Dodaj do ulubionych

kurczak w cieście po chińsku-jak zrobić?

14.10.09, 16:03
Witam
Mam ogromna prośbę, czy ktoś ma przepis na kurczaka w cieście,
takiego jakiego serwują w chińskich knajpach? Chodzi mi o takie
kulki w bardzo chrupiącym cieście(panierce?). To nie jest zwykłe
ciasto naleśnikowe, moim zdaniem to ciasto musi być z ziemniakami,
bo w smaku przypomina takie kulki ziemniaczane do smażenia. Może
któraś z Was robiła coś takiego i podzieli się przepisem. Bardzo mi
na tym zależy, bo chciałabym zabłysnąć...
Edytor zaawansowany
  • 14.10.09, 21:27
    nie robiłam, ale znalazłam, może Ci pomoże:
    2 piersi z kurczaka
    2 zabki czosnku
    2 lyzki sosu sojowego
    Ciasto:
    1 jajo
    1/2 szklanki maki pszennej
    1/2 szklanki maki kukurydzanej
    1 proszek do pieczenia
    woda
    olej do smazenia (ok. 1 litr)

    Kurczaka pokroic w kostke i zostawic na noc w zmiazdzonym czosnku i sosie sojowym.
    Usmazyc go na patelni. Skladniki na ciasto zmiksowac razem (ma byc troche
    geste). W garnku rozgrzac olej. Kawalki kurczaka maczac w ciescie i smazyc na
    glebokim oleju.

    Smazenie jest troche pracochlonne, ale warto, bo kurczak jest przepyszny.
    Bez problemu mozna go podgrzewac/odgrzewac pozniej w piekarniku.
    --
    Zapomnieć o wyrządzonej krzywdzie jest najlepszą zemstą / Eklezjasta/
  • 14.10.09, 21:52
    Nie wiem, czy to ten ale spróbuj-przepis pochodzi ze strony, której już chyba nie ma www.republika.pl/chinafood
    Kurczak Generała Tso
    1/2 kg mięsa z kurczaka pokrojone na małe kawałki
    1 cebula dymka
    2-3 małe papryczki chili
    olej do głębokiego smażenia
    Ciasto:
    1 1/2 łyżki sosu sojowego
    1/2 łyżeczki białego pieprzu
    1 jajko
    1/2 szklanki mąki kukurydzianej lub ryżowej
    Sos:
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka wody
    1 ząbek czosnku wyciśniętego
    1 cm korzenia imbiru wyciśniętego
    3 łyżki cukru
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka białego octu winnego
    1 łyżka wina ryżowego
    1/2 szklanki bulionu kurzego
    Moje uwagi:
    robię więcej sosu, ale nie dodaję więcej mąki, zamiast papryczek chili daje często zwykłą paprykę, daję więcej czosnku, bo lubimy smile, jeżeli nie mam dymki daję zwykłą cebulę
    Przygotowanie:
    wymieszać składniki sosu i odstawić,wymieszać składniki ciasta, włożyć kurczaka, wymieszać aż ciasto pokryje kawałki mięsa, dodać 2 łyżki oleju, pomoże to oddzielić mięso, smażyć kurczaka w porcjach w bardzo gorącym oleju, osączyć na ręczniku papierowym, rozgrzać 1 łyżkę oleju, smażyć krótko dymkę i papryczki, zamieszać sos, wlać do woka, mieszać aż zgęstnieje, dodać kurczaka, wymieszać, podawać natychmiast, żeby kurczak nie stracił chrupkości.
    Mam nadzieję, że pomogłam-smacznego
    Pozdrawiam

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.