Dodaj do ulubionych

WAŻY MI SIĘ ŚMIETANA!! Pomocy!!!

10.06.10, 17:42
Dlaczego podczas ubijania waży mi się śmietana 30% ???!!!
Jedna mi się zważyła, więc poleciałam do sklepu i z drugą (już innej
firmy) zdarzyło mi się to samo!! Nigdy w życiu mi się coś takiego
nie przytrafiło. Co jest nie tak? Pogoda?! Wszystko
mam "rozbabrane" - galaretka prawie stężała, owoce przyszykowane...
Tylko brak śmietany. Ratunku!
Wszystko przeciwko mnie... wczoraj problemy z biszkoptem, dzisiaj ze
śmietaną
Edytor zaawansowany
  • qpiska 10.06.10, 18:02
    wydaje mi się, że winna wszystkiemu pogoda...
    --
    ♥Wiktoria♥
    ♥Artur♥
    "Człowiek jest wielki nie przez to co ma, nie przez to kim jest,
    lecz przez to czym dzieli się z innymi" /Jan Paweł II/
  • gemini50 10.06.10, 18:13
    bleeeeeee sad
  • zla_wiedzma 10.06.10, 18:15
    Wydaje mi się że pogoda tu winna. Śmietana powinna być mocno schłodzona i trzeba
    patrzeć co by za długo nie ubijać bo się masło zrobi wink ponownie...
    --
    "Kobiety rodzą się aniołami, ale kiedy życie połamie im skrzydła - pozostaje już
    tylko latanie na miotle" by dzidaa
    http://img1.jurko.net/Chick3.gif
  • misself 10.06.10, 18:13
    Wysokie ciśnienie i upał.
    Dlatego się waRZy.
    Schłodziłaś przed ubijaniem?
    --
    Nawet dwoje ciekawych ludzi może się nudzić w swoim towarzystwie, jeżeli nie są
    oni ciekawi siebie.
    ich4pory.blogspot.com
  • gemini50 10.06.10, 18:23
    hehe Dzięki za "poprawkę"
    Śmietana była schłodzona.
    W takim razie jakie są sposoby żeby śmietana się nie waRZyławink w
    czasie upałów?
  • misself 10.06.10, 18:36
    gemini50 napisała:

    > hehe Dzięki za "poprawkę"
    > Śmietana była schłodzona.
    > W takim razie jakie są sposoby żeby śmietana się nie waRZyławink w
    > czasie upałów?

    Ubijać na lodzie? (Schłodzona śmietana do schłodzonej metalowej miski w większej
    misce z lodem i zimną wodą.) Ale nie wiem, czy to tylko wina upału. Mnie się
    ostatnio w pracy dwa litry mleka zwarzyły - stało w kartonie dosłownie przez
    kwadrans poza lodówką.
    --
    IV. Modlić można się wszędzie. Najgorszym miejscem są świątynie. Panuje tam
    zaduch. (Z.Herbert)
  • horpyna4 12.06.10, 09:47

    Po pierwsze powinna to być nie "śmietana", tylko "śmietanka", w
    dodatku UHT.

    Powinna być dobrze schłodzona i otwarta tuż przed ubijaniem. Przed
    ubijaniem należy ją też posłodzić cukrem-pudrem i wymieszać. Jeżeli
    nawet nie ma być bardzo słodka, to jednak odrobinę należy wsypać.

    Nie należy ubijać zbyt dużej ilości na raz. Czasem lepiej podzielić
    na dwie części, wtedy każda ubije się szybciej. A długość ubijania
    przekłada się na prawdopodobieństwo "przebicia".

    Podczas ubijania obserwować, czy nie pojawiają się grudki. Wtedy
    natychmiast przerwać ubijanie

    A jak już jednak będzie za późno, to... ubijać dalej. Przynajmniej
    będzie fajne masło, też można jakiś krem z niego zrobić.
  • dziewczynawitryna 12.06.10, 10:36
    Nie musi być UHT - nie każdy lubi jej smak i w dodatku nie ubija się na
    wystarczająco sztywno bez "polepszaczy".
    --
    "...takie widzi świata koło, jakie tępymi zakreśla oczy."
  • horpyna4 12.06.10, 12:01

    Właśnie w upał powinna być UHT, wtedy ubije się dobrze i bez
    niespodzianek. Ja używam śmietanek z Łowicza.
  • lili-2008 11.06.10, 13:40
    Śmietana musi być mocno schłodzona i nie za długo ubijana.
    Może dodaj śmietanfix, czy coś w tym stylu?

    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/3i49k6nlujw4q7cm.png
  • gemini50 12.06.10, 10:16
    Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi.
    Nie zdawałam sobie sprawy, że tyle czynników trzeba brać pod uwage
    przy ubijaniu śmietany. Bardzo mi pomogłyście, a pewnie i paru innym
    WDPDsmile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.