Dodaj do ulubionych

Temperatura wewnątrz pieczonego mięsa - Termosonda

04.04.10, 12:57
Wczoraj piekłam mięso na święta, karkówka indyk itp.. Przy tej
okazji przypomnialo mi się o termosondzie którą mam w wyposażeniu
piekarnika..

no i ok sonda wbita w mięso pokazała jaką ma temp wewnątrz..tylko co
mi z tego skoro nie mam bladego pojęcia jaką jakie mięso powinno
mieć temp by okazało się upieczone..
Instrukcja od piekarnika zaginela w boju wink a pewnie coś tam bylo..

Wiecie coś na ten temat..moze sa jakieś tabele, wytyczne?? Nie moge
za duzo znaleźć w necie...
Edytor zaawansowany
  • 04.04.10, 14:24
    Pracuję w restauracji, która przestrzega bardzo wszelkich zasad i
    temperatura mięsa sprawdzana jest dwa razy dziennie.
    Jest to przedział między 69, a 74 stopnie, wtedy mięso jest najlepszej
    jakości.
    powyżej lub poniżej tych granic to wynik krytyczny.
  • 05.04.10, 19:43
    mam wrażenie, ze jednak Ty nie pieczesz tego miesa bo nalezaloby
    dodac, ze dla kazdego gatunku miesa temperatura jest inna, inna dla
    wieprzowiny, inna dla drobiu, jagnieciny czy tez wołowego
  • 05.04.10, 20:17
    Tak masz rację, temperatura mięsa na pewno zależy od jego rodzaju.
    Rozchodziło mi się o mięso wołowe.
  • 08.04.10, 09:30
    kamw1807 napisał:
    > Jest to przedział między 69, a 74 stopnie, wtedy mięso jest najlepszej
    > jakości.

    A mnie mówili, że musi być powyżej 80 stopni, żeby wszystkie drobnoustroje zginęły.
    --
    Nawet dwoje ciekawych ludzi może się nudzić w swoim towarzystwie, jeżeli nie są
    oni ciekawi siebie.
    ich4pory.blogspot.com
  • 06.04.10, 12:08
    Może mogłabyś ściągnąć instrukcję z internetu. A jeśli nie to zawsze
    można poprosić w servicie o kopię za odpowienią opładą.
    --
    Jestem jak trzcina, zawsze wracam do pionu.
  • 30.08.10, 11:38
    jeśli chodzi o instrukcję, to niekoniecznie musi pomóc

    mój nowy piekarnik ma termosondę, a w instrukcji brak wskazówek co
    do temp. wewn. mięsa

    także i ja szukam wskazówek, na razie znalazłam tylko to:
    www.papaja.pl/forum/viewtopic.php?t=1490
    --
    Mój blog kulinarny
  • 30.08.10, 12:17
    jedyny minus to taki, że trzeba przekonwertować F na C
    www.cooks.com/rec/view/0,1761,134180-255192,00.html
    www.globalgourmet.com/food/egg/egg1197/meatherm.html#axzz0y5CULccA

    www.ehow.com/video_6198000_use-meat-thermometer-chicken.html
    --
    Mój blog kulinarny

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.