• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Jak dobrze i łatwo ugotować pęczak?

  • 21.10.08, 08:05
    Witam, do tej pory tylko podczytywałam Was od czasu do czasu po cichutku.
    Macie tu naprawdę kopalnię wiedzy, przepisów i pomysłów, jednak przekopałam
    całe forum i nie znalazłam przepisu jak dobrze ugotować pęczak, a straszną mam
    na niego ochotę. Chodzi mi o sprawdzony, a jednocześnie jak najłatwiejszy
    sposób, bo gdy coś się robi zbyt skomplikowane, to odpuszczam sobie. Taki już
    ze mnie leń, nie lubię za dużo czasu spędzać w kuchni.
    Szukałam trochę w necie, ale zgłupiałam, w jednym przepisie podają na szklankę
    pęczaku dwie szklanki wody, a w drugim trzy i jak tu być mądrym. Postanowiłam
    go wprowadzić do rodzinnej diety i chciałabym, żeby im zasmakowało.
    Tak więc jeśli któraś z Was ma wypróbowany sposób gotowania pęczaku, to bardzo
    grzecznie proszę o podanie go.

    --
    Życie zaczyna się po 40-tce
    Edytor zaawansowany
    • 21.10.08, 08:40
      Ja jak każdą kaszę: kasza, woda, sól do gara, pogotuję kilka minut,
      a potem okrywam ręcznikami (te srebrne gary długo trzymają ciepło) i
      po iluś tam minutach (zwykle gotuję z pół godziny wcześniej) mam
      gorącą sypką kaszę.
      • 21.10.08, 09:01
        Tez jestem za tradycyjna metoda poduchowasmileChociaz coniektorzy w Kuchni sie z
        tego smiejabig_grin
        A wody lepiej ciut wiecej niz za malo-2,5-3 szklankismile
        --
        la donna e mobile
        no i jeszcze Pinezka
        Kuchenne Pogaduszki
    • 21.10.08, 09:33
      hymmm. kiedyś, nie lubiłam pęczaku (kojarzyłam go ze stołówkową
      breją).Nauczyłam się gotować go na sypko - i polubiłam.I to bardzo smile
      Gotuje go jak ryz na sypko...
      Warunek - garnek z grubym dnem - ja używam z serii 365 IKEA.
      Proporcje (no w zależności od ilości pęczaku przeliczam odpowiednio)
      generalnie - 2 szklanki(pojemności) pęczaku, 3 szklanki(pojemności)
      wody. Chodzi o proporcje.
      Wodę zagotowuję, solę dodaję ciut masła. Na wrzątek wrzucam pęczak,
      zagotowuję, potem na minimalnym ogniu (plytka idealna) pod
      przykryciem - 15-20 minut, ogien wylączam i zostawiam na kolejne ok
      20 minut.
      Grube dno garnka spełnia role poduszki....
      --
      Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
    • 21.10.08, 12:22
      Dziękuję Wam bardzo, zaraz biorę się do gotowania smile
      --
      Życie zaczyna się po 40-tce
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.