Gazeta.pl   Forum   Regionalne   Mazowieckie   Warszawa   Komunikacja   Powiedzcie mi, czy...

Powiedzcie mi, czy dobrze zrozumiałem, że...

Autor: hrabia_piotr 10.02.12, 08:15
Powiedzcie mi, czy dobrze zrozumiałem, że:

1. stacja metra drugiej linii pod skrzyżowaniem Nowego Światu i Świętokrzyskiej (350 metrów od bramy głównej UW, a np. do Wydziału Dziennikarstwa nawet bliżej) nie będzie się nazywać "Uniwersytet", chociaż stacja "Politechnika" się nazywa właśnie tak, a też od niej do wejścia do Gmachu Głównego jest 350 metrów?
Żeby nie było wątpliwości - jestem za tym, by obie stacje miały nazwy od uczelni.

2. Stacja metra "Powiśle" i przystanek osobowy PKP "Warszawa Powiśle" odległe od siebie o 800 metrów (ulicami) będą się nazywać tak samo (pomijam część nazwy ze słowem "Warszawa"), a za to następna stacja na każdej z tych linii a zarazem...

3. węzeł przesiadkowy (metro-kolej) przy Stadionie Narodowym będzie się nazywał niejednorodnie - stacja metra "Stadion Narodowy", a przystanek PKP "Warszawa Stadion" (bez części "Narodowy")?
Żeby nie było wątpliwości - nie opowiadam się za jedną z nazw, ale za tym, by obie były takie same.

4. To może już nie na forum Komunikacja, ale nie rozumiem też kupczenia nazwą Stadionu Narodowego. Może sprzedajmy też nazwy miast, dzielnic, rzek, gór?
Byłyby zatem oficjalnie: McWilanów, Apple-Tatry, Pepsi-Powiśle, Heineken-Mazury, Wólczanka-Żoliborz, Coca-Wola...

--
Moja opcja węgierska
Zagadkowa Warszawa
Fenomen Warszawy, czyli blog o...
Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane
Poleć tę wypowiedź znajomemu
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
Pokaż wszystkie

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Ostatnio odwiedzane wątki

Zaloguj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.