Dodaj do ulubionych

Co to jest "kwaśna śmietana"?

08.10.10, 14:19
Pytanie pewnie głupie, ale nie wiem naprawdę. Mam w przepisie "kwaśna śmietana" - ale w sklepie na półce nie ma czegoś takiego. Są, jak wiadomo, śmietany 12%, 18%, 22%, 30%, 36%, czy inaczej "do zupy", "kremowa", "do ubijania". Ale która jest kwaśna? Mój mąż twierdzi, że każda śmietana jest na początku słodka, a z czasem robi się kwaśna. Czy ma rację? No i co, jeśli jak potrzebuję tę kwaśną śmietanę na cito? Którą wziąć?
--
Przytul Mnie Mamo
Edytor zaawansowany
  • 08.10.10, 14:23
    Myślę że masz jakiś "stary" przepis. Tworzony pewnie jak śmietana była w butelkach wink. Faktycznie najpierw była rzadka i słodka po kilku dniach "kwaśniała" i była gęsta. Teraz śmietany wszystkie poza kremówką 30% są "kwaśne" gęste.
    Generalnie każda śmietana w kubeczku jak jest to na 99,99% jest kwaśna smile
    --
    "Kobiety rodzą się aniołami, ale kiedy życie połamie im skrzydła - pozostaje już tylko latanie na miotle" by dzidaa
    http://img1.jurko.net/Chick3.gif
  • 08.10.10, 14:25
    U nas to jest do kupienia jako 'śmietana szczeciniecka' - ona jest juz kwaśna i jest jeszcze coś od danona - o ile pamiętam 'śmietana szefa kuchni'. Moja mama zakwaszała zwykłą śmietanę kwaskiem cytrynowym.
  • 08.10.10, 14:29
    Moim zdaniem chodzi o to w tym przpeisie by śmietana była gęsta. Na co ten przepis to może tak będzie łatwiej podpowiedzieć

    --
    "Kobiety rodzą się aniołami, ale kiedy życie połamie im skrzydła - pozostaje już tylko latanie na miotle" by dzidaa
    http://img1.jurko.net/Chick3.gif
  • 08.10.10, 15:05
    Nie stary, ale nie polski, pewnie w UK mają coś, co nazywa się "sour cream", bo to przepis Dorotus, właśnie się piecze (dałam 22% śmietanę "Szefa kuchni"): mojewypieki.blox.pl/2007/03/Sernik-nowojorski.html
    --
    Przytul Mnie Mamo
  • 08.10.10, 15:16
    na wyspach normalna smietana to słodka jak u nas kremówka a sour cream czyli kwasna smietana to taka jak u nas kazda zwykła 12 czy 18 i ta tu jest w mniejszości smile
    wiec w do przepisu zastosuja normalną smietane z kubeczka .
  • 09.10.10, 01:24
    Ja też daję do sernika tę śmietanę (Szefa Danone 22 proc.) wychodzi boski!!
    --
    mój blog o prowadzeniu domu
  • 08.10.10, 14:30
    Czytaj uważnie nazwę - jest "śmietana" i "śmietanka". Niezależnie od zawartości tłuszczu śmietana jest kwaśna, a śmietanka słodka.
    Faktycznie większość słodkich jest w kartonikach, a kwaśnych w kubeczkach. Ale widziałam wyjątki, w obie strony. Więc najlepiej dokładnie przeczytać nazwę.
  • 08.10.10, 16:14
    Według mnie kwaśna to ta 18%.
    30% to śmietana słodka, czyli do ubijania, lub po prostu "kremówka"
    Podział według kubeczków i kartoników jest chyba niezbyt precyzyjny.
    Kupowałam śmietanę 30% w folii i w kartoniku i w kubeczku smile
  • 08.10.10, 17:21
    horpyna ma rację.
    Śmietana jest kwaśna (może mieć różną zawartość tłuszczu) i jest gęsta, co można sprawdzić potrząsając kubeczkiem.
    Śmietanka jest słodka i rzadka i też może mieć mniej tłuszczu niż 30%, nawet 10%.
    Obecnie chyba produkcja śmietanki (UHT czy inne procesy) powoduje, że nie zmieni się ona w kwaśną śmietanę, tak jak mleko nie zmieni się w mleko zsiadłe.
    A rodzaj opakowania nie ma nic do rzeczy tzn. te w kartonikach to prawie na pewno słodkie śmietanki, ale w kubeczkach występuje zarówno śmietana jak i śmietanka - jeśli nic nie wynika z opakowania metoda weryfikacji to potrząsanie kubeczkiemsmile
    --
    ******************
    Twój biust nawet o tym nie śnił...
  • 08.10.10, 19:35
    Niezupełnie. Słodka śmietanka UHT może mieć i 36% tłuszczu, jest to tzw. śmietanka tortowa.
    Jeżeli postoi trochę bez otwierania (nawet w lodówce, czy ladzie chłodniczej w sklepie), to gęstnieje, ale nie kwaśnieje. Jeszcze daleko jej do końca terminu ważności, a miewa konsystencję prawie jak masło. Tak więc potrząsanie nie daje żadnej informacji. Słodka śmietanka może być gęsta.

    W kartonikach bywa też śmietana. Chyba nazywa się "śmietana ukwaszona", o ile sobie dobrze przypominam, bo ją rzadko widuję.

    Tak więc pozostaje dokładne przeczytanie nazwy: śmietanka - słodka, śmietana - kwaśna.
  • 08.10.10, 17:23
    Słodka śmietana tez może mieć różną zawartość tłuszczu - od 12% do 30%.
    --
    What are days for?
  • 08.10.10, 18:55
    jarka63 napisała:

    > Słodka śmietana tez może mieć różną zawartość tłuszczu - od 12% do 30%.


    dokładnie tak i kwaśna tak samo.
  • 20.10.10, 15:20
    czesia_007 napisała:

    > Według mnie kwaśna to ta 18%.
    > 30% to śmietana słodka

    Niekoniecznie smile Właśnie mam w lodówce śmietanę 30%. Kwaśną.
    ŚmietanKa też występuje w różnych stężeniach tłuszczu - jest do kawy 12%, do zup i sosów 18%, i 30% do deserów, i 35% do ubijania.
    --
    To ja!
  • 08.10.10, 18:08
    Dokładnie nad tym samym się ostatnio zastanawiałamsmile))) Ja lubię kwaśna śmietanę np. do tortilli i iidealnie do tego sprawdza się jogurt Bałkański albo jogurt grecki.
  • 08.10.10, 18:11
    O ile w tortilli ilość tłuszczu nie ma wielkiego znaczenia, to w wypiekach jest ważna. IMO jogurt byłby za chudy.
    --
    Przytul Mnie Mamo
  • 08.10.10, 21:21
    Dodam jeszcze, że jeśli chodzi o śmietany (nie słodkie śmietanki), to występują dwa gatunki:
    - śmietana o składzie ... śmietany wink czasem dodatkowo zakwaszana podobnie jak jogurty, ale i bez tego jest kwaśna, odpowiednik dawnej "kwaśniej śmietany"
    - śmietana z zagęstnikami (guma guar i inne).
    Mi osobiście smakuje wyłączenie ta pierwsza, niestety ostatnio w mniejszości. A panie w sklepie nie zawsze rozumieją, jak proszę o śmietanę składającą się ze śmietany wink (podobnie jak proszę o masło, które składa się z masła)

    Pozdrawiam
    Jola
  • 08.10.10, 22:42
    Jesli moge podpowiedzieć o jaką śmietanę chodzi w przepisie na sernik:
    o kwasną najlepiej 18%. Taką jak używasz do zup, salatek, sledzi w śmietanie wink
    Nie o słodką smietankę kremówkę 30 lub 36% które są do ubijania i deserów.
    pozdrawiam smile
    --
    every day i love you a little bit more
    słodka ze mnie babka
  • 09.10.10, 00:00
    budzik11 napisała:

    > Pytanie pewnie głupie, ale nie wiem naprawdę. Mam w przepisie "kwaśna śmietana"
    > - ale w sklepie na półce nie ma czegoś takiego.


    Zalezy gdzie ten sklep jest.
    U mnie (OZ) na kartoniku czy tez kubeczku jest napisane jak byk : SOUR cream, znaczy sie kwasna smietana.

    Są, jak wiadomo, śmietany 12%,
    > 18%, 22%, 30%, 36%, czy inaczej "do zupy", "kremowa", "do ubijania". Ale która
    > jest kwaśna?

    Ta do ubijania z pewnoscia kwasna nie jest...

    Mój mąż twierdzi, że każda śmietana jest na początku słodka, a z
    > czasem robi się kwaśna. Czy ma rację?

    Nie ma.
    Chyba, ze sama sobie zdejmiesz smietanke z mleka prosto od krowy i zostawisz by skwasniala.

    Slodka smietanka ze sklepu moze najwyzej sie zepsuc.
  • 12.10.10, 20:59
    kwaśna śmietana, to śmietana homogenizowana. Tak mi się wydajesmile
  • 13.10.10, 10:08
    To nie ma nic wspólnego z homogenizowaniem. Jeszcze raz tłumaczę, że "śmietana" jest kwaśna, a "śmietanka" słodka. Niezależnie od zawartości tłuszczu, czy sposobu obróbki przed zapakowaniem w pojemniczki lub kartoniki.
  • 13.10.10, 10:44
    Homogenizacja nie ma tu żadnego znaczenia.
  • 20.10.10, 15:18
    budzik11 napisała:

    > Pytanie pewnie głupie, ale nie wiem naprawdę. Mam w przepisie "kwaśna śmietana"
    > - ale w sklepie na półce nie ma czegoś takiego.

    Jest śmietana i śmietanKa. Ta pierwsza jest w 9 przypadkach na 10 kwaśna (warto zerknąć na skład - jeśli zawiera bakterie mlekowe czy coś w tym rodzaju, to kwaśna jest na pewno), ta druga słodka, chyba że skwaśnieje.

    Jak coś się nazywa "do zupy" albo "szefa kuchni", to najczęściej ma jakieś dziwne dodatki.

    > Mój mąż twierdzi, że każda śmietana jest na początku słodka, a z
    > czasem robi się kwaśna.

    I ma rację smile
    Doisz krowę, z mleka odwirowujesz śmietanKę. Ze śmietanki można zrobić masło (wtedy jest masło i maślanka) albo śmietanę (dodać bakterii i zakwasić).
    --
    To ja!
  • 13.03.14, 14:29
    łowicz ma kwaśną śmietanę oraz maluta (lekko ukwaszana) i dodam, że żadna inna tak nie smakuje big_grin
    www.mleczarnia.lowicz.pl/lowicz/index.php?strona=smietana-ukwaszona-15-500g
    www.maluta.galeo.pro/pl/pr/2/smietana/
    ja łączę ją z octem i się nigdy nie zważyła
  • 14.03.14, 09:25
    Kwaśna śmietana to śmietana ukwaszona (było napisane na opakowaniu: śmietana ukwaszona), ostatnio chyba kupiłam 22% z Piątnicy - była kwaśna w smaku, doskonała do polewy sernikowej.

    U mnie w sklepie trudno ją wypatrzyć, bo większość śmietan jest słodka w smaku.
  • 14.03.14, 09:50
    Śmietana z zasady jest kwaśna, ponieważ jest to produkt mleczarski, powstały z zakwaszenia kulturami mleczarskimi smietanki (słodkiej). Tym różni się śmietana od śmietanki, że jest kwaśna.
    Pojęcie kwaśnej śmietany można porównać do sytuacji, gdzie w przepisie podaje się dodatek masła maślanego.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.