Dodaj do ulubionych

co zrobic z dzemami i powidlami?

27.05.09, 16:59
nie mam pomyslu do czego zuzyc jakies 20 sloikow dzemow i powidel (na dodatek
wszystkie 0,5l). tesciowa spakowala je kiedys mezowi jak byl sam u niej, a ten
tak madrze polozyl je w piwnicy w pudelku ze dopiero teraz jak sprzatalam
znalazlam pelne pudelko. pewnie z 10 to powidla sliwkowe, reszta to dzemy
wisniowe i truskawkowe. i chyba kilka sloikow z czarnej porzeczki. ta
porzeczka to najwieksze wyzwanie bo nic poza kruchymi rogalikami nie
przychodzi mi do glowy. tym bardziej ze nie lubie takiego dzemu (co nie
przeszkadza mi uwielbiac soku porzeczkowegosmile
Edytor zaawansowany
  • czarna9610 27.05.09, 17:12
    do naleśników dżem można zjeść a porzeczkowy można z przecierem jabłkowym
    wymieszać czy przesmażyć z jabłkami (to złamie trochę tą czarna
    porzeczkę)Ewentualnie do ciasta ale pod masę, np warstwa biszkoptu , kruchego
    czy innego ciasta, warstwa dżemu i jakaś masa
    --
    Wszelkie informacje obracają się w nicość,świadomość miejsca jest odebrana,
    znaczenie rozpada się na kawałki,światy są oddzielone, aż pozostaje jedynie
    pozbawiona zmysłów cisza
    Haruki Murakami
  • czarna9610 27.05.09, 17:14
    Piernik może być smaczny przełożony czarna porzeczką , albo murzynek


    Wszelkie informacje obracają się w nicość,świadomość miejsca jest odebrana,
    znaczenie rozpada się na kawałki,światy są oddzielone, aż pozostaje jedynie
    pozbawiona zmysłów cisza
    Haruki Murakami
  • fettinia 27.05.09, 17:55
    No u mnie nie byloby problemubig_grin Opedzlowaliby szybko-jeszcze takie domowe
    mmmsmileAle do rzeczysmile
    Truskawkowe mozesz dodawac do koktajli lub po podgrzaniu traktowac np jako sos
    do lodow.Wisniowymi mozesz nadziewac pierogi,dodawac do nalesnikow,omletow
    itp-podgrzane+bita smietana to pyszny dodatek do gofrow.
    Czarna porzeczka-fakt wyzwaniesmileJa lubie po prostu do chlebasmileMozna dodac do
    zapiekanki ryzowo-jablkowej-wisniowy tez.Nadziewac paczki lub buleczko drozdzowe.
    Tu kilka pomyslow
    www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,2450
    kuchniaguantanamery.blox.pl/2008/11/Paczki-z-dzemem-truskawkowym.html
    www.smaczny.pl/przepis,biszkopt_przekladany_z_kremem_i_dzemem
    www.gotujmy.pl/tagi/przepisy,d%C5%BCem,h0/
    www.mojeprzepisy.info/ciasta/ciasto-makowe-z-dzemem-i-biszkoptami.php
    zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/skladniki/dzem-224.html

    --
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • aaaguniaaa 27.05.09, 22:27
    dobra to moze najpierw sprecyzuje.

    powidla wlasciwie az takim problemem nie sa,sa najbardziej przydatne i
    wykorzystywane przeze mnie, a w tym roku sliwek nie bedzie(choc tesciowa to tych
    powidel ma duuuuzo jakby mi braklosmile

    truskawiki i wisnie, z tym jest problem bo sa zrobione na zelfixie. i to sa cale
    owoce jakby zalane galaretka. no i przy kazdym podgrzaniu robi sie to plynne
    wiec do nadziewania czegokolwiek sie nie nadaje (zdesperowana jak robialm paczki
    to podgrzewalam i odcedzalam wisnie). mozna by to pewnie na jednloita mase
    zmiksowac.

    no a czarna porzeczka nie wiem jak jest zrobiona, a przeciez nie zadzwonie
    zapytac tesciowej dlatego przez rok nawet nie sprobowalam bo raczej nie lubie.

    kurcze ja te dzemy zrobilabym inaczej i przynajmniej mialabym mniejszy problem,
    bo jakos te ulepszacze mi w dzemie nie pasuja. po roku sie ta galaretka czesto w
    sloiku rozplywa (a tak sie cieszylam ze mam jeszcze dzem malinowy - a tu taka packa)

    prosze pomozcie mi znalezc sposob na te przetwory ale najlepiej jakby nie byly
    to ciasta. na razie ciasta u mnie w domku zakazane.
  • ewajer 27.05.09, 22:53
    mam ten sam problem, tylko na dużo większą skalę. Moi rodzice maniacko przerabiają coroczną klęskę urodzaju z działki. Do tego ja nie piekę ciast i nie lubię słodyczy w ogóle. Zużywam leczo w dużych ilościach i drobną część marynat. Za to dżemy stoją i się kurzą. Zjada je od czasu do czasu moje dziecko. Ale żeby sprostać zadaniu powinniśmy zjadać ze 3 słoiki tygodniowo, a my zużywamy 1 na miesiąc. Robię czasem naleśniki z dżemem, i moje pomysły się kończą. Na szczęście w tamtym roku kupiłam mamie sokownik, a soki zawsze się zużyje. Ale zapasy i tak mam duże.
    --
    tonę w oparach absurdu
    Moja Asia
  • julsza 27.05.09, 23:00
    wyrzucic - bez wyrzutow sumienia. albo jesli to dla Was problem to
    dalej podajcie znajomym (ja traktuje robienie konfitur i innych jako
    terapie - czasem nachodzi mnie wielka ochota na mieszkanie w garnku
    z owocami, a potem nie mam co z tym zrobic; u mnie samotni koledzy z
    pracy chetnie brali) - ludzie nie robia teraz domowych przetworow,
    wiec chetnie biora od innych.
    czarna porzeczka do skubanca jest dobra - pieknie sie przegryza ze
    slodkim ciastem i beza
    --
    Jedziemy Bóg wie dokąd i Bóg wie, co się z nami dzieje! (L.Tołstoj)
    GŁOS DLA NELI
    STOWARZYSZENIE ABSOLWENTÓW UNIWERSYTETU W POZNANIU
  • fettinia 28.05.09, 08:13
    Wlasnie chcialam podobnie napisac-porzeczke koniecznie dac komus.Jesli jej nie
    lubisz to nawet jak prztworzysz to i tak nie bedzie smakowalo..
    --
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • wadera3 28.05.09, 09:10
    Wyrzucić szkoda, ja, nie mając całkiem żadnego pomysłu komu dać, zapakowałabym
    ładnie w karton i postawiła np na klatce schodowej z napisem"do wzięcia".
    Można oddać również do każdego schroniska dla bezdomnych, czy innego tego typu
    ośrodka.



    --
    Podróżewzbogacają mędrców i pogarszają stan głupców

    Serwis komputerowy
  • fettinia 28.05.09, 09:21
    Do misji na dworcu najlepiej-w klatce to nie przejdzie-jeszcze Niemcy pomysla,ze
    ktos ich otruc chce..smile
    --
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • czarna9610 28.05.09, 11:39
    jeśli nie jest za słodka można użyć do pieczonego kurczaka. Tak jak żurawinę czy
    borówki. O i do grillowanego mięsa też być może
    --
    Wszelkie informacje obracają się w nicość,świadomość miejsca jest odebrana,
    znaczenie rozpada się na kawałki,światy są oddzielone, aż pozostaje jedynie
    pozbawiona zmysłów cisza
    Haruki Murakami
  • momas 28.05.09, 11:42
    powidła morelowe mieszam z chrzanemi i daje do mięsa (drób jest ok)
    .... a moze spróbowac z porzeczkami w ten sposób?????
    porzeczki dobrze sie sprawdzaja we wszelakich tortach jako
    przłamujące słodki smak kremu.
    W plesniaku też ok.
    W mazurkach tez (ale nie pora na nie....)

    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • fettinia 28.05.09, 12:16
    no tak-sos cumberland opiera sie na porzeczkachsmileale musialaby wtedy duzo miecha
    jesc by te porzeczki do sosu zuzycbig_grin
    --
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • czarna9610 28.05.09, 13:08
    żółty ser tosty czarna porzeczka podobna do żurawiny
    --
    Wszelkie informacje obracają się w nicość,świadomość miejsca jest odebrana,
    znaczenie rozpada się na kawałki,światy są oddzielone, aż pozostaje jedynie
    pozbawiona zmysłów cisza
    Haruki Murakami
  • aaaguniaaa 01.06.09, 08:25
    jedzenia u mnie sie nie wyrzuca, chyba ze cos nie nadajae sie do zjedzenia.
    niemcy faktycznie pewnie baliby sie ze chce ich otruc. sasiadka podejrzliwie
    patrzyla jak perwszy raz zanioslam jej kawalek ciasta (i po 2 dniach przyniosla
    mi cukinie z dzialkismile ale pewnie tak jest w kazdym duzym miescie gdzie ludzie
    sie nie znaja.

    po dokladniejszym przyjrzeniu sie sloikom (bo tesciowa nie podpisala co jest co)
    okazalo sie ze dzemy wisniowe sa tylko 3 a truskawkowych 8 (zrobione z takich
    malych truskawek) o dziwo jeszcze nic im sie nie dzieje wiec troche moga polezec
    (tym bardziej ze do tesciowej pojedziemy dpiero na boze narodzenie) - a rok
    wczesniej o tej porze juz robily sie plynne.
    powidla -okazalo sie ze jest ich jeszcze wiecej (17) ale znajomy polak sam
    zapytal czy nie mamy bo ostatnio mu bardzo smakowaly i zostalo mi tylko 12
    no i jeszcze udalo mi sie pobzbyc 2 sloikow czarnej porzeczki, zostal tylko
    jeden - bo znajomi uznali ze tu takich rzeczy nie ma a oni lubia.

    porzeczki nie zastosuje zamienie z zurawina bo tej dostalam 3 sloiczki, moze
    troche mniejsze ale i tak nie zapowiada sie ze szybko zjem.
  • aaaguniaaa 01.06.09, 08:29
    no a porzeczka faktycznie wyladuje chyba w jakims ciescie, ale musi troche
    poczekac bo teraz duzo innych pysznosci mozna do ciasta dodac.
  • czekolada72 16.10.14, 14:39
    Wiem, wiem, wiem, ze to stary watek, a jego zalozycielka juz daaawno skonsumowala zapasy.
    Ale wlasnie zaparlam sie zuzywac po kolei od najstarszych, wszelakie dzemy, konfitury, marmolady etc i szukam sobie siedzac w chalupie rozmaitych pomyslow...
    Chyba niewiele mozna by dodac, najwyzej jakies konkretne przepisy na wypieki?

    U nas w najwiekszych ilosciach schodza nalesniki z dzemem lub zmiksowana zawartosc sloiczka z maslanka/kefirem/jogurtem, ale ile mozna??
    Makaron lub ryz zapiekany, z konfitura zamiast jablek.
    Cos jeszcze?
    --
    Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
    Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
    "Ja kur.. nie wejdę? Ja?". - Artur Hajzer
    59

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka