Dodaj do ulubionych

Salatka i ciasto typowo polskie?

05.07.08, 15:40
Najlepiej takie,ktore sa nieznane w Niemcowie.Mozecie cos polecic?Wybieram sie
na grill-party gdzie beda sami Niemcy.Kazdy ma cos przyniesc jak to zwykle
bywa.Chcialabym ich czyms zaskoczyc,a jednoczesnie zeby to typowo polskie
bylo,to i dobra reklame gratis dla ojczyzny zrobie;D Myslalam moze o
tzw.szalocie z kartofli (Slazaczki wiedza o co chodzi)ale nie wiem nawet jak
to sie dokladnie robi.Przepis mniej wiecej znam,pare razy probowalam ,ale to
jednak nie byl ten smak co u babci.Pytalam tesciowke,z ktora mieszkamy i
najczesciej sie u niej stolujemy,ale kobita nie zna,bo u nich sie tego nie
jadalo.Normalnie sie zalamie.Jak macie inne pomysly to zapodajcie plissssmileCo
do ciasta to juz wogole nie mam pomyslu,bo ja z tych srodnio przepadajacych za
wypiekami.Zero.Brak pomyslu.Ratujcie!!!
Edytor zaawansowany
  • fettinia 05.07.08, 16:26
    Szalot to oni znaja-to taka troche inna wersja ich kartoflanej.Poza tym salatki
    z majonezem przy tych upalach to chyba nie najlepszy pomyslsmile
    Moze chlodnik?Tego nie znaja na pewno.Botwinke moze uda sie jeszcze kupic gdzies
    na targu.Zreszta zaraz poszukam podobnego watku w Kuchni.
    --
    la donna e mobile smile
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • shachar 05.07.08, 17:35
    zaczytalam sie w watku o polskim obiadku !
    ludziom cisnienie sie podnosi nawet na takie tamaty...smile)


  • fettinia 05.07.08, 17:47
    niestety forum Kuchnia z tego slynie..a niby kuchnia lagodzi obyczaje..
    --
    la donna e mobile smile
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • fettinia 05.07.08, 16:54
    Hmm a co do ciast lub ciastek to jedynie mazurki,oponki i ciastka ze skwarkami
    mi do glowy przychodza..Reszte raczej znajasmile
    --
    la donna e mobile smile
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • fioretti 05.07.08, 17:06
    Fetti dzieki!!!Ale mam zagwozdke brrr...sadjak ja nie lubie tak na pokaz cos
    robic,a tu trza sie popisac.DziekismileBuziaki za fatygesmile
  • julsza 05.07.08, 18:25
    baba drozdzowa albo moze ciasto drozdzowe z owocami (upraszczajac
    mozesz zrobic ciasto maslankowe, ktore swietnie drozdzowca udaje) i
    kruszonka
    --
    Jedziemy Bóg wie dokąd i Bóg wie, co się z nami dzieje! (L.Tołstoj)
    STOWARZYSZENIE ABSOLWENTÓW UNIWERSYTETU W POZNANIU
  • ciociapolcia 05.07.08, 19:43
    Ale na pewno nie znają bloku peerelowskiego. smile
    A sałatka typowo polska to, jak dla mnie, tylko z gotowanych warzyw, tzw.
    jarzynówka. wink
    --
    MWaN
  • fettinia 05.07.08, 20:45
    To szalot wlasnie-podobny do kartoflanej ichniejsmileA bloku to na pewno nie
    znajatongue_out Punkt dla Ciebie Polciusmile
    --
    la donna e mobile smile
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • aniaiewa 05.07.08, 21:09
    ciociapolcia napisała:

    > Ale na pewno nie znają bloku peerelowskiego. smile
    No nie nazywaja tego tak ale maja cos co sie nazywa Kalter Hund i baaardzo
    przypomina blok No moze rzeczywiscie nie ma w nim orzechow i bakalii generalnie,
    ale cala reszta bardzo podobna
    www.chefkoch.de/rs/s0/kalter+hund/Rezepte.html
    A.


    --
    εïз Nasza Ewcia εïз
  • fettinia 05.07.08, 21:11
    Fakt,ze podobne,ale ni do konca takie samosmileNo i tu sie warstwami uklada a blok
    niesmile
    --
    la donna e mobile smile
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • aniaiewa 05.07.08, 21:17
    Hehe,
    No dobrze, mozemy szukac 5 roznic, ktorymi roznia sie obrazkiwink
    Na takiej zasadzie, jak my sobie przepisujemy wspominana juz salatke jarzynowa
    (niektorzy robia z ziemniakami), a dla Niemca jarzynowa to wersja kartoflanejsmile
    Tak naprawde ciezko znalezc cos czego w.o.g.o.l.e nie ma w PL albo w De
    smile))
    A.
    --
    εïз Nasza Ewcia εïз
  • fettinia 05.07.08, 21:24
    tongue_outP
    Pasty fasolowej nie znajabig_grin A fasola bywa w sklepie od wielkiego dzwonusmileZ
    botwinki i kalarepy odrywaja liscie dla krolikowbig_grin
    Kurki sprowadzaja z PL albo Litwy bo sie chyba boja zbieracsmile
    --
    la donna e mobile smile
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • aniaiewa 05.07.08, 21:28
    No to prawdasmile Punkt Fetti dla Ciebie;P
    A co do grzybow ostatnio gdzies slyszalam, ze prawie wszystkie sa pod ochrona,
    dlatego nie zbieraja A Steinpilze ktore sa w sklepach do kupienia sprowadzaja od
    sasiadow, bo tam nie sa chronionewink))))
    Sprytny narodek, jak zawszewink
    A.
    --
    εïз Nasza Ewcia εïз
  • turzyca 06.07.08, 01:44
    aniaiewa napisała:

    > Hehe,
    > No dobrze, mozemy szukac 5 roznic, ktorymi roznia sie obrazkiwink
    > Na takiej zasadzie, jak my sobie przepisujemy wspominana juz salatke jarzynowa
    > (niektorzy robia z ziemniakami), a dla Niemca jarzynowa to wersja kartoflanejsmile
    > Tak naprawde ciezko znalezc cos czego w.o.g.o.l.e nie ma w PL albo w De
    > smile))
    > A.



    Upiornie latwo. Wystarczy miec fisia na punkcie kasz, tak jak ja, i juz sie
    roznice rzucaja w oczy. smile I od razu za jednym zamachem – kutia. Poza tym z tego
    co wiem to w ogole gryka jest nasza* dominanta, wiec nie tylko kasza, ale tez
    miod gryczany. I prawdziwy miod pitny podobno tez. Barszcz czerwony w roznych
    wariantach chyba tez jest naszym pomyslem. Pierogi we wszelkich wariantach. Ja
    wiem, ze sa Maultaeschchen, ale to jednak cos zupelnie innego. I twarog! Taki w
    kostce, ja w ogole nie rozumiem dlaczego tutaj tego nie ma, skoro twarożek jest
    do kupienia. A co za tym idzie taki przysmak jak smazony zgliwiały ser jest
    kompletnie nieznany. I kluski leniwe. smile
    Na odwrot mamy z pietruszka i pasternakiem, w Niemczech oszukuja sprzedajac
    pietruszke jako pasternak, u nas odwrotnie i w obydwu krajach trudno dostac to
    drugie warzywo normalnie.
    No i instytucja salatki ziemniaczanej jako takiej, przygotowywanej roznie w
    roznych regionach. Zawsze mnie dziwi, ze w Polsce salatka ziemniaczana nie jest
    popularna, przy tej konsumpcji ziemniakow powinna byc.
    Kaiserschmarren tez nie znamy.
    Chyba jako wplyw PRLu trzeba uznac znikome rozpowszechnienie szparagow w
    porownaniu z popularnoscia w Niemczech. Poza tym trudniej w Polsce spotkac
    roszponke i to cos z nazwa z wezami (zawsze zapominam jak to sie nazywa.)
    A poza tym takie drobne odchylki, ale dosc charakterystyczne jak podawanie musu
    jabłkowego do plackow ziemniaczanych kontra jedzenie ich na ostro.




    *Piszac "nasz" mam na mysli tradycje Rzeczpospolitej Obojga Narodow. To w ramach
    wyjasnienia, zeby obroncy naszych wschodnich sasiadow mi nie odbierali
    argumentow. smile
  • aniaiewa 06.07.08, 10:50
    Nie, nie, dziewczyny, zle mnie zrozumialysciesmile
    Mi nie chodzilo o to ze ja nie odczuwam brakow produktow z/typowo PL Mi chodzilo
    o to ze predzej czy pozniej zamiennik zblizony smakiem sie znajdziesmile Np.
    wlasnie twarog - prawda, tego polskiego w kostce nie ma, ale jest Quark albo
    Weiße Käse (bardziej podobny do fety niz twarogu ale jest...) Ok, punkt Turzyco
    za gryke, ale juz kasze typu peczak czy jaglana spokojnie mozna dostac, tyle ze
    nie bardzo sa popularne.
    Buraki rowniez, a ze Niemcy akurat barszczu jako takiego z nich nie robia, to
    inna inszosc Ja bym bardziej to podciagnela pod rozne sposoby przetwarzania lu
    podawania, ale nie, ze nie znaja wogolesmile I o to mi chodzilo, mowiac ze ciezko
    znalezc cos, co w.o.g.o.l.e byloby nie znane w PL albo w De
    I np. przywolujac pytanie z posta ponizej o sernik... Mi w ich wykonaniu srednio
    smakuje Dla mnie prawdziwy sernik jest puszysty, wysoki (z tendencja do
    opadaniawink ) z bakaliami, taki na wzor sernika krakowskiego Niemieckie
    Käsekuchen to cienki placek serowy, calkowicie mi nie podchodzacy. Ale i to i to
    jest sernik, tyle ze inny sposob przygotowania I jezeli zapytasz sie Niemca, czy
    zna, to powie ze oczywiscie!smile
    Ania.
    p.s. Zgliwialy smazony ser jest b. podobny do Hauskäse a to juz w prawie kazdym
    sklepie w De dostanieszsmile
    --
    εïз Nasza Ewcia εïз
  • julsza 05.07.08, 20:05
    fettinia napisała:

    > Julsza oni to tez znaja niestetysmile
    a murzynka? albo skubanca?
    --
    Jedziemy Bóg wie dokąd i Bóg wie, co się z nami dzieje! (L.Tołstoj)
    STOWARZYSZENIE ABSOLWENTÓW UNIWERSYTETU W POZNANIU
  • zlota-puma 05.07.08, 21:25
    Fetti, a sękacz? gdzieś kiedyś w necie widziałam wersję nieco prostszą niż
    obracanie na rożnie wink Ciasto wlewało się warstwami na blachę, zapiekając kolejne.
    Spróbuję znaleźć.
  • zlota-puma 05.07.08, 21:29
    o rany, Fioretti a nie Fetti wink
    Skonana jestem, wybacz smile))
  • fettinia 05.07.08, 21:40
    Otwiera siesmileA to ciekawy przepissmile
    ps-probowalam sie kiedys logowac do cincin ale jakos nie wyszlo..smile
    --
    la donna e mobile smile
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • zlota-puma 05.07.08, 21:43
    to może być ciekawe ciasto wink
  • ciociapolcia 06.07.08, 09:42
    Nie wchodziłam na link, ale wiem o co chodzi. smile
    Ja mam to w jakiejś książce chyba Oetkera pod nazwą baumkuchen. smile No i podobno
    sękacz Niemcy znają.
    O, proszę:
    pl.wikipedia.org/wiki/S%C4%99kacz
    --
    MWaN
  • diegosia 06.07.08, 11:46
    Sekacz znaja jak najbardziej, u mnie za rogiem jest cukiernia ktora w
    calym Berlinie jest slynna wlasnie przez pieczonego tu sekacza.

    --
    "People who get up early in the morning cause war, death and famine"
    banksy
  • marisaa 06.07.08, 13:35
    Ja juz kilka razy robilam karpatke,znika szybciutko!
    Rogalika drozdzowe,nadziewane konfiturami-takze,ale mi sie nie chce robic.
    Wszyscy nasi goscie kochaja bigos,ale ten serwuje tylko na duzych imprezach,za
    duzo roboty.
    No i oczywoscie pierogi.
    Acha,nalesniki zawijane z kiszona kapustai grzybami,mniam.
  • sorbetowa 06.07.08, 14:18
    Karpatka super pomysl, ale jak duzo gosci to trzeba zrobic tonewink
    ja mam sentyment do plesniakabig_grin
  • fioretti 07.07.08, 09:54
    Dziekuje Wam za natchnienie.Chyba zrobie te tradycyjna polska jarzynowke.Ciekawe
    czy zjedza;D i karpatke.I mam pytanie,bo w zyciu nie pieklam karpatki moze zanim
    przekopie google wrzucicie jakis juz sprawdzony przepis na karpatke?
  • ciociapolcia 07.07.08, 10:12
    250ml wody
    125g margaryny
    4-5 jajek
    1szkl. mąki

    Zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę, dalej gotować (masę cały czas trzeba
    rozcierać). Po wystudzeniu masy wbijać kolejno jajka i miksować do uzyskania
    gładkiej masy. Podzielic na dwie części i upiec w nasmarowanej tłuszczem blaszce
    w temp. 220st (ok. 30min)
    Ciasto zawsze robię dzień wcześniej, zostawiam do wyschnięcia, a kremem
    przekładam dopiero przed imprezą. smile

    A krem zawsze kupuję Delecta, gotowiec. wink
    --
    MWaN
  • ciociapolcia 07.07.08, 10:20
    Zerkam do mojej księgi (Kuchnia Polska z 1962r.) i widzę dużo ciekawych, może
    nieznanych sałatek. smile
    Ogórki nadziewane sałatką z raków, ogórki nadziewane jajami z rzodkiewką,
    pomidory nadziewane groszkiem z szynką, Sałatka z raków, rózne sałatki
    śledziowe, sałatka z kalafiora, sałatki (pasty) z ryb wędzonych (makrela,
    dorsz), pomidory nadziewane zielonym pieprzem i gruszkami...
    --
    MWaN

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka