• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Szybkowar Dodaj do ulubionych

  • 30.11.09, 18:16
    Drogie Panie,
    potrzebuje pomocy przy wyborze szybkowaru.
    Macie może jakieś sprawdzone?
    Nie wiem też jak duży kupić?
    Zaawansowany formularz
    • 01.12.09, 09:49
      Akurat jestem na etapie miłości do tego urządzenia, bo mam go od kilku miesięcy,
      więc chyba coś pomogę.
      Szybkowar potrzebuje wewnątrz trochę pustego miejsca, prócz potrawy, czasem to
      nawet 1/3, zwykle 1/4 pojemności,bo inaczej może wykipieć, nie osiągnąć
      ciśnienia, wiec raczej duży. Mnie sprzedawca przekonał słowami "a gołąbki pani
      robi?".
      Mam wiec zgrabny sześciolitrowy kociołek Fagor. Serwisuje go Mastercook więc nie
      powinno być problemów z uszczelką, a to jest najsłabsze ogniwo szybkowaru.

      Choć prawdę powiedziawszy, chętnie stałabym się posiadaczką również mniejszego,
      3-4 litrowego, myślę że przy małych ilościach jedzenia, byłby ekonomiczniejszy,
      tzn. szybciej osiągałby żądane ciśnienie. I pewnie sobie kupię, choć nie wiem
      czy nie lepiej było zdecydować się od razu na komplet - dwa gary - jedna pokrywa
      zwykła, jedna szybkowarowu. Ale wcześniej nie wiedziałam, czy mi się szybkowar
      sprawdzi, czy będzie stał na pawlaczu.
      A! Dla mnie ważne było żeby pokrywa nie miała długiego uchwytu i nie ma smile Niby
      ma dwa poziomy ciśnienia, ale ten słabszy jeszcze nie użytkowałam. Zalecany np.
      do rosołu i ryby na parze. Może to i sensowne, może rosół będzie
      klarowniejszy,bo podobno z szybkowaru jest mniej klarowny, ale na razie zimy nie
      było to i rosołu nie było.

      Kiedy szykowałam się do kupna, przeszukałam opinie użytkowników i okazało się że
      jak z maszyna do chleba, każdy dobry. Niektóre tylko po prostu wygodniejsze.Ale
      i droższe.

      Życzę dobrego wyboru i przyjemnego użytkowania.

      Acha! Nie zrażaj się ewentualnymi pierwszymi niepowodzeniami. Mam wrażenie ze
      każdy model ma swoje ciśnienie robocze i tabele czasu gotowania znalezione w
      internecie, nie zawsze się sprawdzają. W swoje instrukcji do garnka na pewno też
      będzie taka tabela, ale ta z mojego Fagora ma całkiem głupie potrawy typu
      ośmiornica i pudding ryżowy, nereczki w cherry, a pyrów i wieprzowiny, nie big_grin
      • 01.12.09, 16:27
        Myślę teraz o zakupie szybkowaru przez internet.. odwiedziłam kilka sklepów i
        porównałam ceny w internecie - i oczywiście cena znacznie się rożni smile Znalazłam
        taki firmy Tefal, mam od nich trochę sprzętu i jestem zadowolona to może i teraz
        będę -> www.stylowazastawa.pl/produkt/1885/Szybkowar_Tefal_SENSOR_3_45l.html
        Hela6 dzięki za porady!
        • 01.12.09, 17:01
          ja kupiłam szybkowar za grosze na bazarku od ludzi którzy handlują rzeczami
          przywiezionymi z zachodu, uszczelkę dokupiłam w pol sklepie(paSowała) i jestem
          bardzo zadowolona, bo kasy duzo nie wydałam i garnek sie sprawdził.
          --
          SPRZEDAM DZIECIĘCE
          http://dl6.glitter-graphics.net/pub/1182/1182396q4cfp6std9.gif
          Kobiety rodzą się aniołami, ale kiedy życie połamie im skrzydła - pozostaje już
          tylko latanie na miotle...
          • 01.12.09, 17:22
            Mam czterolitrowy, kupiony "za komuny". Z nazwy wnioskuję, że
            hiszpański lub kubański. I wciąż działa na pierwszej uszczelce.
            Zapasowa nadal odpoczywa smile Bardzo przydaje się, kiedy trzeba
            mięso przyrządzić "do miękkości". Niezawodny.
            Innych potraw w nim nie gotuję.

            Raz nas ciężko przestraszył, kiedy zablokował się otwór, którym
            uchodzi para i zabezpiczający korek z hukiem wyskoczył z pokrywy.
            Nic groźnego się nie stało, musieliśmy tylko na kolanach szukać
            korka wink
            • 01.12.09, 18:24
              Jak na bieżąco czyścisz wszystkie części szybkowara, a szczególnie
              zawór bezpieczeństwa, to nie ma prawa nic cię zaskoczyć. Ja gotuję w
              szybkowarze bardzo dużo, począwszy od zup, przez grochy, kapusty,
              galarety, gołąbki. Nie wyobrażam sobie życia bez szybkowara.
        • 01.12.09, 17:46
          Jak dla mnie to lekko drogi, ale jeśli nie musisz się liczyć z groszem, to nie
          pozostaje nic innego jak wierzyć że lepszy od innych smile
          W sumie bardzo ładny garnuszek smile
    • 01.12.09, 19:53
      mam od jakiś 2 miesięcy szybkowar 4l i prawdę powiedziawszy żałuje, że nie
      wzięłam 6 litrowego, ponieważ ugotowanie w nim zupy dla 3 osób na dwa dnismile sie
      nie udaje. Trzeba zostawić min. 1/4 wysokości garnka wolne od żywności co by sie
      ciśnienie mogło wytworzyć. W przeciwnym razie gotowane żarełko zaczyna wychodzić
      zaworem bezpieczeństwa a to juz jest niebezpiecznesad
      ogolnie urządzenie super!!! wolowinkę gotuje 1 godz i mięciutka, fasolka po
      bretońsku itp to samo.mam taki
      www.thiger-market.pl/index_pliki/DSC06455.JPG
      niestety wykonanie nieciekawesad
      • 01.12.09, 21:40
        Dlaczego tak długo gotujesz wołowinę? U mnie po 35-40 minutach jest
        już bardzo miękka.
      • 01.12.09, 22:13
        a bo ja z tych co to zawsze chcą więcejsmile np.proszek koncentrat 100ml ja daję
        więcej, ciasto w piekarniku 45min a moje siedzi dłużej itpwink
        • 02.12.09, 14:53
          Oj to chyba sobie kupie ten szybkowar jeszcze przed świetami jak tak chwalicie ;]
          • 03.12.09, 09:55
            ja kupiłam sobie przez internet zestaw szybkowarów FAGOR Innova 6 i
            8 l z wkładkami do gotowania na parze - jestem bardzo zadowolona. I
            zapłaciłam za cały komplet ok. 270 zł - tyle kosztuje jeden
            szybkowar Fagora w Galerii Krakowskiej. Rozmyślam jeszcze nad małym
            szybkowarem - 2-3 litry, ale nie znalazłam w Fagorze i Tefalu. W tej
            pojemności są tylko takie strasznie drogie po 500-600 zł co najmniej.

            Jeśli wiecie, gdzie można kupić taniej mniejszy szybkowar,
            podpowiedzciesmile)
            • 03.12.09, 10:40
              • 03.12.09, 12:03
                o, dziękismile))
                • 03.12.09, 16:55
                  Jak dla mnie to za mała pojemność. Szkoda czasu i prądu.
                • 03.12.09, 17:30
                  Ladny ten parowar.
                  Ja sie tez napalilam (zaraz potem jak trafilam na ten wateksmile)tylko
                  nie wiem,czy takie parowary sa na indukcje,bo niedlugo bede sie
                  urzadzac i chyba taka plyte sobie wstawie.Wiecie cos o tym?
                  • 04.12.09, 09:23
                    Niektóre są na indukcje, mój fagor jest.
                    To nie jest parowar tylko szybkowar. Duża różnica bo parowar nie gotuje pod
                    ciśnieniem i nie zamaczasz produktu w wodzie.
              • 03.12.09, 17:13
                Ladny ten parowar.
                Ja sie tez napalilam (zaraz potem jak trafilam na ten wateksmile)tylko
                nie wiem,czy takie parowary sa na indukcje,bo niedlugo bede sie
                urzadzac i chyba taka plyte sobie wstawie.Wiecie cos o tym?
    • 08.12.09, 03:29
      ja mam firmy FAGOR - polecam.
      maz to sobie wymyslil jako prezent slubny i ja jestem zachwycona. Szczegolnie z
      wkladka / lub po prostu talarzem do gotowania na parze.
    • 08.12.09, 09:15
      Ja też mam FAGOR dwa garnki i dwie pokrywki jedna zwykła a druga "szybkowarowa"
      dostałam w promocji przy zakupie indukcji. Jestem z nich bardzo zadowolona.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.