Dodaj do ulubionych

Jak dobrze i łatwo ugotować pęczak?

21.10.08, 08:05
Witam, do tej pory tylko podczytywałam Was od czasu do czasu po cichutku.
Macie tu naprawdę kopalnię wiedzy, przepisów i pomysłów, jednak przekopałam
całe forum i nie znalazłam przepisu jak dobrze ugotować pęczak, a straszną mam
na niego ochotę. Chodzi mi o sprawdzony, a jednocześnie jak najłatwiejszy
sposób, bo gdy coś się robi zbyt skomplikowane, to odpuszczam sobie. Taki już
ze mnie leń, nie lubię za dużo czasu spędzać w kuchni.
Szukałam trochę w necie, ale zgłupiałam, w jednym przepisie podają na szklankę
pęczaku dwie szklanki wody, a w drugim trzy i jak tu być mądrym. Postanowiłam
go wprowadzić do rodzinnej diety i chciałabym, żeby im zasmakowało.
Tak więc jeśli któraś z Was ma wypróbowany sposób gotowania pęczaku, to bardzo
grzecznie proszę o podanie go.

--
Życie zaczyna się po 40-tce
Edytor zaawansowany
  • 21.10.08, 08:40
    Ja jak każdą kaszę: kasza, woda, sól do gara, pogotuję kilka minut,
    a potem okrywam ręcznikami (te srebrne gary długo trzymają ciepło) i
    po iluś tam minutach (zwykle gotuję z pół godziny wcześniej) mam
    gorącą sypką kaszę.
  • 21.10.08, 09:01
    Tez jestem za tradycyjna metoda poduchowasmileChociaz coniektorzy w Kuchni sie z
    tego smiejabig_grin
    A wody lepiej ciut wiecej niz za malo-2,5-3 szklankismile
    --
    la donna e mobile
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • 21.10.08, 09:33
    hymmm. kiedyś, nie lubiłam pęczaku (kojarzyłam go ze stołówkową
    breją).Nauczyłam się gotować go na sypko - i polubiłam.I to bardzo smile
    Gotuje go jak ryz na sypko...
    Warunek - garnek z grubym dnem - ja używam z serii 365 IKEA.
    Proporcje (no w zależności od ilości pęczaku przeliczam odpowiednio)
    generalnie - 2 szklanki(pojemności) pęczaku, 3 szklanki(pojemności)
    wody. Chodzi o proporcje.
    Wodę zagotowuję, solę dodaję ciut masła. Na wrzątek wrzucam pęczak,
    zagotowuję, potem na minimalnym ogniu (plytka idealna) pod
    przykryciem - 15-20 minut, ogien wylączam i zostawiam na kolejne ok
    20 minut.
    Grube dno garnka spełnia role poduszki....
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.