Dodaj do ulubionych

A co na Sylwestra?

21.12.09, 21:19
Forumowiczki Fantastyczne! Mimo że jeszcze Świąt nie ma, to ja już o
końcówce roku myślę. Po prostu mam przyjezdnych gości - w sumie
pięć dorosłych osób i dwójka dzieci(plus ja, mąż i nasze dwie
małoletnie panny), na cztery dni. Niestety nie należę do osób, które
lubią i potrafią gotować, a jednak gości czymś przez te dni wypada
karmić. Dobrze, że to przyjaciele, więc cudów oczekiwać nie będą,
ale jednak coś przygotować trzeba. Proszę zatem o rady, przepisy i
pomysły jak ugościć taką gromadkę. I żeby dużo czasu nie spędzać w
kuchni, bo Juniorka czepia się wtedy matczynej nogi i żałośnie woła,
żeby zająć się nią zamiast "prozaicznymi czynnościami kuchennymi".
Obserwuj wątek
    • loganmylove Re: A co na Sylwestra? 21.12.09, 22:44
      A może na jeden posiłek coś takiego? Ja będę serwować w Świętasmile
      * 1 kurczak podzielony na części
      * 1 duża cebula (lub 2 mniejsze)
      * 2 duże ząbki czosnku
      * 1 papryka czerwona
      * 1 papryka zielona
      * 400 g przecieru pomidorowego (lub pomidorów z puszki)
      * 100 ml czerwonego wina
      * 150 ml bulionu drobiowego
      * sól
      * pieprz
      * 1 łyżeczka cukru
      * oliwa

      Kurczaka dzielimy na części i zdejmujemy z niego skórę. Pieprzymy go, solimy i
      obsmażamy na złoto na oliwie (mięso powinno być miękkie). Zdejmujemy je z
      patelni i na
      oliwie z mięsa podsmażamy cebulę, czosnek i paprykę. Zdejmujemy z patelni kiedy
      papryka jest na wpół miękka. Na oliwę wylewamy wino i odparowujemy aby się
      zredukowało. Następnie dodajemy pomidory i bulion i chwilę gotujemy. Dodajemy sól,
      pieprz i cukier. Paprykę mieszamy z sosem. Kurczaka przekładamy do naczynia
      żaroodpornego i zalewamy sosem. Pieczemy ok. 45 min w temperaturze 180 stopni
    • anneczka78 Re: A co na Sylwestra? 21.12.09, 23:48
      Dobrym pomysłem są też sałatki, które można zaserwować na śniadanie i kolację -
      wtedy wystarczy jeszcze pokrojone pieczywo, masło, jakaś wędlina i masz super
      posiłek. Co do rodzaju sałatek - możesz zrobić choćby zwykłą jarzynową i
      podzielić na części, a tuż przed podaniem dodawać tylko jakiś składnik dla
      urozmaicenia - szynkę lub śledzia lub żółty ser i cebulę. Najpraktyczniejsze są
      takie sałatki, które zachowują świeżość przez kilka dni.
    • kluchucha Re: A co na Sylwestra? 26.12.09, 22:19
      Zrób coś co nie wymaga dużego nakładu pracy. Może lasagne? Duża blacha
      powinna wystarczyć na dwa dni, a do tego po prostu różne surówki, i dwa
      obiady masz z głowy. Jednego dnia po prostu zamów pizzę (albo zrób
      sama, wbrew pozorom to nie wymaga masy czasu), ewentualnie frytki, a do
      tego pierś z kurczaka i jakiś fajny sosik. Powodzenia! smile
      • allija Re: A co na Sylwestra? 26.12.09, 23:47
        Lasagne mało nakładu pracy? mnie zajmuje to ze 2 godz. i to ciagłego
        stania przy kuchni.
        Mało czasu potem zajmują wszelkie pieczenie lub miesa duszone.
        Przygotowane wcześniej później wymagaja jedynie podgrzania +
        ziemnieki i surówki lub, także zrobiona wcześniej, jarzyna np.
        buraczki czy marchew z groszkiem.
        • lili-2008 Re: A co na Sylwestra? 27.12.09, 13:07
          mój mąż lasagne przygotowuje bardzo szybko, na pewno 2 h nie stoi przy kuchni
          ja od siebie polecam też własną pizzę, naleśniki z serem lub krokiety z pieczarkami, a może empanadas (bardzo łatwe w przygotowaniu i przepyszne) albo posiłek na sposób włoski/francuski - przystawka z bagietki, sera i sałaty, potem jakiś fajny makaron i deser (np. panacotta z owocami - naprawdę dziecinnie proste, a jakie pyszne)
          powodzeniawink
          • allija Re: A co na Sylwestra? 27.12.09, 23:53
            może 2 godz to troche przesadziłam ale niewiele. Ja najpierw
            wstawiam mieso a w tym czsie obgotowuje wszystkie płaty a robie dla
            4 osób więc trwa, jakies 30 min. czyli tyle ile dusi sie mieso.
            Potem sos beszamelowy, ulożenie platów, starcie sera, jakies 15 min,
            lasagne piecze się 30 min i w tym czasie robie do niej sos
            pomidorowy bo kupnego nie chca u mnie jeść, mój im smakuje
            najbardziej, w pozostałym czasie ogarniam kuchnie, robie herbatę,
            jesli dodac do tego wcześniejsze przygotowywanie skladnikow do miesa
            czyli obranie, posiekanie i podsmażenie cebuli i czosnku to juz
            wychodzi spokojnie 1,5 godz w ktorym to czasie cały czas cos robie
            przy lasagne. Długo.
            • jul-kaa Re: A co na Sylwestra? 28.12.09, 13:48
              allija napisała:

              > może 2 godz to troche przesadziłam ale niewiele. Ja najpierw
              > wstawiam mieso a w tym czsie obgotowuje wszystkie płaty a robie dla
              > 4 osób więc trwa, jakies 30 min. czyli tyle ile dusi sie mieso.

              Teraz chyba większości sklepowych płatów lasagne nie trzeba obgotowywać.
    • madzioreck Dobre żarełko, mało roboty - przepis: 27.12.09, 19:20
      Przygotowanie - ok. 20 minut, gotuje się toto po wrzuceniu wszystkiego jeszcze z
      10 minut. Składniki na jeden dla mniej więcej takiej liczby osób, jak podałaś.

      1 kg mielonego
      2 puszki fasolki czerwonej
      2 puszki fasolki białej
      2 puszki kukurydzy
      2 puszki groszku
      koncentrat pomidorowy
      ze 3 spore cebule
      przyprawy: sól, ja daję też czerwoną słodką paprykę, pieprz ziołowy i kolorowy.

      Zawartość wszystkich puszek wrzucamy do gara razem z zalewami, dodajemy trochę
      wody. Mięso mielone przesmażamy kilka na patelni, wrzucamy do gara, cebulę
      kroimy w grubszą kostkę, podsmażamy na patelni po mięsku i do gara. Jak się
      chwilę pogotuje, dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy, pogotować jeszcze
      parę minut i gotowe smile

      Można szamać samo albo podać do tego np. bagietkę i masło czosnkowe.
      --
      75/112 - 70(32)J/70P
      Moja ulubiona biżu smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka