuskojęzycznych materiałach dostępnych w sieci, więc nie wiem czy tak faktycznie jest.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka