Dodaj do ulubionych

Szybkie, tanie obiady

19.01.10, 23:43
co robicie na obiad na co dzień?
takie nie bardzo kosztowne, niewyszukane, a dobresmile
Edytor zaawansowany
  • 20.01.10, 00:09
    makaron z serem białym i masełkiem wink
  • 15.02.10, 12:56
    Ryż + pierś kurczaka drobno pokrojona (+przyprawy), do piersi dorzucam mieszankę
    warzyw " po chińsku" - z Lidla - tania i dobrasmile i doprawiam sosem do potraw
    chińskich z torebki.

    Ugładam ryż na środku, wokół kurczaka z warzywami i jeszcze przystrajam świerzym
    pomidorkiem pokrojonym na osiem części -bardzo zachęcająco to wygląda.smile

    Przygotowanie trwa 20 minut, efekt zawsze wszyscy bardzo chwalą smile Do tego
    jakieś wino...


    --
    Ach te Walentynki... Biżuteria SrebrnaAvalon
  • 15.02.10, 13:01
    O matko, ale narobiłam byków ortograficznych w powyższym przepisie - aż mi wstyd wink

    Inny szybki przepis - zwykłe spaghetti z mieloną wołowiną
    Ważne, żeby ładnie ułożyć na talerzu i np. udekorować listkiem bazylii smile

    --
    Ach te Walentynki... Biżuteria SrebrnaAvalon
  • 13.02.10, 17:47
    Gemini, czy ja wspominałam, ze jesteś moją typką na moderatorkę? wink
    --
    [url=http://userbars.pl/Software/Userbar/10366,Kabuntu,linux,user.htm][
    img]http://img.userbars.pl/52/10366.jpg[/img][/url]
    http://img.userbars.pl/122/24382.jpg
    "Libido jest jak pszczółka Maja - gdzieś jest lecz nie wiadomo gdzieee"
    /by Driadea/
  • 20.01.10, 09:47
    makaron z sosem pomidorowym, szpinakowym, serowym, bolognese, carbonara itp.

    naleśniki z dżemem

    ziemniaki z kiełbaską i cebulką/kluski śląskie

    puree z ziemniaków z jajkiem sadzonym

    placki ziemniaczane

    ryż z jabłkami

    pieczone ćwiartki kurczaka z ziemniaczkami/ryżem i pieczarkami

    kotlety sojowe z ryżem i surówką

    etc.wink
  • 20.01.10, 09:58
    Kus-kus jest niezastąpiony tongue_out, jeśli chodzi o szybkość i czas poświęcony. Do
    niego cokolwiek, ale smakują podsmażone w tej kolejności: boczek wędzony i
    pieczarki mrożone z Netto (pokrojone od razu), śmietana, sól i pieprz.
  • 20.01.10, 16:43
    To chyba wyszukane smile ale pyszne, tanie i szybkie. Duńska zupa
    porowa. Bierzesz 3-4 pory, kroisz na plasterki grubości ok. pół cm,
    1 cebulę w drobną kostkę i szklisz na patelni, na odrobinie
    tłuszczu. Ok. 2 litry bulionu z kostki i kilka plasterków szynki,
    pokrojonej na paseczki mieszasz z porami i gotujesz 15-20 min. Na
    koniec kostka serka topionego, sól, pieprz, gałka muszkatułowa do
    smaku. Na talerzu z grzankami, posypane tartym serem i zieleniną.
    Nie znam smaczniejszej zupy, pożywna, tylko kaloryczna.
  • 12.02.10, 22:28
    Bardzo szybki jest makaron z łososiem.

    Wstawiasz wodę na makaron i gotujesz jak zwykle. W między czasie,
    jak się gotuje, otwierasz opakowanie wędzonego łososia sałatkowego,
    większe kawałki rozdrabniasz ("zwykłego" łososia w plastrach nie
    opłaca się kupować - jest droższy, a i tak go rozdrobnisz).
    łososia do garnuszka, dodajesz duży kubeczek śmietany 18% (najlepiej
    gdy na opakowaniu jest napisane "do zup i sosów"), trochę pieprzu i
    podgrzewasz. Byle nie solić.
    Zanim makaron będzie al dente, sos będzie gotowy.
    cała filozofia smile
  • 13.02.10, 12:28
    Polecam stronę (bloga) z przepisami quchnia.blogspot.com Znajdziesz tam szybkie
    i niedrogie przepisy dla każdego
    --
    ...bo każdy może być bogaty
    bogatymbyc.blogspot.com
    Nie wiesz jak napisać biznesplan?
    biznesplan.frix.pl/
  • 13.02.10, 12:42
    Cos co uwielbia cala moja rodzina i nie ma marudzenia przy jedzeniu.
    1 cebula pokrojona w kostke
    1 marchew starta albo pokrojona w slupki
    2 torebki ryzu ew szklanka ryzu
    kwalek miesa moze byc bez miesa albo z kielbasa co kto lubi.
    1 lyzka koncentratu pomidorowego
    2 szklanki wody
    1 pomidor

    cebule i marchew podsmazam w wysokim garnku na oleju do momentu az
    cebula bedzie miekka, dodaje do tego mieso, pokrojonego pomidora i
    podsmazam az mieso bedzie lekko twardawe. dosypuje ryz zalewam 2
    szklankami wody i gotuje az ryz bedzie sie nadawal do jedzenia.
    dodaje przyprawy ( koncentrat, natke pietruszki zasuszona albo
    swieza, sol, pieprz, czerwona papryka suszona slodka, szczypte
    cukru ) i jedzenie gotowe.
    trzeba uwazac, zeby wody bylo pod dostatkiem bo mozna ryz przypalic
    wiec w razie potrzeby mozna dolac pol szklanki wody.
    --
    "A nie przyszło Ci do głowy, że wizyta u teściowej to nie czas i
    miejsce na rozmowy z mężem?"
    Made by: Horpyna4
  • 14.02.10, 00:17
    to nie robi się takie gęste/mętne?
    woda od ryżu taka właśnie jest, a skoro gotujemy to razem
  • 14.02.10, 12:06
    Dokladnie smile Czesc wchlonie a czesc wody wyparuje. dlatego
    potrzebne sa 2 szklanki wody na jedna szklanke ryzu. woda jest po
    to, zeby ugotowac ryz i poddusic reszte skladnikow. dolewanie wody
    w czasie gotowania jest potrzebne,zeby ryz sie nie przypalil i zeby
    wszystko zmieklo w czasie gotowania. jesli wody jest wystarczajaco
    to dolewac nie trzeba. mozna tez w szklance wody rozpuscic kostke
    rosolowa wtedy bedzie wiecej smaku.
    --
    "A nie przyszło Ci do głowy, że wizyta u teściowej to nie czas i
    miejsce na rozmowy z mężem?"
    Made by: Horpyna4
  • 15.02.10, 13:20
    To coś jak pilaw smile mmm... pycha

    Żurek jest bardzo szybką i tanią zupą.
  • 15.02.10, 21:54
    Zapiekanka z ziemaniakow:

    10 srednich ziemniakow, pieczarki, cebula, kielbasa, maly koncentrat
    pomidorowy, ser do posypania;

    Ziemniaki podgotowac tak aby byly sredniotwarde.
    W tym czasie kielbase, pieczarki i cebule podsmazyc z ulubionymi
    ziolami. Jak juz wiekszosc wody (tej co puszczaja pieczarki)
    odparuje, dodac koncentrat. Zdjac z ognia.
    Ziemniaki odcedzic, pokroic w plasterki i ulozyc na dnie
    wysmarowanego maslem naczynia zaroodpornego. Na to wysypac zawartosc
    patelni. Przelozyc ponownie ziemniakami pokrojonymi w plasterki i
    posypac serem. Wstawic na 10 minut do piekarnika na 180 stopni.

    Tanio, szybko i smacznie smile

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.