Dodaj do ulubionych

a jakis latwy do zrobienia tort?

20.11.08, 17:50
bo ja jestem antytalent pieczeniowy. mam swoje ciasto drozdzowe szarlotke i
murzynkawink
zawsze kupowalam torciki
ale po ostatnim wyszlo nam uszami przeslodzone "cos co tortem nie bylo" w
kolorze czekolady.
niedobre bylo i juz
a Mlody bedzie mial urodziny....
pomozecie?
smile)))
--
wole masakre, MASAKRE!!!
Edytor zaawansowany
  • julsza 20.11.08, 17:55
    a jakbys biszkopt zamowila w jakiejs piekarni - przekrawasz, robisz
    jakis krem (z proszku lub nie), na wierzchu ukladasz owoce, zalewasz
    galaretka... dobrze zebys miala opaske do biszkoptu (nazwa spisana z
    pudelka) wtedy galaretka ladnie sie uformuje, dopasowujac do
    ksztaltu tortu. robilam kiedys mase do przekladania tortu na basie
    serkow - nie byla w cale slodka...
    --
    Jedziemy Bóg wie dokąd i Bóg wie, co się z nami dzieje! (L.Tołstoj)
    STOWARZYSZENIE ABSOLWENTÓW UNIWERSYTETU W POZNANIU
  • nikanik 20.11.08, 19:00
    Julsza, a jak sie robi taką mase na bazie serków?
    Ja kiedyś robiłaz budynów i masła - ale taka tłusta wychodziła.
    Mam mrożone poziomki i maliny i jagody - jakbym tak do serkowej masy dała to by
    nie było słodkie mlemle....
    --
    wole masakre, MASAKRE!!!
  • fettinia 20.11.08, 19:33
    Aaa poziomkismile
    Mase serowa robie z galaretka.Serek homo+owoce+galaretka rozpuszczona w polowie
    wody.Wychodzi cos w rodzaju ptasiego mleczka lub sernika na zimnosmile
    --
    la donna e mobile
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • julsza 20.11.08, 19:48
    fettinia napisała:

    > Mase serowa robie z galaretka.Serek homo+owoce+galaretka
    rozpuszczona w polowie
    > wody.Wychodzi cos w rodzaju ptasiego mleczka lub sernika na zimnosmile

    wlasnie tak sie to robi
    --
    Jedziemy Bóg wie dokąd i Bóg wie, co się z nami dzieje! (L.Tołstoj)
    STOWARZYSZENIE ABSOLWENTÓW UNIWERSYTETU W POZNANIU
  • wiolunia79 20.11.08, 19:51
    wczoraj robiłam tort z masą jogurtową,
    kostkę masła utrzeć z 6 łyżkami cukru i dodawać po łyżce jogurtu(200ml),zrobiłam
    z jogurtem wiśniowym,pycha
    to jest masa z przepisu chyba Bodzi smile
    --
    http://www.gify.supik.info/data/thumbnails/74/diavolo015.gif
  • berkanan 20.11.08, 20:31
    ja zawsze robie najprostrzy biszkopt: szklanka mąki, szklanka cukru,
    4 duże jajka, łyżeczka proszku do pieczenia...jajka (całe,a co)
    ubijam na biało z cukrem, można szczyptę soli dodać,potem delikatnie
    wmieszać w to mąkę i do piekarnika (nagrzanego) 180 stopni i jakies
    40 min. Sprawdzsić patyczkiem. Ja nie smaruje tłuszczem formy, to
    nie zapada się tak przy stygnięciu.
    A do tego od pewnego czasu robię masę z czekolady (dla dorosłych z
    bardzo gorzkiej,dla dzieciaków z mlecznej albo białej)
    Dwie tabliczki czekolady rozpuszczam w szklance śmietanki UHT 30%,
    do tego łyzczka żelatyny w odrobinie wrzątku, mieszam i studzę,
    drugą szklankę śmietanki biję na sztywno dla bezpieczeństwa ze
    śmietanfiksem. Zimną czekoladę połyzce delikatnie do ubitej
    śmietanki. Smaruję - szybko zastyga. z
  • bodzia50 21.11.08, 09:20
    Spróbujcie choć raz w życiu zrobić taki delikatny biszkopt
    jak ja robię to się zakochacie w nim.Jest pulchniutki,jak się przyciśnie,to on i
    tak się potem unosi.Nie trzeba go nawilżaćsmile
    czyli ponczować.
    Robię go metodą ile jajek tyle łyżek, nie potrzeba wagismile
    a jeszcze jak ma sie jajka takie nie z fermy, tylko ekologiczne
    ze wsismileu mnie się mówi że od"Baby" to zupełnie inny smak ma taki
    biszkopt.Piecze sie z 15 min, ja dotykam ręką jak sie nie ugina
    i jest suchy na wierzchu to znaczy że gotowy .
    Jak np. 4 jajka to 4 łyżki cukru i 4 pełne łyżki mąki,bez proszku
    ja ostatnio dodaje też pod koniec 1 łyżkę wody i 1 łyżkę oleju
    to wtedy można dodać 1 łyzke mąki więcej, jest bardziej wilgotny
    W tym tygodniu już dwa razy piekłam taki biszkopt i robiłam do niego
    masę np malinową z kawałkami malin lub z innych owoców,bo mam dużo
    mrożonych.
    Masę robię z masła utartego z 2 (duże)jajek ubitych na parze z pół szkl cukru,
    nawet specjalnie sie nie staram ubić doskonale
    -maliny :20-30dkg rozmrażam miksuję blenderem lub rozgniatam widelcem
    doprowadzam do wrzenia, i dolewam do nich pół kisielu lub budyniu
    --rozmieszanego z 1/3 szkl wody lub soku, cukru do smaku.Zdarzało mi sie robić
    też z galaretką,ale wychodziło za ostre
    Jak wystygnie mieszamy mikserem z masłem i jajami
    po posmarowaniu masą część owoców dokładam w kawałkach
    można zrobic z truskawkami .To może brzmi że długo sie robi .ale naprawdę trwa
    krótko.Dla dzieci świetnesmile
    Zdjęcie do udowodnienia jestsmile)
    Bożena
  • julsza 21.11.08, 21:51
    bodzia50 napisała:

    > Spróbujcie choć raz w życiu zrobić taki delikatny biszkopt
    > jak ja robię to się zakochacie w nim.

    sprobuje - obiecuje smile lubie wyzwania smile))
    --
    Jedziemy Bóg wie dokąd i Bóg wie, co się z nami dzieje! (L.Tołstoj)
    STOWARZYSZENIE ABSOLWENTÓW UNIWERSYTETU W POZNANIU
  • a_gnieszka0 21.11.08, 09:14
    Jeżeli lubisz tort ananasowo-kokosowy to podaje przepis :
    Pieczesz biszkopt(lub kupujesz), Robisz bezę:
    4 białka ,szklanka cukru pudru,15dkg wiórek kokosowych.
    Ubijsz pianę, dodajesz cukier, wiórka, przekładasz na formę o takim
    ksztalcie jak biszkopt, pieczesz 20-25 min w 200*(beza powinna sie
    zrumienić)
    Robisz krem:
    kostka masła(margaryny), torebka budyniu waniliowego9jezeli z cukem
    to kremu juz nie słodzisz)4 żółtka,puszka ananasa,łyżka cukru.
    Ananas odsączyć, sok wlać do garnka i zagotować.Budń rozprowadzić w
    półszklanki wody dodac cukier(jeżeli buddyć bez cukru)dodać zółtka,
    dobrze wymieszć ,wlać do soku mieszac az zgestnieje, chwile gotować.
    masło utrzec z wystudzonym budyniem, wymieszac z pokrojonymi
    kawalakmi ananasa( kilka kawałków zostaw do dekoracji)
    Poncz do nasaczenia biszkoptu:
    3/4szkl przegotowanej wody, łyżka soku z cytryny, łyżka cukru, kilka
    kropli aromatu rumowego( lub innego-ja daje waniliowy)
    Nasączasz ciasto, smarujesz połowa kreemu, kładziesz bezę, smarujesz
    reszts kremu, dekorujesz kawałakami ananasa ( może byc tez dodatkowo
    bita śmietana)
    ja ososbiście nie smaruje juz bezy, tylko caosc kremu daje na
    biszkopt a beza sama w sobie jest dekoracja wink
    Smacznegosmile
    jeżeli nie masz przepisu na biszkopt równiez moge podac .

    --
    "Grzeczne dziewczynki ida do nieba, niegrzeczne tam gdzie chcą..."
  • mysiulek08 21.11.08, 22:07
    Upiecz swoejego sprawdzonego murzynka, ale w tortownicy.
    Przekroj na krazki jak tort, naponczuj (np mocna herbata z cukrem i rumem) zrob mase wg berkanan, post wyzej, ale zrob wiecej i reszta oblej ciacho
    Bedziesz miala bardzo fajny, prosty i niestresujacy torcik czekoladowy smile
    Czesto taki robie jak musi byc ciacho a mnie len ogarnia smile
    --
    Jest sobie Kot
    Moja Patagonia
    Archiwum Babci Volviny
  • nikanik 22.11.08, 22:09
    bardzo wam dziekujewink
    bede robila probe torcik "lekki" wink
    jak nie wyjdzie to bedzie baba drozdzowa i juzwink
    --
    wole masakre, MASAKRE!!!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka