Dodaj do ulubionych

przepis na faworki

  • 05.11.09, 21:38
    20 dag mąki
    3 żółtka
    3 łyżki gęstej śmietany
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżka spirytusu
    tłuszcz do smażenia (polecam Plantę)
    wyrobić wszystkie składniki na końcu dodając spirytus,
    ponieważ u mnie wszyscy uwielbiają faworki i szybko je pożerają smile robię z 2 lub 3 porcji
    powodzenia i pozdrawiam
    --
    http://suwaczki.maluchy.pl/li-36653.png
  • 06.11.09, 00:01
    Ja mam z tych samych składników, ale inne proporcje. Pochodzi od mojej Babci.

    0,3 kg mąki
    3 żółtka
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżka spirytusu
    szczypta soli
    0,5 kg tłuszczu do smażenia
    --
    Its
    a new dawn,
    its a new day,
    its a new life for me...
    And Im feeling good.
  • 06.11.09, 07:49
    A ja polecam wyrabianie ciasta na faworki w maszynie do pieczenia
    chleba (jak ją masz), bo wtedy możesz sobie odpuścić całe
    to "tłuczenie" przed rozwałkowaniem. Opłaca sie rozwałkować jak
    najcieniej i jak najmniej podsypywać mąką w czasie wałkowania (albo
    wcale). Dobrze jest utrzymywać temperaturę samżenia ok. 180 st.
    (kupiłam w tym celu specjalny termometr na allegro za 10,-zł). W
    czasie smażenia trzeba się trochę wykazać refleksem podczas
    przewracania na drugą stronę i bardzo pilnować, żeby się nie
    przypaliły, bo będą ohydne. Aha, jeszcze przed smażeniem trzeba
    jakoś zabezpieczyć te, które czekają na swoją kolej, żeby się nie
    zeschły.
  • 06.11.09, 07:52
    Kiedyś za późno zorientowałam się, że nie mam śmietany (reszta
    składników już była w maszynie) i dodałam jogurt naturalny w
    desperacji, o dziwo były ok.
  • 06.11.09, 11:24
    Termometr nie jest niezbędny - wystarczy surowy ziemniak smile Jak wypływa,
    znaczy, że temperatura jest dobra.
    --

    biusta
    i
    biuściki.
  • 06.11.09, 16:09
    Albo kawałeczek surowego ciasta smile
    --
    http://suwaczki.maluchy.pl/li-36653.png
  • 06.11.09, 20:13
    Albo smile
    --
    KahvaThea - serce Krakowa w centrum Ruczaju.
  • 08.11.09, 12:34

    Agatho-Christie a możesz podać przepis na ciasto faworkowe z maszyny
    do chleba? Co i w jakiej kolejnościi wogóle. Mam krótko maszynę i
    jeszcze ją nie rozgryzłam do końca smile
  • 10.11.09, 14:34
    Bardzo przepraszam, że nie odpisałam i nie podałam od razu tego
    przepisu, przez ostatnie dni nie miałam tyle czasu, co zwykle, żeby
    śledzić na bieżąco moje ulubione forum. Robiłam z tego przepisu
    (wielkie żarcie chyba):
    Składniki:
    35 dag mąki
    3 dag miękkiego masła(1 łyżka)
    3 żółtka
    1 całe jajo
    10 dkg kwaśnej gęstej śmietany (7 łyżek)
    1 łyżka spirytusu lub 1 łyżka octu
    smalec lub olej
    cukier puder

    Smażę na oleju pół na pół ze smalcem, wiem, że naljepiej na Plancie,
    do tego się przymierzam.
    Do maszyny "wrzucam" tak jak kazali w instrukcji, czyli najpierw
    płynne: żółtka, jajko,śmietana, spirytus, a później masło i
    stopniowo mąka, ale "stałe" dodaję już na włączonych mieszadłach.
  • 06.11.09, 20:31
    Ups - ja nigdy nie próbowałam smile Jak przetestujesz to daj znać co z tego wyszło smile
    --
    http://suwaczki.maluchy.pl/li-36653.png
  • 06.11.09, 22:50
    W "Kuchni Neli" Neli Rubinstein jest super przepis. Niestety
    chwilowo książka jest u rodziców ale polecam ją gorąco, nie tylko
    jeżeli chodzi o chrustwink- tak u nas nazywaj faworkiwink
  • 06.11.09, 23:14
    Nela jest niezawodna, i też nazywa faworki chrustem, a poniżej jej przepis:

    składniki na 8 tuzinów
    1 jajko
    2 żółtka
    1 łyżka octu
    2 łyżki rumu
    2 łyżki cukru
    1/4 łyżeczki soli
    1/3 szkl. śmietany
    2 łyżki miękkiego masła
    2 szkl. mąki (280 g) plus mąka w zapasie
    smalec lub olej do smażenia
    cukier puder do posypania

    w misce ubić jajko i żółtka, dodać ocet, rum, cukier, sól i śmietanę, wrzucić
    miękkie masło, wymieszać dokładnie. Dosypywać mąkę po szklance i mieszać -
    mikserem dopóki się da.Gdy ciasto zrobi się sztywne wyrabiać na stolnicy, aż
    zacznie odstawać od ręki. Odstawić na 10 min.
    Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, wałkować baaaardzo cienko, przecinać i
    zawijać jak zwykle.
    Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia, po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
    Polecam, zawsze się udają i są super chrupiące.
  • 07.11.09, 10:13
    Faworki powinny być robione "na cztery ręce". Jedna osoba obsługuje
    stolnicę, a druga patelnię. Wtedy wszystko idzie łatwo i szybko, nie
    ma problemów z zostawianiem ciasta.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.