Dodaj do ulubionych

śledzie w smietanie

17.12.09, 20:25
macie przepis sprawdzony na śledzie w śmietanie? taki, żeby jak ze
sklepu były tongue_out lisnera na przykład smile

a na serio - zawsze mi za bardzo "śledziowe" i słone wychodza a za
mało śmietanowe i kwaśne
Edytor zaawansowany
  • pitahaya1 17.12.09, 20:40
    To je porządnie wymocz w wodzie, wodę zmień 2-3 razy.
    W śmietanie śledzi nie robiłam, po kaszubsku jak najbardziejsmile
    Pyszszsznesmile)

    --
    "Kiedy inni mają wobec człowieka oczekiwania, których nie jest sposób
    zrealizować, musi on na nowo wyznaczyć swoje cele i iść własną drogą. Dzięki
    temu przynajmniej ktoś będzie zadowolony"
  • kluska0 17.12.09, 20:55
    Ja lubię śledzie tylko właśnie takie nie bardzo słone - wcześniej wymoczone w
    wodzie, śmietana z majonezem, cebula + kiszone ogórki - ale ogórki muszą być
    dobre niezbyt słone bo od nich dużo zależy. Można dodawać też jabłka starte na
    tarce, cukier jeśli zbyt kwaśne.
  • mammajowa 17.12.09, 22:15
    ja lubię wyłącznie takie: 6-8 matiasów namoczyć w dużej ilości wody, odcedzić,
    znów zamoczyć i odcedzić. i jeszcze raz opłukać. potem wziąć słoik duży. pokroić
    śledzie (każdy na 4 części mniej więcej). ułożyć część (2-3 śledzi) na dnie,
    zalać śmietaną, wrzucić ok 1 łyżki posiekanej cebuli, na to kolejna taka sama
    kombinacja, aż do wypełnienia słoika. dodać tabasco wg uznania, pieprzu czarnego
    nieco. zamknąć słoik i wstrząsnąć solidnie kilka razy. wstawić do lodówki.
    następnego dnia spróbować i ew. doprawić lub złagodzić dodając więcej śmietany.
    --
    http://www.alterna-tickers.com/tickers/generated_tickers/7/776521.png
  • kasia_de 17.12.09, 22:45
    może to moczenie zaniedbałąm smile że takie słone mi wychodziły


    a przy okazji poproszę przepis na kaszubskie smile

    a zna ktoś przepis na śledzie w sosie musztardowym?
  • otterly 18.12.09, 00:27
    Moczę śledzie w zalewie, nie w samej wodzie. Zalewa: około 5 litrów wody, listek
    laurowy, ziele angielskie i pieprz (po kilka kuleczek), łyżka estragonu,
    łyżeczka tymianku, ewentualnie łyżka wegety (ostatnio odstawiłam mieszanki
    przyprawowe ze względu na glutaminian i sól, więc wrzucam łyżkę suszonej
    włoszczyzny). Trzeba to wszystko zagotować. Potem wlewam pół szklanki octu.
    Odstawiam do wystygnięcia. Śledzie płuczę pod kranem i wrzucam do ZIMNEJ zalewy.
    Wystawiam na noc w chłodne miejsce.

    Można też moczyć śledzie w mleku. Mają wtedy bardziej delikatny smak i są
    miększe niż te z zalewy, ale ja wolę takie bardziej zwarte i kwaśnawe.

    Sos musztardowy: wymieszać pół kubka śmietany, pół kubka jogurtu, kilka łyżek
    musztardy do smaku (zależy od rodzaju musztardy; najczęściej biorę ze dwie łyżki
    sarepskiej i łyżeczkę takiej z całymi kulkami gorczycy).Robię sosy "na smak",
    więc proporcje są bardzo orientacyjne.wink
  • gaja268 18.12.09, 08:20
    Śledzie w śmietanie robię tylko i wyłącznie z marynowanych filetów, nie
    z solonych matiasów. Są pyszne!
  • alicez 18.12.09, 08:37
    Ja moczę w mleku, są wtedy bardzo kruche i smaczne. A mój ulubiony przepis to:
    4 płaty śledziowe (typu matjas)
    2 gałązki selera liściowego
    1 jabłko
    kilka szalotek (małych cebulek) w przypadku braku szalotek przelewam wrzątkiem zwykłą cebulę
    1 łyżeczka miodu
    2 łyżki majonezu
    250 ml kwaśnej śmietanki (18%)
    1/2 łyżeczki kurkumy
    3 łyżki mielonych (posiekanych drobno) orzechów
    sól, pieprz kolorowy do smaku
    8 połówek orzechów i listki selera do dekoracji
    Przygotować sos: wymieszać śmietankę z miodem, majonezem, kurkumą, orzechami oraz startym w łezkę (obranym uprzednio) jabłkiem.
    Doprawić sos solą i grubo zmielonym pieprzem kolorowym.
    Śledzie (moczę w mleku od godziny do trzech w zależności od zasolenia) pokroić w 1cm paseczki - przełożyć do miseczki.
    Dodać drobno posiekane cebulki i starte łodygi selera naciowego.
    Zalać śledzie z warzywami sosem, wymieszać dokładnie, doprawić jeśli jest taka potrzeba solą i pieprzem do smaku, po czym odstawić na kilka godzin do lodówki. Udekorować selerem i orzechami. Smacznego!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka