• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

kurczak w cieście po chińsku-jak zrobić?

  • 14.10.09, 16:03
    Witam
    Mam ogromna prośbę, czy ktoś ma przepis na kurczaka w cieście,
    takiego jakiego serwują w chińskich knajpach? Chodzi mi o takie
    kulki w bardzo chrupiącym cieście(panierce?). To nie jest zwykłe
    ciasto naleśnikowe, moim zdaniem to ciasto musi być z ziemniakami,
    bo w smaku przypomina takie kulki ziemniaczane do smażenia. Może
    któraś z Was robiła coś takiego i podzieli się przepisem. Bardzo mi
    na tym zależy, bo chciałabym zabłysnąć...
    Edytor zaawansowany
    • 14.10.09, 21:27
      nie robiłam, ale znalazłam, może Ci pomoże:
      2 piersi z kurczaka
      2 zabki czosnku
      2 lyzki sosu sojowego
      Ciasto:
      1 jajo
      1/2 szklanki maki pszennej
      1/2 szklanki maki kukurydzanej
      1 proszek do pieczenia
      woda
      olej do smazenia (ok. 1 litr)

      Kurczaka pokroic w kostke i zostawic na noc w zmiazdzonym czosnku i sosie sojowym.
      Usmazyc go na patelni. Skladniki na ciasto zmiksowac razem (ma byc troche
      geste). W garnku rozgrzac olej. Kawalki kurczaka maczac w ciescie i smazyc na
      glebokim oleju.

      Smazenie jest troche pracochlonne, ale warto, bo kurczak jest przepyszny.
      Bez problemu mozna go podgrzewac/odgrzewac pozniej w piekarniku.
      --
      Zapomnieć o wyrządzonej krzywdzie jest najlepszą zemstą / Eklezjasta/
    • 14.10.09, 21:52
      Nie wiem, czy to ten ale spróbuj-przepis pochodzi ze strony, której już chyba nie ma www.republika.pl/chinafood
      Kurczak Generała Tso
      1/2 kg mięsa z kurczaka pokrojone na małe kawałki
      1 cebula dymka
      2-3 małe papryczki chili
      olej do głębokiego smażenia
      Ciasto:
      1 1/2 łyżki sosu sojowego
      1/2 łyżeczki białego pieprzu
      1 jajko
      1/2 szklanki mąki kukurydzianej lub ryżowej
      Sos:
      1 łyżka mąki kukurydzianej
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      1 łyżka wody
      1 ząbek czosnku wyciśniętego
      1 cm korzenia imbiru wyciśniętego
      3 łyżki cukru
      2 łyżki sosu sojowego
      1 łyżka białego octu winnego
      1 łyżka wina ryżowego
      1/2 szklanki bulionu kurzego
      Moje uwagi:
      robię więcej sosu, ale nie dodaję więcej mąki, zamiast papryczek chili daje często zwykłą paprykę, daję więcej czosnku, bo lubimy smile, jeżeli nie mam dymki daję zwykłą cebulę
      Przygotowanie:
      wymieszać składniki sosu i odstawić,wymieszać składniki ciasta, włożyć kurczaka, wymieszać aż ciasto pokryje kawałki mięsa, dodać 2 łyżki oleju, pomoże to oddzielić mięso, smażyć kurczaka w porcjach w bardzo gorącym oleju, osączyć na ręczniku papierowym, rozgrzać 1 łyżkę oleju, smażyć krótko dymkę i papryczki, zamieszać sos, wlać do woka, mieszać aż zgęstnieje, dodać kurczaka, wymieszać, podawać natychmiast, żeby kurczak nie stracił chrupkości.
      Mam nadzieję, że pomogłam-smacznego
      Pozdrawiam
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.