Dodaj do ulubionych

Zapieczony spód patelni

12.05.10, 10:27
Mam bardzo dobrą, fajną patelnię od jakichś 3 lat. Jestem z niej
bardzo zadowolona, a byłabym jeszcze bardziej, gdybym nie zaniedbała
jej spodu, od strony, na której stoi na gazie. Nie doczyściłam, gdy
zabrudzenia były świeże, a teraz są brązowe gęste zacieki, których
nie wiem jak się pozbyć.Pewnie to przepalony tłuszcz, choć teraz, po
zapieczeniu, to już nawet nie jest tłuste. Znacie jakąś metodę
pozbycia się tego? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • jagoda85 Re: Zapieczony spód patelni 12.05.10, 11:27

      Do tego typu zabrudzeń świetny jest preparat do czyszczenia
      piekarników Amwaya. Szkopuł w tym, że musiałabyś znać jakiegoś
      dystrybutora. Jeśli nie znasz to może spróbuj jakiś inny preparat do
      piekarników dostępny w sklepach, choć za efekt nie ręczę, bo sama
      nie używałam.
      --
      Jestem jak trzcina, zawsze wracam do pionu.
    • groszek-5 Re: Zapieczony spód patelni 12.05.10, 11:49
      Nalej do zlewu lub duzej miski goracej wody i wsyp z pol torebki sody
      kuchennej.Wstaw patelnie na 2-3 godz. Potem oczysc dno z tego co dasz rade i
      powtorz wszystko od poczatku.Za drugim razem spod patelni powinien byc czysciutki.
      Zwyklymi babcinymi sposobami mozna zrobic wiele rzeczy i zbednym oproznianiem
      portwela.
      • martaba2 Re: Zapieczony spód patelni 12.05.10, 12:21
        Groszek-5 ja też z powodzeniem używam sody, ale często posypuję ją na przypalone miejsce i skraplam octem (ostatnio z białych winogron bo innego tu nie ma). Odstawiam na trochę i czyszczę. Działa super!
        • groszek-5 Re: Zapieczony spód patelni 12.05.10, 13:29
          Jest mase roznych sposobow na rozne domowe pomoce,ale dzis jest malo w tym
          kierunku zainteresowania.Jak cos potrzeba to zaraz jedna z druga leci do sklepu
          i kupuje rozne buteleczki,torebeczki, flakoniki i mysli,ze znalazla rewelacje.A
          ta "rewelacja" jej tylko uszczuplila o ladna sumke portmonetke.
          No coz,reklama i jeszcze raz reklama robi swoje.Dzieki temu za taka reklame
          pan aktor bierze sto tysiecy.Bo przeciez my zaplacimy za to.Po co nam torebka
          sody za 1-na zl.kiedy mozemy kupic jakas paste "cud" za 20zl.?
          Zamiast kupic torebke proszku do pieczenia i wsypac na noc do kibelka to kupimy
          sobie jakis zracy "Domestos" za iles tam zl.Przy okazji wlejemy mase chemikali
          dla srodowiska ogolnego.No i popatrzcie jak wszyscy jestesmy zadowoleni.
          Moze tu nie jedna z Pan bedzie zdziwiona moim tekstem,ale czy to nie jest prawda?
    • doxi_mara Re: Zapieczony spód patelni 12.05.10, 13:02
      te czysciki sa dla mnie nalepsze, doszorowalam nimi juz wszystko mozliwe,
      polecam, nie wiem czy sa w polsce w sklepach, ale na allegro znalazlam:
      www.allegro.pl/item1019211599_abrazo_czysciki_brud_i_tluszcz_z_niemiec.html
      to jest taka stalowa welna napelniona specjalnym mydlem, dziala cuda.
      • misself Re: Zapieczony spód patelni 12.05.10, 18:55
        doxi_mara napisała:

        > te czysciki sa dla mnie nalepsze, doszorowalam nimi juz wszystko mozliwe,
        > polecam, nie wiem czy sa w polsce w sklepach

        Bardzo podobne widziałam w Lidlu.
        Polecam też zwykłe czyściki metalowe, moja patelnia bardzo je lubi smile
        --
        IV. Modlić można się wszędzie. Najgorszym miejscem są świątynie. Panuje tam
        zaduch. (Z.Herbert)
    • groszek-5 Re: Zapieczony spód patelni 12.05.10, 21:17
      Dziewczyny! To nie sa moje pomysly.To sa rzeczy,ktore wynalazly nasze babcie.
      Podziele sie z wami paroma wspanialymi ,prostymi i "za grosik" radami,ale nie
      teraz.W niedziele lece do Holandi na tydzien na urlop.Po powrocie sie odezwe.
    • misiowazona Re: Zapieczony spód patelni 14.05.10, 11:07
      Soda nie bardzo podziałała. Tzn.trochę podziałała, ale i tak trzeba
      było nożem poszorować, ale to i tak dopiero początek drogi, bo dużo
      osadu zostało; teraz spróbuję innych rzeczy, może coli, jeśli nie
      zapomnę kupić.
    • blue_ula Re: Zapieczony spód patelni 29.05.10, 23:12
      obłóż dno papierowym ręcznikiem, a na to polej kreta do rur w żelu (koniecznie używaj rękawiczek i uważaj na oczy). Niech tak przez całą noc nasiąka, a rano przepłucz wodą, śrubokręt w rękę i skrobanie).
      Paniusie co ci radzą sodą lub colą, to chyba nie widziały jeszcze zapieczonej patelni.
    • ivonn44 Re: Zapieczony spód patelni 20.04.15, 15:02
      no to ja teraz muszę zapytać : piekarnik też można colą czy macie inne rady ? Mąż teraz co parę dni z ( 2 razy w tyg. serwuje ryby- cieszę się ,ze nie ja muszą gotować smile ) Bardzo zdrowo i b. lubimy ale piekarnik zapaskudził się więc proszę Was o opinię.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka