• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Co to jest "kwaśna śmietana"? Dodaj do ulubionych

  • 08.10.10, 14:19
    Pytanie pewnie głupie, ale nie wiem naprawdę. Mam w przepisie "kwaśna śmietana" - ale w sklepie na półce nie ma czegoś takiego. Są, jak wiadomo, śmietany 12%, 18%, 22%, 30%, 36%, czy inaczej "do zupy", "kremowa", "do ubijania". Ale która jest kwaśna? Mój mąż twierdzi, że każda śmietana jest na początku słodka, a z czasem robi się kwaśna. Czy ma rację? No i co, jeśli jak potrzebuję tę kwaśną śmietanę na cito? Którą wziąć?
    --
    Przytul Mnie Mamo
    Zaawansowany formularz
    • 08.10.10, 14:23
      Myślę że masz jakiś "stary" przepis. Tworzony pewnie jak śmietana była w butelkach wink. Faktycznie najpierw była rzadka i słodka po kilku dniach "kwaśniała" i była gęsta. Teraz śmietany wszystkie poza kremówką 30% są "kwaśne" gęste.
      Generalnie każda śmietana w kubeczku jak jest to na 99,99% jest kwaśna smile
      --
      "Kobiety rodzą się aniołami, ale kiedy życie połamie im skrzydła - pozostaje już tylko latanie na miotle" by dzidaa
      http://img1.jurko.net/Chick3.gif
    • 08.10.10, 14:25
      U nas to jest do kupienia jako 'śmietana szczeciniecka' - ona jest juz kwaśna i jest jeszcze coś od danona - o ile pamiętam 'śmietana szefa kuchni'. Moja mama zakwaszała zwykłą śmietanę kwaskiem cytrynowym.
    • 08.10.10, 14:29
      Moim zdaniem chodzi o to w tym przpeisie by śmietana była gęsta. Na co ten przepis to może tak będzie łatwiej podpowiedzieć

      --
      "Kobiety rodzą się aniołami, ale kiedy życie połamie im skrzydła - pozostaje już tylko latanie na miotle" by dzidaa
      http://img1.jurko.net/Chick3.gif
      • 08.10.10, 15:05
        Nie stary, ale nie polski, pewnie w UK mają coś, co nazywa się "sour cream", bo to przepis Dorotus, właśnie się piecze (dałam 22% śmietanę "Szefa kuchni"): mojewypieki.blox.pl/2007/03/Sernik-nowojorski.html
        --
        Przytul Mnie Mamo
        • 08.10.10, 15:16
          na wyspach normalna smietana to słodka jak u nas kremówka a sour cream czyli kwasna smietana to taka jak u nas kazda zwykła 12 czy 18 i ta tu jest w mniejszości smile
          wiec w do przepisu zastosuja normalną smietane z kubeczka .
        • 09.10.10, 01:24
          Ja też daję do sernika tę śmietanę (Szefa Danone 22 proc.) wychodzi boski!!
          --
          mój blog o prowadzeniu domu
    • 08.10.10, 14:30
      Czytaj uważnie nazwę - jest "śmietana" i "śmietanka". Niezależnie od zawartości tłuszczu śmietana jest kwaśna, a śmietanka słodka.
      Faktycznie większość słodkich jest w kartonikach, a kwaśnych w kubeczkach. Ale widziałam wyjątki, w obie strony. Więc najlepiej dokładnie przeczytać nazwę.
    • 08.10.10, 16:14
      Według mnie kwaśna to ta 18%.
      30% to śmietana słodka, czyli do ubijania, lub po prostu "kremówka"
      Podział według kubeczków i kartoników jest chyba niezbyt precyzyjny.
      Kupowałam śmietanę 30% w folii i w kartoniku i w kubeczku smile
      • 08.10.10, 17:21
        horpyna ma rację.
        Śmietana jest kwaśna (może mieć różną zawartość tłuszczu) i jest gęsta, co można sprawdzić potrząsając kubeczkiem.
        Śmietanka jest słodka i rzadka i też może mieć mniej tłuszczu niż 30%, nawet 10%.
        Obecnie chyba produkcja śmietanki (UHT czy inne procesy) powoduje, że nie zmieni się ona w kwaśną śmietanę, tak jak mleko nie zmieni się w mleko zsiadłe.
        A rodzaj opakowania nie ma nic do rzeczy tzn. te w kartonikach to prawie na pewno słodkie śmietanki, ale w kubeczkach występuje zarówno śmietana jak i śmietanka - jeśli nic nie wynika z opakowania metoda weryfikacji to potrząsanie kubeczkiemsmile
        --
        ******************
        Twój biust nawet o tym nie śnił...
        • 08.10.10, 19:35
          Niezupełnie. Słodka śmietanka UHT może mieć i 36% tłuszczu, jest to tzw. śmietanka tortowa.
          Jeżeli postoi trochę bez otwierania (nawet w lodówce, czy ladzie chłodniczej w sklepie), to gęstnieje, ale nie kwaśnieje. Jeszcze daleko jej do końca terminu ważności, a miewa konsystencję prawie jak masło. Tak więc potrząsanie nie daje żadnej informacji. Słodka śmietanka może być gęsta.

          W kartonikach bywa też śmietana. Chyba nazywa się "śmietana ukwaszona", o ile sobie dobrze przypominam, bo ją rzadko widuję.

          Tak więc pozostaje dokładne przeczytanie nazwy: śmietanka - słodka, śmietana - kwaśna.
      • 08.10.10, 17:23
        Słodka śmietana tez może mieć różną zawartość tłuszczu - od 12% do 30%.
        --
        What are days for?
        • 08.10.10, 18:55
          jarka63 napisała:

          > Słodka śmietana tez może mieć różną zawartość tłuszczu - od 12% do 30%.


          dokładnie tak i kwaśna tak samo.
      • 20.10.10, 15:20
        czesia_007 napisała:

        > Według mnie kwaśna to ta 18%.
        > 30% to śmietana słodka

        Niekoniecznie smile Właśnie mam w lodówce śmietanę 30%. Kwaśną.
        ŚmietanKa też występuje w różnych stężeniach tłuszczu - jest do kawy 12%, do zup i sosów 18%, i 30% do deserów, i 35% do ubijania.
        --
        To ja!
    • 08.10.10, 18:08
      Dokładnie nad tym samym się ostatnio zastanawiałamsmile))) Ja lubię kwaśna śmietanę np. do tortilli i iidealnie do tego sprawdza się jogurt Bałkański albo jogurt grecki.
      • 08.10.10, 18:11
        O ile w tortilli ilość tłuszczu nie ma wielkiego znaczenia, to w wypiekach jest ważna. IMO jogurt byłby za chudy.
        --
        Przytul Mnie Mamo
    • 08.10.10, 21:21
      Dodam jeszcze, że jeśli chodzi o śmietany (nie słodkie śmietanki), to występują dwa gatunki:
      - śmietana o składzie ... śmietany wink czasem dodatkowo zakwaszana podobnie jak jogurty, ale i bez tego jest kwaśna, odpowiednik dawnej "kwaśniej śmietany"
      - śmietana z zagęstnikami (guma guar i inne).
      Mi osobiście smakuje wyłączenie ta pierwsza, niestety ostatnio w mniejszości. A panie w sklepie nie zawsze rozumieją, jak proszę o śmietanę składającą się ze śmietany wink (podobnie jak proszę o masło, które składa się z masła)

      Pozdrawiam
      Jola
      • 08.10.10, 22:42
        Jesli moge podpowiedzieć o jaką śmietanę chodzi w przepisie na sernik:
        o kwasną najlepiej 18%. Taką jak używasz do zup, salatek, sledzi w śmietanie wink
        Nie o słodką smietankę kremówkę 30 lub 36% które są do ubijania i deserów.
        pozdrawiam smile
        --
        every day i love you a little bit more
        słodka ze mnie babka
    • 09.10.10, 00:00
      budzik11 napisała:

      > Pytanie pewnie głupie, ale nie wiem naprawdę. Mam w przepisie "kwaśna śmietana"
      > - ale w sklepie na półce nie ma czegoś takiego.


      Zalezy gdzie ten sklep jest.
      U mnie (OZ) na kartoniku czy tez kubeczku jest napisane jak byk : SOUR cream, znaczy sie kwasna smietana.

      Są, jak wiadomo, śmietany 12%,
      > 18%, 22%, 30%, 36%, czy inaczej "do zupy", "kremowa", "do ubijania". Ale która
      > jest kwaśna?

      Ta do ubijania z pewnoscia kwasna nie jest...

      Mój mąż twierdzi, że każda śmietana jest na początku słodka, a z
      > czasem robi się kwaśna. Czy ma rację?

      Nie ma.
      Chyba, ze sama sobie zdejmiesz smietanke z mleka prosto od krowy i zostawisz by skwasniala.

      Slodka smietanka ze sklepu moze najwyzej sie zepsuc.
    • 12.10.10, 20:59
      kwaśna śmietana, to śmietana homogenizowana. Tak mi się wydajesmile
      • 13.10.10, 10:08
        To nie ma nic wspólnego z homogenizowaniem. Jeszcze raz tłumaczę, że "śmietana" jest kwaśna, a "śmietanka" słodka. Niezależnie od zawartości tłuszczu, czy sposobu obróbki przed zapakowaniem w pojemniczki lub kartoniki.
      • 13.10.10, 10:44
        Homogenizacja nie ma tu żadnego znaczenia.
    • 20.10.10, 15:18
      budzik11 napisała:

      > Pytanie pewnie głupie, ale nie wiem naprawdę. Mam w przepisie "kwaśna śmietana"
      > - ale w sklepie na półce nie ma czegoś takiego.

      Jest śmietana i śmietanKa. Ta pierwsza jest w 9 przypadkach na 10 kwaśna (warto zerknąć na skład - jeśli zawiera bakterie mlekowe czy coś w tym rodzaju, to kwaśna jest na pewno), ta druga słodka, chyba że skwaśnieje.

      Jak coś się nazywa "do zupy" albo "szefa kuchni", to najczęściej ma jakieś dziwne dodatki.

      > Mój mąż twierdzi, że każda śmietana jest na początku słodka, a z
      > czasem robi się kwaśna.

      I ma rację smile
      Doisz krowę, z mleka odwirowujesz śmietanKę. Ze śmietanki można zrobić masło (wtedy jest masło i maślanka) albo śmietanę (dodać bakterii i zakwasić).
      --
      To ja!
    • 13.03.14, 14:29
      łowicz ma kwaśną śmietanę oraz maluta (lekko ukwaszana) i dodam, że żadna inna tak nie smakuje big_grin
      www.mleczarnia.lowicz.pl/lowicz/index.php?strona=smietana-ukwaszona-15-500g
      www.maluta.galeo.pro/pl/pr/2/smietana/
      ja łączę ją z octem i się nigdy nie zważyła
    • 14.03.14, 09:25
      Kwaśna śmietana to śmietana ukwaszona (było napisane na opakowaniu: śmietana ukwaszona), ostatnio chyba kupiłam 22% z Piątnicy - była kwaśna w smaku, doskonała do polewy sernikowej.

      U mnie w sklepie trudno ją wypatrzyć, bo większość śmietan jest słodka w smaku.
    • 14.03.14, 09:50
      Śmietana z zasady jest kwaśna, ponieważ jest to produkt mleczarski, powstały z zakwaszenia kulturami mleczarskimi smietanki (słodkiej). Tym różni się śmietana od śmietanki, że jest kwaśna.
      Pojęcie kwaśnej śmietany można porównać do sytuacji, gdzie w przepisie podaje się dodatek masła maślanego.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.