Potrawy parówkami

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Macie jakieś fajne przepisy na dania, w których można wykorzystać parówki?
    Ja znam tylko jedną potrawę: kawałki parówek maczane w cieście naleśnikowym
    (troszkę gęstszym) i smażone w głębokim tłuszczu. Pyszne, niezdrowe i
    obrzydliwie kaloryczne smile Szukam przepisów na lżejsze dania.

    • 29.07.10, 20:17 Odpowiedz
      Parówki zawijane w naleśniki - można dodać serek żółty.
      Oczywiście parówki jako wkładka mięsna w fasolce po bretońsku itp.
      Domowe hot-dogi.
      Czasem robię, jak Młodzież Mięsożerna chyłkiem na zimno nie
      skonsumuje - lubimy parówki z szynki sokołowa, niebarwione i
      niezbyt słone smile
      --
      "Ortografia, jak widać na forach, wielu ludziom nie jest potrzebna
      do szczęścia, co nie znaczy, że ona jest durna, wręcz przeciwnie."
      /by Metodiw/
    • 29.07.10, 20:36 Odpowiedz
      Zawijamy parówki w żółty ser,a potem w ciasto francuskie.Po wierzchu
      posypujemy :sezamem,czarnuszką,kminkiem,tymiankiem,grubą solą/quod
      libet/ i pieczemy w piekarniku.Podajemy
      z :keczupem,tzizikami,majonezem/quod libet/
      • 29.07.10, 21:04 Odpowiedz
        podsmażasz na oleju pokrojoną cebulę,na to wrzucasz parówki pokrojone w
        plasterki (ja na 3 dorosłe osoby daję 1 kg,posypujesz ostrą przyprawą (np. do
        gyrosa) i smażysz.kiedy parówki się lekko zrumienią wrzucasz puszkę groszku
        zielonego z zalewą,dusisz 10-20 minut i dodajesz koncentrat
        pomidorowy,doprawiasz wg gustu,ew.zagęszczasz mąką.
        świetnie pasuje do makaronu świderki a mnie najbardziej smakuje z chlebem
        --
        Kiedy, podczas nocy poślubnej, młody książę po raz pierwszy całował swą piękną
        żonę, ani myślał, że oto rozpoczął się, co prawda powolny, ale nieubłagany,
        proces jej przemiany w ropuchę...
    • 29.07.10, 21:11 Odpowiedz
      Można wrzucić do leczo, a można zrobić takie coś:
      nacinamy parówki wzdłuż, upychamy tam nieco żółtego sera, zawijamy całość w
      cienko pokrojony boczek wędzony i zapiekamy smile
      --
      <a rel="nofollow"
      href="http://lobby.blox.pl/2010/02/NAGIE-biusty-lobbystek.html/">Biusty naGie wink</a>
      • 29.07.10, 22:19 Odpowiedz
        Zapiekane z boczkiem i serem sa boskie.!!

        Czasami robie tez sos do makaronu:
        Podsmazam parowki, podsmazam cebulke i wrezicam do garna, zalewam
        woda, doprawiam vegeta, sola pieprzem. Jak sie chwilke pogotuje to
        dodaje sos:
        lyzka maki, szklanka smietany, 2-3 lyzki koncentratu pomidorowego.
        Zagotowuje razem, jezeli trzeba to zageszczam jeszcze raz maka.

        Smaczne sa tez parowki w nalesniku:
        W usmazowny naleznik wkladam pokrojona wzdłuz parówke, ser zolty,
        ogorek kiszony i papryke, zawijam, panieruje jak krokiety, czyli w
        jajku i bulce - smaze na wolnym ogniu, zeby ser sie roztopil.

        Świetynie pasuja tez parowki do sosu z torebki "Spagetti
        Carbonara" smile
    • 29.07.10, 23:23 Odpowiedz
      A ja znalazłam takiego cudaka smile
      --
      http://www.suwaczki.com/tickers/ex2btv73bcnzbom8.png
      • 30.07.10, 12:11 Odpowiedz
        parówki pokroić na 3 części, każdą naciąć na krzyż lekko, w
        gotowaniu się tak trochę rozszerzą na końcówkach

        do tego przesmażone w plasterkach pieczarki z odrobiną cebuli do
        smaku

        zalać gęstą śmietaną i udusić te parówki w tym sosie pieczarkowo-
        śmietanowym

        można podać z ryżem

        pychotka smile
    • 30.07.10, 12:30 Odpowiedz
      znam dwa:
      1. parówkę naciąć wzdłuż i wpakować tam pasek żółtego sera. całość zawinąć w
      plaster boczku lub szynki i upiec w naczyniu żaroodpornym
      2. naleśniki z farszem: cebulka, pieczarki, ser żółty i pokrojona parówka.
      wpakować to w naleśnik, zawinąć w poduszeczkę i upiec w naczyniu żaroodpornym z
      plasterkiem żółtego sera na wierzchu
      oprócz tego lubię dodawać parówki do wielu potraw np wariacji nt leczo, pizzy i
      wszelkiego rodzaju farszy
      --
      html mnie przerósł
    • 30.07.10, 12:41 Odpowiedz
      Ja widziałam ostatnio potrawę dla dzieci: parówki przekrojone tak mniej więcej
      na 3 kawałki (w poprzek) i w te kawałki wbite na wylot, tak, żeby po dwóch
      stronach było po równo - spaghetti. Po ugotowaniu wygląda jak skrzyżowanie
      ośmiornicy z meduzą smile Te kawałki makaronu w parówkach ( w środku) są lekko
      niedogotowane, ale dzieciom to nie przeszkadzało wink
      --
      Przytul Mnie Mamo
    • 30.07.10, 13:11 Odpowiedz
      parówki zawijane w ciasto francuskie i pieczone - pyszne ale
      kaloryczne

      parówki nacięte wzdłuż w to włożony paseczek swiezej papryki i
      paseczek żółtego sera, posypane papryką w proszku, zapieczone

      diabelskie koziołki - parówki pokrojone na 3-4 części, ponacinane z
      obu stron wrzucone do ostrego sosu pomidorowego z cebulką, pogotować
      aż się wywiną, świetne z ryżem
      --
      http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvwztfk7n5.png
      • 30.07.10, 13:32 Odpowiedz
        puszka fasoli czerwonej w sosie pomidorowym ,puszka pomidorow lub
        swieże pomidory,szczypiorek lub zielona cebulka. Podsmażamy parówki
        mieszamy je z fasolą pomodorami no i tym wszystkim polewamy
        ziemniaczki posypane zieleniną-pycha
        • 30.07.10, 19:22 Odpowiedz
          A ja proponuję trochę mniej kalorycznie - chyba smile :
          1 duża cebula, czosnek (do smaku), ze 4 duże pomidory, 1 duża
          czerwona papryka (może też być inna, ale najlepiej wygląda czerwona),
          ok 6-8 parówek (w zależności od wielkości), 3-4 jajka. Na patelni
          delikatnie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek (ja
          daję tylko 1-2 ząbki do smaku), następnie dodać pokrojoną w kostkę
          paprykę i podsmażyć, tak aby była tylko lekko twarda, dodać obrane ze
          skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Jak z pomidory się podsmażą i
          zrobi się taki jakby sos, dodać pokrojone w plasterki(ok.0,5cm)
          parówki i dusić na wolnym ogniu aż odparuje się trochę wody z
          pomidorów. Na koniec dodać jajka (ja wcześniej je rozmącam w
          garnuszku z przyprawami do smaku - robię dosyć pikantne) i pichcić,
          aż z jajka się zetną i pojawią się farfocelki. Nie wygląda to może
          zbyt apetycznie, ale jest pyszne smile Oczywiście w ramach wariacji
          można dodać jakiś ser... Smacznego!
    • 03.08.10, 10:17 Odpowiedz
    • 01.08.13, 18:14 Odpowiedz
      genialne są parówki w naleśnikach. przepis :link
    • 01.08.13, 18:46 Odpowiedz
      Nie podaje proporcji bo to wszystko zalezy od ilości.

      Cebule szklimy drobniutko posiekaną
      korniszony tez mega drobno pokrojone wrzucamy do cebulki
      papryka czerwona też pokrojona jak wyżej
      pieczarki starte na najmniejszych oczkach.

      dusimy ale tak by papryka była jeszcze chrupiąca tak samo jak korniszony. Zalewamy...keczupem najlepiej pikantnym. Smażymy chwile żeby się rzegryzlo.

      Parówki nakrawamy wzdłóż tak by "trzymały się" na skórce i tak byśmy mogli je bezproblemowo (czytaj: nie przerywając ich na osobne polowki) rozłożyć na płasko na blaszce.

      Warzywa z keczupem nakładamy na parówki, posypujey serem (ale niekoniecznie bo to taka wersja "byle do pierwszego") i wkłądamy do piekarnika do zarumienienia się tudzież stopienia sera.

      Smacznego życze... smile

      ps tak samo robie z mortadelą.... najpierw kroje na plasterki, podsmażam tak żeby się wygięło w kształ literki "u" i napełniam środek smile
    • 01.08.13, 19:59 Odpowiedz
      Mój mąż robi parówki w cieście drożdżowym obwiązane serem żółtym i czym tam jeszcze się da. Pieczone w piekarniku. Najlepiej jeść na ciepło, bo potem twardnieją, ale zimne też dobre- taka kanapka.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj



Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.