Dodaj do ulubionych

Ulubiony sernik

08.06.09, 18:07
Nie wiem, może już był taki wątek, wyszukiwarka nie znalazławink
Przymierzam się do wypróbowania przepisu na sernik z kwaśną śmietaną i
ciasteczkami Oreo (Oreo cookies) bo brzmi bardzo apetycznie. Wiem, że
rózne sernikowe watki juz tu byly, ale gdybyscie mialy wybrac tylko
jedna wersje, to którą byscie wybrały?
--
backwards-in-high-heels.blogspot.com/
Edytor zaawansowany
  • achulaw 08.06.09, 19:06
    Nien wie wiem co to te ciasteczka Oreo.Nigdy nie robiłam ze
    śmietaną , ale jak ma być ulubiony i najprostrzy to podają:
    Na początek zaznaczam ,że fanką pieczenia nie jestem i zawsze
    wybieram to co najprostrze:
    -Na spód petitbery lub ciasteczka kokosowe z SAN-u.
    -Twaróg(ok.kg) ,4 jajka , 1/2 kostki masła , 3/4 szklanki
    cukru,ew.wiórki kokosowe
    Żółtka ucieram z cukrem na kogiel-mogiel , dodaję zmielony twaróg-
    wolę sama zmielić niż kupić gotowca.Roztapiam masło wlewam do masy
    twarogowej.Na koniec piana z bialek.Delikatnie mieszam.Bardzo lubię
    na górę dać owoce:maliny , truskawki , jagody-lekko mieszam górę z
    owocami taKk aby były " pomazane" serem)
    Piekę w temp.200st ok.50 min.-ostatnie 10 tylko na górnej grzałce aby
    sie lekko zezłocił.
    JAK MAM LENIA TO NAWET TWROGU NIE MIELĘ !tylko miksuję dobrze.Lubię
    trochę naturalnych "grudek"
  • annamaria0 08.06.09, 19:52
    Oreos to taka amerykanska klasyka ciasteczkowa, jak u nas wlasnie
    petit beurre'y. W tym przepisie robi sie z nich spod.
    Maz ma zrobic, dam znac jak wyszlo,
    --
    backwards-in-high-heels.blogspot.com/
  • mysiulek08 08.06.09, 19:55
    ja w lenistwie ide jeszcze dalej smile

    7/10 zoltek ucieram z cukrem (pol filizanki), bialka ubijam na piane i dodaje dwie lyzki pudru (bialka nie podchodza woda)
    70dkg ricotty (albo kilogram w zaleznosci od wielkosci tortownicy), wrzucam do utartych zoltek, dodaje pol paczki budynki w proszku, rodzynki i chlusniecie rumu. Miksuje, dodaje piane, wylewam do tortownicy i pieke okolo 50-60 minut. Po wyjeciu rzucam na blat z jakis 30 cm. I juz.
    A jak mam ochote sie bawic to robie kruszonkowy spod, scieram skorke z cytryny, mocze rodzynki w alkoholu, robie polewe karmelowa itp.


    --
    Jest sobie Kot
    Ślimak Made in Chile
    Archiwum Babci Volviny
  • fettinia 08.06.09, 21:06
    u mnie kroluje tradycyjny mokry,ciezki polski sernik ale bez podeszwybig_grin moge
    przepis wklepac jak ktos chcesmile
    --
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • pani.serwusowa 08.06.09, 21:16
    O! Ja taki lubie, ale nie robie, bo ni mom syra. ;p Albo mam za malo i za rzadko, aby piec ciasto.

    Ciezko mi powiedziec, bo wiekszosc sernikow, ktore robie uwielbiam. wink
    Ostatni ulubiony to z Baileysem:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,94811836.html
    Ubostwiam tez limonkowy na spodzie z ciemna czekolada, jest idealny na lato:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,60855572,60855572.html
    Ten na piernikowym spodzie mnie uwiodl, ale nie wyobrazam sobie go jesc poza zimowym sezonem:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,87333348,87333348.html
    Na letnie wieczory lubie tez sernik z biala czekolada i malinami, bez pieczenia. Ale jeszcze go nie wrzucalam do GP, wiec nie mam fotki i przepisu po polsku.
    --
    ROTFL
  • pani.serwusowa 09.06.09, 13:17
    O tym fettiniowym pisalam. smile Twarog do niego potrzebny,
    najzwyklejszy. Robisz taki z ricotty, Mysiulku, czy myslalas, ze o
    twoj przepis mi chodzilo?
    --
    ROTFL
  • pani.serwusowa 12.06.09, 18:22
    Homoserkow mowisz? Chyba Quark ma najblizsza im konsystencje... (?)
    --
    ROTFL
  • mysiulek08 12.06.09, 19:51
    i o fettinwym i innych sernikach smile Ja kazdy teraz robie z ricotty albo z filadelfii ale ta opcja duzo duzo drozsza jest. Warunek przyzwoitego sernika z ricotty jest taki, ze musi byc wiecej zoltek niz przy klasycznym twarogu.

    --
    Jest sobie Kot
    Ślimak Made in Chile
    Archiwum Babci Volviny
  • pani.serwusowa 22.06.09, 13:15
    Ricotty jeszcze nie uzywalam do sernika... Robie z Philadelphi i to
    jest droga opcja. sad Ale wyczailam, ze serki kremowe produkowane dla
    supermarketow sa rownie dobre do sernikow i jak tylko mam okazje byc
    w supermarkecie, to kupuje te tanie. W innym przypadku sernik
    kosztuje mnie fortune, ale warto. wink
    W piatek upieklam sernik z biala czekolada i malinami, bo mielismy
    gosci - pycha byl. Postaram sie wrzucic przepis do GP, jak mi wena
    wroci. wink
    --
    ROTFL
  • misia72 10.06.09, 08:39
    po uszy w Twoj sernik z Baileysem smile

    --
    "Masz pędzel i farby. Namaluj swój raj i wskakuj do środka." Nikos
    Kazantzakis
  • pani.serwusowa 12.06.09, 18:21
    He,he! No bo to taki zly sernik jest... wink
    --
    ROTFL
  • julsza 08.06.09, 21:24
    jako zem na diecie, wiec specjalizuje sie w serniku z sera z
    jajkami, slodzikiem, odrobina proszku do pieczenia i sokiem
    cytrynowym lub aromatem. i wychodzi najlepiej z wszystkich
    dotychczasowych!!! wink
    zima pieklam cos z blogu Dorotusa - nie pamietam, czy londynski, czy
    nowojorski to byl.
    --
    Jedziemy Bóg wie dokąd i Bóg wie, co się z nami dzieje! (L.Tołstoj)
    GŁOS DLA NELI
    STOWARZYSZENIE ABSOLWENTÓW UNIWERSYTETU W POZNANIU
  • annamaria0 08.06.09, 22:26
    Ten dietetyczny to moze wg tego samego przepisu, co Kreola? Wiem, ze
    jej tez bardzo dobry wychodzi, ze Splenda (slodzik).
    --
    backwards-in-high-heels.blogspot.com/
  • annamaria0 08.06.09, 22:27
    Ten limonkowy moj maz robil pare razy, jak na razie to tez moj
    ulubiony.
    Piernikowy rzeczywiscie doskonaly zima, wyprobujemy moze na Gwiazdke:-
    )
    --
    backwards-in-high-heels.blogspot.com/
  • julsza 09.06.09, 20:57
    annamaria0 napisała:

    > Ten dietetyczny to moze wg tego samego przepisu, co Kreola? Wiem,
    ze
    > jej tez bardzo dobry wychodzi, ze Splenda (slodzik).

    tak, a przynajmniej bardzo podobnego, bo to ta sama dieta smile
    --
    Jedziemy Bóg wie dokąd i Bóg wie, co się z nami dzieje! (L.Tołstoj)
    GŁOS DLA NELI
    STOWARZYSZENIE ABSOLWENTÓW UNIWERSYTETU W POZNANIU
  • smutas13 12.06.09, 08:44
    fettinia napisała:

    > u mnie kroluje tradycyjny mokry,ciezki polski sernik ale bez
    podeszwybig_grin moge
    > przepis wklepac jak ktos chcesmile


    Fetti
    Chętnie wypróbuję Twój przepis - proszę, wklep?

    Najczęściej piekę "wiedeński" na podeszwie. wink
  • fettinia 12.06.09, 18:16
    ale to taki najprostszy-zadne nowoczesne cudobig_grin Ale za to zawsze sie udaje a
    najlepszy nastepnego dnia po noclegu w lodowcesmile
    1kg 30 twarogu/lub tyle samo homo/
    2 szklanki cukru
    5 zoltek
    troche budyniu waniliowego
    szczypta soli
    Ubic bialka z sola,utrzec zoltka z cukrem,dodac twarog,budyn i ewentualnie
    rodzynki.Wlac do formy i piec w temp 180-200 ca godzine.
    I juzbig_grin
    Pozniej mozna polac polewa czekoladowa.
    --
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • smutas13 13.06.09, 06:42
    Dzięki Fetti. smile

    Wypróbuję przy najbliższej okazji. smile
  • momas 15.06.09, 10:24
    cięzki i wilgotny jest równiez z ziemniakami smile
    u mnie w domu królował od zawsze - choc ja bardzo póżno sie do niego
    przekonałam ... (wolałam sernik surowy smile )
    Teraz u mnie króluje sernik gotowany smile smile
    Na razie smakuje mi tak bardzo, ze jak mam ochote na sernik - za nic
    nie moge wyprópowac innego smile
    Moze minie mi kiedys ta fazasmile
    Choc moze to potrwac, bo rzadko robię ciasta (niestety - nie ma kto
    ich jesc - racze brak amatorów słodkosci, a ja zjem kawałek i mam
    dosyc)

    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • smutas13 15.06.09, 16:27
    momas napisała:


    > Teraz u mnie króluje sernik gotowany smile smile
    > Na razie smakuje mi tak bardzo, ze jak mam ochote na sernik - za
    nic
    > nie moge wyprópowac innego smile
    > Moze minie mi kiedys ta fazasmile
    > Choc moze to potrwac, bo rzadko robię ciasta (niestety - nie ma
    kto
    > ich jesc - racze brak amatorów słodkosci, a ja zjem kawałek i mam
    > dosyc)

    Momas
    Czy mogę także Ciebie, prosić o przepis na ten gotowany sernik.
    Może nam też będzie smakował? Już jeden Twój przepis wykorzystuję
    (kruche ciasto). smile
    Nie piekę za często - ale czasem trzeba ugościć rodzinę. smile

  • momas 16.06.09, 10:04
    ok. pisze z pamięci bo robię i tak w zasadzie na oko smile
    uprzedzam, ze to istna bomba kaloryczna smile

    bardzo duzo zalezy od sera.Nie ma przebaczsmile
    ja wypróbowałam wiele i najlepiej sprawdza mi się Prezident w
    opakowaniach plastikowych po 500 g
    o taki:

    www.plesniowe.com.pl/product,products,138.html
    (istnieje jeszcze półtłusty, ale jakos go w mojej okolicy nie
    dopadłam

    na 1 kg sera biorę 5 duzych jajek, pól kostki masła,
    jeden budyń smietankowy ze dwie trzy łyzki maki ziemniaczanej, ok
    szklanki mleka i hmmmmm szklanka(?) cukru pudru - tu mam kłopot bo
    zwykle cukru dodaje do smaku smile moze jest to 3/4 szklanki???? moze
    czasem więcej niz szklanka? no to troche zalezy od sera....
    rodzynek z 10 dag, kilka kropli esencji waniliowej. Potrzbna jeszcze
    paczka biszkoptów - ja lubię savoiardi - można je kupic w duzych
    sklepach - firmy Vin cośtam lub jakis innych... (takie kocie
    języczki. Te nasze- takie starodawne w opakowaniach czerwonych w
    biale kropeczki - wg mnie sa ciut zbyt delikatne)
    Do posypania uzywam gorzkiej startej czekolady.Tak z tabliczki.
    do gara wrzucam masło ser jajka całe, cukier, Stawiam na mały gaz
    i mieszam, az sie wszystko rozpusci i połaczy w jedną mase. Trzeba
    mieszac bo lubi sie przypalac smile
    potem w mleku rozprowadzam budyń i mąkę ziemniaczaną (czasem daje
    trzy mocno kopiaste łyzki, czasem nawet cztery - to zalezy od
    konsystencji tej masy w garnku)
    wlewam do gara i dorzucam rodzynki i esencje waniliowa. Mieszam cały
    czas, zwłaszcza od dna!!!!
    Wszystko gotowe jak zacznie bąblowac (tak jak budyń)
    Wylewam do naczynia wyłozonego biszkoptami (biszkopty wchłona trochę
    wilgoci)Posypuje czekoladą gorąca warstwe sernika-wtedy czekolada
    rozpusci sie i utworzy taka skorupkę...
    Zostawiam do schłodzenia, a potem do lodówki. Zwykle robię w
    przeddzien serwowania.....
    czałosc robi sie moze z 15 minut....






    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • fettinia 16.06.09, 13:08
    mniaaammbig_grin tyle razy sie juz przymierzalam i jeszcze nie zrobilamsmilehmm-kiedy
    nastepna okazja?smilechyba w lipcu-zrobiesmile
    --
    no i jeszcze Pinezka
    Kuchenne Pogaduszki
  • smutas13 16.06.09, 15:47
    Momas
    Śliczne dzięki. smile
    Czas przygotowania, na prawdę expresowy, godny wypróbowania. smile
  • annamaria0 20.06.09, 21:05
    M zrobil ten sernik z ciasteczkami Oreo.
    Wszyscy sie zachwycaja...a mnie tak srednio zasmakowal.
    Za slodki, za duzo tych Oreos, za malo sera (ale nie wiem, czy M
    zachowal proporcje z przepisu, on czesto improwizuje).
    Ale jak kto ciekawy, tu przepis po angielsku:
    Sinful Oreo cookie cheesecake
  • aaaguniaaa 08.06.09, 22:57
    ja ostatnio sernikow nie robie bo jeszcze nie znalazlam w de odpowiedniego sera
    (no dobra robie jak przywioze ser po swietach). ale robie sernikowe 'mufinki'
    ciasto francuskie wkladam do foremki i podpiekam a do tego utarte zoltko z
    cukrem wymieszane z serkiem i odrobina maki ziemniaczanej (bo te serki wszystkie
    plynne, juz przy mieszaniu sie rozplywaja)
  • aniaiewa 09.06.09, 12:37
    aaaguniaaa napisała:

    > ja ostatnio sernikow nie robie bo jeszcze nie znalazlam w de odpowiedniego sera
    >
    Ja w De robie ze zwyklego Quarku I im mniejsza zawartosc tluszczu tym lepszy ser
    na sernik Magerquark jest wystarczajaco zbitysmile
    A.


    --
    http://www.madzik.pl/gify01/nowee/gpixie.gif
  • aaaguniaaa 09.06.09, 12:48
    no wlasnie gdzies na forum widzialam ze ktos z tego robil. i tez przed
    pomieszaniem wydawal mi sie ok. ale jak dalam do utartych zoltek z cukrem te sie
    'rozplynal'sad i to nie zebym mikserem mieszala tylko lyzka. jak wymieszalam z
    tezejaca galaretka to tez sie to plynne zrobilo sad
    moze po upieczeniu czesciowo odzyskuje konsystencje ale puchaty sernik to nie ma
    szans z tego wyjsc
  • aniaiewa 09.06.09, 12:57
    No to fakt, zalezy jakieg sernika oczekujesz Puchaty w sensie pianki
    rzezcywiscie nie Ale dla mnie sernik musi byc mokry, ciezki, klapniety I taki
    spokojnie Ci wyjdzie
    Co do sernikow na zimno, to do takich nie daje nawet krzytyny sera - robie na
    jogurcie naturalnym i smietanie, wiec nie wiem jak sie zachowuje Quark po
    wymieszaniu z galaretkasmile
    A.
    --
    http://www.madzik.pl/gify01/nowee/gpixie.gif
  • julsza 12.06.09, 18:32
    amused.to.death napisała:

    > Muszę tylko dokładniej czytać przepisy - bo oczywiście dopiero w
    trakcie
    > robienia zorientowałam się, że się go nie piecze.
    big_grin

    --
    Jedziemy Bóg wie dokąd i Bóg wie, co się z nami dzieje! (L.Tołstoj)
    GŁOS DLA NELI
    STOWARZYSZENIE ABSOLWENTÓW UNIWERSYTETU W POZNANIU

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka