Dodaj do ulubionych

Leczo na zime

21.07.10, 23:13
Dziewczyny mam pytanie może któraś będzie wiedziała.Uwielbiam leczo i nieraz
już w zimie miałam na nie ochotę.Chciałabym więc zrobić sobie mały zapas
właśnie na zimę tylko nie mam pojęcia czy jak teraz zrobię to mam je pomrozić
w słoikach czy też coś w stylu peklowanie zupełnie nie mam pojęcia.POMÓŻCIE.
Pozdrawiam
--
Julcia 19.03.2010
Edytor zaawansowany
  • aganiok32 21.07.10, 23:22
    ja swoje mroziłam w plastikowych pojemnikach do mrożenia w ubiegłym
    roku we wrześniu ( wtedy są wg mnie najsmaczniejsze pomidory). Z tym,
    że mroziłam leczo z samych warzyw. Po rozmrożeniu i podgrzaniu
    dodawałam drobno pokrojoną kiełbasę.
    Ostatnie zjedliśmy jakoś w maju i nikt się nie otruł wink
  • imilla 21.07.10, 23:39
    A w formie weków któraś z Was robiła? Nie mam możliwości mrożenia
    większej ilości, a leczo też uwielbiam i myślałam, żeby zapasy
    zimowe w słoiki poupychać, ale chyba bez mięsa.
    --
    Nie traktuj życia zbyt serio, bo i tak nie wyjdziesz z niego żywy.
  • kamw1807 22.07.10, 02:35
    Samą paprykę można zrobić w słoiki.
    reszta później na świeżo, papryka najdroższa zimą
  • geesje 22.07.10, 06:28
    Co roku robię, bo uwielbiam.

    Leczo - ale bez mięsa - na gorąco pakuję do wyparzonych słoików,
    stawiam na wieczku do wystygnięcia i gotowe. Ostatnio znalazłam jakiś
    zapomniany słoik sprzed dwóch lat - nic mu nie było.
  • dorota_11 22.07.10, 09:28
    Ja też robię jak geesje, też bez mięsa, dodaję trochę posiekanego
    czosnku, spokojnie przetrwa dwa lata w spiżarni
  • bacha1979 22.07.10, 13:06
    Nie mrozicie tego????
  • bacha1979 22.07.10, 13:09
    oczywsice powinno być:
    Nie gotujecie tego?Znaczy weków??
  • arribeth 22.07.10, 14:47
    Nie. Po prostu odwracam zakręcony słoik do góry nogami i odstawiam do
    ostygnięcia. Można przykryć kocykiemsmile żeby dłużej ciepło trzymały. Tak robię z
    wszelkimi przetworami, które nakładam do słoików gorące.
  • bacha1979 22.07.10, 14:59
    arribeth i nie masz wpadek typu- połowa dżemów zapleśniała??
  • arribeth 22.07.10, 10:43
    Robię tak samo, potem wystarczy dodać podsmażoną kiełbasę albo pierś z kurczaka.
    W tym roku też zamierzam.
  • karlakarla 22.07.10, 12:02
    w tamtym roku dostałam duże ilości cukinii, podzieliłam na porcje i zamroziłam,
    po rozmrożeniu i ugotowaniu trochę się rozciapkała ale nie narzekam smak był tongue_out
    następnym razem zrobiłabym weki bez mięsa które dodałabym po otworzeniu słoika
    zaraz przed zjedzeniem .
  • joanka-r 22.07.10, 14:34
    gotuje gar lecza(bez miesa/wędliny) tak na gotowo. Wkladam do sloików, zakrecam. Jeśli nakładam gorące bez wekowania, jesli zimne -5 minut wekuję. W piwnicy na pólce przetrzymują zime bez problemu.
    robie też sos słodko-kwasny zananasem, papryką , pomidorami na zimę. Nigdy nie miałam problemu z przetrzymywaniem.
    --
    Jestem wredna musicie do tego przywyknąć....

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.