• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Temperatura wewnątrz pieczonego mięsa - Termosonda Dodaj do ulubionych

  • 04.04.10, 12:57
    Wczoraj piekłam mięso na święta, karkówka indyk itp.. Przy tej
    okazji przypomnialo mi się o termosondzie którą mam w wyposażeniu
    piekarnika..

    no i ok sonda wbita w mięso pokazała jaką ma temp wewnątrz..tylko co
    mi z tego skoro nie mam bladego pojęcia jaką jakie mięso powinno
    mieć temp by okazało się upieczone..
    Instrukcja od piekarnika zaginela w boju wink a pewnie coś tam bylo..

    Wiecie coś na ten temat..moze sa jakieś tabele, wytyczne?? Nie moge
    za duzo znaleźć w necie...
    Edytor zaawansowany
    • 04.04.10, 14:24
      Pracuję w restauracji, która przestrzega bardzo wszelkich zasad i
      temperatura mięsa sprawdzana jest dwa razy dziennie.
      Jest to przedział między 69, a 74 stopnie, wtedy mięso jest najlepszej
      jakości.
      powyżej lub poniżej tych granic to wynik krytyczny.
      • 05.04.10, 19:43
        mam wrażenie, ze jednak Ty nie pieczesz tego miesa bo nalezaloby
        dodac, ze dla kazdego gatunku miesa temperatura jest inna, inna dla
        wieprzowiny, inna dla drobiu, jagnieciny czy tez wołowego
        • 05.04.10, 20:17
          Tak masz rację, temperatura mięsa na pewno zależy od jego rodzaju.
          Rozchodziło mi się o mięso wołowe.
      • 08.04.10, 09:30
        kamw1807 napisał:
        > Jest to przedział między 69, a 74 stopnie, wtedy mięso jest najlepszej
        > jakości.

        A mnie mówili, że musi być powyżej 80 stopni, żeby wszystkie drobnoustroje zginęły.
        --
        Nawet dwoje ciekawych ludzi może się nudzić w swoim towarzystwie, jeżeli nie są
        oni ciekawi siebie.
        ich4pory.blogspot.com
    • 06.04.10, 12:08
      Może mogłabyś ściągnąć instrukcję z internetu. A jeśli nie to zawsze
      można poprosić w servicie o kopię za odpowienią opładą.
      --
      Jestem jak trzcina, zawsze wracam do pionu.
      • 30.08.10, 11:38
        jeśli chodzi o instrukcję, to niekoniecznie musi pomóc

        mój nowy piekarnik ma termosondę, a w instrukcji brak wskazówek co
        do temp. wewn. mięsa

        także i ja szukam wskazówek, na razie znalazłam tylko to:
        www.papaja.pl/forum/viewtopic.php?t=1490
        --
        Mój blog kulinarny
    • 30.08.10, 12:17
      jedyny minus to taki, że trzeba przekonwertować F na C
      www.cooks.com/rec/view/0,1761,134180-255192,00.html
      www.globalgourmet.com/food/egg/egg1197/meatherm.html#axzz0y5CULccA

      www.ehow.com/video_6198000_use-meat-thermometer-chicken.html
      --
      Mój blog kulinarny
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.