Dodaj do ulubionych

Co zrobić z cukinii?

09.08.10, 12:07
Będę je miała - co z nich mozna przyrządzć? Mozna dodac do leczo?
Obserwuj wątek
    • eiza.rrasay Re: Co zrobić z cukinii? 09.08.10, 12:20
      Ja z cukini zawsze robie potrawke, coś w stylu leczo, idealna na lato.
      Idealnego przepisu Ci nie podam, bo nie znam no i niekoniecznie się go trzymam
      zawsze, ale u mnie to jest zazwyczaj:
      - uduszona cukinia, do tego dodaje podsmazona marchewka, troche cebulki,
      pomidory, papryka (ale tylko czerwona, bo po zielonej gorzkie sie wszystko
      robi), a dalej w zaleznosci co mam: czasami wrzuce pokrojony plaster ananasa
      albo polowke brzoskwini, pieczarki - zalezy czy mam ochote na słodko czy
      pikantno. Czasami dorzuce pierś z kurczaka albo indyka.
      Idealne do ryżu jako osobne danie albo jako sos np do mięs z grilla.
    • budzik11 Re: Co zrobić z cukinii? 09.08.10, 13:09
      Do leczo IMO cukinia jest obowiązkowa. Poza tym - różne różności można robić:
      placki (takie jak ziemniaczane, tylko z cukinią zamiast ziemniaków of kors),
      cukinia podsmażona i zrumieniona, do tego można wkroić np. kiełbasę, parówki,
      pokrojone w kawałki piersi kurczaka itp., można zaprawić to śmietaną i dodać
      czosnku, można zrobić takie "coś" z duszonej cukinii i bakłażana (też ze
      śmietaną, mniam). Można w dość grubych plasterkach na grillu usmażyć albo na
      patelni z odrobiną tłuszczu i jako dodatek do obiadu. Można zrobić "bigos" z
      kabaczka i cukinii (udusić obydwa warzywa do rozpadnięcia się z dodatkiem ziela
      angielskiego i liścia laurowego, dodać zeszkloną cebulę i podsmażoną kiełbasę,
      poddusić wszystko razem, można dodać przecier pomidorowy).
      --
      Przytul Mnie Mamo
      • kasiak37 Re: Co zrobić z cukinii? 09.08.10, 13:16
        ja robie dosyc czesto jako jeden ze skladnikow dania obiadowego:cukinie
        myje,kroje w grube 1-2 cm plastry na blache natarta oliwa.Lekko posypuje
        sola,polewam oliwa z bazylia lub oliwa i rzucam swieza bazylie.Potem do
        piekarnika na 170-180 stopni na pol godziny.Do tego robie mozarelle z pomidorami
        i swieza bazylia.Pycha.
        --
        http://lb4m.lilypie.com/S4sdp1.png
    • kasiak37 cukinia z miesem mielonym 09.08.10, 13:20
      cukinie myje,przekrawam wzdluz na pol,draze srodek(ten z pestkami).Do srodka
      lodeczek nakladam przyprawione mieso mielone(jak na kotlety mielone),na to
      starty zolty ser i do piekarnika.Zeby ser sie nie przypalil na poczatek
      przykrywam calosc folia aluminiowa badz pergaminem,ktore sciagam na 15 minut
      przed koncem pieczenia.Gdy gotowe,przed podaniem polewam sosoem pomidorowym
      wlasnej roboty.
      --
      http://lb4m.lilypie.com/S4sdp1.png
    • nadika84 Re: Co zrobić z cukinii? 09.08.10, 15:14
      ja sobie nie wyobrażam leczo bez cukinii
      a pozatym cukinia panierowana w jajku i bułce smazona
      lub placki ziemniaczane z cukinią (połowa ziemniaków, połowa cukinii)
      jeszcze gdzieś jadłam taką w zalewie w słoiku na zimę. pyszna była.
      --
      http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvwztfk7n5.png
    • agni71 Re: Co zrobić z cukinii? 09.08.10, 15:37
      Pewnie sie przynajmniej częściowo powtórze, ale
      :
      1 duze lub małe cukinie daje oczywiście do leczo

      2. duże lub małe (te ostatnie kroje w calosci, ze skórką) uzywam do
      pasty z cukinią:
      cebulę i czosnek podduszam na wolnym ogniu na patelni, dodaje
      cukinię, chwile duszę, podlewam białym wytrawnym winem, zwiekszam
      ogień, żeby winko odparowało, dodaje smietanę i szczyptę slodkiej
      sproszkowanej papryki. Makaron zazwyczaj daje do tego farfalle. Po
      wierzchu najlepiej posypac parmezanem, ale może byc bez.

      3. placki jak ziemniaczane ze startej cukinii

      4. tylko z małych:

      kroje na 0,5 cm plasterki, solę, jak puszczą wodę, zanurzam w mace,
      smaże na oliwie z oliwek na złoto

      5. równiez tylko z małych:

      cukinie kroje w plasterki albo większa kostkę, wrzucam z
      rozgniecionym czosnkiem na rozgrzana oliwe z oliwek, duszę chwile,
      podlewam winem, odparowuje i serwuje jako dodatek do mięsa

      6. duże cukinie robie faszerowane:

      farsz to zazwyczaj mieso mielone z indyka + cebula zeszklona z
      czosnkiem + miąższ z cukinii (bez pestek) + pokrojona drobna kostke
      papryka + ew. pomidory - wszystko to podsmażone/podduszone nakładam
      do wydrązonych połówek cukinni, układam w brytfannie, zalewam wysoko
      sosem pomidorowym, na wierzch mozna dac żółty ser, ale niekoniecznie.
    • mjermak Re: Co zrobić z cukinii? 09.08.10, 16:49
      Poza tym wszystkim, co juz inne dziewczyny podaly ja robie dzem z
      cukini z lemonkami:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67532801,67532801.html
      marynowana cukienie na slodko z gozdzikami (smakuje jak gruszki
      marynowane)
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66719623,66719623.html
      Przepyszne ciasto czekoladowe (obled absolutny, nie znam nikogo komu
      by ono nie smakowalo)
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,46887579,46887579.html
      Inne ciasto z pistacjami (ale mozna inne orzechy dac lub bez) z
      biala czekolada (tez opcjonalnie)
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66589397,66589397.html
      • kk345 Re: Co zrobić z cukinii? 11.08.10, 23:14
        > Przepyszne ciasto czekoladowe (obled absolutny, nie znam nikogo komu
        > by ono nie smakowalo)
        >

        Dołączam do grona zachwyconych konsumentów, dzięki za przepis- jakoś go
        przeoczyłamsmile
    • kluska0 Re: Co zrobić z cukinii? 09.08.10, 23:33
      Ostatnio jak zaobserwowałam ile w lecie schodzi mi tego warzywa to uznaję
      cukinię jako numer I, nawet przed pomidorami.
      1. lubię krem z cukinii z prażonymi migdałami
      2. leczo z cukinii, pomidorów, papryki +- mięsko
      3. strasznie lubię makaron z cukinią (penne + cukinia + owoce morza/ryba + biały
      sos zrobiony z sera camembert/kremówki i żółtka i wina białego) - danie
      błyskawiczne a bardzo smaczne
      4. zupa z cukinią, kukurydzą, obranymi pomidorami, papryką/ fasolką szparagową i
      mięsem wołowym
      • my_valenciana Re: Co zrobić z cukinii? 11.08.10, 00:31
        A ja kroję na plasterki lub w kostkę i smażę na oliwie z oliwek z solą, na
        koniec solę. Niczego więcej nie potrzebuję.
        Piekę w folii, skropione oliwą i osolone. Robię też placki i cukinię
        faszerowaną, ale cukinia z patelni jest moim numerem 1. Świetne pasuje do
        ryb.
    • ruda.ja Re: Co zrobić z cukinii? 11.08.10, 21:49
      Na dwa sposoby z żółtej (jest bardziej dyniowata w smaku) robię dżem
      z imbirem, a zieloną rozdrabniam, wrzucam na wcześniej zeszkloną na
      oliwie cebulę i czosnek, gotuję do miękkości przyprawiam solą i do
      słoików - wykorzystuję do zupy, leczo, innych sosów.

      --
      Nie odpowiadam? Nie jesteś dla mnie partnerem do dyskusji!
      TY TEŻ MOŻESZ POMÓC

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka