Dodaj do ulubionych

Koniak proboszcza

14.09.08, 10:23
0,25 kg dobrych ,suszonych śliwek / najlepiej węgierki bez pestek/
1/4 l spirytusu
1l zwykłej wódki 40%
Zalać śliwki w słoju i zostawić na 4-6 tygodni
Odcedzić ,a śliwki zalać1 l ciepłej źródlanej wody -na 2 dni
Zlać i połączyć ze zlewem alkoholowym .
Zaczekać aż się ustoi , przelać do butelki po koniaku.
Im starszy -tym lepszy
Edytor zaawansowany
  • 23.09.08, 12:58
    wtedy będzie "Edmunda"
    15 suszonych śliwek /bez pestek/ zalać herbatą/ jedna duża łyżka na 3/4 szkl
    wrzątku/
    Na drugi dzień zalać 3/4 szkl spirytusu.Zostawic na osiem dni. Przefiltrować.
  • 13.11.08, 17:27
    A ja znam inny przepis!Podaję skład:łyżeczka dobrej,liściastej
    czarnej herbaty,20 dużych rodzynek,2-4 śliwki suszone i
    pokrojone/nie nadają się wędzone,a mogą być z pestką/1cm laski
    wanilii, o,5 l wódki/najlepiej 45% i łyżka cukru rozpuszczonego w
    minimalnej ilości wody.Jak ktoś lubi
    bardziej "koniakowaty"smak,można jeszcze dodać kawałek drewna
    dębowego/może być okorowana gałązka/.Zostawić na przynajmniej 2
    tyg.,przecedzić i smacznego!
  • 14.11.08, 09:57
    1.5 litra wodki 45 proc,
    12 suszonych sliwek,
    50 gram migdalow i orzechow laskowych,
    50 gram platkow debowych.

    Zalac zkladniki wodka w sloju i macerowac 60 dni.
    Przefiltrowac. Powinno dojrzewac min. 4 miesiace.

    --
    Globtroter.Org - Podróże.
    Enoturystyka.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.